Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-27@08:57:03 GMT

هویت؛ بحران اصلاح‌طلبان ۲۴ سال پس از دوم خرداد

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۹۹۱۶۲

هویت؛ بحران اصلاح‌طلبان ۲۴ سال پس از دوم خرداد

۲۴ سال پس از دوم خرداد سال ۷۶ و تولد جریان اصلاحات، همچنان مهم‌ترین پرسش از این جریان چیستی آنهاست و اینکه وجه ممیزه‌ی جریان اصلاح‌طلبی با سایر جریان‌ها چیست؟ - اخبار سیاسی -

گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم- محمدعلی سافلی: پنجشنبه شب (30 اردیبهشت) علی لاریجانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری با حضور در کلاب‌هاوس به سوالات برخی خبرنگاران و کارشناسان سیاسی پاسخ گفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عمده‌ سوالات حول عملکرد لاریجانی در مجلس و همراهی وی با دولت روحانی و همچنین عملکرد برادر  او آیت‌الله آملی لاریجانی در دستگاه قضا گذشت اما در این میان پاسخ‌های وی به یک سوال نیز حاشیه‌هایی را به‌همراه داشت.

کواکبیان: نتیجه نظرسنجی‌های ملی کاندیدای نهایی اصلاح‌طلبان را مشخص می‌کندسخنان لاریجانی برای اصلاح‌طلبان جذاب بود/ جهانگیری امید اول ماستاصلاح‌طلبان تا کم می‌آورند به کارگزاران اتهام می‌زنند/ کل کارنامه روحانی به‌پای اصلاحات است/ یک نفرت ملی علیه روحانی شکل‌گرفته است/ ساده‌لوحی آشنا باعث انتشار فایل صوتی ظریف شد/ اصلاح‌طلبان به محسن هاشمی حسادت می‌کنندرهامی: مستقل هستم و نمی‌خواهم در فهرست اصلاح‌طلبان باشم/تا زمانی که اصلاح‌طلبان باشند به نفع لاریجانی کنار نمی‌روم

 

سوال یکی از مخاطبان گفتگوی لاریجانی درباره برنامه هویت بود. برنامه‌ای که در سال 75 از صدا و سیما پخش می‌شد و برخی روشنفکران و فعالان سیاسی را مورد نقد قرار می‌داد. لاریجانی از پخش این برنامه در دوران مدیریت خود اظهار بی‌اطلاعی کرد و اینکه بعد از اطلاع از پخش‌ آن جلوگیری کرده بود. با اینحال دقایقی نگذشت که تصویری از روزنامه‌ای متعلق به سال 75 در کانال‌های خبری پخش شد که لاریجانی در سخنرانی در جمع هیات هنرمندان مسلمان در آبان‌ماه 75 به دفاع از برنامه هویت می‌پردازد.

اظهارات لاریجانی درباره هویت موجب شد تا اصلاح‌طلبان که یکی از گزینه‌های جدی‌شان برای انتخابات پیشِ‌رو علی لاریجانی بود، در حمایت از وی دچار تردید بیشتری شوند. اگرچه لاریجانی جزو 14 گزینه پیشنهادی جبهه اصلاحات ایران نبود اما برخی احزاب همچون کارگزاران سازندگی و طیف دولت روحانی از مدت‌ها قبل لاریجانی را گزینه‌ای مطلوب برای ریاست‌جمهوری می‌دانستند.

روزنامه سازندگی در شماره امروز (دوم خرداد) به دفاع از سخنان لاریجانی پرداخت و از لزوم خویشتن‌داری اصلاح‌طلبان در برابر او سخن گفت "اگر علی لاریجانی با برخورد انتقادی با گذشته‌ی اصولگرایان و حالِ اصلاح‌طلبان بتواند راه تازه‌ای را نشان دهد، در واقع جریان تازه‌ای را ایجاد می‌کند که خصم آن نه اصولگرایان که بنیادگرایان و پوپولیست‌ها یعنی بطور مشخص جبهه پایداری و احمدی‌نژادیان است. علی لاریجانی برای اصلاح‌طلبان (و نیز اصولگرایان معتدل) نه دشمن که رقیب است. یک رقیب برای دو جناح و بدترین کار این است که از سوی اصلاح‌طلبان این رقابت به خصومت کشیده شود."

