Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: عید فطر از جایگاه بالایی نزد مردم خوزستان به خصوص مردم عرب این استان برخوردار است و مردم در این روز، مراسم‌های بسیاری را برای وسعت و عمق بخشیدن به دوستی و مهربانی و انسانی دوستی را انجام می‌دهند.

عرب‌های خوزستان دو روز قبل از عید را «ام‌الوسخ» و یک روز مانده به عید را «ام‌الحلس» می‌نامند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«ام‌الوسخ» به معنای روز چرکین است. در این روز مردم عرب به نظافت خانه‌های خود می‌پردازند تا دستاویزی باشد برای خانه‌تکانی. این مردم با ایمان پس از یک ماه روزه‌داری در ضیافت الهی که حال معنوی خود را تغییر داده‌اند و خانه دل خود را حسابی تکانده‌اند اکنون برای ضیافت مهمانانشان در عید فطر خانه‌ها و منازل خود را برای فرارسیدن عید و اکرام مهمان تمیز و آماده می‌کنند. در واقع این مردم دل‌ها و خانه‌های خود را غبارروبی می‌کنند.

روز بعد از «ام‌الوسخ» را «ام‌الحلس» می‌نامند. «ام‌الحلس» نیز که نامی محلی و قدیمی است به معنای روز نظافت و رسیدگی شخصی است که در آن جوانان به ظاهر خود رسیدگی می‌کنند. همه مهیای رسیدن عید می‌شوند و حالا که بوی عیدی به مشام همه رسیده جوان و پیر، مرد و زن و حتی کودکان به نظافت شخصی می‌پردازند. البته واژه حلس دیگر کمتر به کار برده می‌شود. عرب‌های خوزستان برای خرید عید در روزهای پایانی ماه مبارک روانه بازار شده و از کوچک تا بزرگ لباس‌های جدید و نو می‌خرند.

ریش‌سفیدان و بزرگان هر خاندان این عید را بهترین زمان برای دور ریختن کینه‌ها و کدورت‌ها میان دو برادر یا آشنایانی که از یکدیگر کدورتی به دل داشته باشند می‌دانند و تلاش می‌کنند با آشتی دادن آنها بذر دوستی و محبت را در دل‌ها بکارند و فضا را برای عید مهیا می‌کنند.

پدر خانواده شب عید فطر، فطریه را کنار می‌گذارد تا نوع‌دوستی را در شب عید هم فراموش نکرده باشد. همه آماده رؤیت هلال ماه شوال می‌شوند، هلالی که دوری از پلشتی‌ها و زشتی‌ها و نزدیکی و روی آوردن به دوستی‌ها و زیبایی‌ها را پس از یک ماه ریاضت و دینداری به ارمغان می‌آورد.

هلال ماه شوال که رؤیت شد ابتدا اعضای خانواده به یکدیگر تبریک می‌گویند و بعد از آن پیرمردان، میان‌سالان و جوانان هر قبیله‌ای شب عید نزد خانواده‌هایی می‌روند که عزیزی را در طول این یک سال از دست داده‌اند تا عید را به بازماندگان تبریک بگویند و به آنها دلداری داده باشند.

صبح عید فطر مادر خانواده حلوایی با خرما و نوشیدنی داغ دارچین که جایگزین چای شده و موادش را از شب قبل آماده کرده درست می‌کند و آن را سر سفره آجیل عید فطر می‌گذارند تا با آن از مهمان پذیرایی کنند و پدر خانه خود را برای آمدن مهمان‌ها و استقبال از آنها آماده می‌کند.

صبح عید فطر جوانان هر منطقه و قبیله‌ای با همان لباس عربی دشداشه، چفیه و عگال به تمام همسایگان و آشنایان به صورت دسته‌جمعی سر می‌زنند و مهمان سفره رنگینی می‌شوند که در آن خانه‌ها پهن شده و کام خود را با شیرینی و حلوایی که مادر خانواده صبح روز عید پخته شیرین می‌کنند. خلاصه در خانه‌ها به روی تمام مهمانان باز است و می‌آیند و عید را تبریک می‌گویند.

