Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-07@00:09:43 GMT

«وقف پول» را باید با اجتهادی نوین پذیرفت

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۶۰۶۸۹

«وقف پول» را باید با اجتهادی نوین پذیرفت

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمد روشن مشاور امور آموزش عالی و دانشگاهی سازمان اوقاف و امور خیریه درباره پاسخ رهبر معظم انقلاب اسلامی پیرامون استفتاء «صحت وقف پول» اظهار کرد: برای تشریح این موضوع، ابتدا باید تعریف مشخصی از پول در حال حاضر داشته باشیم و پس از آن به موضوع «وقف پول» بپردازیم.

وی تصریح کرد: پول در حال حاضر خودش به خودی خود مالیت ندارد بلکه معرف قدرت خرید است، بنابراین توانایی خرید در مقابل آن را از هر میزان پول متوجه می‌شویم و برای همین است که میزان قدرتش بستگی دارد به انتشاردهنده آن‌که دارای چه منابعی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشاور امور آموزش عالی و دانشگاهی سازمان اوقاف با بیان اینکه در کشورهای مختلف منابعی که باعث قدرت خرید پول ملی می‌شوند با یکدیگر متفاوت هستند، افزود: در برخی کشورها ذخایر طلا و جواهر که در خزانه وجود دارد جز این منابع هستند، کمااینکه قبل از اتفاقات اقتصادی اخیر معمولاً طلا و جواهری که در خزانه دولتی ایران وجود داشت به تعبیری به‌عنوان پشتوانه اسکناس یا پول ملی تلقی می‌شد.

روشن گفت: در حال حاضر این نگاه سنتی به پشتوانه پول تغییر کرده و در برخی کشورها حتی پشتوانه‌ای که برای قدرت پول ملی قائل هستند، عبارت است از فناوری‌ها یا سرمایه‌های انسانی که آن کشور در اختیار دارد یا حتی ممکن است، منابع زیرزمینی باشند که هنوز استخراج نشدند؛ همه اینها در مجموع می‌توانند نشان‌دهنده قدرت خرید پول ملی هر کشور باشند.

وی یادآور شد: در سابق از منظر فقها پایه و ملاک برای پول، درهم و دینار بود که عمدتاً خودشان مالیت داشتند یعنی اینکه یک میزان مشخصی طلا یا نقره بود و بنابراین طلا و نقره دارای ارزش مالی بودند، اما پول در حال حاضر معرف و نشان‌دهنده میزان قدرت خرید است که حتی ممکن است دچار نوسان شود.

مشاور امور آموزش عالی و دانشگاهی رئیس سازمان اوقاف با اشاره به اینکه وجوه روشنی از وقف را در ادیان دیگر بویژه یهود مشاهده می‌کنیم، افزود: وقف در اسلام یک حکم امضایی است و یک حکم تاسیسی نیست؛ بدیهی است که مناسبات مدنی و تجاری در یک دوره‌هایی از زمان اقتضای این داشته که یک موارد خاصی را تلقی داشته باشند که به‌عنوان مال مورد وقف واقع شود؛ در عبارات فقها که برگرفته از روایات و احادیث است، عمدتاً گفته شده که وقف «تحبیس الاصل و تسبیل الثمره» است؛ یعنی اصل آن را محفوظ نگه داریم و از منافع آن استفاده کنیم.

روشن تاکید کرد: در عقد مضاربه یک نفر پولی را در اختیار شخصی قرار می‌دهد و آن شخص براساس توانمندی‌هایی که دارد، آن سرمایه را به کار می‌گیرد و منافعی را جلب می‌کند و اصل سرمایه باید ثابت باقی بماند؛ اکنون که عقد مضاربه را با این شرایط می‌پذیریم آیا نمی‌توانیم پول را وقف کنیم؟

وی ادامه داد: اصل قضیه وقف، معاونت در بِر و تقواست و افراد از روی احسان و نیکوکاری کاری را انجام می‌دهند؛ ما اگر بخواهیم راه‌های بِر و تقوا را محدود کنیم، آیا این محدودیت روشی مبتنی بر و تقواست یا خروج از آن محسوب می‌شود.

مشاور امور آموزش عالی و دانشگاهی سازمان اوقاف گفت: به نظر می‌رسد همانطور که جوامع به‌روز می‌شوند و اقتصادشان و تعاملات مدنی و مالی متفاوت می‌شوند، طبیعی است که این تعاملات مدنی و مالی تا جایی که با شرع ما مغایرت نداشته باشد، می‌توانیم آن را امضا کنیم و ما هم باید در صورتیکه با شریعت در تغایر نباشد، به رسمیت بشناسیم.

