Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@15:30:53 GMT

1300 میلیارد تومان باشد قطار به اسلام آبادغرب می‌رسد

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۲۱۴۰۷

1300 میلیارد تومان باشد قطار به اسلام آبادغرب می‌رسد

ایسنا/کرمانشاه مجری طرح راه آهن غرب کشور با اشاره به پیشرفت 80 درصدی زیرسازی مسیر راه آهن کرمانشاه-اسلام آبادغرب، گفت: اگر 1300 میلیارد تومان اعتبار به پروژه تزریق شود، قطار به اسلام آبادغرب می رسد.

مسعود فرامرزیان در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به غیرفعال بودن پروژه راه آهن غرب کشور به دلیل اتمام قرارداد پروژه راه آهن غرب کشور با قرارگاه خاتم(ص)، گفت: در حال حاضر قرارداد جدید به شورای عالی فنی ارسال شده که با تصویب در این شورا، کار پروژه از سر گرفته می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در حال حاضر با توجه به اتمام مدت زمان قرارداد فعالیتی که باید در پروژه انجام نمی شود و نمی توان گفت فعال است، اما با انعقاد قرارداد جدید به زودی کار از سر گرفته خواهد شد.

فرامرزیان با اشاره به مسیر 263 کیلومتری راه آهن حدفاصل کرمانشاه تا مرز خسروی، گفت: در حال حاضر زیرسازی 140 کیلومتر از این مسیر انجام شده است.

وی به فاصله 110 کیلومتری کرمانشاه-اسلام آبادغرب هم اشاره کرد وافزود: حدود 80 درصد از عملیات زیرسازی این مسیر نیز انجام شده است.

فرامرزیان گفت: در حال حاضر برای پیشروی مناسب پروژه نیازمند تامین اعتبارات هستیم که امسال 120 میلیارد تومان برای این پروژه اختصاص داده شده است.

مجری طرح راه آهن غرب کشور خاطرنشان کرد: اختصاص این اعتبارات در حالی است که طبق برآورد اعتباری صورت گرفته در سال 1396 برای تکمیل پروژه تا اسلام آبادغرب 700 میلیارد تومان اعتبار نیاز بود که با توجه به تورم و افزایش قیمت‌ها عملا این میزان اعتبار  به حدود پنج تا شش برابر افزایش یافته و در حال حاضر حدود سه تا چهار هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل پروژه راه آهن تا اسلام آبادغرب مورد نیاز است.

وی افزود: با این وجود باز هم اگر حدود 1300 میلیارد تومان اعتبار تامین شود، می توانیم پروژه را تا اسلام آبادغرب برسانیم و 90 درصد پروژه را انجام داده و 10 درصد کارها مانند انجام برخی کارهای عمرانی همچون تکمیل ایستگاه، علائم، ساخت و اصلاح برخی تقاطع ها را به فازهای بعدی موکل کنیم.

مجری طرح راه آهن غرب کشور اظهار کرد: چنانچه اعتبار مورد نیاز مطابق درخواست ما به پروژه تزریق شود، حدود دو سال دیگر قطار به اسلام آبادغرب رسیده و در فاز بعدی ظرف سه تا چهار سال این پروژه به مرز خسروی خواهد رسید.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی قطار كرمانشاه منطقه کرمانشاه راه آهن میلیارد تومان اعتبار راه آهن غرب کشور اسلام آبادغرب حال حاضر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۲۱۴۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انعقاد قرارداد ۲۰۰ میلیارد تومانی برای آسفالت و روکش راه‌های رفسنجان

ایسنا/کرمان معاون اداره کل راهداری استان کرمان گفت: در شهرستان رفسنجان در سال قبل ۲۰۰ میلیارد تومان قرارداد پروژه آسفالت و روکش کردن راه‌های برون شهری و فرعی را منعقد کردیم که یکی از آن‌ها کمربندی است و با ۵۰ میلیارد تومان به زودی به اتمام خواهد رسید.

سید حمزه روح‌الامینی شامگاه ششم اردیبهشت ماه در سفر به رفسنجان و دیدار با فرماندار، اظهار کرد: از لحاظ خرابی راه‌های روستایی، سیرجان و شهربابک جزء بدترین شهرستان‌های استان هستند که راه‌های روستایی آنها نیازمند روکش است.

وی افزود: تمام تلاش ما روکش دار کردن راه‌های روستایی استان کرمان است لذا سال قبل چندین هزار میلیارد تومان صرف روکش کردن آسفالت راه‌های روستایی استان شده است.

وی ادامه داد: در منطقه نوق رفسنجان هم بیش از ۶ پروژه آسفالت و روکش تعریف کردیم لذا ۳۰ کیلومتر راه‌های نوق با اعتبار ۳۲ میلیارد تومان روکش آسفالت می‌شود.

معاون مدیرکل راهداری استان کرمان با اشاره به انعقاد قرارداد تعدادی از راه‌های روستایی رفسنجان از جمله جنت‌آباد، بهرامی، اودرج و فتح آباد به میزان ۱۴ کیلومتر، گفت: امسال نیز چند پروژه روکش آسفالت را در رفسنجان با اعتبار ۸۵ میلیارد تومان شروع کردیم و پروژه رفسنجان تا کبوترخان از جمله آن‌هاست که با اعتبار ۴۳ میلیارد تومان انجام خواهد شد.

فرماندار رفسنجان نیز در این دیدار با اشاره به اینکه ۱۱ درصد راه‌های استان کرمان در رفسنجان وجود دارد، گفت: محورهای نوق و داوران از حادثه‌خیزترین جاده‌های استان به شمار می‌روند و مرگ و میر در این دو محور باید کاهشی شود.

حسین رضایی افزود: جاده‌های فرعی شهرستان دارای مشکل هستند و نیازمند روکش آسفالت و ساماندهی‌اند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پشت پرده جهش ۱۵۰ درصدی یارانه نان چیست؟
  • ماجرای جهش ۱۵۰ درصدی یارانه نان در بودجه ۱۴۰۳ چیست؟
  • تخصیص یارانه دارو به خوبی انجام نمی شود / تلاش دولت برای تثبیت قیمت نان در 1403 با سه برابر کردن یارانه
  • کمبود اعتبار ۲۵۰میلیاردی برای احداث ساختمان استانداری لرستان
  • انعقاد قرارداد ۲۰۰ میلیارد تومانی برای آسفالت و روکش راه‌های رفسنجان
  • طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان ساخته می‌شود
  • تجهیز مدارس چهارمحال و بختیاری با ۹۵ میلیارد تومان اعتبار
  • ضرورت توزیع عادلانه اعتبارات برای شهرستان‌های بهار و کبودراهنگ
  • ضرورت ایجاد درآمدهای پایدار برای استان همدان
  • اختصاص ۴۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار به پروژه‌های سفر رئیس‌جمهور به خراسان‌جنوبی