Web Analytics Made Easy - Statcounter

سرمربی تیم ملی والیبال ایران می گوید مربی که قبل و هنگام مسابقات حرف از رفتن تیم روی سکو می زند و نتیجه را ضمانت می کند یک شارلاتان است

نشست خبری ولادیمیر آلکنو، سرمربی تیم ملی والیبال ایران صبح امروز از ساعت 10:20 در سالن هگمتانه هتل المپیک آغاز شد.

به گزارش طرفداری، آلکنو در ابتدای این نشست در مورد حضورش در ایران و شرایط تیم ملی والیبال کشورمان گفت:

بسیار خوشحالم که با هم به صورت زنده گفت و گو می کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

می دانم که در ایران اخبار ورزشی از اهمیت بالایی برخوردار است به همین دلیل ترجیح دادم گفت و گوی زنده داشته باشیم. به من گفته شد که خیال شما راحت باشد و سوال های ناخوشایند از شما نخواهد شد، اما من به شما اجازه می دهم هر سوالی می خواهید از من بپرسید.

مربی که نتیجه را ضمانت ‌کند شارلاتان است

آلکنو در مورد تحقق آرمان والیبال ایران در المپیک و رفتن روی سکوی این مسابقات، گفت:

من همیشه فکر می کردم و همچنان فکر می کنم مربی که قبل و هنگام مسابقات حرف از رفتن تیم روی سکو می زند و نتیجه را ضمانت می کند یک شارلاتان است. وقتی من را دعوت کردند و هدف را جلوی من گذاشتند، هدف حضور روی سکوی المپیک بود که جواب دادم هرچه در توان دارم به کار خواهم گرفت تا این هدف محقق شود. تیمی که با آن کار می کنم سعی می کنند تا این کار را با تمرینات مستمر محقق کند.این تیم در حال حاضر تمام توان خود را به کار خواهد گرفت تا به هدفش دست پیدا کند.

سرمربی تیم ملی والیبال ایران گفت:

در طول ٢۵ سال حتی یک نتیجه را هم قول نداده ام. آیا شما می دانید فردا چه اتفاقی برای شما رخ خواهد داد؟

در انتخاب مربیان اختیار تام داشتم

آلکنو در خصوص کنار رفتن پیمان اکبری از کادر فنی تیم ملی والیبال تصریح کرد:

قبل از اینکه کارم را با تیم ایران شروع کنم با داورزنی و خوش خبر صحبت کردم و با درخواست خودم اجازه داده شد تا تمام تصمیمات را خودم با اختیار تام اتخاذ کنم. امروز در سالن تمرین ۶ مربی ایرانی با من کار می کنند. برای من همه مربیان ایرانی یکسان هستند. آنها از نظر اسمی و حضور در اردو شرایط یکسانی برایم دارند. اکبری رزومه درخشانی دارد و در تیم ملی کار کرده است. اینکه چرا تندروان را انتخاب کرده ام به این دلیل است که او هر روز در تمرینات حضور دارد و از مربیان جوان و آینده دار است. چرا تندروان نمی تواند جایگزین اکبری باشد؟ روزگاری اکبری هم از این مرحله گذشته و کسب تجربه کرده است. اگر بعد از من یک مربی به جامعه والیبال ایران ارائه شود اتفاق بدی نیست.

مدل کاری‌ ام در ایران با روسیه متفاوت است

سرمربی تیم ملی والیبال ایران در خصوص اینکه در گذشته با تیمی همچون روسیه کار کرده که از نظر فیزیکی شرایط خاصی داشت و این شرایط در تیم ایران وجود ندارد، تصریح کرد:

مدل کاری‌ ام در ایران با روسیه فرق می کند، چون این دو تیم با هم تفاوت دارند. سعی می کنم ذهنیت بازیکنان را آماده کنم تا بتوانیم مقابل تیم های که فیزیک خوبی دارند ایستادگی کنیم. از نظر سرعتی و تکنیکی خیلی خوب هستین و امیدواریم در زمان باقی مانده روحیه تیمی ما به انسجام برسد. اگر ذهنیت بازیکنان را به گونه ای تغییر بدهم که مقابل تیم های فیزیک عملکرد مناسب داشته باشیم خیلی خوب خواهد بود. باور کنید برایم مهم است که بازیکنان را به فکر وادار کنم تا اینکه بخواهم نکات فنی را به آنها گوشزد کنم. این بازیکنان شکل گرفته اند و در چهار هفته نمی توان نکات فنی را به آنها گفت.

