Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@11:06:59 GMT

اهل خرد چه کسی را بزرگ می‌خوانند؟

تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۳۲۹۶۱

اهل خرد چه کسی را بزرگ می‌خوانند؟

این جمله‌ها نشانگر اهمیت شعور یا نیرویی درونی برای استنباط درست و نادرست است که لزوما  به درس خواندن و توانایی نوشتن و خواندن ربط ندارد.  
بسیاری از پدران و مادران ما با آنکه توانایی خواندن و نوشتن نداشتند و ندارند اما در زمینه شناخت دنیا و درک روزگار و نتیجه گیری از وقایع بسیار پرتوان بودند و هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این قوه درک را که ناشی از تجربه، فرهنگ،عادات، تربیت و نبوغ شخصی است، شعور و فهم نامیده اند که مراتب و شدت و ضعف دارد ولی به هرحال این نیروی مهم وجود دارد.
اگر چه سواد هم می‌تواند به این درک و فهم کمک کند اما شواهد بیانگر آن است که نه هر باسوادی باشعور است و نه هر بی‌سوادی (کسی که توانایی خواندن و نوشتن ندارد) از فهم و درک عاجز است.
بیان چند مثال می‌تواند به بحث ما در این زمینه کمک کند.
پدر مرحومم از کتاب داستان امیرحمزه بسیار خوشش می‌آمد؛ سه بار این کتاب را برای او خوانده بودم و یکی از همکارانش که سواد خواندن و نوشتن داشت نیز قبلا این داستان را برایش خوانده بود؛پدرم کل داستان را حفظ بود با این حال هر بار از شنیدن آن لذت می‌برد.
مرحوم در سخنانش برای چند گروه از مردم از واژه «بنازم» به عنوان بیان علاقه و همچنین افتخار کردن به شخص مورد نظرش استفاده می کرد.
او کارگر شهرداری بود و سواد خواندن و نوشتن نداشت اما می‌گفت بنازم به آن کسی که کتاب امیر حمزه را نوشته است، بعدها که خلاصه چند کتاب دیگر را برایش بیان کردم و چند کتاب برایش خواندم باز هم گفت بنازم که کتاب نویس‌ها این همه فکر دارند و زحمت می‌کشند تا بتوانند این چیزها را بنویسند.    
****
سوار تاکسی، رهسپار آیین تقدیر از محمد کشاورز نویسنده شیرازی بودم.صندلی جلو نشسته بودم.زمانی که داشتم پیاده می‌شدم، راننده گفت:خیلی به  کتاب علاقه دارم، این کتاب را هم دارم و یک جلدش را خوانده‌ام.
منظورش کتابی بود که همراهم بود.کتاب سه جلدی هشتاد سال داستان کوتاه ایرانی نوشته حسن میرعابدینی.
وقتی به او گفتم دارم به برنامه تقدیر از یک نویسنده می‌روم،پرسید امکانش هست من هم به این برنامه بیایم؟ می‌خواهم نویسنده را از نزدیک ببینم.
تاکسی را پارک کرد و به محل برنامه آمد.شانزدهم اسفند ۹۵ در تالار غزل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در چهارراه حافظیه شیراز آیین تجلیل از محمد کشاورز نویسنده و برنده جایزه کتاب سال برگزار شد.
برنامه ای که در آن نویسندگان دیگری همچون ابوتراب خسروی، سیروس رومی، منصوراوجی،طیبه گوهری،کاووس حسنلی و علی معصومی بودند.
این برنامه از ساعت ۱۶ تا ۱۸ طول کشید و راننده تاکسی تا آخر برنامه حضور داشت.وقتی که از تالار بیرون می‌رفت گفت:به نظرم نویسنده‌ها انسان‌های پرتوانی هستند اصلا کار نوشتن خوب است.
اگر چه می‌گفت که سواد زیادی ندارد اما وقتی حکایت شیفتگی او به کتاب را تعریف کردم، همه گفتند بینش و شعورش از بسیاری از مدعیان سواد و فهم بیشتر است.
***
عضو سابق تیم ملی فوتبال به همراه یکی از کسانی که همواره مربی و پرمشغله و پرگوی در این رشته ورزشی است در برنامه‌ای تلویزیونی که گردانندگانش در بیشتر موارد خنداندن به هر قیمتی را سرلوحه کار قرار داده اند، ضرب المثل «خودگویی و خودخندی، عجب مرد هنرمندی» را معنا بخشیدند.      
