Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@08:54:15 GMT

شناسایی عامل سلولی دیابت نوع یک با کمک ابزارهای ژنتیکی

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۶۷۸۹۰

شناسایی عامل سلولی دیابت نوع یک با کمک ابزارهای ژنتیکی

ایسنا/خراسان رضوی محققان دانشکده پزشکی دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو امریکا با نقشه‌برداری از پایه‌­های ژنتیکی دیابت نوع یک، نقش سببی پیش‌بینی‌کننده‌ای برای انواع سلول‌های خاص در بیماری دیابت نوع یک، بیماری که بیش از ۱.۶ میلیون آمریکایی را تحت تاثیر قرار داده است را شناسایی کردند.

به گزارش فیز، دیابت نوع یک، بیماری خودایمنی پیچیده است که با اختلال و از دست‌دادن سلول­‌های بتای لوزالمعده که انسولین تولید می‌کنند و با افزایش قند خون (قند خون بالا) شناسایی می‌شود، این بیماری به بدن آسیب می­‌رساند و می­‌تواند مشکلات جدی دیگری برای سلامتی مانند بیماری قلبی و از دست‌دادن بینایی ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیوع دیابت نوع یک کمتر از نوع دو است، اما شیوع آن در حال افزایش است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری­‌های ایالات‌متحده پیش‌بینی می­‌کند، ۵میلیون آمریکایی تا سال ۲۰۵۰ به دیابت نوع یک مبتلا می­‌شوند. در حال حاضر، هیچ درمانی به جز کنترل بیماری وجود ندارد.

مکانیسم­‌های دیابت نوع یک از جمله چگونگی ایجاد خودایمنی، به خوبی درک نشده است. از آنجا که این بیماری یک مولفه ژنتیکی قوی دارد، در سال­‌های اخیر مطالعات متعددی مرتبط با ژنوم (GWAS) انجام شده است که در آن محققان کل ژنوم افراد با بیماری یا شرایط مشابه را مقایسه می­‌کنند و به دنبال تفاوت در کد ژنتیکی هستند که ممکن است با آن بیماری یا شرایط مرتبط باشد.

در مورد دیابت نوع یک، انواع شناخته‌شده در معرض خطر تا حد زیادی در مناطق بدون کدگذاری ژنوم پیدا شده است. در این مطالعه، محقق ارشد، دکتر کایل گالتون، استادیار بخش اطفال در دانشکده پزشکی سن دیگو و همکاران وی داده‌­های مطالعات مرتبط با ژنوم را با نقشه‌های اپی­ژنومیک انواع سلولی موجود در خون محیطی و لوزالمعده ادغام کردند. نقشه‌­برداری اپی­ژنومیک جزئیات چگونگی و زمان روشن و خاموش شدن ژن­‌ها در سلول‌­ها را نشان می­‌دهد، بنابراین تولید پروتئین­‌های حیاتی برای عملکردهای خاص سلول مشخص می­‌شود.

به‌ویژه، محققان بزرگترین مطالعات مرتبط با ژنوم دیابت نوع یک را انجام دادند، ۵۲۰ هزار و ۵۸۰ نمونه ژنوم را تجزیه‌وتحلیل کردند تا ۶۹ علامت ارتباط جدید را شناسایی کنند. سپس آنان ۴۴۸ هزار و ۱۴۲ عنصر تنظیم‌کننده یک‌طرفه (توالی DNA بدون کدگذاری در ژن یا نزدیک آن) را در انواع لوزالمعده و سلول­‌های خون محیطی ترسیم کردند.

گالتون گفت: «با تلفیق این دو روش، ما توانستیم کارکردهای خاص نوع سلول را در انواع بیماری­‌ها شناسایی کرده و نقش سببی پیش‌بینی‌کننده‌ای را برای سلول­‌های برون­‌ریز لوزالمعده در دیابت نوع یک کشف و آن را به‌صورت آزمایشی تایید کنیم.»

شایان‌ذکر است، سلول­‌های برون­‌ریز لوزالمعده آنزیم­‌های ترشح شده در روده کوچک را تولید و به هضم غذا کمک می­‌کنند.

دکتر مایک سندر، همکار تحقیق، استاد بخش‌­های کودکان و پزشکی سلولی و مولکولی در دانشکده پزشکی سن دیگو و مدیر مرکز تحقیقات دیابت کودکان گفت: این یافته­‌ها جهش بزرگی در درک علل دیابت نوع یک است. وی این کار را  مطالعه‌ای برجسته توصیف کرد.

