Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@16:09:40 GMT

در یک قدمی پیک پنجم

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۲۳۰۵۶

در یک قدمی پیک پنجم

کارشناسان و متخصصان حوزه کرونا می‌گویند بعد از برگزاری انتخابات شاهد پیک بعدی کرونا، یعنی پیک پنجم خواهیم بود و دلیل آن هم تکرار سناریوی قبلی، پیش از تعطیلات نوروز است.

به گزارش ایسنا، روزنامه همشهری نوشت: «کمی بیش از یک‌ ماه به برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری مانده و حالا مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا می‌گویند روند مرگ و ابتلا به این ویروس نزولی و کشور در حال عبور از قله پیک چهارم کروناست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیش از این علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، پیش‌بینی کرده بود تا اواسط خرداد، شمار مرگ و میرها و ابتلاهای کرونا به پایین‌ترین‌ میزان پیک چهارم می‌رسد اما نشست‌های انتخاباتی پیش از رای‌گیری، دامنه شیوع را افزایش خواهد داد. پیش‌بینی کارشناسان و متخصصان حوزه کرونا هم همین است. آنها می‌گویند بعد از برگزاری انتخابات شاهد پیک بعدی کرونا، یعنی پیک پنجم خواهیم بود و دلیل آن هم تکرار سناریوی قبلی، پیش از تعطیلات نوروز است. اسفند سال گذشته آمار قربانیان پایین رفت، شهرها از وضعیت قرمز خارج شدند و با آغاز تعطیلات نوروز و سفرها پیک جدید از اواسط فروردین، جان گرفت. حالا هم با آرام‌گرفتن شدت شیوع کرونا در کشور اما خبرهای نگران‌کننده‌ای از برگزاری تجمع‌های انتخاباتی در زمان ثبت‌ نام نامزدها به گوش می‌رسد و هشدارها را نسبت به‌ شدت شیوع بالا برده است و کارشناسان بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در دوران انتخابات تاکید دارند. تصاویر منتشرشده از تجمع تعداد زیادی از خبرنگاران و عکاسان هنگام ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در ساختمان وزارت کشور، خبر از روزهای ناگواری می‌دهد. همه اینها در شرایطی است که هنوز مراسم تبلیغاتی نامزدها که پس از تأیید صلاحیت‌شان برگزار می‌شود، آغاز نشده است.

روز گذشته حسن روحانی، رئیس‌جمهوری، که در نشست ستاد ملی مقابله با کرونا صحبت می‌کرد، با استناد به نمودارهای شیوع کرونا گفت که تنها ۳ شهرستان در کشور وضعیت قرمز دارند. رئیسی، سخنگوی ستاد هم در توضیح بیشتر اسامی این شهرها را اعلام کرد؛ پارسیان در هرمزگان، قلعه گنج در سیستان و بلوچستان و سلماس در آذربایجان غربی. به‌ گفته او سایر شهرها نارنجی و زرد هستند و خبری از شهر آبی نیست. با این که مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا وضعیت را پایدار توصیف می‌کنند اما نادر توکلی که معاون درمان ستاد مقابله با کرونای تهران است، تأکید می‌کند که شیوع بیماری در تهران بالاست و روزانه بیش از هزار بستری و ۸۵ فوتی ثبت می‌شود. او وضعیت تهران را شکننده اعلام می‌کند. حالا در همین وضعیت قرار است برنامه‌های انتخاباتی در تهران به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین کلانشهرها برپا شود؛ موضوعی که سرفصل صحبت‌های روحانی در جلسه روز گذشته هم بود. او تأکید کرد که پیش‌بینی‌هایی برای پروتکل‌های بهداشتی انتخابات شده و در جلسه‌های آینده تصویب می‌شود. به‌ گفته او، تبلیغات انتخاباتی باید تا جای ممکن به دور از تجمع و در فضای باز و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار شود. علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا هم از نامزدهای انتخاباتی و طرفدارانش  خواست تا در فضای بسته تجمع نکنند: «هرگونه تجمع کنترل‌نشده و در فضای بسته با تراکم بالا و بدون تهویه، باعث شیوع بیشتر بیماری می‌شود. تا جای ممکن از تجمعات بزرگ جلوگیری و از فضای باز و فضای مجازی و صدا و سیما برای تبلیغات استفاده کنیم. کشور در وضعیت نسبتا پایداری قرار دارد، بی‌توجهی‌ها دوباره منجر به شکل‌گیری موج پنجم می‌شود.»