روشن تاکید کرد: در حال حاضر در اختیار قرار دادن سرمایه برای استفاده کسانی که توانمندی‌های لازم را دارند، اما فاقد سرمایه مناسب برای کارهای اقتصادی هستند، خودش کاری نیک و پسندیده محسوب می‌شود، بنابراین باید از تعاریف سنتی در این خصوص دست کشید و به اجتهادی نوین دست زد و «وقف پول» را با توجه به تغییر تعریف پول پذیرفت.

وی افزود: از سوی دیگر زمانیکه این ضوابط برای وقف بیان شده، زمانی بوده که مناسبات محدود بوده است؛ بنابراین زمانیکه این مناسبات توسعه پیدا می‌کند، طبیعی است ما نیز با نگاه مناسبی به این موضوع بپردازیم.

مشاور امور آموزش عالی و دانشگاهی سازمان اوقاف تاکید کرد: به نظر می‌رسد که با منعی مواجه نیستیم و نباید دایره احسان و نیکوکاری را با تعاریف مضیق تنگ کنیم؛ نباید کاری کنیم تا کسی که می‌خواهد کار نیکی را انجام دهد با محدودیت‌هایی مواجه شده و از اصل کار منصرف شود.

روشن در پایان خاطرنشان کرد: البته باید با دقت نظر این نوع کارها را انجام دهیم تا اصل سرمایه هدر نرود یا همانگونه که در عقد مضاربه داریم که اگر سرمایه از بین رفت، می‌توانیم با شرط ضمن عقد به همان میزان کسی که سرمایه را تضییع کرده، هبه‌ای برای صاحب سرمایه داشته باشد.

کد خبر 5215475

منبع: مهر

کلیدواژه: سازمان اوقاف و امور خیریه وقف محمد روشن احکام شرعی قرآن کریم فعالیت های قرآنی حوزه علمیه فلسطین سازمان تبلیغات اسلامی ماه مبارك رمضان قرآن انتخابات 1400 رژیم صهیونیستی سازمان اوقاف و امور خیریه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی شبکه قرآن و معارف سیما تخریب بقیع حال حاضر قدرت خرید وقف پول پول ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۶۰۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نتانیاهو: پذیریش شروط حماس یعنی تسلیم شدن در برابر ایران

نخست‌وزیر رژیم اسرائیل می‌گوید شرط حماس برای پایان دادن به جنگ غزه را نخواهد پذیرفت و جنگ در غزه ادامه خواهد یافت.

به گزارش فارس، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم اسرائیل، بعدازظهر امروز (یکشنبه)، در جلسه کابینه گفت که با شروط حماس در مذاکرات آتش‌بس موافقت نخواهد کرد.

یک مقام ارشد حماس، صبح امروز، به روزنامه «العربی الجدید» خبر داده بود که حماس بدون پایان جنگ و خروج کامل نیرو‌های اسرائیلی از نوار غزه هیچ توافقی را نخواهد پذیرفت.

نتانیاهو در این باره گفت: «نمی‌توان خواسته حماس در خصوص توقف کامل جنگ و خروج از غزه را پذیرفت.»

او ادامه داد: «پذیریش درخواست حماس به این معناست که ما قبول کرده‌ایم آن‌ها در قدرت باقی بمانند.»

نخست‌وزیر رژیم اسرائیل همچنین گفت: «جنگ در غزه تا را تا زمان تحقق اهداف ادامه خواهیم داد. پذیریش شروط حماس یعنی تسلیم شدن در برابر ایران.»

دیگر خبرها

  • جزییاتی از توافق آتش‌بس غزه؛ حماس برای پایـان جنگ چه چیزی را پذیرفت؟
  • نتانیاهو: پیش‌شرط‌های حماس به معنای تسلیم شدن مقابل ایران است
  • نتانیاهو : پیش‌شرط‌های حماس به معنای تسلیم شدن مقابل ایران است
  • نتانیاهو: پذیریش شروط حماس یعنی تسلیم شدن در برابر ایران
  • نتانیاهو: درخواست حماس برای توقف کامل جنگ غزه را نخواهیم پذیرفت
  • تشریح دستاوردهای خراسان جنوبی از نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴
  • صدور پروانه بهره‌برداری برای بیش از ۲۰۰۰ طرح سرمایه‌گذاری سیستان و بلوچستان
  • سیستان و بلوچستان توانمند در استقرار صنایع نیروگاهی
  • برگزاری رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گزاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران
  • بلینکن: کمک‌های نظامی جدید به اوکراین، سرمایه‌گذاری در آمریکا است