Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-02@22:09:11 GMT

معجزه آبخیزداری |پارک آبخیز؛ پل ارتباطی شهر با طبیعت

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۰۶۳۲۵

معجزه آبخیزداری |پارک آبخیز؛ پل ارتباطی شهر با طبیعت

پارک آبخیز علاوه بر اهداف حفظ منابع پایه آب، خاک، پوشش گیاهی و مدیریت سیل های ورودی به شهرها، تقویت ارتباط انسان و طبیعت را هدف گذاری نموده است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم «پرونده معجزه آبخیزداری»؛ آبخیزداری در رویکرد نوین مدیریت آبخیزهای شهری، علاوه بر اهداف حفظ منابع پایه آب، خاک، پوشش گیاهی و مدیریت سیل های ورودی به شهرها، تقویت ارتباط انسان و طبیعت را در قالب پارک آبخیز هدف گذاری نموده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تغییر اقلیم و تشدید سیل های شهری و همچنین سبک شهرنشینی مدرن و دور بودن از طبیعت، دو مشکل مبتلا به شهرها در شرایط کنونی است.  در حقیقت پارک آبخیز، پاسخی به دو نیاز کنترل سیلاب های شهری و ایجاد تفرجگاه طبیعی در مجاورت مراکز جمعیتی است.

کنترل سیل های ورودی به شهرها در بالادست

نوع رژیم بارندگی و وضعیت ساخت شهرها در کشور ما شرایطی را بوجود آورده است که اغلب شهرها با مشکلات سیل مواجه هستند. موضوعی که در سال های اخیر به دفعات در مناطق مختلف کشور شاهد آن هستیم و مشکلات زیادی برای شهروندان و خسارت به شهرها را در پی داشته است. مدیریت سیل های شهری از منشاء در سطح حوزه های آبخیز بالادست شهرها و استفاده از ظرفیت سیلاب مهار شده در مناطق مستعد در توسعه تفرجگاه همجوار با سکونتگاه ها با مشارکت ارگان های دخیل از جمله شهرداری ها و بخش خصوصی، رویکرد برنامه آبخیزداری و آبخوانداری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در مدیریت حوزه ها ی آبخیز شهری است.

پارک آبخیز نوعی پارک طبیعی محسوب می گردد که با دو هدف عمده؛

1. کنترل سیل ورودی به شهرها

2. توسعه تفرجگاه طبیعی 

با چشم اندازها و مناظر طبیعی در قالب طرح های آبخیزداری و آبخوانداری در پیرامون سکونتگاه ایجاد می گردند. نزدیکی به شهر و سهولت دسترسی به طبیعت و محیط های طبیعی برای شهروندان از امتیازات ویژه پارک آبخیز است. به نحوی که در برخی موارد، ساکنین محلات و شهرک های واقع در پایین دست و خروجی آبخیزهای شهری، حتی بدون استفاده از وسیله نقلیه و با صرف زمان کوتاهی پیاده روی به پارک آبخیز شهری می رسند. ایجاد زیرساخت های اولیه و ضروری با حفظ طبیعت بکر، محیط مناسبی برای فراغت شهرنشینان و آرامش آنان را با استفاده از ظرفیت بارش ها و سیلاب ها به کمک زیرساخت های آبخیزداری در نزدیکترین فاصله به شهر فراهم می سازد.

ازهمین پرونده بیشتر بخوانید:

«معجزه آبخیزداری»| آبخیزداری در تمدن اسلامی از زبان ناصر خسرو/ "در قدس درختان بی آب(دیم) نهایت ندارد"«معجزه آبخیزداری»|آبخیزداری؛ راهبرد قطعی مقابله توأمان با سیل و خشکسالی«معجزه آبخیزداری» |ضرورت رویکرد سیستمی در بخش کشاورزی/ نقش آبخیزداری در جهش تولید چیست؟«معجزه آبخیزداری» |روایتی از خیانت انگلیس در نابودی باغ های میوه ایران«معجزه آبخیزداری»|تبدیل تهدید سیل به فرصت آبادانی با استفاده از گوراب‌ها/ در کدام شهر ایران سیل جاری نمی‌شود؟«معجزه آبخیزداری»|نهی مقام معظم رهبری از غرس درختان مضر/ درختان غیرمثمر چگونه باعث وقوع سیل می شوند؟«معجزه آبخیزداری»|ضرورت ذخیره سازی آب باران در زیرزمین/ تجربه منحصربفرد ایرانیان در مقابله با سیل چیست؟«معجزه آبخیزداری»|تاکید گزارش ملی سیلاب بر نقش موثر آبخیزداری برای مهار و پیشگیری از وقوع سیل«معجزه آبخیزداری»|پشتیبانی از تولید و مقابله با سیل با تصویب قانون مدیریت جامع حوزه آبخیز/ مجلس تسریع کند«معجزه آبخیزداری»| دیدگاه آیت الله جوادی آملی درباره ذخیره سازی آب در زیرزمین«معجزه آبخیزداری» |زیتون بهترین درخت برای آبخیزداری است«معجزه آبخیزداری»|ضرورت توجه به آبخوانداری و پخش سیلاب در قانون برنامه هفتم توسعه چیست؟«معجزه آبخیزداری» | حکایت معاون آموزش جهاد سازندگی از چگونگی تبدیل تهدید سیل به فرصت آبادانی«معجزه آبخیزداری»|چرا کاشت درختان مثمرباید اولویت نخست طرح های آبخیزداری باشد؟«معجزه آبخیزداری»|6 دلیل ضرورت تبدیل آبخیزداری و آبخوانداری به مطالبه جدی مردم«معجزه آبخیزداری»|خودکفایی در تولید محصول استراتژیک گندم با آبخیزداری و آبخوانداری«معجزه آبخیزداری» |آبخیزداری کوهستان چگونه می تواند در امنیت غذایی موثر باشد؟«معجزه آبخیزداری»|بررسی آثار و دستاوردهای آبخیزداری در خراسان شمالی باکاهش 69 درصدی شدت سیل«معجزه آبخیزداری»| چالش ها و فرصت های حوزه آبخیز شمال کشور/ راهکار مقابله با وقوع سیل در استان های شمالی چیست؟«معجزه آبخیزداری» | 9 راهبرد و 20 سیاست آبخیزداری برای مقابله با سیل در شهرها

اهداف احداث پارک آبخیز

پارک های آبخیز شهری علاوه بر کارکردهای اصلی فوق به دلیل ظرفیت های فراوان دیگر از جمله قابلیت مشارکت پذیری و سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینه های مختلف، بستر تحقق اهداف زیر است:

1. حفظ عرصه های منابع طبیعی پیرامون شهر و جلوگیری از تغییر کاربری غیرمجاز آن

2. حفظ خاک، کنترل فرسایش، مهار رسوبات ورودی به شهرها و تثبیت زمین لغزش و رانش زمین در حوزه های آبخیز شهری

3. درختکاری، ارتقای سرانه فضای سبز و احداث پارک های خانواده

4. توسعه طبیعت گردی (اکوتوریسم) و اقامتگاه های بوم گردی

5. ایجاد پیاده راه سلامت و بستر ورزش های همگانی

6. کوهنوردی، دوچرخه سواری کوهستان، کایت سواری و پیست اسکی در ارتفاعات مرتفع حوزه های برف گیر

7. استقرار تله کابین و سایت رصدخانه

8. باغ گیاه شناسی و باغ پرندگان

9. آموزش و ارتقای سطح آگاهی های مردم در زمینه منابع طبیعی، حوزه های آبخیز و فعالیت های آبخیزداری و آبخوانداری

10. اشتغال، درآمدزایی و کمک به اقتصاد ساکنین

پیشنهادهایی برای توسعه پارک آبخیز در کشور

در راستای فعال سازی ظرفیت های موجود و توسعه اصولی پارک های آبخیز شهری در کشور موارد زیر پیشنهاد می گردد:

1. تدوین ضوابط و استانداردهای احداث پارک آبخیز

2. ارتقای سطح همکاری مشترک وزارت کشور، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و وزارت جهادکشاورزی و مشارکت شهرداری ها با سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور با پیش بینی و تصویب منابع لازم در بودجه های سنواتی هر دو ارگان، بالاخص بودجه های سالانه شهرداری ها

3. اعطای تسهیلات بانکی کم بهره جهت سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه گردشگری و خدمات آن در پارک آبخیز با حمایت وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

4. استفاده بهینه از بستر پارک آبخیز در توسعه ورزش در بخش های مختلف سازگار با پارک آبخیز با مشارکت هیات های ورزشی و حمایت وزارت ورزش و جوانان

انتظار می رود متولیان شهرسازی از جمله وزارت راه و شهرسازی، شورای عالی شهرسازی و معماری و شهرداری ها در کنار متولیان عرصه های منابع طبیعی و آبخیزداری، با توجه به رویکردهای شهرسازی منطبق با اصول طبیعت، ضمن حفظ عرصه های طبیعی پیرامون شهرها، حفظ عرصه های جذب روان آب در بالادست و جلوگیری از گسترش بیش از حد سطوح نفوذناپذیر و عایق شهری، اهتمام ویژه ای به ایجاد پارک آبخیز شهری نمایند. احداث پارک آبخیز اقدامی مناسب و مکمل در جهت بهسازی محیط های زندگی شهری محسوب می گردد. بدون تردید با پرداختن به این مهم، به سمت ساخت شهرهای ایمن در برابر سیل و دارای پل ارتباطی قوی با طبیعت در کشور پیش خواهیم رفت.

انتهای پیام/ 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آبخیزداری سیل آبخیزداری سیل آبخیزداری و آبخوانداری معجزه آبخیزداری ورودی به شهرها شهرداری ها آبخیز شهری پارک آبخیز حوزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۰۶۳۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید رایگان از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان برای یک هفته

همزمان با روز ملی موزه‌ها و روز ملی تنوع زیستی ( ۲۷ اردیبهشت تا ۳ خردادماه ) بازدید از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان به‌صورت رایگان امکان پذیر شد.

به گزارش ایسنا موزه‌های تاریخ طبیعی به عنوان یکی از متفاوت‌ترین موزه‌ها، نشان دهنده تاریخ جهان آفرینش و طبیعت و محل نگهداری بسیاری از گونه‌های جانوری و گیاهی هستند.

موزه تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با ذخیره بیش از ۹۰۰ نمونه از اجزای مختلف تنوع زیستی شامل جانوران، گیاهان، سنگ،کانی و فسیل در کنار نمایش تنوع زیستی پنج قاره به تفکیک، گنجینه بسیار با ارزشی برای تنوع زیستی ایران و جهان به شمار می‌رود.

به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، علاقه‌مندان و مراکز آموزشی می‌توانند از ۲۷ اردیبهشت تا ۳ خرداد از ساعت ۹ تا ۱۹ به آدرس بزرگراه همت شرق، بین اتوبان یادگار امام و شیخ فضل الله، پارک طبیعت پردیسان مراجعه و به رایگان از موزه تنوع زیستی بازدید کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رزمایش حفاظتی اطفای حریق در شاهرود اجرا شد
  • آزادسازی ۱۵ هزارمترمربع اراضی جنگلی در توسکستان/ ۳ اعیانی غیرمجاز تخریب شد
  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری خراسان جنوبی در پی بارندگی‌های بهاری
  • مبارزه با طرح آفت جوانه خوار درختان بلوط در شهرستان فلارد
  • سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی منجر به نابودی زمین می‌شود
  • بازدید رایگان از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان برای یک هفته
  • اجرای ۲۷ سازه آبخیزداری در استان اردبیل
  • کاشت نهال متناسب با آب و هوای شهرستان دهلران باشد
  • رفع تصرف ۲۰ هزار مترمربع از اراضی ملی فرخشهر + تصاویر
  • ذخیره‌ ۶ میلیون مترمکعب روان‌آب در سازه‌های آبخیز‌داری سمنان