نخستین منبع من برای شناخت ایران معروف بود

آلکنو در پاسخ به این سوال که از نظر فرهنگی و ورزشی چه دلایلی وجود داشت که هدایت ایران را برعهده گرفت، افزود:

در مرحله اول باید بگویم من قبلاً با بازیکنان ایرانی از جمله سعید معروف کار کرده ام. خیلی با او صحبت کردم و نخستین منبع من برای شناخت ایران معروف بود. در سال ١٩٨٨ در ایران بودم و سفر جالبی نداشتم. روزی که وارد تهران شدند روز رحلت امام خمینی (ره) بود و بازی ما لغو شد. در آن سال به عنوان بازیکن تیم ملی روسیه به ایران آمدم و به یاد دارم حتی زمانی ایران توانست روسیه را شکست دهد.

ایران از هیچ تیمی ترس ندارد

آلکنو افزود:

ایران تیمی است که از هیچ تیمی ترس ندارد. با یکی از بازیکنان صحبت کردم و گفت اگر در روز مسابقه آماده باشیم توان غلبه بر هر تیمی را داریم که من با این صحبت موافق هستم. شناختی از فرهنگ و تاریخ ایران داشتم و حالا شناختم بیشتر هم شده است، اما کار من در سالن است و سعی می کنم به مسائل فرهنگی احترام بگذارم.

تجربه چهارمین المپیک با ایران برایم وسوسه‌ انگیز بود

آلکنو در پاسخ به این سوال که چرا ایران انتخاب کرد، گفت:

انگیزه من تجربه چهارمین المپیک بود و امیدوارم بتوانم موثر باشم. موضوع دیگر هم استقبال و همکاری مسئولان ایرانی بود که درک کردند باید کارم با تیم باشگاهی ام تمام شود، اما چهارمین المپیک درکنار ایران برای من وسوسه انگیز بود و دلیل اصلی ام همین موضوع بود.

 

در زنیت کازان با معروف هماهنگ بودم

سرمربی تیم ملی والیبال ایران گفت:

تفکرات من در بازی و هماهنگی با پاسور و اینکه چه تصمیماتی میگیرم باید بگویم تنگ نظر نیستم. براساس شرایط تیم حریف تصمیم گیری خواهیم کرد. شاید زمانی نیاز باشد مدافعان ما ٩٠درصد تمرکزشان فقط روی دفاع باشد. معروف در زمین هماهنگی خوبی با من داشت و توانستیم عناوین زیادی باهم کسب کنیم. امیدوارم در لیگ ملت‌ها بتوانم بهترین تصمیمات را بگیریم.

سرعت و تکنیک نقطه قوت تیم ملی ایران است

آلکنو در خصوص مهمترین نقاط ضعف و قوت تیم ملی والیبال ایران، افزود:

یکی از نقاط قوت تیم ایران تکنیک و سرعت بازیکنان است. ضعف ما شاید فیزیک بازیکنان باشد و شبیه روسیه، لهستان و آمریکا نیستیم، اما اگر از نظر ذهنی آماده باشیم توان غلبه بر حریفان را داریم. من بسیاری از بازی ها لیگ ایران را دیدم. توتولو مسابقات را به دقت آنالیز کرد. از نظر من در لیگ ایران بسیاری از سرویس ها، سرویس های هدفمند است، اما در والیبال روز دنیا از سرویس های قدرتمند استفاده می شود. باید دریافت خوبی داشته باشیم که بتوانیم بازی سازی خوبی انجام دهیم و در حال حاضر خیلی روی این موضوع کار خواهیم کرد.

در شأن تیم ملی نیست که بازیکنی با اضافه وزن به اردو بیاید

آلکنو در مورد خط خوردن جواد کریمی، تصریح کرد:

او آینده خیلی خوبی دارد، اما با وزن اضافی به اردوی تیم ملی آمد. این در شأن تیم ملی ایران نیست که بازیکنی با اضافه وزن به تیم ملی بیاید. این بازیکن جوان باید روی اندیشه و ذهنیت خود بیشتر کار کند، چراکه سایر بازیکنان باتجربه با شرایط بدنی خیلی خوبی به اردو آمدند. می دانم در لیگ بلژیک مدت زیادی به دلیل مصدومیت روی نیمکت نشسته بود. کریمی دست های خوبی دارد و اگر ذهنیت خود را تغییر دهد آینده خوبی خواهد داشت.