این جوانان سپس بنا به رسم عشایر خوزستان با «هوسه» و پایکوبی کوچه‌های محلات را طی می‌کنند و به منزل ریش‌سفیدان و بزرگان قبایل می‌روند و در مضیف (مکان پذیرایی) گرد هم می‌آیند. برخی در این مجلس به شعر سرایی می‌پردازند و صدای ترنم شعرهای شعبی به گوش می‌رسد. قهوه هم که پای ثابت تمام مراسم‌ها و جشن‌ها چه در غم و چه در شادی در میان عرب‌ها است. قهوه را برای تمام مهمانان آماده و تعارف می‌کنند و با آجیل کام خود را شیرین می‌کنند و تلخی قهوه را همان طور که تلخی زندگی را این روزها از یاد برده‌اند از بین می‌برند. در پایان عید دیدنی از هر خانه‌ای به کودکان آن خانه عیدی می‌دهند.

در روز عید فطر در خانه‌ها باز است و همسایه‌ها با گفتن «یا الله» و «عیدکم مبارک یا اهل البیت» وارد خانه‌ها شده و با گفتن جملاتی نظیر «عیدکم مبارک» و «ایامکم سعیده» و «الله ایعوده علیکم بخیر و عافیة» که ورد زبان کوچک و بزرگ و زن و مرد است به خانه همسایه‌ها می‌روند.

توصیه شیوخ

اما شرایط عید فطر امسال بسیار متفاوت است و به دلیل شیوع ویروس کرونا، امسال هم مانند عید فطر سال قبل مردم مراسم معمول عید را کنار می‌گذارند و به صورت تلفنی عید را به هم تبریک می‌گویند.

مسئولانی درمانی و بهداشتی استان از مدت‌ها قبل زنگ خطر را برای این روز به صدا درآورده‌اند و اعلام کردند که بی‌احتیاطی در این روز عواقب جبران‌ناپذیری در زمینه شیوع ویروس کرونا دارد.

اغلب شیوخ عرب استان نیز با صدور بیانیه‌هایی مردم و به خصوص افراد عشیره خود را به ماندن در خانه و عدم انجام مراسم خطرآفرین عید توصیه کرده‌اند. برخی شیوخ حتی اعلام کرده‌اند که مضیف های خود را در این روز می‌بندند و اجازه حضور افراد در آن را به احترام سلامتی انسان‌ها، نمی‌دهند.

حتی برگزاری مراسم نماز عید فطر که در سایر استان‌ها در برخی مساجد برگزار می‌شود نیز در این استان لغو شده است و فقط در فضاهای باز امکان برگزاری مراسم وجود دارد.

به عبارتی امسال مراسم بزرگ معایده (دید و بازدیدهای عید) که از شاخص‌ترین مراسم‌های مردم عرب خوزستان در روز عید فطر است، برگزار نمی‌شود و ریش‌سفیدان مردم را به ماندن در خانه توصیه کرده‌اند.

آیت‌الله عباس کعبی نماینده مردم خوزستان و عضو هیئت‌رئیسه مجلس خبرگان رهبری در آستانه عید سعید فطر با صدور پیامی مردم را در ماندن در خانه و برگزار نکردن مراسم معایده تشویق کرد.

در بخشی از پیام آیت‌الله کعبی آمده است: از مردم عزیز و متدین استان خوزستان تقاضا دارم که چنانچه در نماز عید فطر شرکت می‌نمایند، ضمن توصیه به ادای فریضه مهم زکات فطریه، رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و سرلوحه قرار دادن توصیه‌های ستاد ملی و استانی مبارزه با بیماری کرونا را مدنظر قرار دهند. از منظر دین، رعایت بهداشت عمومی، فردی، اجتماعی و محیطی برای حفظ جان خود و دیگران و مبارزه با آلودگی‌های ویروسی واجب شرعی است و سهل‌انگاری و بی‌مبالاتی در رعایت بهداشت اگر موجب ابتلای عده‌ای و فراگیر شدن آن شود، ضمان آور است؛ بنابراین توصیه می‌شود، ضمن اجتناب از دید و بازدیدها و دورهمی های دسته‌جمعی در این عید شریف، نسبت به رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و دستورالعمل‌های مسئولان بهداشت و درمان استان نیز اهتمام ویژه به عمل آید.

خطر ابتلاء به کرونا

استاندار خوزستان نیز در رابطه با دید و بازدیدهای عید فطر ضمن تأیید این فرهنگ ارزشمند و احترام به شیوخ و بزرگان و همچنین دلجویی بزرگان از مردم گفت: خواهشمندیم مردم از برگزاری این مراسم‌ها در شرایط کرونایی جلوگیری کنند و بیشتر به فکر سلامت یکدیگر باشند زیرا که بیش از ۶۰ درصد دلایل ابتلاء به ویروس کرونا، رفت‌وآمدها و مراودات خانوادگی است.

