Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-01@03:06:37 GMT

شرح دوران غیبت در کلام ائمه علیهم السلام

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۵۶۷۸۸

شرح دوران غیبت در کلام ائمه علیهم السلام

یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های ائمه معصومین علیهم السلام در زمان حیات‌شان، آماده سازی مردم برای غیبت طولانی امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف بود. تا در طولِ دوران غیبت و فتنه‌های زمان، دل‌های مؤمنین از توجه به امام (ع) دور نشود.

خبرگزاری شبستان، گروه غدیر و مهدویت: انسان هایی هستند بر این باور که امور غیب و مخفی وجود ندارد و تنها آن چه با چشمان ظاهری قابل مشاهده هستند، واقعیت دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درحالی که به صورت علمی و تجربی ثابت شده که موارد فراوانی در عالم وجود دارد که دیده نمی شوند ولی وجود آنها قطعی و غیرقابل خدشه است.

یکی از مسائل مهمی که امروزه به عنوان دستاویزی برای دشمنان اسلام قرار گرفته و از آن سوء استفاده می کنند، بحث طولانی شدن غیبت امام عصر ارواحنا فداه است. آنها با تحریک باورهای غلط این گونه القاء می کنند که چنین امامی وجود ندارد و بهترین دلیل برای این ادعا، عدم حضور ایشان در مقابل دیدگان ظاهری انسان ها است. اما توجه به برخی روایات و احادیث  باعث می شود که نگاه ها و باورها نسبت به این مسئله اصلاح شود.

 

یکی از مهم ترین فعالیت های ائمه معصومین علیهم السلام در زمان حیات‌شان، آماده سازی مردم برای غیبت طولانی امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف بود. به عنوان نمونه امام کاظم علیه السلام در زمان خودشان، شیعیان را به مرور برای غیبت طولانیِ آخرین امام، آماده می‌نمودند؛ در احادیث آمده: علی بن جعفر در نقلی از برادر بزرگوارشان موسی بن جعفر علیه السلام می‌فرماید: هنگامی که پنجمین فرزند از نسل امام  هفتم(ع) مفقود و غایب شد، پس شما را به  خدا مراقب دین خود باشید که مبادا کسی شما را از آن خارج سازد. ای فرزندم، به ناچار برای صاحب الأمر غیبتی خواهد بود، تا حدی که بعضی از مؤمنینِ به این امر (ولایت و تشیع)، از اعتقاد خود بازمی‌گردند. همانا این (غیبت) محنتی است که از ناحیه‌ی خدای عز وجل باعث آزمون خلایق خواهد بود.» [1]

 

از آن جایی که شیعیان در زمان حضور معصومین علیهم السلام، برای نجات از انحرافات اعتقادی و دریافت پاسخ سوالات و ابهامات دینی خود به طور متداول و بدون واسطه به امام(ع) مراجعه می کردند، بنابراین جدا شدن از امام معصوم نیاز به زمان و آماده سازی داشت. ایجاد احساس بی نیازی از برخورداری ظاهری یکی از این راهکارها بود. ائمه علیهم السلام با تبیین جایگاه وکلا، شیعیان را به سمت عدم نیاز به دیدار سوق می‌دادند.

از زمان امام جواد علیه السلام به بعد، به مرور ارتباط مستقیم شیعیان با امامِ معصوم کاهش یافته و ارتباط میان ائمه علیهم السلام و محبان و پیروانشان بیشتر از طریق واسطه‌هایی که در شهرها و بلاد مختلف حضور داشتند، برقرار می‌شد. به این ترتیب، جامعه‌ی شیعه کم‌کم با عدم دسترسیِ مستقیم به امام معصوم، خو گرفته و برای حل مشکلات دینی و فقهیِ خود، دست به دامان علما و نایبان امام در مناطق مختلف می‌شدند.

نمونه‌ای از این ماجرا، در دیدار حماد رازی، با امام هادی علیه السلام آمده است: حماد رازی می‌گوید: «بر علی بن محمد (امام هادی علیه السلام) در شهر سامرا وارد شدم و از بعضی احکام حلال و حرام از ایشان پرسیدم و ایشان نیز پاسخِ آن ها را به  من داد. هنگامی که با ایشان وداع نمودم، به من فرمود: ای حماد، هر زمان که در موطن خودت (شهر ری) بودی و پرسش یا مشکلی در امر دینت برای تو حاصل شد، آن را از «عبد العظیم بن عبد الله حسنی» بپرس و سلام من را نیز به او برسان.» [2]

 

یکی دیگر از فعالیت های ائمه اطهار علیهم السلام در زمینه سازی غیبت، تصریح آنان بر امامت حضرت حجت علیه السلام بود. یکی از ادله قطعی دال بر امامت امام(ع)، تصریح امام قبل بر امامت امام بعد است. لذا یکی از دلایلی که شیعیان را در عصر غیبت از تحیر و سرگردانی می‌رهاند، عباراتی هستند که بر امامت حضرت مهدی علیه السلام دلالت می کنند. در این زمینه امام هادی علیه السلام فرمودند: «إِنَّ الْإِمَامَ بَعْدِی الْحَسَنُ ابْنِی، وَ بَعْدَ الْحَسَنِ ابْنُهُ الْقَائِمُ؛ [3] امام بعد از من پسرم حسن و بعد او فرزندش، قائم است». امام حسن عسکری علیه السلام نیز به جاریه خود هنگامی که باردار شده بود، فرمودند: «سَتَحْمِلِینَ ذَکَراً وَ اسْمُهُ مُحَمَّدٌ وَ هُوَ الْقَائِمُ مِنْ بَعْدِی؛ [4] تو حامل پسری هستی که نامش محمّد است و او قائم پس از من می‏‌باشد.»