تیم‌ ها با نفرات اصلی خود به لیگ ملت‌ ها می‌ روند

آلکنو در مورد وضعیت حریفان ایران گفت:

دو روز پیش بود که لیست نهایی تیم ها به فدراسیون جهانی ارسال شد. فقط ایتالیا با ترکیب اصلی به مسابقات نمی آید. درخواست فدراسیون جهانی این است که با نفرات اصلی خود به مسابقات بیاند. در نهایت مربیان تصمیم می گیرند که بازیکنانی بازی کنند. روسیه با نفرات کامل خود به رقابت ها می رود.

کاری که با تیم ایران کردند تبعیض است

سرمربی تیم ملی والیبال ایران در مورد زمان نامناسب بازی های تیم ملی در لیگ ملت ها، افزود:

از نظر زمانی اصلا مناسب نیست، اما می توان نکات مثبت را دید. اگر دنبال اعتراض باشیم به صلاح تیم نیست، چون در المپیک برخی از بازی های ما صبح خواهد بود. بهتر است نکات مثبت را ببینیم؛ هرچند معتقدم که این یک تبعیض برای والیبال ایران است.

بلد نیستم با نصف توانم کار کنم، نیاز به استراحت دارم

آلکنو در پاسخ به این سوال که اگر با ایران روی سکو هم برود بازهم از مربیگری خداحافظی خواهد کرد یا خیر، تصریح کرد:

خداحافظی با رشته ای که ۴٠ سال در آن کار کرده‌ام بسیار سخت است. شاید بخواهم حرفی بزنم که خوشایند شما باشد اما نمیخواهم خودم را فریب بدهم. بلد نیستم با نصف انرژی خودم کار کنم. صدای درونی من می گوید نیاز به استراحت دارم. چند باشگاه به من پیشنهاد داده آمد اما اولویت من این است که مدیر فنی یک تیم باشگاهی در روسیه باشم. فعلا نیاز به استراحت دارم.

فیاضی می‌ تواند در پست لیبرو بازی کند

سرمربی تیم ملی والیبال ایران افزود:

در لیگ ملت‌ها از فیاضی به عنوان لیبرو استفاده خواهیم کرد. او در شرایط ایده‌آلی نیست، اما می‌توانیم از او در پست های مختلف استفاده کنیم. امیدوارم بازیکنی مصدوم نشود، اما اگر لیبرو نداشته باشیم فیاضی می تواند در این پست بازی کند.

 

کسی حق دخالت در تصمیماتم را ندارد

آلکنو در خصوص برخورد با بازیکن سالاری تصریح کرد:

نمی دانم در گذشته چه اتفاقاتی رخ داد، اما همیشه من تصمیم گیرنده بودم و کسی حق دخالت در تصمیمات من را نداشت. امکان این را نداشتم که لیگ ایران را از نزدیک ببینم و بیشتر پیگیر لژیونرها بودم. با دستیارانم در مورد مسائل مختلف صحبت می کنم، اما تصمیم گیرنده نهایی هستم.

من هم اهدافی دارم و دلم می‌ خواهد آرمان والیبال ایران محقق شود

آلکنو در مورد اینکه چقدر برای موفقیت تیم ایران در المپیک شانس قائل است، گفت:

از همه خواهش می کنم که صدای من را بشنوید. من هم هدفی دارم و دلم می خواهد هدف والیبال ایران محقق شود.گام به گام جلو می رویم و امیدوارم هرچه به المپیک نزدیک می شویم شرایط بهتر شود تا به هدفمان برسیم. تاکید می کنم هر مربی که قول کسب مدال بدهد یک شارلاتان است و من نمی خواهم اینگونه باشم.

لیست ایران با ١٧ بازیکن بسته شده است

آلکنو در خصوص ترکیب تیم ملی و احتمال تغییر در میانه مسابقات با توجه به قانون فدراسیون جهانی، گفت:

اگر بازیکنی مصدوم شود می توان ترکیب را تغییر داد و به همین دلیل اجازه دادند ما از ١٧ بازیکن استفاده کنیم و لیست ما با ١٧ بازیکن بسته شده است.

