Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون اسبق برنامه‌ریزی شهرداری تهران گفت: موضوعات عجیب و غیرواقعی گزارش تحقیق و تفحص شورای شهر با اهداف سیاسی در آستانه انتخابات مطرح شده اما کم کاری و عملکرد ضعیف این شورا را پنهان نمی‌کند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ ناصر امانی با بیان اینکه مسئله تهاتر املاک و استفاده از اموال غیرنقدی شهرداری چیز تازه‌ای نیست و در همین شورای شهر و دوره جدید هم رواج دارد، اظهار کرد: البته عجیب نیست که دوستان با چنین موضوعاتی آشنایی چندانی ندارند چرا که در این دوره کارهای شاخص و پروژه های عظیمی مثل دوره مدیریت سابق انجام نشده و به جز تغییر نام خیابان‌ها و اداره روزمره شهر کار خاصی انجام نداده اند؛ همین موضوع هولوگرام که مطرح می‌کنند یک حواله‌ای است بین واحدهای مختلف شهرداری و امروز با نام دیگری در پروژه های کوچک‌تر انجام می‌دهند اما با فرافکنی مسائل را به شکل دیگری در خصوص گذشته مطرح می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: اینکه تفاهمنامه با سپاه محرمانه بوده یک ادعای غیرواقعی است و اخبار مرتبط با این تفاهمنامه در همان زمان منتشر شد. شهرداری برای پروژه‌های عظیمی مثل تونل‌ها یا پل صدر وجه نقدی به این میزان در اختیار نداشت و طبیعی بود از برخی املاک یا اموال غیرنقدی خودش استفاده کند که این موضوع عجیبی نبوده و نیست. مسئله فایننس هم این بود که قرارگاه خاتم امکان فروش املاک و دریافت وجه هزینه پروژه‌ها را نداشت، بر همین اساس تفاهمی با بنیاد تعاون انجام شد که طرف قرارداد شهرداری قرار بگیرد و وجه مورد نیاز قرارگاه از این طریق پرداخت شود.

معاون اسبق برنامه‌ریزی شهرداری تهران تصریح کرد: برخی دوستان می‌پرسند چرا پروژه‌ها به قرارگاه خاتم و سپاه واگذار می‌شد؛ سؤال این است که چه سازمان و نهاد خصوصی دیگری می‌توانست پروژه عظیمی مثل پل صدر را اجرا کند؟ برای ساخت این پل یک تکنولوژی تازه برای نخستین  بار وارد کشور شد و قرارگاه خاتم کار بزرگی انجام داد؛ همین حالا برای ساخت پل در خلیج فارس از جزایر تا ساحل از این تکنولوژی و تجربه پل صدر استفاده می‌شود البته در برخی موارد که توانایی وجود داشت یک کنسرسیوم خصوصی ساخت اتوبان امام علی را بر عهده گرفت اما در بعضی پروژه‌ها انتخابی به جز قرارگاه خاتم وجود نداشت.

امانی گفت: بخش‌هایی از گزارش تحقیق و تفحص علاوه بر اینکه واقعیت ندارد باور نکردنی و حتی مضحک است؛ مگر این دوستان در مورد اداره یک سوپرمارکت گزارش منتشر کرده‌اند؟ کسی باور می‌کند که اسناد مرتبط با بدهی 1700 میلیارد تومانی سپاه به شهرداری تهران مفقود شده یا از بین اسناد برداشته شده باشد؟ هر دو نهاد حسابرسی سالانه دارند، گزارش این حسابرسی هر ساله در شورای شهر ارائه می‌شود. اگر راست می‌گویند چرا این گزارش را در سال های 98 و 99 بررسی نکردند و امسال مدعی می‌شوند یک باره متوجه شده‌اند اسناد 1700 میلیارد از بدهی سپاه به شهرداری مفقود شده یا برداشته شده است؟ بدون تردید منتشرکنندگان این گزارش مجبور به عذرخواهی یا انتشار اصلاحیه خواهند شد و در دادگاه محکوم می شوند.