قاسم سلیمانی دشتکی افزود: در این دید و بازدیدها از بزرگان و شیوخ و افراد مسنی دیدن می‌کنیم که احتمال ابتلای آنها بسیار بیشتر است و در صورت ابتلاء، به دلیل سیستم ایمنی ضعیف بدن، بیشترین آسیب را دیده و از بین می‌روند.

وی با اشاره به روند کاهشی بیماری کرونا در استان افزود: خوشبختانه با همت مردم، کادر بهداشت و درمان و مسئولان هم اکنون در مسیر کاهشی این بیماری هستیم اما با توجه به در پیش بودن عید سعید فطر نگران کاهش رعایت پروتکل‌ها هستیم و خریدها و دیدارهای عیدانه می‌تواند دوباره منجر به پیک آینده و روند افزایشی بیماری شود.

استاندار خوزستان ادامه داد: در شرایط پاندمی این دید و بازدیدهای عیدانه به جای شادی پیام‌آور بیماری، مرگ و عزا هستند.

ولی‌الله حیاتی فرمانده قرارگاه نظارتی و عملیاتی ستاد مدیریت بیماری کرونا در خصوص برگزاری نماز عید فطر اظهار کرد: نماز عید فطر در استان خوزستان با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در فضای باز مساجد اقامه خواهد شد.

وی افزود: خرید و دید و بازدیدهای عید فطر ممنوع است. با توجه به شرایط شیوع کرونا در خوزستان، از مردم تقاضا می‌کنیم امسال عید فطر را متفاوت برگزار کنند.

حیاتی با تاکید بر لزوم پرهیز از شرکت در تجمعات و دید و بازدیدهای عید، بیان کرد: این کارها به زمان دیگر و پس از گذشتن از شرایط کرونا موکول شود.

وی افزود: علاوه بر ورودی‌ها و خروجی‌های استان، در ۱۵ شهر محدودیت تردد اعمال و از ورود خودروهای با پلاک غیربومی و خروج خودروهای با پلاک بومی جلوگیری می‌شود.

حیاتی بیان کرد: محدودیت‌های تردد شبانه نیز به قوت خود باقی است. همچنین تیم‌های نظارتی این قرارگاه رعایت پروتکل‌های بهداشتی را به جد دنبال می‌کنند.

وی افزود: تاکنون به بیش از ۳۰ دستگاه اجرایی که در رعایت پروتکل‌های بهداشتی تعلل داشته‌اند، تذکر کتبی داده شده است و این نظارت‌ها همچنان ادامه دارد.

فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد مدیریت کرونا در خوزستان گفت: در ایام عید فطر همه آرامستان‌های خوزستان نیز مسدود خواهند بود.

به گزارش خبرنگار مهر، همانگونه که سال قبل در روز عید فطر، خیابان‌های مناطق عرب اهواز خالی از عابران همیشگی بود و از آن معایده های پرتعداد خبری نبود به نظر می‌رسد امسال نیز چنین شرایطی حاکم باشد و مردم در خانه ماندن را به برگزاری این مراسم بزرگ ترجیح می‌دهند ولی مردم در این روز بزرگ دست به دعا می‌شوند تا ریشه ویروس کرونا در جهان خشکانده شود و سال‌های بعد مراسم‌های ملی و مذهبی با حرارت بیشتری برگزار شود.

کد خبر 5210419

منبع: مهر

کلیدواژه: عید سعید فطر نماز عید سعید فطر استانداری خوزستان آیت الله کعبی ویروس کرونا روز قدس بوشهر آمار کرونا واکسن کرونا کرمانشاه روز جهانی قدس انتخابات 1400 گرگان عید سعید فطر شیوع کرونا اردبیل عکس استانها فطریه دید و بازدیدهای عید رعایت پروتکل ها نماز عید فطر ویروس کرونا مراسم ها مردم عرب روز عید خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۸۱۹۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عدم وجود سایت مدیریت پسماند ویژه در شهرک‌های صنعتی

علیرضا قره حسنلو در گفت وگو با خبرنگار مهر ضمن درخواست استفاده از تسهیلات صندوق ملی محیط زیست برای ایجاد تصفیه خانه‌های لوکال در سطح شهرها و روستاها اضافه کرد: از این طریق می‌توانیم بسیاری از معضلات محیط زیستی را برطرف کنیم.