پرسش مجری برنامه: آقای عزیزی سه تا نویسنده ایرانی.
پاسخ خداداد: سه تا نویسنده ایرانی؟!! نویسنده ایرانی از کجا پیدا کنم؟
فیروز: نویسنده‌های ایرانی بیکارند ما با اونا زیاد نمی‌پریم.( قهقهه مجری دیگر) بیکارند می شینن می‌نویسن(قهقهه بلندتر مجری دیگر)
این، خلاصه کلیپی بود که ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ در فضای مجازی پخش شد. اظهارنظر درباره این کلیپ گوناگون بود و هست.
در برنامه‌ای که ظاهرا برای بیان مطالب طنز طراحی شده ولی بیشترش طنز نیست، مجال برای گفتن حرف‌های خنده ‌دار فله‌ای، فراهم می‌شود.
از طرف دیگر طرح پرسش جدی در حالی که مجری مسابقه، قیافه ای اخمو دارد خود نوعی  هجو است نه طنز.
وقتی از مهمان‌های همواره خندان و تکه پران با توجه به ماهیت تعریف شده و محیط ایجاد شده، هر نوع پرسشی شود، انتظار هرنوع پاسخ نامربوط هم باید داشت.  
به عبارت دیگر در این نوع برنامه‌های خنده دار نه طنز، اگر حتی اسم مهمان را بپرسند او با ساختن خنده، به دنبال دادن پاسخ‌های هرچه خنده دارتر و نامربوط تر می‌گردد.
نتیجه چنین تمهیدات و برنامه هایی که با چاشنی خنده به هر قیمت شور شده است جز توهین، بدفهمی،سخنان ناروا و نارضایتی نخواهد بود.   
موضوع وقتی حادتر می شود که پرسش‌هایی جدی از فرهنگ و ادبیات کشور در برنامه ای مطرح شود که قهقهه و خنده، موزیک متنش باشد.
از جنبه دیگر، مقایسه رفتار این دو نفر مهمان برنامه تلویزیونی که منتسب به ورزشکاران هستند و امکان دارد این رفتارها در هر قشر و دیدگاهی رخ دهد ،با رفتار افرادی که دو نمونه آن را بیان کردیم می‌تواند تا حدی نشانگر غنا و فقر در زمینه تفکر باشد.
کسانی که عاشقانه با کتاب انس دارند و ستایشگر نویسندگان هستند این پیام را به مخاطب می‌رسانند که جهان بدون نویسنده و شخصیت‌های ماندگار داستانی و غیرداستانی قابل تصور نیست و نوشتن از دستاوردهای علمی، خدمت به بشریت است.
کسانی که هیچ ادعایی ندارند و حتی می‌گویند ما سواد نداریم ولی شیفته کتاب و نویسندگان هستند، معنای قدرشناسی از فرهنگ و شعور را با رفتارهای خود ثابت کرده اند.
پرسش از کسانی که رفتاری متضاد با این فرهیختگان عاشق دارند و به پندار خود، نویسندگان را بیکار می‌دانند و نمی‌دانند از کجا نویسنده‌ها را بیابند این است: چه کسانی می‌توانند یا می‌توانستند رفتارهایی همچون فداکاری،دروغ، توهم، پشتکار، پول پرستی ... را در قالب هنری بازتاب دهند؟
پاسخ آنان البته متفاوت است اما پاسخ افراد باتجربه و کتابخوان این است:جهان بدون ژان والژان، پینوکیو، دایی جان ناپلئون، پرین، هارپاگون ... تا حد زیادی قابل تصور نیست.
نویسندگانی چون ویکتور هوگو،کارلو کلودی،ایرج پزشکزاد، هکتور مالو، ژان مولیر را می‌توان خدمتگزاران فرهنگ بشر و پرکار نامید.
از طرف دیگر باید  گفت افکار و پندارهای پرگویانی که زندگی خود را برپایه ناسزاگویی به خردمندان بنیان نهاده اند، کاشتن باد و درو کردن توفان است.
اگر افراد در هر رشته و در هر مقامی به جایی رسیده اند یا رسانده شده اند نباید پا را از حد خود فراتر بگذارند و با هدف خنداندن یا خودشیرینی، تیرهای ملامت و ناسزا به سمت دیگران به ویژه فرهنگوران پرتاب کنند.   
استاد سخن سعدی شیرازی سروده است:
بزرگش نخوانند اهل خرد / که نام بزرگان به زشتی برد

