Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-07@16:33:07 GMT

وقتی نان را به نرخ روز نباید خورد !

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۷۹۹۸۵

وقتی نان را به نرخ روز نباید خورد !

به گزارش الف، هم اکنون بر اساس نرخ مصوب، نان بربری ساده یارانه‌ای هزار تومان، سنگک ساده یارانه‌ای هزار و ۲۰۰ تومان، تافتون ساده یارانه ای ۵۵۰ تومان و لواش ساده یارانه‌ای هم ۳۰۰ تومان، قیمت دارد. همچنین بر اساس نرخ مصوب واحدهای نانوایی آزادپز هم هزار و 500 تومان برای نان‌های بربری، هزار و 800 نومان برای سنگک، 850 تومان برای تافتون و 450 تومان برای لواش، قیمت‌گذاری شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی شواهد میدانی حاکی از آن است که تعدادی از از نانوایی‌ها با وجود داشتن آرد یارانه‌ای، نان بربری را به قیمت دو هزار تومان، نان سنگک ساده را به قیمت سه هزار تومان و نان لواش را ۴۵۰ تومان به فروش می رسانند.

در این بین، انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران تصریح کرده است: «هیچ تصمیمی برای افزایش قیمت نان تصویب نشده است. هر نانوایی که افزایش قیمت داشته باشد، خلاف آیین‌نامه است و با وی برخورد خواهد شد. البته نانوایان هم این اطمینان را داشته باشند که این موضوع در مسیر بررسی است و پس از تصویب، افزایش قیمتی که پوشش افزایش هزینه‌های آنها را بدهد اعمال خواهد شد.»

همچنین اشکان میر محمدی، بازرس کل امور صنعت، معدن و تجارت سازمان بازرسی کل کشور هم تاکید کرده است: «تا امروز هیچ تغییری در رابطه با نرخ نان، مصوب نشده است. در شهریور ۹۸ نیز بنا به آخرین مصوبه‌ای که ابلاغ‌شده، مقرر شد این نرخ‌ها تا زمانی که هزینه‌های تولید افزایش پیدا نکرد، برقرار باشد. اگرچه اخیرا جلسات متعددی در این خصوص برگزار شده و مباحث کارشناسی در سطح وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح است، اما اینکه در رسانه‌ها و افکار عمومی این‌طور مطرح شده که دولت برای افزایش قیمت نان چراغ سبز نشان داده است، درست نیست. تا امروز چراغ سبزی مبنی بر افزایش قیمت نان مطرح نشده است.»

اتاق اصناف: هزینه نانوایی‌ها چند برابر شده است

اتاق اصناف از یک طرف از نانوایی ها دفاع کرده است و از طرف دیگر اعلام کرده است که هیچ یک از واحدهای نانوایی، مجاز به افزایش نرخ نیستند. حتی اتاق اصناف اعلام کرده است که واحدهای بازرسی و نظارت اصناف و سازمان تعزیرات، بصورت جدی با خاطیان برخورد خواهد کرد، اما به نظر می رسد برخی نانوایی ها چندان این حرف ها و تهدیدها را جدی نگرفته اند.

هیات نمایندگان اتاق اصناف ایران نیز با صدور بیانیه‌ای از نانوایان دفاع کرده و اعلام کرده است: «امروز در شرایطی قیمت نان ثابت مانده که نانوایان با افزایش چند برابری دیگر هزینه‌های تولید، روزگار دشواری را سپری می‌کنند. نکته حائز اهمیت آن است که افزایش قیمت نان تنها منوط به قیمت آرد نیست و فاکتورهای متعدد دیگری در هزینه‌های جاری نانوایان دخیل است که در قیمت تمام شده نان لحاظ نشده و مشکلات جدی را برای این صنف ایجاد کرده است. از جمله افزایش قیمت دستمزد کارگران که سالانه مطابق مصوبات قانون کار افزایش یافته، افزایش نرخ خمیر مایه، افزایش هزینه‌ انرژی (برق، آب، گاز)، افزایش نرخ اجاره مغازه و افزایش هزینه های بهداشت نانوایی به دلیل شیوع کرونا و غیره.»

راه حل منطقی چیست؟

نانوایان می‌گویند فشار اقتصادی ناشی از تورم شدید سالانه، افزایش نرخ ارز، افزایش قیمت بسیاری از کالاها و عدم همخوانی قیمت‌ها موجب ورشکستگی برخی نانوایی ها شده است، طوری که حتی تعدادی از صنوف خبازان به تغییر شغل روی آورده اند. از سوی دیگر، مردم هم انتظار دارند که حداقل نان، پا به پای تورم فعلی گران نشود.

