Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، دریاچه بختگان، از دریاچه‌های ایران در شهرستان بختگان استان فارس که متاسفانه این سال‌ها به سمت خشکی رفته است، دریاچه‌ای که زیستگاه زمستانه پرندگانی است که از روسیه و دشت‌های سیبری به ایران مهاجرت می‌کنند. دریاچه‌ای که سالانه محل زندگی و زادولود هزاران فلامینگوی روسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طی سال‌های گذشته ساختن سد درودزن سبب کاهش ورودی آب رودخانه کُر به دریاچه بختگان شد و در نتیجه، ورودی آب به این دریاچه به سیلاب‌های منطقه (آباده‌ طشک، خیر، نیریز، خرامه و ارسنجان) محدود شده‌ بود.

سپس با احداث سد سیوند بر روی رود سیوند در تنگه بلاغی، سیلاب‌های رودخانه سیوند هم به رود کُر نرسید و در نتیجه به این دریاچه نیز آبی وارد نشد. به نظر کارشناسان، وجود سه سد درودزن، سیوند و ملاصدرا در بالادست تالاب بختگان بر روی رودخانه‌های کُر و سیوند که منبع اصلی تأمین آب این دریاچه است، موجب خشک شدن این حوضه آبی شده‌ است.

فلامینگو، پرنده‌ای با پاهای دراز و منقار منحنی‌شکل و گردنی بلند که به آرامی راه می‌رود و به صورت دسته‌های چندهزارتایی زندگی می‌کند.

دریاچه بختگان در استان فارس یکی از اصلی‌ترین محل زاد و ولد این پرندگان صورتی‌ رنگ است و همه ساله در فصل بهار میزبان هزاران فلامینگو است که این تالاب را برای زادآوری برگزیده‌اند.

طی روزهای اخیر اخبار بسیاری مبنی بر به خطر افتادن جان جوجه فلامینگوها در رسانه‌های مختلف منتشر شد که به دلیل نرسیدن آب به بختگان جانشان به خطر افتاده است و تلفات بسیاری به دنبال خواهد داشت، اما خوشبختانه اعتراض دوست‌داران طبیعت در این خصوص، پیگیری مسئولان محیط زیست، مطالبه رسانه‌ها به‌ ویژه ثبت این سوژه در سامانه "فارس‌ من" خبرگزاری فارس مساعدت شرکت آب منطقه‌ای را در کنار پیگیری نماینده حوزه انتخابیه به دنبال داشت تا در بزنگاه، آب به بختگان برسد و جوجه فلامینگوها به سلامت به پرواز درآیند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس، درباره همه اتفاق‌هایی که برای بختگان و در پی آن فلامینگوها رخ داده است توضیح داد به خبرنگار فارس گفت: بر اساس مطالعات دانشگاه شیراز، حقابه تالاب بختگان حداقل ۷۰۰ میلیون متر مکعب و در شرایط نرمال حدود ۱۲۰۰ میلیون متر مکعب است.

حمید ظهرابی اظهار داشت: بر اساس رژیم تاریخی ورود آب به تالاب به طور میانگین ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب حتی در دوره بعد از احداث سد درودزن به صورت سیلابی وارد تالاب می‌شد که با احداث سدهای ملاصدرا و سیوند این آب هم قطع شد.

وی افزود: در سال ۹۸، ۴۵ میلیون متر مکعب و در سال ۹۹، ۵۶ میلیون متر مکعب به عنوان حقابه تالاب تخصیص یافت که بسیار کمتر از نیاز واقعی و می توان گفت کمتر از ده درصد نیاز تالاب در شرایط خشکسالی است، حقابه تخصیص یافته ولی بسیار کمتر از آنچه که باید اتفاق بیفتد، تخصیص داده شد.