برای لیگ ملت‌ ها از نفرات جوان‌ تر دعوت کردیم

سرمربی تیم ملی والیبال ایران در پاسخ به این سوال که باتوجه به اینکه هدف ایران کسب نتیجه در لیگ ملت‌ها نیست تعدادی از بازیکنان انتخاب شدند، اگر هدف ایران کسب نتیجه بود چه نفراتی انتخاب می شدند، تصریح کرد:

اگر لیگ ملت ها انگیزه ما بود از بازیکنان باتجربه‌تری استفاده می کردیم. من با داورزنی هم نظر بودن و ترجیح ما المپیک شد تا از لیگ ملت ها برای آماده سازی المپیک استفاده کنیم. برگزاری ١۵ مسابقه متوالی خطر مصدومیت را افزایش می دهد و به همین دلیل ترجیح دادم از نفرات جوان تر استفاده کنم.

مترجم یکی از مهره‌های اصلی‌ است

آلکنو در مورد انتخاب مترجمش، عنوان کرد:

شنیدم برخی‌ها اعلام کردند که آلکنو یک مترجم خاص با خود آورده است. من در فرودگاه مسکو با مانلی کسرایی(مترجم تیم ملی)آشنا شدم. مانلی دو تابعیت دارد و یک ریال هم از فدراسیون ایران نگرفته است. کاری که مترجم من انجام می دهد اهمیت بالایی برایم دارد. اینکه قبلاً بازیکنان چطور با مربیان صحبت می کردند را بهتر است از بازیکنان بپرسید. همیشه رابطه نزدیک با بازیکنان در حین و بعد از تمرین اهمیت بالایی دارد. مترجم برای من یک مهره اصلی است و این موضوع را می تواند از بازیکنان بپرسید.

امیدوارم مربیان بعدی بتوانند از گوهر موجود در والیبال ایران استفاده کنند

آلکنو افزود:

جوانانی که در اردوی تیم ملی هستند نمونه کوچکی از بازیکنان آینده دار والیبال ایران هستند. حضرت پور و صالحی شرایط خیلی خوبی دارند و باید بیشتر خود را نشان دهند. کریمی و اسفندیار اگر روی ذهنیت خود کار کنند آینده خوبی خواهند داشت. امیدوارم مربیان بعد از من بتوانند از این جواهر و گوهر به خوبی استفاده کنند.

اگر ریسکم در المپیک لندن جواب نمی‌ داد شاید به قتل می‌ رسیدم

آلکنو در مورد تغییر پست موزرسکی در فینال المپیک لندن و برتری مقابل برزیل عنوان کرد:

هیچ وقت تمرین نکرده بودیم و این سناریو را تمرین نکرده بودیم. موزرسکی مدتی در تیم بلگوری به عنوان پشت خط زن بازی می کرد. قرار بود اگر بخواهیم ریسک کنیم از میخائیلوف استفاده کنیم. من دو لیبرو و تنها یک پشت خط زن با خودم به المپیک بردم و تا فینال به فکر تغییر پست موزرسکی نبودم. با پایان ست دوم یک صدای درونی به من گفت اگر تغییر ایجاد نکنم رنگ مدال مان متفاوت خواهد بود. در بازی های گروه ٣ بر صفر مغلوب برزیل شدیم و مشخص بود که برزیلی ها فقط بخواهند میخائیلوف را دفاع کنند.

آلکنو افزود:

ریسکی کردم که اگر نتیجه نمی داد شاید بعدها مرا در نشست خبری به قتل می رساندند، اما می دانستم که باید تغییر ایجاد کنم. اگر بخواهیم با تیم ایران نتیجه بگیریم بازیکنان باتجربه می توانند نتیجه را رقم بزنند.

دلهره بازی اول را نمی‌توان از هیچ بازیکنی گرفت

سرمربی تیم ملی الیبال ایران گفت:

دلهره بازی اول را از هیچ بازیکنی در هیچ رشته ای نمی توان گرفت، مخصوصا که هیچ بازی تدارکاتی هم نداشته باشیم. من از روز اول با بازیکنانم صحبت می کنم تا از نظر روحی آماده باشند. مسابقه اول همیشه دلهره و هیجان دارد.

حضور مترجم برایم مهمتر از حضور یک مربی ایرانی است که فقط برای تماشای مسابقات می‌ آید!