رعایت نکردن پروتکل‌ها، تخلف انتخاباتی به شمار رود

۲ هفته پیش بود که سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در نشستی خبری در یکی از اتاق‌های کلاب‌هاوس هم در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره شرایط شیوع کرونا پس از برگزاری انتخابات، از نگرانی‌هایش گفت. او همان موقع پیش‌بینی کرده بود که در آستانه انتخابات آمار مرگ‌ومیر پایین می‌رود. دلیل آن هم طی‌شدن یک روند علمی است نه ادعای پایین آمدن آمارها: «از اواسط اردیبهشت کشور از قله بیماری عبور می‌کند و آمار مرگ‌ها شروع به پایین‌رفتن می‌کند. دهم یا پانزدهم خرداد، ما به کف آمار مرگ‌ها می‌رسیم و موقع انتخابات وضعیت پایداری خواهیم داشت. همان زمان قطعا گفته می‌شود که نزدیک انتخابات که شد، آمارها را پایین آوردند و رنگ شهرها را تغییر دادند اما ما می‌گوییم که این یک روند علمی است و کاری به انتخابات هم ندارد.»

او اما در توضیح بیشتر گفت: «۳عامل نگران‌کننده برای شدت‌گرفتن کرونا وجود دارد؛ یکی شروع مسافرت‌ها با پایان‌ ماه رمضان، دوم تمام‌شدن سال تحصیلی و سوم تجمعاتی که پیش از برگزاری انتخابات شکل می‌گیرد.»

وی ادامه داد: «نگرانی ما از زمان رأی‌دادن نیست؛ چراکه این وضعیت قابل کنترل است. نگرانی ما از تجمعاتی است که مخصوصا شوراها در روستاها و شهرها برگزار می‌کنند. این تجمع‌ها پرخطر است و شانس انتقال بیماری را بسیار بالا می‌برد.»

بر اساس اعلام رئیسی، پروتکل‌های لازم از سوی وزارت بهداشت به وزارت کشور و شورای نگهبان داده و درخواست شده که رعایت‌نکردن آن به‌ عنوان تخلفات انتخاباتی لحاظ شود.

ماجرای انتخابات مجلس اسفند ۹۸ تکرار نشود

با این که رئیسی به تدوین پروتکل‌های مربوط به انتخابات اشاره کرده، اما محمدرضا هاشمیان، متخصص عفونی بیمارستان مسیح‌ دانشوری، سیاست‌های پیشگیرانه این وزارتخانه را مورد انتقاد قرار می‌دهد. مهم‌ترین انتقاد او از اعلام رنگ‌بندی شهرهاست. او به همشهری می‌گوید که این وزارتخانه تنها اعلام وضعیت قرمز، زرد یا آبی می‌کند و می‌گوید فلان منطقه سفید شده و راه را به مردم برای مقاصد سفرشان نشان می‌دهد. اساسا چرا باید رنگ‌بندی شهرها اعلام شود؟ وقتی شهری سفید می‌شود با آغاز سفرها به همان شهر یا کمرنگ‌شدن رعایت پروتکل‌ها، دوباره رنگ عوض می‌کند. هاشمیان معتقد است که اعلام رنگ‌بندی شهرها، به‌ویژه برای شهرهایی که در وضعیت آبی یا سفید قرار می‌گیرند، تنها به‌ شدت گرفتن پاندمی کمک می‌کند: «ما باید کشور را به سمت واکسیناسیون پیش ببریم. اگر شهری قرار است قرنطینه شود، به سرعت باید این اتفاق بیفتد اما شاهد هستیم که حتی محدودیت‌ها هم به شکل گذشته اعمال نمی‌شود و محدودیت‌های ساعتی و شبانه هم دیگر تأثیری ندارد.»

به‌ گفته این متخصص، وزارت بهداشت باید خیلی سریع‌تر وارد میدان می‌شد و روی ماجرای انتخابات کار می‌کرد. نباید چند روز مانده به انتخابات بیایند بگویند که این مسائل رعایت شود و بعد که بیماری شدت گرفت بگویند که ما قبلا اعلام کرده بودیم! وزارت بهداشت باید از همین حالا چارچوب رعایت پروتکل‌ها را مشخص کند. نباید فراموش کرد که شیوع کرونا در ایران بعد از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی آغاز شد. خود برگزاری انتخابات شاید مشکل خاصی پیش نیاورد، اما قبل از آن تجمعات زیادی شکل گرفته بود و حتی چند نفر از نامزدها هم بر اثر ابتلا به این بیماری جانشان را از دست دادند و خیلی‌های دیگر هم مبتلا شدند.

به‌ گفته هاشمیان بعد از برگزاری انتخابات به‌ طور قطع پیک پنجم کرونا در کشور اتفاق خواهد افتاد: «زمانی‌ که ما تا پیک چهارم پیش رفته‌ایم قطعا به پیک‌های بعدی هم می‌رسیم و برگزاری مراسم پیش از انتخابات هم به وقوع آن سرعت می‌بخشد.»

او می‌گوید: «ائتلاف‌ها، کمپین‌ها و نشست‌ها در حال برگزاری است. در این شرایط حتی نیروهای حمایتی و انتظامی هم در معرض خطر ابتلا قرار دارند. این در شرایطی است که هنوز خیلی از این افراد هم واکسینه نشده‌اند و خطر ابتلا بسیار بالاست.»

او تأکید کرد که کادر درمان منتظر اعلام پروتکل‌های بهداشتی از سوی وزارت بهداشت برای مراسم پیش از انتخابات و برگزاری انتخابات است.

خطر تشدید کرونا در ماه‌های آینده

پیش از این سازمان نظام‌ پزشکی، در نامه‌های مختلفی خطاب به رئیس دولت و وزیر بهداشت نسبت به اتفاقات پیش‌ رو که منجر به شیوع گسترده‌تر ویروس در کشور می‌شود، هشدارها را اعلام می‌کرد. حالا در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و نشست‌های پیش انتخاباتی، قرار است این موضوع در جلسه روز دوشنبه این سازمان مورد بررسی قرار گیرد و اگر قرار باشد هشداری داده شود، نامه آن تدوین شود.

حسین کرمانپور، مدیر روابط‌ عمومی سازمان نظام‌پزشکی و مدیر اورژانس بیمارستان سینا، به همشهری می‌گوید هنوز در این زمینه اقدامی از سوی سازمان صورت نگرفته اما برگزاری نشست‌های انتخاباتی و سازوکارهای عملی برپایی انتخابات، خطر وقوع پیک پنجم را تشدید می‌کند: «قطعا بعد از انتخابات، ما با یک پیک جدید مواجه خواهیم شد، پیک فعلی به‌دلیل سفرهای نوروزی و خریدهای پیش از عید اتفاق افتاد و از اواخر فروردین‌ ماه نتیجه آن مشخص شد. حدود ۲۷ روز پس از هر رویداد تجمعی، شاهد تبعات آن با افزایش آمار مرگ‌ها و مبتلایان می‌شویم. همه این اتفاقات هم به‌دلیل خلأ‌های قانونی رخ می‌دهد.»

کرمانپور معتقد است، اعلام رنگ‌بندی شهرها بدون داشتن توانایی برای نگه‌داشتن شرایط آبی یا سفید شهرها، خلأ قانونی است: «همیشه گفته می‌شود چطور یک شهر از قرمز، نارنجی شود یا از نارنجی به زرد و آبی تبدیل شود، اما این که یک شهر آبی یا سفید چطور در همان وضعیت قرار بگیرد، هیچ دستورالعملی وجود ندارد. با تغییر رنگ شهرها به سمت بهبود، بلافاصله بازگشایی‌ها صورت می‌گیرد و دوباره رنگ شهرها به وضعیت نامطلوب و خطرناک بازمی‌گردد. ما باید بدانیم وضعیت خوب مناطق را چطور نگه‌ داریم.»