وی ادامه داد: بر اساس قانون حفاظت و احیای تالاب‌ها و آیین‌نامه اجرایی این قانون و همچنین آیین‌نامه مصوب هیئت دولت در خصوص احیای تالاب‌ها حقابه محیط زیست، بعد از آب شرب و قبل از کشاورزی و صنعت است، اما اکنون در حوضه آبخیز طشک و بختگان باید دید چه میزان حقابه به کشاورزی تخصیص یافته و چه میزان به محیط زیست؟

پس اگر دقیق نگاه کنیم بیش از شش برابر آنچه در حوزه محیط زیست باید صرف شود در حوزه کشاورزی صرف شده و این فاصله نشان می‌دهد که قانون حفاظت تالاب‌ها در خصوص حفاظت و اولویت‌بندی تامین اب محیط زیست بعد از آب شرب رعایت نشده و اگر چه قدردان هستیم که پس از ده سال در سال‌های ۹۸ و ۹۹ بخشی از حقابه تامین شده اما همچنان این ایرادها وجود دارد.

ظهرابی اقدامات اضطراری در دست اجرا را شامل دو طرح پس از پایش سراسری عنوان کرد و گفت: تصمیم بر این است که بر اساس نظر متخصصان و افراد تجربه دار از روستایی که در چهار کیلومتری محل مورد علاقه جوجه‌ها وجود دارد، اب را از چاه های کشاورزی خریداری کنیم که خوشبختانه کشاورزان هم اعلام آمادگی کردند که اب را تامین کنند.

او افزود: موضوع انتقال آب از طریق لوله هم طراحی شده که پس از تهیه انجام می شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس پیشنهاد دیگر را ایجاد چاه نیمه عمیق جهت استفاده از زهکش تالاب عنوان کرد که با احداث یک چاه در ۵۰۰ متری محل پمپاژ، آب به محل زیستگاه مطلوب جوجه‌ها برسد.

ظهرابی با تاکید بر اینکه برنامه‌های اضطراری کمک به جوجه فلامینگوها باید سریع‌تر انجام شود، گفت: ما تا دو هفته وقت داریم به آنها کمک کنیم با حداقل تلفات دوران بحرانی طی شود.

وی در جمع‌بندی سخنانش تاکید کرد: در نهایت اقدامات اضطراری برای نجات جان جوجه‌ها از دو طریق استفاده از چاه‌های آب کشاورزی و دوم حفر چاهک جهت پمپاژ آب از زهکش تالاب در حال انجام است.

ظهرابی افزود: ۶ کیلومتر انتقال اب از روستاهای جنوب بختگان از سمت جنوب استهبان و پروژه دوم از شمال تالاب نزدیک روستای بسترم در حال انجام است.

علی‌رغم همه کم و زیادهایی که در این حوزه اتفاق افتاد و اخباری که این روزها به گوش رسید، هرچند دیر اما باز هم مسکنی موقت به دریاچه بختگان تزریق شد تا مسافران قرمز پوش این دریاچه با خاطره‌ای خوش این دیار را ترک کنند و امیدها برای بازگشت‌شان در سال‌های آینده نیز ادامه داشته باشد.

انتهای پیام/س

منبع: فارس

کلیدواژه: دریاچه بختگان تالاب حمید ظهرابی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس فلامینگوها میلیون متر مکعب دریاچه بختگان محیط زیست بر اساس سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۰۶۹۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ارائه راهکارهای خردمندانه محیط زیستی در توسعه صنایع و رشد اقتصادی کشور به خصوص در سواحل مکران در دست اقدام است که با مشارکت مردم و جوامع محلی راه‌اندازی و فعال خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از سازمان حفاظت محیط زیست، مجتبی ذوالجودی با تبریک «روز ملی خلیج فارس» در تشریح اهمیت توجه به زیستگاه‌های دریایی به‌ویژه خلیج فارس اظهار کرد: خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان است و مساحتی به بزرگی ۲۳۷ هزار کیلومتر مربع دارد و به عنوان بزرگ‌ترین و مهم‌ترین منطقه تأمین انرژی جهان با برخورداری از ۴۰ درصد ذخایر نفتی جهان و از طریق تردد سالانه بیش از ۴۰ هزار کشتی، بیش از ۲۳ درصد نفت تولیدی جهان را تأمین می‌کند.

