Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@10:04:59 GMT

گوران؛ پدر شعر نو کُردی

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۵۵۹۳۳

گوران؛ پدر شعر نو کُردی

ایسنا/کردستان نامش عبدالله سلیمان بود و در سال ۱۹۰۴ در شهر حلبچه متولد شد، خانواده او اصالتا مریوانی بودند و خودشان را از ایل جاف می دانستند، کسی که بعدها تخلص شعری گوران را برای خود برگزید.

تحصیلات ابتدایی خود را نزد پدر و حجره مسجد در شهر حلبچه گذرانید. در سال ۱۹۱۹ به بیاره کوچ کردند اما بعد از مدت کوتاهی دوباره به حلبچه برگشتند و در همان سال پدرش دار فانی را وداع گفت؛ تحصیلات ابتدایی خود را در یکی از مدارس پس از اشغال انگلیسی‌ها ادامه داد و در سال ۱۹۲۱ برادرش کشته می شود و پس از آن به کرکوک می رود و در مدرسه علمیه این شهر به تحصیل مشغول می‌شود؛ دیری نمی‌پاید که در سال ۱۹۲۲ دست از خواندن می کشد و چندین سال با فقر دست و پنجه نرم می کند تا اینکه در سال ۱۹۳۷ به عنوان معلم استخدام و در بعضی از روستاهای حلبچه به شغل معلمی و تدریس می‌پردازد، اما پس از مدتی تدریس را رها و به کار مدیریت و راهسازی مشغول می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال‌های جنگ جهانی دوم از سال ۱۹۴۲ تا سال ۱۹۴۴ در ایستگاه رادیویی نزدیک شهر یافا در فلسطین مشغول به کار بوده؛ ایستگاهی که انگلیسی ها برای پروپاگاندای ضد آلمان هیتلری تاسیس کرده بودند؛ گوران بعد از جنگ به کار قبلی خود یعنی مدیریت راه‌ها برمی گردد.

در سال ۱۹۶۰ در بخش کردی دانشکده ادبیات دانشگاه بغداد استخدام  و همزمان در روزنامه آزاد به دسته نویسندگان روزنامه می‌پیوندد.

در ابتدای سال ۱۹۶۲ دچار سرطان می شود و برای درمان بیماری خود راهی مسکو می‌شود و در آنجا خیلی تلاش می کند که برای یک تا دو سال در بخش کردشناسی دانشگاه سن پترزبورگ مشغول کارهای پژوهشی بشود اما هنگامی که مسئولان از بیماری او و اینکه کمتر از دو سال فرصت برای زنده ماندن دارد در تصمیم خود مردد می‌شوند و در نهایت موفق به انجام این کار نمی‌شود و با سرخوردگی و افسردگی به بغداد باز می‌گردد مدت کمی را در آنجا می‌ماند و دوباره به سلیمانی برمی گردد و در سال ۱۹۶۲ فوت می کند.

گوران از سال ۱۹۲۹ شعر نوشتن را شروع و تا هنگام مرگ دست از قلم نمی کشد؛ زندگی شعری او را می توان به دو بخش شاعر زن و زیبایی و شاعر ایدئولوژی تقسیم کرد؛ بخش اول زندگی شعری وی را می توان با این جمله توصیف کرد (شاعر با شعر پیکر زن را می تراشد) همچون نقاشی که با قلمو نقاشی می کشد و یا پیکر تراشی که سنگ را می‌تراشد و شکل می دهد. گوران کلمات و آرایه ها را همچون متریال و موادی برای ایجاد یک تصویر و خیال زیبا که لذت بخش و قابل احساس هستند بکار می گرفت و در نظر وی زن و زیبایی منبع بی پایان و سازنده این مواد هستند.

اما بخش دوم شعرهایش را می توان این گونه تعریف کرد که گوران تا سال ۱۹۴۹ شاعر زن و زیبایی بود اما بعد از آن علاوه بر اینکه از این خصوصیات دست نکشید بلکه به نقد اجتماعی، توصیف طبیعت کردستان، زندگی اجتماعی مردم و ظلم و ستم های حکومت وقت نیز می پردازد و گونه ای زیبا از میهن پرستی و عشق به خاک در شعرهایش به چشم می خورد.

از روی شکل ظاهری نیز می توانیم شعرهای او را به دو دسته شعرهایی بر وزن عروض عربی و کلاسیک و شعرهایی بر وزن سنتی کردی تقسیم کرد؛ بسیاری از شعرهای وی در خانه شعر نو قرار می گیرند به همین دلیل می توان او را یکی از اصلی‌ترین کسانی قلمداد کرد که در شعر دست به نوسازی زدند او بسیار می‌کوشید از وزن‌های فولکلور کردی و هجایی استفاده یا به نوعی جانی کردی به شعرهایش ببخشد؛ او را میتوان پیشوای نوسازی در شعر کردی دانست که تا آخر عمر به این رویه ادامه داد و مانند شاعران پیش از خود دوباره به سبک کلاسیک و قدیمی برنگشت.

گوران، کردی را به خوبی بلد بود به همین دلیل در نثر و ترجمه نیز آثار قابل تعریفی را از خود به جای گذاشته است او مهارت‌های خود را در کردی شناسی به خوبی در میدان ترجمه به کار گرفت و به همین دلیل دارای ترجمه های زیادی از زبان عربی به کردی است. بیشتر آثار ترجمه شده وی مرتبط به علوم اجتماعی مانند سیاست، دیپلماسی و تاریخ و ادبیات هستند.