آلکنو در مورد اینکه آیا بهتر نبود بجای مترجم از یک مربی ایرانی در المپیک استفاده می شد، تصریح کرد:

تقویم فدراسیون جهانی را باید مدنظر داشت و آنها ما را محدود کرده آمد. نمی خواهم تبلیغ کنم، اما باید در نتیجه گیری به شرایط ایده آل برسیم. در شرایط کنونی مکالمه مستقیم با بازیکنان از اهمیت بالایی برخوردار است. برای اینکه بجای مترجم یک مربی ایرانی ببرم تا از نزدیک مسابقات را ببینم برایم کافی نیست.

مربیان ایرانی در تمرین نکات را یاد می‌گیرند، نه در جریان مسابقات

آلکنو ادامه داد:

اگر ٣ سال در ایران بودم شاید شناخت بیشتری از مربیان ایرانی پیدا می کردم. امروز توتولو در کنار من است، نه بخاطر اینکه عاشق او باشم، بلکه به این دلیل که شناخت کاملی از او دارم. شرط اول من مکالمه مستقیم با بازیکنان بود. مربی بدنساز تیم ما که بسیار حرفه ای کار می کنند و حضور او در المپیک برایم مهمتر از حضور یک مربی ایرانی است که فقط مسابقات را از نزدیک تماشا کند. باور کنید مربیان ایرانی در اردو می توانند نکاتی را یاد بگیرند. من با همه آنها صحبت می کنم و هرچه در توان دارم به آنها خواهم گفت وگرنه در وقت استراحت مسابقات المپیک تنها من و بازیکنان خواهیم بود.

به روسیه به چشم یک رقیب نگاه می‌کنم

آلکنو در خصوص نخستین رویارویی اش با تیم ملی روسیه و تفاوت این مسابقه با سایر بازی‌ ها، گفت:

در این بازی تفاوتی را احساس نمی کنم. نگاه به تیم روسیه همچون یک رقیب است و با تمام توان مقابل این تیم قرار خواهیم گرفت.

امیدوارم با آرژانتین و فرانسه بازی کنیم

سرمربی تیم ملی والیبال در مورد بازی های دوستانه پیش از المپیک، افزود:

برای بازی با آرژانتین و فرانسه صحبت های انجام داده ام و امیدوارم تغییراتی ایجاد نشود و بتوانیم حداقل این دو بازی را برگزار کنیم.

ایرانی‌ ها خوش قیافه هستند و تصمیم گرفتم لاغر شوم

آلکنو در مورد کاهش وزنش از زمان حضور در ایران، تصریح کرد:

قبل از حضور در نشست خبری معروف به من گفت نگویم که غذاهای ایرانی را دوست ندارم. شنیده بودم غذاهای ایرانی خوشمزه هستند و حالا تجربه کردم. ١٠ روز قبل از حضور در ایران عزمم را جزم کردم که لاغر شوم و به دوران خوبم بازگردم. تمرینات خوبی انجام می دهم و چون ایرانی‌ها خوش قیافه هستند باید به خودم رسیدگی کنم که بتوانم در کنار آنها باشم.

اخبار داغ 

فیلم انتقال جنازه بابک خرمدین در چمدان توسط پدر و مادرش + جزییات قتل و عکس ها برترین های قرن با اکبر کارگرجم: دلم نمی آید فقط 3 نفر انتخاب کنم، همه بهترین بودند تخلف آشکار هیات فوتبال تهران در ثبت قرارداد ها/ 2 قهرمانی استقلال پس گرفته می‌شود؟ فرزاد مجیدی: مدیر عامل پرسپولیس روی خط زنده نمی آید چون بلد نیست دروغ بگوید! / فوتبال برتر بررسی شرایط صعود تیم ها به اروپا در لیگ انگلیس؛ اوضاع پیچیده است! سیگار کشیدن پپ گواردیولا در جشن قهرمانی منچسترسیتی / عکس

منبع: طرفداری

کلیدواژه: سرمربی تیم ملی والیبال ایران پاسخ به این سوال والیبال ایران فدراسیون جهانی یک مربی ایرانی مربیان ایرانی آلکنو در خصوص آلکنو در مورد استفاده کنیم لیگ ملت ها اهمیت بالایی ایران گفت تیم ایران کار کرده بازی ها تیم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tarafdari.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «طرفداری» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۴۷۴۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرگذشت غم‌انگیز نخستین زن بازیگر سینمای ایران؛ صدیقه سامی نژاد که بود؟ (+عکس)

دهم اردیبهشت‌ماه سالروز درگذشت بازیگری است که نه تنها به عنوان نخستین هنرپیشه زن ایرانی شناخته می‌شود بلکه از منظری دیگر او را اولین قربانی در ناتوانیِ بومی کردنِ تفکر مدرن در سینمای ایران می‌دانند. صدیقه‌ (روح‌انگیز) سامی‌نژاد بازیگر فیلم «دختر لر» پس از نقش‌آفرینی در نخستین فیلم خود آنقدر سختی دید که هرگز حاضر به تکرار این تجربه نشد.