دکتر محمدرضا صفاییان، کارشناس مدیریت بازرگانی در گفتگو با الف به معمای افزایش قیمت نان اشاره می کند و می گوید: «باید در نظر داشت که نان به عنوان قوت غالب مردم شناخته می شود. هر نوع تغییر قیمت نان، اثرات اقتصادی و اجتماعی گسترده ای به دنبال دارد. در شرایطی که دسترسی مردم به بسیاری از اقلام خوراکی، روز به روز محدودتر می شود و شاهد افزایش سرسام آور اقلام مورد نیاز مردم هستیم، نان را می توان آخرین پناهگاه طبقات محروم جامعه دانست. اگر همین پناهگاه هم دستخوش تورم افسارگسیخته شود، آن وقت باید افزایش نرخ فقر و نارضایتی مردم را انتظار داشت.»

صفاییان تصریح می کند: «از سوی دیگر، نکته مهم اینجاست که نمی توان انتظار داشت قیمت نان با وجود افزایش سهمگین نرخ کالاها و خوراکی های دیگر، ثابت بماند. در آن صورت، نانوایان هم متضرر خواهند شد. وقتی ما با تورم 40 درصدی مواجه هستیم، نمی توان قیمت نان را به شکل اجباری و تحمیلی، پایین نگه داشت. راه حل منطقی این قضیه، این است که قیمت تمام شده تولید نان را برای نانوایی ها کاهش دهیم. مثلا کاهش هزینه حمل‌ونقل، افزایش یارانه نان، کاهش حق بیمه کارگری، کاهش مالیات و تعیین نرخ پایین تر برای قیمت گاز، برق و آب می تواند به نانوایی ها کمک کند تا هزینه هایشان دچار افزایش چشمگیر نشود. اگر این حمایت ها صورت بگیرد، آن وقت مثلا افزایش 10 درصدی قیمت نان در هر سال می تواند هم مورد قبول مردم و هم مورد رضایت نانوایان باشد.»

او خاطرنشان می کند: «اینکه به یکباره قیمت نان را 50 تا 100 درصد افزایش دهند و همه بار این افزایش هزینه را به دوش مردم بیندازند، روندی است که به گسترش فقر و ناامنی غذایی در جامعه دامن می زند. اگرچه باید نظارت جدی تری اعمال شود تا نرخ نان به شکل خودسرانه افزایش نیابد، اما کنترل این موضوع صرفا از طریق اقدامات قضایی ممکن نیست. اگر هزینه های تولید در نانوایی ها را کاهش دهند، آنگاه می توان سالانه افزایش قیمت منطقی برای نان متصور بود که مردم و نانوایان هم راضی باشند. در غیر این صورت، هرساله باید انتظار داشت که هر بار با افزایش چندبرابری تورم، ماجرای افزایش چشمگیر قیمت نان نیز تکرار شود.»

برخی از فعالان اقتصادی می گویند اینکه قیمت نان نیز با نرخ تورم کشور تنظیم شود، مسابقه خطرناکی است که جز افزایش نارضایتی مردم، حاصل دیگری نخواهد داشت. 

 

منبع: الف

کلیدواژه: افزایش قیمت نان افزایش هزینه نانوایی ها افزایش نرخ اتاق اصناف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۷۹۹۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال افزایش نرخ معاینه فنی؛ این مبالغ کجا هزینه می‌شود؟

در حال حاضر انجام معاینه فنی برای خودرو‌ها با سن‌ خاص البته در شهر‌های مختلف ایران اجباری است و رانندگان در صورت نداشتن گواهی معاینه فنی روزانه با تردد در سطح شهر جریمه می‌شوند. بر اساس قانون، سن معاینه فنی خودروها، معادل چهار سال از زمان تولید است. به همین دلیل نیز در سال ۱۴۰۳، خودرو‌های داخلی با مدل ۱۳۹۹ و قبل از آن و همچنین خودرو‌های وارداتی با مدل ۲۰۲۰ و قبل از آن، مشمول دریافت معاینه فنی هستند. معاینه فنی شامل دو نوع ساده و برتر است که دارندگان گواهی برتر دارای امتیازاتی هستند مثلاً اینکه می‌توانند در صورت تردد در محدوده ترافیک در سطح شهر تهران از تخفیف مبلغ طرح برخوردار شوند.

به گزارش مهر، معاینه فنی آزمونی برای بررسی ایراد‌ها و مشکلات ظاهری و فنی خودرو است. بخشی از معاینه فنی به آزمون فنی خودرو مربوط است. این مرحله برای پیشگیری از تصادف‌های احتمالی انجام می‌شود. اما بخش دوم معاینه فنی تست آلایندگی و کنترل آلودگی هواست.