برخی از آثار او عبارتند از بەھەشت و یادگار،فرمێسک و ھونەر، سروشت و دەروون، لاوک و پەیام، دیوانی گۆران.

منبع: تاریخ ادبیات کردی-مارف خزنەدار- جلد ششم

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مشاهیر کرد استانی فرهنگی و هنری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۵۵۹۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آقای اوسمار نقد را ول کردی نسیه را چسبیدی | حسرت بزرگی خوردم بابت دوبار از دست دادن برتری دوگله

به گزارش همشهری آنلاین ناصر ابراهیمی، درباره شکست پرسپولیس مقابل آلومینیوم و حذف از گردونه رقابت‌های جام حذفی، اظهار داشت: بازی زیبایی بود و علی رغم اینکه پرسپولیس حذف شد، اما به نظرم پیروزی‌ حق آلومینیوم بود و من به شخصه این برد را به این تیم اراکی تبریک می‌گویم.

وی در این رابطه افزود: مقصر این شکست اوسمار بود و پرسپولیس چوب اشتباهات او را خورد چراکه با تعویض‌های اشتباه تیم را به دردسر انداخت. از قدیم گفتند نقد را ول کردی و نسیه را چسبیدی؟ آقای اوسمار ما ۵ روز دیگر با سپاهان بازی داشتیم طی این زمان بازیکنان استراحت کافی را داشتند، اما چرا بازیکنان موثر تیم را تعویض کردید که اینگونه به دردسر بیفتیم؟ من از اینکه ۲ بار اختلاف ۲ گله را از دست دادیم به شدت حسرت خوردم.

*حسینی تعویض‌های خوبی انجام داد و تمام کارهای تاکتیکی تیمش روی نظم انجام شد

پیشکسوت تیم فوتبال پرسپولیس در ادامه تصریح کرد: مجتبی حسینی مربی توانمند و کاربلدی است و در گذشته نیز شاگرد بنده بوده و او را به خوبی می‌شناسم. حسینی تعویض‌های خوبی انجام داد و تمام کارهای تاکتیکی تیمش روی نظم انجام شد و به هر آنچه که می‌خواستند رسیدند. مجتبی حسینی بعد از تعویض‌های اوسمار بازیکنان جوان و باانگیزه تیمش را وارد زمین کرد و در دقایق پایانی و زمانی که پرسپولیس فکر می‌کرد بازی را برده ناگهان غافلگیر شد و در کمتر از ۲۰ دقیقه سرخ پوشان را نقره داغ کردند.

ابراهیمی در خصوص عملکرد بازیکنان در این بازی، عنوان کرد: بازیکنان پرسپولیس تا دقیقه ۷۰ خوب بودند، اما بعد از آن در رویای صعود ماندند و غافل از اینکه آلومینیوم در اراک زهردار است تمرکزشان را از دست دادند. علی رغم اینکه مهاجمان پرسپولیس سنگ تمام گذاشتند، اما خط دفاعی سرخ‌ها نمره قبولی نگرفتند و اینگونه شکست خوردیم. لیموچی و شروین بزرگ از بازیکنان جوان و آینده دار فوتبال ایران هستند و باید مراقب خودشان باشند که فوتبالشان در آینده توسط برخی دلال‌ها نابود نشود.

*سپاهان به این سادگی تسلیم نمی‌شود

پیشکسوت تیم فوتبال پرسپولیس اظهار داشت: کادرفنی پرسپولیس باید بیشتر از این‌ها محتاط عمل می‌کرد. ما یک زمانی به همراه علی پروین ۹۰ دقیقه در یک دیدار بازی می‌کردیم و همینطور تیم‌هایی که هدایتشان را بر عهده داشتم هرگز به خاطر ترس تا پایان ۹۰ دقیقه دست به ترکیب و ارنج تیم نمی‌زدیم، چرا که این کار در یک بازی مهم باعث سردرگمی تیم خواهد شد.

ابراهیمی در پایان درباره با دیدار آینده سرخ‌پوشان مقابل سپاهان در هفته بیست‌وپنجم لیگ برتر، خاطرنشان کرد: سپاهان تیم خوبی است و به این سادگی تسلیم نمی‌شود و تن به شکست نخواهد داد، اما در هر صورت این بازی در آزادی است و باید بازیکنان نهایت تلاششان را به کار بگیرند تا ان‌شاءالله یک بازی هجومی و پرگل را شاهد باشیم و در کنار اینکه از فوتبال لذت می‌بریم شاهد برد پرسپولیس هم باشیم. پیروزی در این بازی ۹۰ درصد مسیر قهرمانی در لیگ را برای شاگردان اوسمار هموار خواهد کرد و کادرفنی زمان مناسبی دارد تا بتواند این بازی را آنالیز کنند. سپاهان تیم شوت زنی است و در حملات پرتعداد ظاهر خواهند شد که امیدوارم خط دفاعی پرسپولیس برای این بازی به خوبی آماده شوند.

کد خبر 847634 برچسب‌ها ویژه ورزشی باشگاه پرسپولیس

دیگر خبرها

  • آقای اوسمار نقد را ول کردی نسیه را چسبیدی | حسرت بزرگی خوردم بابت دوبار از دست دادن برتری دوگله
  • ماجرای عجیب سارقی که با پابند الکترونیکی به سرقت می‌رفت