به گزارش روزیاتو، نام روح‌انگیز سامی‌نژاد که متولد سال ۱۲۹۵ در کرمان بود، با بازی در نقش «گلنار» در فیلم «دختر لُر» برای همیشه در تاریخ سینمای ایران باقی مانده است. «دختر لر» نخستین اثر ناطق سینمای ایران است و در سال ۱۳۱۲ توسط خان‌بهادر اردشیر ایرانی و عبدالحسین سپنتا ساخته شد.

با پخش «دختر لر» در سینماها که با استقبال فراوانی هم روبرو شد، سامی‌نژاد به شهرت رسید اما بعد سرنوشت بسیار تلخی پیدا کرد.  

فریدون جیرانی سال ۱۳۸۹ در دورانی که پخش یک مصاحبه با فریماه فرجامی بعد از سال‌ها بی‌خبری و با تصاویری تکان‌دهنده از این ستاره سال‌های دور سینما واکنش‌های تندی را به دنبال داشت، در مطلبی بیان کرد:‌

زندگی بازیگران در سینمای ایران تلخ است و این فقط مربوط به سال‌های پس از انقلاب نیست. از ابتدای ورود سینما به ایران این سرگذشت تلخ تکرار شده است. ۱۳ اردیبهشت سال ۱۳۷۶ یک روز صبح به دفتر مجله سینما زنگ زدند و گفتند روح‌انگیز سامی‌نژاد مُرده است. من تا آن روز فکر می‌کردم روح‌انگیز سامی‌نژاد باید سال‌ها پیش مرده باشد. به خانه خواهرش عالیه زند تبریزی زنگ زدم و دیدم خبر درست است. رفتم خانه عالیه زند تبریزی و فهمیدم سامی‌نژاد بعدازظهر چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۷۶ در سن ۸۶ سالگی در تنهایی مرده و روز پنج‌شنبه ۱۱ اردیبهشت در قطعه ۳۴ ردیف ۴۴ شماره ۴۶ در جایی گمنامی خاک شده است. رختخواب سامی‌نژاد وسط خانه بود. تنها میراث این اولین بازیگر سینما یک کیسه نایلونی بود و داخل آن یک بسته سیگار، یک شناسنامه و بروشور تانشده «دختر لر».

این کارگردان سینما همچنین گفته بود:

من قبل از دیدن این میراث، تصویر سامی‌نژاد را در فیلم تهامی‌نژاد دیده بودم که گریه می‌کرد و دیگر هیچ. «ایران قادری» که یک روز سرشناس‌ترین بازیگر تماشاخانه تهران بود، چه شد؟ چگونه مُرد؟ چه کسی خبر داشت؟ و خیلی‌های دیگر. ریشه سرگذشت تلخ بازیگران در سینمای ایران را باید در جامعه‌ای جستجو کرد که نتوانسته است تفکر مدرن را بومی کند و در خود حل نماید. متاسفانه اولین قربانیان این ناتوانی بازیگران زن سینما بودند.

عباس بهارلو – مورخ و پژوهشگر سینما – در سال ۱۳۸۱ مطلبی درباره این بازیگر نوشته بود که در بخش‌هایی از آن آمده است:

وقتی‌ در سال‌ ۱۳۱۲ فیلمِ‌ «دختر لر» ساخته مشترک‌ خان‌بهادر اردشیر ایرانی‌ و عبدالحسین ‌سپنتا، که‌ صدیقه‌ سامی‌نژاد در آن‌ نقش‌ «گلنار» را بازی‌ می‌کرد، در تهران‌ نمایش‌ داده‌ شد، در میان‌ مردمی‌ که‌ برای‌ بار نخست‌ سیمای‌ یک‌ زن‌ ایرانی‌ را بر پرده سینما دیده‌ بودند واکنش‌های‌ ناگواری برانگیخت، که‌ به‌درستی‌ روشن‌ نیست‌ ــ و احتمالاً هیچ‌گاه‌ نیز معلوم‌ نخواهد شد ــ که‌ آیا خانم‌ صدیقه‌ سامی‌نژاد تصوری‌ از آن‌ واکنش‌ها در ذهن‌ داشته‌ است‌ یا خیر، و آیا اگر می‌داشت‌ حاضر به‌ ایفای نقش در آن‌ فیلم‌ می‌شد؟