وی با بیان اینکه مرجان‌های خلیج فارس تا تغییرات روزانه ۹ درجه و تغییرات سالانه ۲۰ درجه را تحمل می‌کنند، بنابراین به عنوان منابع بالقوه ژنتیکی برای افزایش تاب‌آوری در برابر تغییر اقلیم مورد توجه هستند، افزود: کیفیت نفت‌های خام در جهان مشابه هم نیست و ذخایر نفتی خلیج فارس دارای ویژگی‌هایی چون سهولت استخراج، هزینه پایین تولید، امکان تولید مازاد بر ظرفیت و کیفیت‌تر بالا است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: خلیج فارس با تنوع و غنای زیستی و تولید بالا و برخورداری از جزایر بی‌نظیر و ارزشمندترین زیستگاه‌های حساس ساحلی مانند جنگل‌های حرا، آبسنگ‌های مرجانی، بسترهای علفی، مناطق تخم گذاری لاکپشت‌ها، پهنه‌های جزر و مدی، خوریات و مصب‌های متنوع و ذخایر عظیم آبزی، یکی از اکوسیستم‌های دریایی منحصربه‌فرد آب‌های گرمسیری جهان محسوب می‌شود و نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور و معیشت مردم بومی منطقه دارد.

ذوالجودی اضافه کرد: محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان مشترک بین ایران و هفت کشور عربی همسایه با برخی از چالش‌های زیست محیطی مواجه هستند که صید بی‌رویه و غیر مسئولانه از منابع آبزی، تخریب و ایجاد تغییرات فیزیکی مناطق ساحلی، ریزش نفت ناشی از اجرای عملیات اکتشاف و استخراج و حمل‌ونقل نفت از جمله آن‌ها است.

وی ادامه داد: آلودگی‌های با منشأ خشکی در خلیج فارس شامل فاضلاب‌های شهری و روستایی، پساب‌های صنعتی و کشاورزی، آلودگی‌های صنایع مستقر در مناطق ساحلی، عملیات عمرانی و توسعه غیراصولی در سواحل مانند استحصال و خشک کردن دریا، انباشت پسماندها از جمله زباله‌ها و پلاستیک و میکروپلاستیک در نواحی سواحلی می‌شوند که نیازمند مدیریت اصولی است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت توجه به زیست بوم خلیج فارس گفت: این منطقه به لحاظ غنا و تنوع زیستی بالا و ارتباط با دریای عمان و آب‌های باز اقیانوسی (اقیانوس هند) از ظرفیت‌های بسیار بالای اکولوژیک در تولید آبزیان، گردشگری و طبیعت گردی، پرنده‌نگری، تولید انرژی پاک و حمل‌ونقل دریایی و بسیاری از زمینه‌های دیگر اقتصادی برخوردار است که با برنامه‌ریزی اصولی می‌توان برای بهره‌برداری و توسعه متوازن و خردمندانه از این ثروت بی‌نظیر و نعمت خدادادی در راستای توسعه و ایجاد شغل و درآمد پایدار جوامع محلی اقدام کرد که معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در جهت سیاست‌های ابلاغی توسعه دریامحور مقام معظم رهبری و دستور اکید رئیس جمهوری در سال جاری برنامه‌های ویژه‌ای جهت دستیابی به اهداف این سیاست‌ها از طریق فعال‌سازی ظرفیت‌های اکولوژیک و زیست‌محیطی محیط‌های دریایی و تالاب‌ها و ارائه راهکارهای خردمندانه محیط زیستی در توسعه صنایع و رشد اقتصادی کشور به خصوص در سواحل مکران را در دست اقدام دارد که با مشارکت مردم و جوامع محلی راه‌اندازی و فعال خواهد شد.

کد خبر 749041

دیگر خبرها

  • نوجوانان بوشهری حفظ محیط زیست دریایی را تمرین کردند
  • زنده گیری بلدرچین‌ها برای ورود به معرکه شرط بندی/دستگیری باند تبعه افغان
  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • سلامت زیست بوم خلیج فارس شرط پایداری در منطقه خواهد بود
  • خلیج فارس اصلی‌ترین نماد تمامیت ارضی کشور است
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • زریبار؛ بزرگترین دریاچه آب شیرین جهان، پذیرای گردشگران + فیلم