با این حال طیف دیگری از اصلاح طلبان همچون فرج کمیجانی و آذر منصوری از اعضای جبهه اصلاحات ایران در روزهای گذشته تاکید داشتند که اراده‌ای برای حمایت از لاریجانی وجود ندارد و شعار آنها تشکیل دولت سوم خاتمی است.

با اینحال مسئله‌ی لاریجانی در این انتخابات و پرسش ‌ها پیرامون هویت و نحوه مواجهه اصلاح‌طلبان با لاریجانی بعنوان یک اصولگراس سنتی و محافظه‌کار، نشان داد که همچنان مهم‌ترین بحران در جریان اصلاح‌طلبان، بحران هویت و نداشتن مانیفست و شناسنامه‌ی سیاسی است. معضلی که گاه موجب می‌شود آنها از برج عاج روشنفکری و سردادن شعار اصلاحات ساختاری به تبلیغات میدانی برای افرادی همچون حسن روحانی روی بیاورند که هیچ‌گاه نه اصلاح‌طلب بودند و نه در قدرت چندان بهایی به اصلاح‌طلبان دادند. 

** بحران هویت؛ 24 سال پس از دوم خرداد

دوم خرداد سال 76 جریان چپ دهه هفتاد توانست با انتخاب سید محمد خاتمی به پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری دست یابد. جریانی که بعد از این انتخابات با نام "دوم خرداد"  و اصلاح‌طلبی شناخته می‌شدند توانستند در انتخابات مجلس ششم و شوراهای اول نیز به پیروزی برسند، با اینحال افراط‌گری ها و رفتارهای رادیکال اطرافیان خاتمی که به لحاظ تشکیلاتی عمدتاً در دو حزب مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب حضور داشتند موجب شد تا در مجلس هفتم و شوراهای دوم جایی نداشته باشند و اکثریت را از دست بدهند.

پس از انتخابات سال 84 و کنار رفتن اصلاح‌طلبان از همه عرصه‌های قدرت، مهم‌ترین پرسشی که از‌ آن زمان تاکنون مطرح است و جوابی برای آن از سوی بزرگان جریان اصلاحات داده نشده این بود که "اصلاح‌طلب کیست؟" و "اصلاح‌طلبی چیست؟" 

بی پاسخ گذاشتن این پرسش 24 ساله در جبهه اصلاحات، یک وضعیت تعلیق را ایجاد کرده است. از یک سو عرصه‌ای برای فرصت‌طلبان و حتی ضدانقلاب می‌شود که خود را به جبهه اصلاحات منتسب کرده و رفتارهای رادیکال و مخرب را پیش ببرند و از سوی دیگر، برخی  در فصول انتخابات با اصلاح طلب معرفی کردن خود در لیست‌های این جناح جا پیدا کنند و به مجلس و شوراها راه یابند؛ نظیر آنچه در انتخابات سال 94 رخ داد و برخی حامیان علی لاریجانی ذیل لیست امید به مجلس راه یافتند. 

اگرچه این مدل سیاست‌ورزی برای کوتاه مدت به مذاق اصلاح‌طلبان شیرین آمد اما بعد از گذشت چندسال  به تلخکامی منجر شد و آنها در برابر بی کفایتی دولتمردان فعلی باید پاسخگو باشند؛ یا اینکه حضور افراد غیراصلاح‌طلب در لیست امید در جلس دهم و متمایل شدن بخشی از آنها به سمت لاریجانی و عدم حضور در فراکسیون امید، موجب شد تا این جریان یک وضعیت شکننده را در پارلمان تجربه کند. 