وی افزود: این یافته‌ها بدان معناست که اختلال در عملکرد سلول­‌های برون­‌ریز ممکن است یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماری باشد. این مطالعه یک نقشه راه ژنتیکی ارائه می­‌دهد که از طریق آن می‌توانیم تعیین کنیم کدام ژن­‌های برون­‌ریز ممکن است در بیماری­‌زایی نقش داشته باشند.

یافته­‌های این تحقیق در ۱۹ ماه مه ۲۰۲۱ به‌صورت آنلاین در نشریه Nature منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی دیابت نوع 1 دیابت كودكان ژنوم دیابت نوع یک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۶۷۸۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقیق جدید؛ کمبود خواب ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد

به گزارش خبرآنلاین، این موضوع برای همه ثابت‌شده است که نداشتن خواب کافی برای سلامتی مضر است. حالا دانشمندان با انجام تحقیقات جدیدی دریافته‌اند که میان خواب کمتر از شش ساعت در شب و افزایش ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ رابطه‌ای وجود دارد.

دیجیاتو در گزارشی نوشت: دانشمندان در این تحقیق داده‌های Biobank بریتانیا را تجزیه‌وتحلیل کرده‌اند که یک منبع جهانی برای تحقیقات بهداشتی و پزشکی محسوب می‌شود. آن‌ها اطلاعات ۲۴۷۸۶۷ بزرگسال را بررسی کرده‌اند که داده‌های سلامت آن‌ها برای بیش از یک دهه دنبال شده است. آن‌ها در این تحقیق قصد داشتند تا ارتباط بین مدت زمان خواب و دیابت نوع ۲ و اینکه آیا داشتن یک رژیم غذایی سالم اثرات کمبود خواب بر خطر دیابت را کاهش می دهد یا خیر را درک کنند.

ارتباط بین خواب و دیابت نوع ۲

در این پژوهش از شرکت‌کنندگان پرسیده شده بود که در ۲۴ ساعت چقدر می‌خوابند. همچنین، هفت تا هشت ساعت خوابیدن به‌عنوان میزان خواب نرمال در نظر گرفته شد. میزان کم‌خوابی نیز به سه دسته تقسیم شد: خفیف (شش ساعت)، متوسط (پنج ساعت) و شدید (سه تا چهار ساعت). همچنین در این تحقیق به داده‌های مربوط به رژیم غذایی شرکت‌کنندگان نیز توجه شده است.

در حدود ۳.۲ درصد از شرکت‌کنندگان در طول دوره پیگیری، مبتلا به دیابت‌ نوع‌ ۲ تشخیص داده شدند. به گفته آن‌ها هرچند عادات غذایی سالم به‌طور کلی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می‌دهد، اما زمانی که افراد غذای سال می‌خوردند و باز هم کمتر از شش ساعت در روز می‌خوابند، خطر ابتلا به دیابت‌ نوع ۲ در آن‌ها در مقایسه با افرادی که میزان خواب آن‌ها نرمال بوده، افزایش داشته است.

به گفته دانشمندان، پنج ساعت خواب شبانه می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۱۶ درصد افزایش دهد، درحالی که این خطر برای افرادی که سه تا چهار ساعت می‌خوابند، می‌تواند ۴۱ درصد بیشتر از افرادی باشد که هفت تا هشت ساعت می‌خوابند.

بااین‌حال دقیقاً مشخص نیست چرا افرادی که کمتر می‌خوابند ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت‌ نوع ۲ باشند. تحقیقات قبلی نشان داده است که نشانگرهای التهابی و اسیدهای چرب آزاد در افراد دارای کمبود خواب افزایش پیدا می‌کند که این امر حساسیت به انسولین را مختل می‌کند و منجر به مقاومت نسبت به انسولین می‌شود. این بدان معناست که بدن برای استفاده صحیح از انسولین برای تنظیم سطح گلوکز خون تلاش می‌کند و بنابراین خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898672

دیگر خبرها

  • گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود
  • خواص ظرف های ضد سرطانی
  • توده‌های بدخیم سرطان پستان درد ندارند/ معاینات ماهانه بانوان در منزل بهترین روش برای تشخیص
  • اهمیت تشخیص زودهنگام دیابت
  • مشاوره ژنتیکی بن‌بستی برای بیماری‌های ژنتیکی
  • شناسایی بیش از ۲۲هزار بیمار دیابتی در نیشابور
  • برای اولین‌بار ساخت سلول زنده در آزمایشگاه/ انسان قادر به انجام کار طبیعت می‌شود؟
  • تسکین زانو درد با روغن کرچک
  • تحقیق جدید؛ کمبود خواب ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد
  • وضعیت شیوع بیماری‌های اورولوژی/ فشارخون و دیابت دو عامل نارسایی کلیه