وی اظهار کرد: با تهمت زدن نمی‌توانند افکار عمومی را از عملکرد ضعیف و کم‌کاری خودشان در این دوره منحرف کنند؛ مردم تهران در مورد عملکرد شهردار و شورای قبلی قضاوت می‌کنند و نتیجه آن عملکرد را در سطح شهر می‌بینند. اینگونه گزارش‌های سیاسی با رویکردی مبتدیانه و غیر حرفه‌ای بیش از هرچیز به اعتبار و جایگاه خودشان آسیب می‌زند و نتیجه‌ای برایشان به همراه نخواهد داشت.

معاون برنامه‌ریزی وامور شورای تهران اسبق شهرداری تهران گفت: تفاهم‌نامه نیازی به مصوبه شورای شهر ندارد اگر قرادادی هم که براساس این تفاهمنامه اجرایی شده از طریق سازمانها و شرکتهای شهرداری و آیین‌نامه‌ مالی و معاملاتی آنها انجام و ارتباطی با سقف اختیارات شهردار تهران ندارد.

وی افزود: تحقیق وتفحص یکطرفه و بدون دعوت از مدیران اسبق و حسابرس رسمی سازمان املاک و شنیدن توضیحات آنها چه معنایی دارد؟! چگونه ممکن است گزارش رسمی حسابرسی سال‌های 94 و95 که در همین شورای شهر بررسی و تصویب شده با گزارش تحقیق و تفحص در تضاد و تقابل است؟ اتهام مفقود شدن بدهی 1700 میلیاردی به شهرداری متوجه حسابرس رسمی عضوجامعه رسمی حسابداران کشور است نه مدیران اسبق شهرداری و قطعا حسابرس مربوطه ادعای حیثیت خواهد کرد.

امانی ‌گفت: مدیرانی که در این گزارش متهم شده‌اند طی نامه تفصیلی و مستدل ضمن رد فنی و کارشناسی این گزارش تقاضای رد آن رابه فرمانداری تهران ارائه کرده‌اند.

رقم نهایی بدهی شهرداری تهران اعلام شدبدهی 30هزار میلیارد تومانی دولت به شهرداری تهران فقط برای ساخت‌وسازهای غیرمجازجزئیات اصلاح قانون ماده 100؛‌ تبدیل مأموران شهرداری به ضابط قضائی/ استعلام عدم خلافی و بدهی ساختمان توسط دفاتر ثبت

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شورای شهر تهران شهرداری تهران شهر تهران شورای شهر تهران شهرداری تهران شهر تهران شهرداری تهران قرارگاه خاتم تحقیق و تفحص شورای شهر پروژه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۹۲۷۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حل گره‌های ترافیکی شهرکرد، دغدغه شورای ششم است

رئیس شورای اسلامی شهرکرد گفت: حل گره‌های ترافیکی شهرکرد یکی از دغدغه‌های شورای ششم است و باید اجازه دهیم طلسم کار شکسته و کلنگ یکی از پروژه‌های تقاطع‌های غیر هم‌سطح شهری به زمین زده شود تا مرحله به مرحله سایر پروژه‌ها اجرا و گره ترافیکی شهر باز شود.

مصطفی حیدری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا از چهارمحال‌وبختیاری، با بیان این‌که شورا نهادی مردمی و مستقل است که بر اساس اصل هفتم قانون اساسی وظیفه تصمیم‌گیری و اداره امور محلی را بر عهده دارد، اظهار کرد: در طول ۳۳ ماهی که از آغاز کار شورای ششم شهرکرد می‌گذرد، تعداد ۲۷۰ جلسه علنی و غیرعلنی شورای شهر تشکیل شده و بیش از ۱۲۰۰ مصوبه برای رفع مشکلات شهروندان از تصویب بودجه و بهای خدمات، تعرفه و نرخ ناوگان حمل‌ونقل گرفته تا مصوبات شهرداری، شهروندان، پروژه‌های عمرانی و سرمایه‌گذاری به تصویب رسیده است.