اهمیت معاینه فنی خودرو‌ها جهت کاهش تصادفات و مقابله با آلودگی هوا بر کسی پوشیده نیست، ولی طی روز‌های اخیر موضوع گران شدن نرخ معاینه فنی با واکنش‌های مختلفی همراه شده است. آخرین بار نرخ معاینه فنی در ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ هیأت وزیران در جلسه‌ای به ریاست آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، با پیشنهاد مشترک وزارتخانه‌های کشور و راه و شهرسازی مبنی بر تعیین و تعدیل نرخ بهای خدمات صدور گواهی معاینه فنی وسایل نقلیه موافقت کرد.

بر اساس مصوبه هیأت وزیران، نرخ بهای خدمات صدور گواهی معاینه فنی ماشینی (مکانیزه) خودرو‌ها و موتورسیکلت‌ها در سال ۱۴۰۱ که اکنون هم به همین میزان است به شرح زیر تعیین شد:

نرخ آزمون‌های آلایندگی و ایمنی برای خودرو‌های سبک بنزین سوز و دوگانه سوز (۹۲ هزار تومان)، برای خودرو‌های نیمه سنگین و سنگین گازوئیل سوز و گازسوز (۱۱۹ هزار تومان) و برای موتورسیکلت‌های بنزین سوز (۲۲ هزار تومان)، نرخ بازرسی چشمی قطعات و تجهیزات گازسوز (به جز مخزن) برای خودرو‌های سبک دوگانه سوز و خودرو‌های نیمه سنگین و سنگین گازسوز (۲۴ هزار تومان)، نرخ بازرسی چشمی مخزن گاز طبیعی فشرده CNG (بدون باز کردن) به ازای هر مخزن برای خودرو‌های سبک دوگانه سوز و خودرو‌های نیمه سنگین و سنگین گازسوز (۲۸ هزار تومان)

درباره ماجرای احتمال گران شدن نرخ معاینه فنی به سراغ سید محمد مهدی میرزایی قمی، سرپرست ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران رفتیم وی در این زمینه گفت: بنا بر مصوبه دولت نرخ بهای خدمات معاینه فنی در مراجعه نخست برای خودرو‌های سبک ۹۲ هزار تومان، خودرو‌های نیمه سنگین و سنگین ۱۱۹ هزار تومان و موتورسیکلت ۲۲ هزار تومان است. در خصوص هزینه مراجعه مجدد وسایل نقلیه که به علت نقص فنی پیش از ۱۵ روز، پس از رفع ایراد به مراکز مراجعه می‌کنند، هزینه مراجعه مجدد برای هر بار مراجعه با توجه به تعداد آزمون‌های لازم برای کنترل وسیله نقلیه متفاوت است. در مراجعه مجدد و انجام دو آزمون هزینه آن برای خودرو‌های سبک ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان، خودرو‌های نیمه سنگین و سنگین ۲۲ هزار تومان و موتورسیکلت ۳ هزار و ۹۰۰ تومان است. در صورتی که تعداد این آزمون‌ها به سه یا بیشتر افزایش یابد مبلغ مراجعه مجدد برای خودرو‌های سبک ۳۰ هزار تومان، خودرو‌های نیمه سنگین وسنگین ۳۳ هزار تومان و موتورسیکلت ۶ هزار تومان احتساب می‌شود.

وی افزود: در ارتباط با خودرو‌های دوگانه سوز و هزینه بازرسی چشمی قطعات و تجهیزات گازسوز بنا بر مصوبات دولت خودرو‌های دارای سوخت CNG موظفند در هر دوره معاینه فنی ابتدا نسبت به بازرسی چشمی تجهیزات و قطعات گازسوز اقدام کنند. هزینه انجام بازرسی چشمی قطعات و تجهیزات گازسوز (به جز مخزن) برای خودرو‌های سبک و نیمه سنگین و سنگین ۲۴ هزار تومان و بازرسی چشمی هر مخزن CNG بدون باز کردن ۲۸ هزار تومان است.

به شدت پیگیر هستیم که امسال تعرفه‌ها متناسب با هزینه خدمات در ابتدای سال افزایش یابد

میرزایی قمی گفت: به شدت پیگیر هستیم که امسال تعرفه‌ها متناسب با هزینه خدمات در ابتدای سال افزایش یابد. بر اساس محاسبه ریز هزینه‌های مراکز معاینه فنی نرخ صدور گواهی معاینه فنی حداقل ۳۲۰ هزار تومان برای مراجعه نخست خودرو‌های سبک ارزیابی می‌شود و مبلغ فعلی تنها حدود یک سوم از هزینه این خدمات را پوشش می‌دهد.