به اعتقاد این مسئول، باید با هنجارشکنان سلامت، مانند سایر هنجارشکنان در حوزه‌های دیگر برخورد شود. اگر قرار است جریمه‌ای در نظر گرفته شود برای این افراد هم لحاظ شود؛ در حالی‌ که ما حالا تنها جریمه تردد به شهرهای قرمز و نارنجی را داریم: «این محدودیت‌ها دیگر نتیجه‌ای ندارد. حالا هر کجا می‌خواهند تجمعی برگزار کنند، تنها اعلام می‌شود با رعایت پروتکل‌های بهداشتی! این ماجرا مجوزی برای تجمع‌ها شده؛ در حالی‌ که پروتکل‌ها عملی نمی‌شود.»

او می‌گوید، در این شرایط خود دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا به این نتیجه رسیده که با همین وضعیت ادامه دهد و سختگیری بیشتری نداشته باشد. همین وضعیت سبب می‌شود بعد از انتخابات، پیک پنجم رخ دهد.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: کروناویروس ستاد ملی مقابله با کرونا بعد از برگزاری انتخابات پروتکل های بهداشتی رعایت پروتکل ها رنگ بندی شهرها وزارت بهداشت سخنگوی ستاد شیوع کرونا پیک پنجم پیش بینی آمار مرگ نشست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۲۳۰۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آماده برگزاری دور دوم انتخابات در خوزستان هستیم

به گزارش خبرنگار مهر، عبدالله افرازه شهاوند صبح امروز دوشنبه در گفت و گویی رسانه‌ای اظهار کرد: در هر ۲ حوزه انتخابیه «آبادان» و «رامهرمز و رامشیر» آمادگی خوبی برای برگزاری دور دوم انتخابات ایجاد شده است و تمهیدات لازم اتخاذ و تدارکات مورد نیاز فراهم شده است.

وی افزود: تمامی دستگاه‌های اجرایی در آبادان که یک حوزه تمام الکترونیکی است در روزهای اخیر زیرساخت‌ها را آماده کرده‌اند تا خللی در روند انتخابات ایجاد نشود.

معاون استاندار خوزستان ادامه داد: همچنین با هدف تضمین سلامت انتخابات و صیانت از آرای عمومی، استاندار خوزستان در هر ۲ حوزه انتخابیه نماینده ویژه و معتمد خود به منظور نظارت بر فرآیند انتخابات تعیین کرده است.

رئیس ستاد انتخابات خوزستان اظهار کرد: علاوه بر این افراد با تجربه از شعب مختلف استان به این ۲ حوزه اعزام خواهند شد تا فرایند برگزاری انتخابات به شکل مناسب و روانی اجرا شود.

به گزارش خبرنگار مهر، دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه ۲۱ اردیبهشت ماه برای تعیین منتخبان ۲ منتخب باقی مانده از حوزه انتخابیه آبادان و یک منتخب حوزه انتخابیه رامهرمز و رامشیر برگزار می‌شود.

کد خبر 6097835

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی ۸۲۰ شعبه اخذ رای در ۵ شهرستان شیراز
  • ۱۰هزار عامل اجرایی برای برگزاری انتخابات دور دوم مجلس در کرمانشاه
  • هیچ صندوقی در انتخابات تهران ابطال نشد
  • آمادگی برق تبریز برای برگزاری مرحله دوم انتخابات
  • آمادگی هر دو حوزه انتخابیه خوزستان برای برگزاری انتخابات
  • آماده برگزاری دور دوم انتخابات در خوزستان هستیم
  • توصیه مهم به مردم در خصوص دور دوم انتخابات
  • رم - یوونتوس؛ ترکیب رسمی
  • تهران آماده برگزاری نخستین انتخابات تمام الکترونیک
  • رای گیری الکترونیک چگونه انجام می‌شود؟