اکنون در آستانه‌ی انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم نیز بار دیگر عدم تعیین حدود و ثغور اصلاح‌طلبی موجب شده که از مصطفی تاج‌زاده به‌عنوان یکی از چهره‌های رادیکال این جریان تا علی لاریجانی که به‌عنوان اصولگرای محافظه‌کار شناخته می‌شود به‌عنوان نامزدهای آنها شناخته شوند و بدنه این جریان را با تناقض‌های متعددی مواجه کرده است که نشان می‌دهد این جناح برای ادامه حیات سیاسی خود باید یک بار دیگر به بازنگری مانیفست و بازسازی تشکیلاتی اقدام کند و هم مانع از سوءاستفاده رادیکال‌ها و تندروها از این جریان شود که یک بار عملاً این جناح را در سال 88 به انتحار کشاندند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سیاسی سیاست ایران نظامی دفاعی امنیتی گزارش و تحلیل سیاسی مجلس و دولت امام و رهبری ورزشی فوتبال ایران فوتبال جهان والیبال بسکتبال هندبال کشتی و وزنه برداری ورزش های رزمی ورزش زنان ورزش جهان رشته های ورزشی بین الملل دیپلماسی ایران آسیای غربی افغانستان آمریکا اروپا آسیا اقیانوسیه پاکستان و هند ترکیه و اوراسیا آفریقا بیداری اسلامی اقتصادی اقتصاد ایران پول ارز بانک خودرو صنعت و تجارت نفت و انرژی فناوری اطلاعات اینترنت موبایل کار آفرینی و اشتغال راه و مسکن هواشناسی بازار سهام بورس کشاورزی اقتصاد جهان اجتماعی پزشکی رسانه طب سنتی خانواده و جوانان تهران فرهنگیان و مدارس پلیس حقوقی و قضایی علم و تکنولوژی محیط زیست سفر حوادث آسیب های اجتماعی فرهنگی ادبیات و نشر رادیو و تلویزیون دین قرآن و اندیشه سینما و تئاتر فرهنگ حماسه و مقاومت موسیقی و تجسمی استانها آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اردبیل اصفهان البرز ایلام بوشهر استان تهران چهارمحال و بختیاری خراسان جنوبی خراسان رضوی خراسان شمالی خوزستان زنجان سمنان سیستان و بلوچستان فارس قزوین قم کاشان کردستان کرمان کرمانشاه کهگیلویه و بویراحمد گلستان گیلان لرس علی لاریجانی ریاست جمهوری جبهه اصلاحات جریان اصلاح اصلاح طلبان اصلاح طلبی ی لاریجانی اصلاح طلب دوم خرداد موجب شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۹۹۱۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۸ هزار میلیارد برای اصلاح مسیل و شبکه فاضلاب ایلام اختصاص یافته است

استاندار ایلام گفت: در نشستی مشترک با حضور معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر نیرو، مصوب شد تا ۱۸ هزار میلیارد ریال برای اصلاح مسیل‌ها و شبکه آب و فاضلاب استان ایلام اختصاص پیدا کند که این اعتبار به‌صورت مشترک و برابر، بین سازمان برنامه و بودجه و وزارت نیرو تامین می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از ایلام، حسن بهرام‌نیا امروز _پنجشنبه ششم اردیبهشت_ در دیدار با معاون وزیر و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور اظهار کرد: سازمان‌های امدادرسان همچون سازمان مدیریت بحران و هلال‌احمر همواره در مواقع بحران در کمک‌رسانی به مردم نقش‌آفرین بودند.

وی افزود: استان ایلام ۶۳ درصد کوهپایه و کوهستانی و ۳۷ درصد دشت است که در مقایسه با سایر استان‌های کشور شرایط خاص خود را دارد.