مبالغ دریافتی کجا هزینه می‌شود؟

وی در پاسخ به این پرسش که مبلغ دریافتی کجا هزینه می‌شود؟ گفت: در برآورد تعرفه خدمات معاینه فنی باید میزان ظرفیت مجاز پذیرش خودرو‌ها و درآمد حاصل از آن و همه هزینه‌های مربوط به یک مرکز معاینه فنی که ضوابط و شرایط آن به صورت دقیق در دستورالعمل ماده ۳ آئین نامه اجرایی نحوه انجام معاینه و صدور برگ معاینه فنی خودرو مرقوم گردیده ملحوظ لحاظ قرار گیرد. یک مرکز سالانه در بخش‌های مختلفی نظیر اجاره زمین، استهلاک سالانه تجهیزات و ابنیه، تعمیر و نگهداری تجهیزات، تأمین ملزومات اداری، هزینه نیروی انسانی متخصص، هزینه آب و برق و گاز و اینترنت و پشتیبانی سامانه معاینه فنی هزینه کرد دارد.

نرخ گذاری معاینه فنی به شورای شهر واگذار شود / ‏‬لزوم اصلاح قانون

سرپرست ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران اعلام کرد: بر اساس قانون هوای پاک نرخ بهای خدمات صدور گواهی معاینه فنی توسط وزارتخانه‌های کشور و راه و شهرسازی تعیین و در نهایت توسط هیأت وزیران تصویب می‌شود که این فرایند و طی مراحل قانونی آن موجب می‌شود این افزایش با تأخیر انجام شود. بدون تردید این رویه تعیین تعرفه توسط دولت که در قانون تبیین شده نیازمند اصلاح بوده و مورد پیشنهاد است که تصمیم سازی و تعیین آن به صورت مستقیم به وزارتخانه‌های مسؤول در این حوزه و یا شورا‌های اسلامی شهر تفویض شود.

میرزایی قمی تاکید کرد: از آنجایی که بخش مهمی در آنالیز هزینه‌ها مربوط به ارزش زمین و اجاره سالانه آن است لذا با توجه به تفاوت قیمت زمین در شهرها، هزینه تمام شده انجام معاینه فنی در نقاط مختلف کشور متفاوت بوده و تعیین این تعرفه لازم است به صورت محلی توسط شورا‌های اسلامی شهر با توجه به ارزیابی قیمت تمام شده همان شهر تعیین و تصویب شود.

اکنون شهرداری تهران چراغ سبز افزایش نرخ معاینه فنی خودرو‌ها را روشن کرده و درخواست تحقق این موضوع را از دولت دارد. از طرفی نیز احتمال افزایش نرخ جریمه‌های رانندگی در سال جاری است و نداشتن معاینه فنی که به ازای تردد روزانه ۵۰ هزار تومان است چند برابر خواهد شد. البته هنوز هیأت وزیران در این زمینه تشکیل نشده و سرانجام مساله قطعی نشده است.

رفع و کاهش آلودگی هوا و تصادفات رانندگی دو عاملی است که معاینه فنی برای خودرو‌ها را اجباری کرده و بسیاری از شهروندان معتقدند در در کنار این موضوع حتماً باید به مساله ارتقای کیفیت خودرو‌ها جهت کاهش تصادفات و راهکار‌های دیگر برای کاهش آلودگی هوا پرداخته شود.

دیگر خبرها

  • افزایش ۴۰۰ درصدی قیمت نان در برخی نانوایی‌های سنندج!
  • نرخ انواع نان آزادپز در کردستان اعلام شد
  • عرضه خودرو جدید KMC EJ7 در سامانه یکپارچه + قیمت و مشخصات
  • برای خرید؛ قیمت هر شاخه میلگرد ساده را چگونه محاسبه کنیم؟
  • هونگچی E-QM5 در لیست فروش سامانه قرار گرفت
  • در صحن شورای شهر همدان چه گذشت؟
  • افزایش هزینه نگهداری و تعمیر لوکوموتیوها در پنج سال گذشته
  • قیمت بلیت کنسرت‌های تهران به ۹۰۰ هزار تومان رسید!
  • احتمال افزایش نرخ معاینه فنی؛ این مبالغ کجا هزینه می‌شود؟
  • معیار تعرفه خدمات مهندسی نباید قیمت ماست باشد