وی افزود: هفت کمیسیون تخصصی در شورای شهر شهرکرد وجود دارد که شامل کمیسیون حقوقی و نظارت، کمیسیون شهرسازی، حمل‌ونقل و ترافیک، کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، ورزشی ایثارگران و بانوان، کمیسیون املاک و امور اداری، کمیسیون خدمات شهری، فضای‏‬ سبز و بهداشت عمومی، کمیسیون بودجه، مالی و برنامه‌ریزی، کمیسیون ساماندهی مشاغل و اقتصاد شهری، کمیسیون عمران و امور زیربنایی هستند تا به امروز هر کمیسیون بیش از ۶۰ جلسه با افراد متخصص، فرهیخته و صاحب نظر تشکیل داده است.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد ادامه داد: در عمر دوره ششم تاکنون به بیش از هفت هزار نامه واصله به شورا و بیش از شش هزار نامه پاسخ داده شده است، همچنین حضور در بیش از هزار جلسه خارج از مجموعه شورای اسلامی شهر، دیدارهای مردمی و بازدید و نظارت بر پروژه‌ها در این مدت صورت گرفته است.

حیدری گفت: هر هفته یکی از مسئولان دستگاه‌های اجرایی استان برای پاسخگویی به اعضای شورای اسلامی شهرکرد در خصوص مشکلات شهروندان در جلسات علنی شورا حضور پیدا می‌کند.

آغاز نهضت آسفالت در شهرکرد

وی با اشاره به پیگیری‌های صورت گرفته توسط شورای ششم تصریح کرد: اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام به ویژه بازگشایی کمربندی جنوب، جاده نمایشگاه از میدان دفاع مقدس تا کمربندی شمالی، ادامه بلوار فرهنگ و بلوار کاشانی شرقی، انجام پیاده‌روسازی و سنگ فرش و جداول، تعیین تکلیف و پرداخت بخش عمده بدهی‌های شهرداری، پیگیری و تصویب مصوبات توسعه و تقویت فضای سبز و امکانات تفریحی و گردشگری از جمله پیگیری‌هایی است که در شورای ششم صورت گرفته است.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد تاکید کرد: تقویت سرمایه‌گذاری و پیشرفت چشمگیر مشارکت و همراهی مردم و بخش خصوصی می‌توان از جمله اقدامات مهم این دوره شورای دانست.

حیدری اضافه کرد: بودجه شهرداری شهرکرد و ۹ سازمان تابعه در سه سال اخیر با رشد ۴۰ درصدی همراه بوده و بودجه عمرانی نسبت به هزینه‌های جاری افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه امیدآفرینی بین شهروندان و توجه به پتانسیل‌های موجود در شهرکرد باید با تسریع در روند توسعه و آبادانی صورت بگیرد، ادامه داد: نوسازی ناوگان اتوبوسرانی و خرید بیش از ۳۵ دستگاه اتوبوس برای خدمت‌رسانی و رفاه شهروندان، خرید ماشین‌آلات عمرانی و خدمات شهری، خرید دستگاه تولید قطعات بتنی و پیگیری برای دریافت قیر دولتی به میزان قابل توجه و شکستن طلسم چند ساله و آغاز نهضت آسفالت را می‌توان از اقدامات امیدآفرین شورای ششم نام برد.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد اظهار کرد: تصویب فروش برج دوقلو بعد از چندین سال، پیگیری برگشت تعدادی از املاک با ارزش شهرداری از تصرف برخی ادارات مانند خانه‌های سازمانی روبه‌روی حسینیه اعظم از اقدامات مهمی بود که صورت پذیرفت.

حیدری گفت: ترافیک از دغدغه‌های مهم شهرکرد به‌ویژه در بخش مرکزی شهر است و شهرداری توجه ویژه‌ای برای حل این معضل شهری دارد، استفاده و توجه به حمل‌ونقل عمومی به‌عنوان یکی از بهترین راه‌حل‌ها برای حل معضل ترافیک در شهرکرد است و در این راستا نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی شهرکرد در دستور کار شهرداری قرار دارد، پیگیری و تصویب مشاور طرح ترافیک به منظور ارائه راهکارهای ترافیکی شهر و پیگیری و تلاش برای اجرای کمربند جنوبی شهر بعد از گذشت چندین سال هم در این راستا صورت گرفت.