گفته می‌شود که در آن مقطع آوانس‌ اوگانیانس‌ نیز کوشش‌هایی را در زمینه ساخت فیلم انجام می‌داد و در این‌باره بهارلو ادامه داده است:

به‌موازات‌ فعالیت‌های‌ سخت‌کوشانه اوگانیانس در ایران، عبدالحسین‌ سپنتا و خان‌بهادر اردشیر ایرانی‌ نیز برای‌ ساختن‌ نخستین‌ فیلم‌ مشترک‌ در هندوستان‌ در جست‌وجوی‌ بازیگر زنی‌ بودند که زبان‌ فارسی‌ بداند و نقش‌ «گلنار» را در فیلم‌ «دختر لر» بازی‌ کند. تا قبل‌ از دوره پهلوی‌ِ اول‌ بازی‌ زنانِ ‌مسلمان‌ در نمایش‌ها و تعزیه‌ها ممنوع‌ بود و بازیگران‌ زنی‌ که‌ در این‌ سال‌ها در فیلم‌های‌ اوگانیانس‌ و مرادی‌ ایفای‌ نقش‌ می‌کردند مانند مادام‌ سیرانوش، لیدا ماطاوسیان، ژاسمین‌ ژوزف، زما اوگانیانس‌ و آسیا قسطانیان‌ (کوستانیان) از بانوان‌ ارمنی‌ بودند که‌ اکثر آن‌ها از صحنه تئاتر به ‌سینما آمده‌ بودند، به‌همین‌ دلیل‌ موانع‌ کم‌تری‌ بر سرِ راه‌ خود داشتند.

سپنتا موفق‌ شد صدیقه‌ (روح‌انگیز) سامی‌نژاد، همسر یکی‌ از کارکنان‌ کمپانی‌ امپریال فیلم‌ بمبئی، را که‌ از سیزده‌ سالگی‌ از کرمان‌ به هندوستان‌ رفته‌ بود مجاب‌ کند و با این‌ توضیح‌ که نام‌ او به‌عنوان‌ نخستین‌ بازیگر زن‌ در تاریخ ‌سینمای‌ ایران‌ ثبت‌ خواهد شد ــ که‌ شد ــ موافقت‌ او و شوهرش، دماوندی، را برای‌ بازی‌ در فیلمش‌ جلب‌ کند. بدین‌ ترتیب‌ گروه‌ هندی‌ ـ ایرانی‌ عبدالحسین‌ سپنتا و اردشیر ایرانی‌ کار خود را در هندوستان‌ آغاز کرد.

«دختر لر» نخستین‌ بار در سی‌ام‌ آبان‌ ۱۳۱۲ در دو سینمای‌ مایاک‌ (دیده‌بان) و سپه‌ بر پرده‌ آمد، و نمایش‌ آن، سال‌ بعد از دوم‌ مردادماه‌ ۱۳۱۳ در سینما مایاک‌ تکرار شد، و پس‌ از یک‌ ماه‌ از چهارم ‌آذر نمایش‌ آن‌ در سینما سپه‌ به‌ مدت‌ پنجاه‌ روز ادامه‌ یافت. سپس‌ با یک‌ دو هفته‌ وقفه‌ در همین‌سینما از نو بر پرده‌ رفت. استقبال‌ از فیلم‌ بسیار پُرشور بود و حتی‌ «مادر بزرگ‌های‌ خیلی‌ پیر» هم‌ رفتند تا سرگذشت‌ «دختر لر» را به‌چشم‌ ببینند.

 ایفای‌ نقش‌ گلنار در «دختر لر» موجب‌ شد که‌ صدیقه‌ سامی‌نژاد چنان انگشت‌نما و زبانزد خاص‌ و عام‌ شود که هم با دشنام روبرو شد و هم با تشویق برخی مردم در شهرهای مختلف.

سامی‌نژاد در سال‌ ۱۳۴۹ یعنی ۳۷ سال‌ پس‌ از نمایش‌ «دختر لر»، در مستندی از محمد تهامی‌نژاد با نام‌ «سینمای‌ ایران‌ از مشروطیت‌ تا سپنتا» حضور یافت‌ و به‌ روایت‌ زندگی‌ دشوار و پر از رنج خود پرداخت.