استاندار ایلام خاطرنشان کرد: امسال از نظر میزان نزولات جوی با سال ۹۸ برابر و حتی میزان بارش بیشتر بود که در سال ۹۸ خسارات جانی و زیرساختی و مالی زیادی وارد شد، اما امسال با نگاه فنی و کارشناسی و با تدابیر پیشگیرانه، پاک‌سازی و لایروبی و گابیون‌بندی امسال با وجود افزایش نزولات جوی، تلفات و خسارت نداشتیم.

بهرام‌نیا خاطرنشان کرد: وزیر کشور به تازگی در نشست شورای راهبردی تصادفات و ستاد سفرهای نوروزی که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد از مدیریت سیل در استان ایلام قدردانی کرد.

شبکه آب و فاضلاب ایلام فرسوده است

وی با اشاره به فرسودگی شبکه آب و فاضلاب و مسیل‌ها در استان ایلام عنوان کرد: در نشستی مشترک با حضور معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر نیرو مصوب شد که ۱۸ هزار میلیارد ریال برای اصلاح مسیل‌ها و شبکه آب و فاضلاب استان ایلام اختصاص پیدا کند که این اعتبار به‌صورت مشترک و برابر بین سازمان برنامه و بودجه و وزارت نیرو تأمین می‌شود.

بهرام‌نیا با اشاره به صدای توأم با لرزش زمین در شهرستان چرداول، تصریح کرد: این صداها ناشی از حرکت و فعل و انفعالات صفحات و لایه‌های زیرین زمین است که تحقیقات این موضوع توسط دو تیم زمین‌شناسی و لرزه نگاری در حال بررسی است و امیدواریم اعتبارات این موضوع به طور کامل تأمین شود.

وی از رئیس سازمان مدیریت بحران کشور خواست تا تجهیزات و امکانات خاص و ماشین‌آلات مورد نیاز استان، در اختیار هلال احمر و نهادهای خدمات‌رسان قرار گیرد.

استاندار ایلام ادامه داد: انتظار داریم که خسارت‌های ناشی از سیل و دیگر بحران‌ها در موعد مقرر پرداخت و ضرورت دارد خسارات ناشی از سیل سال ۹۸، به خسارت‌دیدگان پرداخت شود.

بهرام‌نیا با اشاره به نزولات جوی و خسارت به محصولات کشاورزی در شهرستان دهلران، گفت: بیش از ۱۰ هزار هکتار از اراضی بخش مرکزی، موسیان و دشت‌عباس در شهرستان دهلران در بارندگی‌های اخیر دچار خسارت شد که انتظار می‌رود در قالب تسهیلات قرض‌الحسنه و به شیوه‌های دیگری به این کشاورزان کمک شود.

استاندار ایلام اضافه کرد: برای ایجاد ۱۰۰ سازه سنگی و ملاتی آبخیزداری، بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که درخواست تأمین این مبلغ اعتبار داریم.

کد خبر 747806

دیگر خبرها

  • تشکیل کانون‌ نقد و کانون‌های شورش!
  • جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی
  • محتمل‌ترین زمان برای برگزاری انتخابات فدراسیون دوومیدانی
  • ششمین دوره مجلس خبرگان یکم خرداد با پیام رهبری آغاز به کار می‌کند
  • ۱۸ هزار میلیارد برای اصلاح مسیل و شبکه فاضلاب ایلام اختصاص یافته است
  • شارلاتان‌بازی نشریات توقیف‌شده به روایت اصلاح‌طلبان
  • ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اول خرداد آغاز به‌ کار می‌کند
  • ششمین دوره مجلس خبرگان اول خرداد با پیام رهبری آغاز به کار می‌کند
  • راهبرد اصلاح طلبان برای مدیریت فضای داخلی مجلس دوازدهم/اعتراف تلویحی هم میهن: آشوب‌های ۷۸ کار دوستان ما بود!
  • افتتاحیه دوره ششم مجلس خبرگان رهبری اول خرداد برگزار می‌شود