برچسب‌ها فوتبال فیروز کریمی سعدی تلویزیون نویسنده کتاب خداداد عزیزی ادبیات

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فوتبال فیروز کریمی سعدی فوتبال فیروز کریمی سعدی تلویزیون نویسنده کتاب خداداد عزیزی ادبیات اخبار کنکور خواندن و نوشتن برنامه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۳۲۹۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوک بزرگ به کمیته المپیک در سال المپیک!

به گزارش "ورزش سه"، در حالی که تا کمتر از سه ماه دیگر باید کاروان ورزش ایران در المپیک 2024 پاریس شرکت کند و سپس بازی های داخل سالن آسیا و همچنین المپیک زمستانی را در سال جاری در پیش دارد، بودجه مدنظر این کمیته از سوی مجلس رد شده و کاهش یافته است.

مناف هاشمی، دبیرکل کمیته ملی المپیک در مورد کاهش بودجه کمیته ملی المپیک عنوان کرد: "در مورد بودجه  رایزنی خوبی با سازمان برنامه ریزی بودجه داشتیم اما در  لایحه  بودجه که به مجلس رفت، ردیف اصلی بودجه ما که مربوط به رویدادهای بین المللی بود، حذف شد و  سازمان برنامه‌ریزی و بودجه تلاش کرد و قسمتی از آن عدد برگشت تا برای سه رویداد  مشکلی نداشته باشیم اما اگر آن عدد تغییر نمی کرد بودجه خوبی داشتیم. شاید الان بودجه رشد زیادی نداشته باشد اما باز هم در مجلس در حال بررسی است و اصلاحات اولیه صورت گرفته و منتظر رقم نهایی هستیم."

او در بخش بعدی این اتفاق را یک شوک بزرگ در سال المپیک می داند: "انتظار نبود در سال المپیک چنین اتفاقی برای بودجه کمیته ملی المپیک رخ دهد. شوک بزرگی در سال ۱۴۰۳ به کمیته ملی المپیک وارد شد. دلیل اینکه جلسه قبلی هیات اجرایی هم کنسل شد این بود که اعضای هیئت اجرایی، رئیس و من به عنوان دبیرکل با کمک سازمان برنامه‌ریزی و بودجه در تلاش بودیم تا بخشی زیادی از اشکالاتی که در لایحه بودجه کمیته ملی المپیک بود را اصلاح کنیم. عدد ۳۸۰ میلیارد تومانی را سازمان برنامه‌ریزی و بودجه برای ما اصلاح کرد. قرار شد کمیسیون تلفیق و کمیسیون فرهنگی مجلس هم کمکی به ما داشته باشند و اگر این دو اتفاق رخ دهد عدد ۵۰۰ میلیارد تومانی که از ما کم کرده بودند حدودا برمی‌گردد. امیدوارم با این اصلاح و کمک مازادی که در مجلس می‌شود، این گره‌ها باز شود. امیدواریم این مشکل حل شود. سال گذشته تنها یک رویداد رسمی داشتیم اما امسال سه رویداد در پیش رو داریم. "

دیگر خبرها

  • سهراب سپهری و سیمین دانشور مهمانان امسال نشر فیل در نمایشگاه کتاب
  • شوک بزرگ به کمیته المپیک در سال المپیک!
  • مجموعه دفتر یادداشت روزانه داستایوفسکی به چاپ سوم رسید
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • رسیدن به فلسفه زندگی از راه خودشناسی
  • «سرزمین شعر» ۱۵ میلیون نفر بازدید کننده داشت
  • مشق نوشتن دانش‌آموزان چینی زیر سرم/ شکست اصلاحات آموزشی چین برای تکالیف منزل (فیلم)
  • بررسی آثار کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر مسلمان شده فرانسوی
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود