Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-30@06:47:59 GMT

جوانه خوار بلوط آفتی بر پیکر جنگلهای زاگرس

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۵۸۹۰۳

جوانه خوار بلوط آفتی بر پیکر جنگلهای زاگرس

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، این روز‌ها جنگل‌های زاگرس در استان کردستان روزگار خوشی ندارند، با یک گشت و گذار در این جنگل‌ها می‌توان پژمردگی درختان زاگرس را مشاهده کرد که علاوه بر خشکسالی، گرفتار بیماری و یا آفت جوانه خوار بلوط شده اند.

جنگل‌های بلوط زاگرس به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی و ظرفیت‌های اکوتوریستی دارای اهمیت منحصر به فردی هستند و حفاظت از آن‌ها در برابر بیماری‌ها و آفات به ویژه آفت جوانه خوار بلوط امری ضروری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در چند سال اخیر به هم خوردن اکوسیستم، دستکاری طبیعت، تغییر اقلیم، کمبود بارش‌ها و سرمای زمستان و یخبندان و از بین رفتن دشمنان طبیعی آفت، باعث طغیان آفت جوانه خوار بلوط در جنگل‌های زاگرس شده است و همین امر موجب شده که درختان بلوط زاگرس در معرض نابودی قرار گیرند.

اداره کل منابع طبیعی استان کردستان نیز در سال‌های اخیر اقدام به مبارزه علیه آفت جوانه خوار بلوط کرده و در این راستا موفق عمل کرده و باعث شده است خسارت وارده به درختان بلوط در اثر آفت جوانه خوار بلوط تاحدودی کاهش پیدا کند.

طغیان جوانه خوار بلوط باعث مرگ درختان می‌شود

برای پیگیری زیان‌های آفت جوانه خوار بلوط که این روز‌ها در جنگل‌های زاگرس طغیان کرده است با کارشناسان این حوزه مصاحبه کردم.

یکی از کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: آفت برگ خوار و جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L) که در چند سال اخیر، گونه‌های مختلف بلوط در جنگل‌های زاگرس به ویژه در استان کردستان و شهرستان سروآباد را مورد حمله قرار داده آفتی خطرناک است که باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی و حتی باعث مرگ و میر درختان می‌شود.

پیمان فتاحی افزود: از بین رفتن برگ‌های درخت در فصل رویش باعث می‌شود تا درخت ابزار و وسیله تولید را از دست داده میزان فتوسنتز تقلیل یافته و در نتیجه از میزان رویش قطری و ارتفاع آن کاسته شود که ادامه این وضعیت در چند سال متوالی می‌تواند به کاهش تولید چوب منتهی شده و جنگل را به سمت نابودی سوق دهد.

او با اشاره به اثرات تخریبی آفت جوانه خوار بلوط اظهار داشت: لارو‌های ابتدایی آفت جوانه خوار بلوط در اوایل فصل بهار، وارد جوانه‌های بلوط شده و از آن تغذیه می‌کند در حالی که لارو‌های رشد کرده و سن آخر از برگ‌ها تغذیه می‌کند تا جایی که درختان در اواخر بهار کاملاً عاری از برگ می‌شود. وی اضافه کرد: آفت جوانه خوار بلوط دارای یک نسل و پنج سن لاروی است و زمان خسارت آن نیز با خروج لارو‌ها از اواخر اسفندماه شروع می‌شود و لارو‌های سن آخر نیز در اواسط اردیبهشت ماه با لوله کردن انتهای برگ‌ها در همان محل وارد مرحله شفیرگی می‌شود.

فتاحی یادآور شد: آفت جوانه‌خوار بلوط یکی از مهمترین علت‌های تخریب گونه‌های جنگلی بلوط زاگرس به شمار می‌رود، این آفت در مرحله لاروی از جوانه‌ها و برگ‌ها تغذیه و در صورت طغیان درختان را عاری از برگ می‌کند.

معاون دفتر حفاظت و حمایت از جنگل‌ها و مراتع کشور در بازدید از عملیات مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط در جنگل‌های زاگرس در محدوده کردستان در گفتگو با ایرنا اظهار داشت: این آفت در چند سال و اخیر در جنگل‌های زاگرس طغیان کرده که اگر کنترل نشود درختان بلوط را از بین برده و در دراز مدت آسیب‌های بسیار وحشتناکی به محیط زیست و جنگل‌های زاگرس وارد می‌کند.

محمد ظاهر رجبی افزود: در جنگل‌های زاگرس در محدوده استان کردستان همکاران منابع طبیعی ما به موقع ظهور آفت جوانه خوار بلوط را تشخیص داده اند و امکانات و تجهیزات خوبی برای مبارزه با این آفت بکار گرفته اند.

وی یادآور شد: کنترل آفت جوانه خوار بلوط در سنین ۲ و سه به مراتب راحت‌تر از سنین بالاتر است به همین دلیل عملیات به موقع انجام شده و عاملی که برای کنترل و مبارزه با این آفت استفاده می‌شود یک نوع باکتری است و اثر منفی بر محیط زیست ندارد.

او اضافه کرد: این باکتری در طبیعت ماندگاری پیدا کرده و آفات را از بین می‌برد و زمانی که توسط لارو پروانه بلعیده می‌شود در بدن لارو پروانه فقط قدرت بیماری زایی دارد و محتویات بدن لارو را تبدیل به اسپورم کرده که در محیط زیست پخش شده و خودش هم نوعی عامل بیولوژیک است.

رجبی افزود: یکی از عواملی که می‌تواند باعث کنترل موثر آفت جوانه خوار بلوط شود تعداد اسپورم‌های باکتری در واحد حجم است و نوعی محلول BT که استفاده شده، به دلیل مرغوبیت، توانسته است در حد ۸۰ درصد آفت را کنترل کرده و این ایده آل‌ترین شرایط در کنترل بیولوژیک است.

مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط در سطح ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های سروآباد

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سروآباد اظهار داشت: عملیات پایش، کنترل و مبارزه با آفت جوانه خوار وبرگ خوار درختان بلوط در سطح ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های بلوط این شهرستان آغاز شده است. مسلم مرادی افزود: این عملیات شامل ۲ مرحله پایش و مبارزه است که از یک ماه پیش آغاز شده است و تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد، عملیات مبارزه با استفاده از محلول بیولوژیک BT که یک محلول زیستی است انجام می‌شود.

وی یادآور شد: با انتقال تجهیزات بیشتر از جمله توربو لاینر‌ها به کانون‌های بحران آلودگی عملیات مبارزه با سرعت بیشتری انجام می‌شود و در حال حاضر با ۱۱ اکیپ عملیات محلول پاشی آغاز شده است.

او عمده مناطق بحرانی را در روستا‌های قلعه جی، ذکریان و تفلی عنوان کرد و افزود: عملیات پایش و تشخیص به موقع سن لارو‌ها و انجام محلول پاشی در زمان مناسب یکی از دلایل اجرای موفق این پروژه در شهرستان سروآباد بوده است.

مرادی یادآور شد: در سال گذشته نیز عملیات مبارزه بیولوژیک دز حدود ۱۵۰ هکتار از مناطق بحرانی توسط اداره منابع طبیعی انجام شده است که از نتایج آن می‌توان به از بین رفتن کامل آفت اشاره کرد. این اقدامات باعث کمک به حفظ نشاط و شادابی جنگل‌های بلوط می‌شود و از تخریب و خشک شدن درختان جلوگیری می‌کند.

در پایان باید به این نکته مهم اشاره کرد که جنگل‌های زاگرس گنجینه ارزشمندی در مناطق زاگرس‌نشین کشور محسوب می‌شوند که متاسفانه طی ۲ دهه گذشته عواملی از جمله آفات و بیماری‌ها، تغییر اقلیم، خشکسالی‌های پی در پی، قاچاق چوب و بهره‌برداری‌های بی‌رویه جنگل‌نشینان موجب شد که این جنگل‌ها در معرض خطر نابودی قرار بگیرند.

نجات جان جنگل‌های بلوط نیازمند اقدام فوری دستگاه‌های ذیربط است، اگر احیای جنگل‌ها مورد بی‌توجهی قرار گیرد باید در آینده‌ای نه چندان دور شاهد زوال کامل این گنجینه طبیعی باشیم.

یکی از مهمترین آفات در جنگل‌های زاگرس جوانه خوار بلوط است، این آفت با تغذیه لارو‌ها از جوانه‌ها و برگ‌های بلوط هر ساله موجب بی برگی کامل و درختان بلوط می‌شود، لارو‌ها با ایجاد تار‌هایی از سطح شاخ و برگ‌ها آشیانه می‌سازند و با بیرون آوردن سر از داخل تار‌ها به خوردن برگ‌ها مشغول می‌شوند.