کاهش بروکراسی اداری در شهرداری شهرکرد

وی ادامه داد: تصمیم جدی شورای شهر برای باز کردن گره‌های ترافیکی شهرکرد با اشاره به ضرورت اجرای پروژه‌های تقاطع‌های غیر هم‌سطح شهری، در شورای دوره پنجم و توافقات با قرارگاه خاتم‌الانبیاء (ص) در راستای اجرای پروژه‌های تقاطع‌های غیرهمسطح درون‌شهری در شهرکرد انجام و مطالعات پیشنهادی غیر هم‌سطح میدان معلم، تقاطع غیر هم‌سطح خیابان‌های آیت‌الله طالقانی به آیت‌الله کاشانی، اتصال غیر هم‌سطح خیابان بوعلی سینا جنوبی به کمربندی شهید حسینعلی ترکی آغاز شد، اما امروز باید اجرای پروژه را عملیاتی شود و واحد مدیریت ترافیک شهرداری هرچه سریع‌تر نسبت به تکمیل طرح مطالعاتی دو پروژه تقاطع‌های غیر همسطح درون‌شهری بر اساس اولویت انجام و در اسرع وقت مصوبات شورای ترافیک استان و شهرستان را اخذ کند.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد، افزود: تکمیل طرح‌های اولویت‌دار و انجام مطالبات مردم برای مدیریت شهری ضروری است و باید اجازه دهیم طلسم کار شکسته و کلنگ یکی از پروژه‌های تقاطع‌های غیر همسطح شهری به زمین زده شود تا مرحله به مرحله سایر پروژه‌ها اجرا و گره ترافیکی شهر باز شود.

حیدری گفت: پروژه انتقال پساب از تصفیه‌خانه فاضلاب شهرکرد جهت تأمین آب صنعت و فضای سبز به‌طور مشترک توسط شرکت شهرک‌های صنعتی و شهرداری شهرکرد انجام شود. این خط لوله برای شهرداری ۱۵۰ لیتر بر ثانیه و برای شرکت شهرک‌های صنعتی ۱۷۰ لیتر در ثانیه ظرفیت پیش‌بینی شده است.

وی با بیان این‌که روزانه مسافران زیادی از منطقه جنوب‌شرقی شهرکرد در نقاط مختلف شهر تردد می‌کنند، افزود: این منطقه هنوز پایانه مسافربری مناسبی برای مسافران ندارد و احداث پایانه مسافربری جنوب شرقی در دستور کار شهرداری قرار گرفته است.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد، با اشاره به چابک‌سازی شهرداری شهرکرد در دوره ششم شورای اسلامی شهرکرد، خاطر نشان کرد: واگذاری اختیارات کامل به مدیران مناطق دوگانه و سازمان‌های وابسته برای چابک‌سازی سیستم مدیریت شهری و کاهش بروکراسی اداری که لازمه آن در ابتدا مستقل‌سازی مناطق یک و دو شهرداری و سازمان‌های وابسته بود، در این دوره شورای صورت گرفت.

وی با بیان اینکه شهرکرد به‌عنوان شهر ملی نمد شناخته می‌شود، تصریح کرد: طرح هر خانه یک کارگاه تولید صنایع‌دستی در شهرکرد اجرایی می‌شود، قول این وعده را از معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گرفته شده و در شهرکرد به صورت آزمایشی اجرایی می‌شود.

کد خبر 748045

دیگر خبرها

  • عملکرد مدیریت شهری خوی با کلانشهرهای کشور قابل مقایسه است
  • تأکید نماینده مردم شهرستان بروجن بر تصویب و اجرایی شدن تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نیرو
  • آمریکا ۸۱ فروند بمب‌افکن اسقاط برای کی‌یف خرید؛ اهداف پنهان واشنگتن زیر ذره‌بین رسانه‌ها
  • منافع شخصی دلیل عدم عمل به قانون در شهرداری ها / استمرار کاهش کیفیت زندگی در کلانشهرها و شهرها /نتایج وخیم عدم مشارکت در انتخابات شوراها
  • حل گره‌های ترافیکی شهرکرد، دغدغه شورای ششم است
  • افزایش جابه‌جایی درختان در دوره زاکانی
  • فرزین برای ارائه گزارش عملکرد منابع و مصارف نظام بانکی در سال ۱۴۰۲ به کمیسیون اقتصادی می رود
  • شورایی که به‌دنبال مسائل حاشیه‌ای باشد موفق نیست
  • راه‌اندازی فاز نخست خط ۲ متروی اصفهان از اهداف مهم شورای ششم است
  • تشریح اهداف و برنامه درآمدی سال ۱۴۰۳ مناطق ۲۲ گانه