از تهامی‌نژاد نقل‌ شده است‌:

اغلب‌ به‌طور کنترل‌نشده‌ای‌ می‌خندید و در حالی‌که‌ اشک‌ در چشمانش‌ حلقه‌ زده‌ بود به‌ من‌ گفت‌ که‌ هنگام‌ اقامت‌ در هند ایرانی‌های‌ متعصب‌ او را مورد ضرب‌وشتم‌ قرارمی‌دادند و حتی‌ بطری‌ به‌طرفش‌ پرتاب ‌می‌کردند. به‌طوری‌که‌ همواره‌ مجبور بود همراه ‌با محافظ‌ از استودیو امپریال‌ فیلم‌ خارج‌ شود.

درباره این چهره مستند دیگری با نام «روح‌انگیز سامی‌نژاد» به کارگردانی مجید فدایی نیز ساخته شده که در ارتباط با زندگی نخستین بازیگر زن سینمای ایران و ایفاگر نقش «دختر لر» است.

سامی‌نژاد در حالی در ۸۰ سالگی از دنیا رفت که خاطرات زیادی از دورانی که «دختر لر» ساخته شد و حواشی پیرامون آن بازگو نشد. فریدون جیرانی که مطالعات زیادی درباره تاریخ سینما دارد، با بیان اینکه چنین اتفاقی فقط مختص نخستین بازیگران سینما نبوده، در مصاحبه‌ای با ایسنا گفته بود:‌

بسیاری از بازیگران سینما، حرف و تاریخ سینما را با خود به زیر خاک بردند. من بارها به آن‌ها گفته بودم که اجازه بدهید این اطلاعات به نسل‌های دیگر انتقال داده شود، اما بسیاری از آن‌ها به این موضوع توجه نکردند.

قدیمی‌های معروف، بریده‌اند و سعی می‌کنند که صحبت نکنند، چون معتقدند سال‌ها به آن‌ها بی‌لطفی شده است و دل پرگلایه‌ای دارند. مثل ناصر ملک مطیعی که من یک بار از او دعوت کردم تا به خانه سینما بیاید و درباره «چهارراه حوادث» (فیلمی به کارگردانی ساموئل خاچیکیان) صحبت کند و هرچه اصرار کردم موافقت نکرد. فردین هم دق کرد، در حالی که می‌توانست بازی کند. در یکی از برنامه‌های تلویزیونی هفت، بعد از سال‌ها آقای افخمی گفت که اگر به تاریخ سینما مراجعه کنید می‌بینید که بعد از فیلم «گنج قارون» تعداد سینماهای تهران افزایش پیدا کرده است بنابراین نمی‌توان نقش فردین را در تاریخ سینمای ایران انکار کرد اما سال‌ها تلاش شد که این نقش را انکار و حذف کنیم اما نتوانستیم. برای همین بعد از فوت او تشییع جنازه باشکوهی شکل گرفت. او می‌توانست بازی کند، چرا بازی نکرد؟ اگر بازی می‌کرد چه اتفاقی می‌افتاد؟ در سینمای سی سال اخیر که علی بی‌غمی وجود نداشت، می‌توانست نقش یک پدر را بازی بکند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • زلاتان ابراهیموویچ: هنوز هم بهترین هستم؛ به خاطر بچه‌هایم تصمیم به خداحافظی از فوتبال گرفتم
  • «جهان لاغر» محسن چاوشی منتشر شد+ صوت
  • هاشمی: در دفاع خوب نبودیم/ مسئولان آسیا عادلانه تصمیم بگیرند
  • پشت پرده برکناری علی خطیر؛ پرداخت پول بدون اجازه!
  • یازده ستاره تیم ملی ایران که زود خاموش شدند
  • تست فنی ۲۵ بازیکن مطرح برای بازی در لیگ کره جنوبی
  • تحت تاثیر پیشرفت دفاتر اسناد رسمی ایران قرار گرفتم
  • اتفاقی تلخ برای والیبال ایران
  • واکنش حاج قاسم سلیمانی به یک تصمیم در فصل پنجم سریال پایتخت : مگر ما مرده باشیم که خانواده ایرانی سالم به ایران برنگردد (فیلم)
  • سرگذشت غم‌انگیز نخستین زن بازیگر سینمای ایران؛ صدیقه سامی نژاد که بود؟ (+عکس)