وی افزود: با توجه به محدودیت‌های ایجاد شده توسط شورای عالی امنیت ملی، برخی روستاها به تصفیه خانه‌های لوکال نیاز دارند که آبریز آنها در سطح رودخانه‌های کرج و شهر شاهرود سرازیر نشود که تصفیه خانه‌های لوکال می‌توانند این آلودگی‌ها را کاهش دهند.

رئیس شورای اسلامی استان البرز عنوان کرد: با توجه به اینکه گاهاً بیش از ۷۰ درصد آلودگی هوا به دلیل استفاده از وسایل نقلیه فرسوده است، نیاز داریم نگاه ویژه ای به موضوع محیط زیست شود و برای بهسازی این ناوگان از تسهیلات صندوق ملی محیط زیست استفاده کنیم.

قره حسنلو با بیان اینکه جرایم صنایع آلاینده یا مالیات سبز طی چند سال اخیر کمتر به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌ها واریز شده است، گفت: یکی از مشکلات موجود در سطح شهرک‌های صنعتی عدم وجود سایت مدیریت پسماند ویژه است.

وی ادامه داد: غالباً پیمانکار وجود دارد اما زمین اختصاص پیدا نمی‌کند که بتوانیم از این ظرفیت برای سایت مدیریت پسماند و بازیافت استفاده کنیم. این موضوع یکی از دغدغه‌های ماست که امیدواریم با کمک و همراهی مسؤولان مربوطه اقدامات مناسب و لازم انجام شود.

رئیس شورای اسلامی استان البرز عنوان کرد: با توجه به اینکه البرز استانی پرتراکم است، نیاز به محلی برای دپوی نخاله‌های ساختمانی هستیم اما زمین مناسب نداریم که درخواست می‌کنیم، در ضوابط و مقررات این حوزه یک بازنگری انجام شود.

قره حسنلو با اشاره به اهمیت ایجاد خانه‌های محیط زیست به صورت عملیاتی مطرح کرد: قبلاً ما درخواست و تفاهم نامه همکاری را با اداره کل محیط زیست البرز امضا کردیم و اکنون آماده‌ایم که ایجاد خانه‌های محیط زیست را در سطح شهرها و روستاها با حضور افراد متخصص پیگیری کنیم.

وی بیان کرد: پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهیم تا در قالب طرحی از سوی شورای عالی استان‌ها، نسبت به در نظر گرفتن ساختاری برای ادارات محیط زیست شهرداری‌ها اقدام شود تا بتوانیم گام‌های مؤثری با همکاری اداره کل حفاظت محیط استان در این حوزه برداریم.

رئیس شورای اسلامی استان البرز با توجه به حفاظت شده بودن زمین‌ها در جاده چالوس گفت: درخواست ما این است که زمینی به دهیاران واگذار شود تا بتوانند در آن نسبت به تفکیک زباله و هدایت زباله‌های تر به سمت حلقه دره اقدام کنند.

قره حسنلو با اشاره به اینکه با استقرار دستگاه زباله سوز نیز می‌توانیم بوی نامطبوع زباله‌ها را از بین ببریم، اظهار کرد: نه فقط شهرداری‌ها و شورای اسلامی و اداره کل حفاظت محیط زیست استان، بلکه تمام مسؤولان باید در راستای کاهش آلودگی هوا پای کار بیایند.

کد خبر 6095488

دیگر خبرها

  • حضور ۲ هزار ۶۱۹ ناشر در نمایشگاه کتاب قطعی شده است/اتکای برپایی نمایشگاه به بودجه‌ دولتی کم است
  • توجه به آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها کشور را سروسامان می‌دهد
  • احمدوند: در نمایشگاه کتاب برنامه‌های ویژه‌ای برای فلسطین تدارک دیدیم/ کلیه ناشران در فضای مسقف جانمایی شدند
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • امروز نظام جمهوری اسلامی باعث سربلندی محور مقاومت و کل جهان اسلام شده‌ است
  • بی خانمانی ایرانی‌ها را تهدید می‌کند/ هر سال تعداد بیشتری از مردم توان اجاره مسکن را از دست می‌دهند (فیلم)
  • ما میراث‌دار فرهنگی اصیل و غنی هستیم/ وظیفه داریم یگانه بودن جایگاه شیراز را پاس بداریم
  • سند سومین حرم اهل بیت (ع) رونمایی می‌شود
  • عدم وجود سایت مدیریت پسماند ویژه در شهرک‌های صنعتی
  • جزیره قشم در نگاه سازمان مدیریت بحران جایگاه ویژه‌ای دارد