 

تمام این آماده‌سازی‌ها و همچنین دوران ٦٩ ساله‌ی غیبت صغری، به عنوان دورانی برای مهیّا نمودن مؤمنین جهت غیبتی طولانی بوده است، تا در طولِ دوران غیبت و فتنه‌های زمان، دل‌های مؤمنین از توجه به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف دور و منحرف نشده و آیین و مذهب حق دچار زوال نگردد.

 

نویسنده: سید محمدجواد سایبان، کارشناس سطوح عالی حوزه علمیه

 

پی نوشت ها:

[1] کافی، ج1، ص336

[2] مستدرک الوسائل، ج17، ص321

[3] كمال الدين و تمام النعمة، ج‏2، ص 383

[4] بحار النوار، ج51، ص2

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: سبک زندگی منتظرانه انتظار فرج غیبت امام عصر ع علیهم السلام علیه السلام آماده سازی بر امامت ی غیبت امام ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۵۶۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاسداران خود را در راه امنیت مردم فدا می‌کنند

به گزارش خبرنگار مهر، سردار سید قاسم قریشی پیش از ظهر دوشنبه در آئین گرامیداشت هفته عقیدتی سیاسی و تجلیل از مربیان سپاه و بسیج استان چهارمحال و بختیاری با گرامیداشت یاد و خاطره علامه شهید مرتضی مطهری و مقام معلم و هفته عقیدتی سیاسی در سپاه و بسیج، گفت: نگاه پاسداران در انجام رسالت پاسداری به پیمانی که با خدا بسته‌اند تا جان و هستی خود را در راه امنیت مردم فدا کنند.

وی افزود: انقلاب اسلامی ما الگویش امام حسین علیه السلام و پاسداران و بسیجیان ما هم مولایش امیرالمؤمنین حضرت علی علیه السلام است و به همین دلیل پاسداری از انقلاب و اسلام ناب محمدی دارای تقدس ا ست.

جانشین ریاست سازمان بسیج مستضعفین با مقایسه پیشرفت‌های اساسی در حوزه‌های مختلف علم و فن آوری، سلول‌های بنیادی، قدرت دفاعی و بازدارندگی، سدسازی و داروسازی، پزشکی و سلامت، و …، اظهار کرد: دلایل افتخار به سپاه و بسیج و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در دو رکن مهم شامل؛ توان دفاعی مادی و معنوی است. از وابستگی مطلق در تسلیحات نظامی قبل از انقلاب به جایی رسیده‌ایم که ما را تحریم می‌کنند تا به کشورهای دیگر موشک و پهپاد نفروشیم.

سردار قریشی، تصریح کرد: نقش اعتقاد راسخ و معنویت برخاسته از دین عامل مهم در توان دفاعی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است.

سپاه و بسیج بر پایه معنویت بنا شده است

فرمانده سپاه حضرت قمربنی هاشم علیه السلام نیز در این همایش با اشاره به فراگیر شدن بُعد معنویت در اقصی نقاط دنیا، اظهار کرد: شاخص‌های زندگی سیاسی و معنوی شهید مطهری یکی از الگوهای ما به شمار می‌روند.

سردار علی محمد اکبری افزود: سپاه و بسیج بر پایه معنویت و اصول توکل به خدا، توسل به ائمه و ولایتمداری و ولایت پذیری بنا شده‌اند.

شایان ذکر است؛ حجت الاسلام والمسلمین سیدامان الله حسینی صدر هم با گرامیداشت هفته عقیدتی سیاسی و سالروز شهادت علامه مرتضی مطهری گفت: تقویت مبانی اعتقادی و سیاسی از تأکیدات امامین انقلاب به آحاد جامعه بویژه نیروهای مسلح و پاسداران و بسیجیان است.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه حضرت قمربنی هاشم علیه السلام افزود: سند تحول مجموعه نمایندگی ولی فقیه در سپاه و بسیج ابلاغ شده و در دستور کار قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر؛ پخش کلیپ از عملکرد مجموعه عقیدتی سیاسی سپاه استان و تجلیل از مربیان عقیدتی، سیاسی، آموزش نظامی، بهداشت و سلامت، قرآن و… از برنامه‌های این همایش در مجتمع لاله شهرکرد بود که با تقدیر از مربیان پیشکسوت پایان یافت.

کد خبر 6092031

دیگر خبرها

  • کلام امام خمینی (ره) درباره بی‌اعتمادی به آمریکا
  • تقویم نجومی امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • سوگواره شعر «صادقانه ها» در قم برگزار می‌شود
  • لزوم توسعه زیرساخت‌های اقامت و حمل و نقل در خراسان رضوی
  • دهه کرامت فرصتی مناسب برای تببین جایگاه اهل بیت علیهم السلام
  • حرکت دسته عزاداری در روز شهادت امام جعفر صادق (ع) در تهران برگزار می شود
  • تقویم نجومی امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • اجرای ۳۵۰ برنامه توسط آستان قدس رضوی در ایام دهه کرامت
  • پاسداران خود را در راه امنیت مردم فدا می‌کنند
  • تاریخ شهادت امام جعفر صادق(ع) ۱۴۰۳ + زندگینامه و احادیث