خسارت آفت جوانه خوار بلوط گاه با از بین رفتن کامل برگ‌ها و جوانه‌های بلوط همراه بوده و خسارت قابل توجهی را همه ساله به جنگل‌های بلوط کشور وارد می‌سازد.

جنگل‌های زاگرس با گستردگی در ۱۱ استان کشور با ۶ میلیون هکتار مساحت، ۴۰ درصد جنگل‌های ایران را تشکیل می‌دهند که حدود ۷۰ درصد تیپ گونه‌های جنگلی زاگرس را بلوط‌ها شامل می‌شوند.

از مساحت ۲ میلیون و ۹۳۷ هزار هکتاری استان کردستان، بیش از ۳۷۴ هزار هکتار آن را جنگل تشکیل می‌دهد، جنگل‌های این استان که جزو جنگل‌های زاگرس شمالی هستند در طول بیش از ۵۰ هزار سال گذشته تشکیل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، توانایی‌های اکوتوریستی و ارزش‌های زندگی، دارای اهمیت زیادی است.

جنگل‌های این استان که بخشی از جنگل‏های غرب کشور را تشکیل می‏‌دهد بیشتر اطراف شهر‌های بانه، مریوان و سروآباد واقع شده است و بعد از جنگل‏های شمال کشور در رتبه دوم اهمیت قرار دارند.

در جنگل‌های کردستان انواع درختان از جمله بلوط، مازو، گلابی، زبان ‏گنجشک (ون)، گردو، سیب وحشی، پسته وحشی، زالزالک، آلبالو، ازگیل، بادام تلخ، داغداغان، نارون، افرا و بید وحشی رشد کرده است.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ز

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: جنگل بلوط خشکسالی های اخیر آفت جوانه خوار بلوط جنگل های زاگرس عملیات مبارزه استان کردستان جنگل های بلوط منابع طبیعی درختان بلوط بین رفتن جنگل ها چند سال یادآور شد جوانه ها لارو ها برگ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۵۸۹۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد ۱۰۴ بوستان در پایتخت/ اکوپارک فرحزاد خرداد افتتاح می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر، علی محمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران اظهار کرد: میانگین سرانه فضای سبز درون شهری در طی مدیریت شهری ششم به ازای هر شهروند به ۱۶.۹۶ مربع رسیده است، البته این آمار تا پایان سال ۱۴۰۲ است.

مختاری همچنین تاکید کرد: میانگین فضای سبز برون شهری؛ جنگل‌کاری به ازای شهروند تا پایان سال گذشته به ۲۶.۶۷ مترمربع رسید.

وی افزود: در سی ماه اخیر ۴۰ پارک مادر و کودک به بهره برداری رسیده است و احداث ۴۱ بوستان مادر و کودک هم در دست اقدام است.

مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران با اشاره به اینکه در دوره اخیر مدیریت شهری ۴ هزار و هفتصد و چهل هکتار جنگل‌کاری انجام شده است، تصریح کرد: ۱۰۴ بوستان، محله‌ای، منطقه‌ای و فرامنطقه ای هم در این مدت ایجاد شده است.

مختاری با پرداختن به توسعه کمربند سبز گفت: امسال ۳ هزار هکتار جنگل‌کاری در دستور کار قرار گرفته است.

وی تاکید کرد: استفاده از پساب تصفیه برای آبیاری هم به ۳۰ میلیون مترمکعب رسیده که تا پایان سال به ۵۵ میلیون مترمکعب خواهد رسید.

مختاری در پایان خاطرنشان کرد: فاز اول رود دره فرحزاد در اواخر خرداد افتتاح خواهد شد.

کد خبر 6091842

دیگر خبرها

  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • سوسکچه‌ بلوط ؛ پینوکیو دنیای حشرات! (عکس)
  • ایجاد ۱۰۴ بوستان در پایتخت/ اکوپارک فرحزاد خرداد افتتاح می‌شود
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • زاگرس برای سومین ماه روند صعودی فروش را حفظ کرد
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • (ویدئو) غذا خوردن یک شوکا در دل جنگل‌های هیرکانی
  • بازنگری تعاریف درجه بندی مراتع
  • ارائه طرح جنگلداری چندمنظوره توسط محقق ایرانی