Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، به نقل از شیرازه، عشایر در کشور ایران سبقه تاریخی دارد و یکی از اقشار مهم در عرصه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، گردشگری و... هستند.

براساس نتایج مطالعات سازمان برنامه و بودجه وقت در سال ۱۳۶۹، عشایر کوچنده کشور در حدود ۶۰ درصد از عرصه سرزمینی کشور دارای قلمرو هستند.

 درحال حاضر نیز زندگی عشایری مبتنی بر کوچ در بخش زیادی از مناطق و استان های کشور جریان دارد؛ به طوری که بر اساس نتایج سومین سرشماری اجتماعی – اقتصادی عشایر کوچنده (سال ۱۳۸۷)، تعداد ۱,۱۸۶,۳۹۸ نفر جمعیت عشایری در قالب ۲۱۲,۷۷۲ خانوار، ۱۰۴ ایل و ۵۵۲ طایفه مستقل و ۱۹۸۴۰  کوچکترین رده ایلی در ۳۰ استان کشور استقرار دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود اینکه درحال حاضر جمعیت عشایر کوچنده حدود ۱.۷ درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص می دهد اما عشایر با تولید حدود ۲۰ درصد از نیازهای انواع پروتئین حیوانی کشور، جزو مولدترین قشر از اقشار جامعه ایرانی به شمار می روند.

افزون بر آن، نقش و جایگاه اجتماعی – فرهنگی عشایر در رخدادهای تاریخی و اجتماعی و فرهنگی کشور نیز دارای ارزش های فراوان است. برای نمونه می توان به نقش تاریخی ممتاز عشایر مناطق مختلف در حفظ کیان کشور به ویژه در دوره های حملات مهاجمین و فترت بین تغییرات مکرر سلسله های حاکم و علی الخصوص رشادت های آنها در هشت سال دفاع مقدس و تقدیم ده هزار شهید اشاره کرد.

همچنین از لحاظ اجتماعی - فرهنگی و مطرح بودن عشایر به عنوان حاملان و حافظان فرهنگ و ارزش های اصیل ایرانی – اسلامی نیز قابل توجه است.

تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، توجه چندانی به امر خدمات رسانی به این جامعه نمی شد، لذا در هنگام پیروزی انقلاب اسلامی، عشایر در محرومیت مطلق به سر می بردند؛ بر اساس بررسی های انجام شده، در مجموع شاخص های توسعه انسانی، رفاهی، زیر بنایی و ... (به غیر از شاخص باسوادی که در حدود 12 درصد جمعیت ۶ ساله و بالاتر بوده است) سایر شاخص های این جامعه بین ۰ تا ۱۰ درصد بوده است.

عشایر در عرصه های سیاسی کشور همچون انتخابات همواره دارای نقش بی بدیل بوده اند از این رو برای پرداختن به این موضوع و درک نقش "عشایر در انتخابات" به گفتگو با برخی از شخصیت ها پرداخته ایم.

عشایر، خالق حماسه های بزرگ/ تقدیم ده هزار شهید در دوران دفاع مقدس

رئیس بسیج عشایر کشور در گفتگو با خبرنگار این رسانه با اشاره به نقش عشایر در تمامی عرصه های جامعه گفت: عشایر از دیرباز تاکنون حتی قبل از انقلاب در مسائل سیاسی جایگاه ویژه ای داشته اند و در نهضت انقلاب اسلامی دارای نقش بی بدیلی هستند.

احمد سعیدی معتقد است که در تثبیت و حفظ انقلاب اسلامی نیز عشایر با حضور در جبهه های نبرد حق علیه باطل به دفاع از اسلام، انقلاب و ایران پرداختند که تقدیم ۱۰ هزار شهید گلگون کفن نشان از حقانیت این موضوع دارد لذا در گذرگاه های تاریخی و هرجا که نیاز بود عشایر با حداکثر توان حضور یافتند.

رئیس بسیج عشایر کشور در پایان سخنان خود انتخابات را مورد اشاره قرار داد و اظهار کرد: عشایر در انتخابات گذشته با حضور پرشور خودشان از انقلاب حمایت کردند و در انتخابات پیش رو نیز با تمام قدرت به میدان خواهند آمد.

عشایر؛ نماد اقتصاد مقاومتی / استان فارس پرجمعیت ترین استان عشایری کشور

مدیرکل امور عشایر استان فارس گفت: استان فارس پرجمعیت ترین استان عشایری کشور است و ۱۲.۵ درصد عشایر سیار کشور در فارس سکنا دارند که این جمعیت ۱۵۰ هزار نفر در ۶۷ درصد مرتع استان فارس مشغول فعالیت هستند.

روح الله بهرامی  افزود: ترکیب جمعیتی متفاوتی نظیر ایل قشقایی، ایلات خمسه، ایل لر و ۸ طایفه مستقل در بین عشایر استان فارس وجود دارد و عمدتا به شغل دامداری مشغول هستند و ۳ میلیون دام را مدیریت می کنند.

بنابه عقیده بهرامی، عشایر دارای اقتصاد تولیدی و نماد اقتصاد مقاومتی هستند و سالانه ۲۶۰ هزار تن انواع محصولات دامی، زراعی، باغی و... را تولید می کنند و نقش بسیار مهمی در امنیت غذایی دارند.

مدیرکل امور عشایر فارس با بیان اینکه تولید گوشت قرمز ازجمله مباحثی است که در امنیت غذایی اهمیت دارد، اظهار داشت: عشایر سالیانه بیش از ۲۰ هزار تن گوشت قرمز در فارس تولید می کنند که یک سوم گوشت استان است.

این کارشناس امور عشایر تصریح کرد: جامعه عشایری با حدود ۲۴۶ هزار خانوار عشایری معادل ۱.۲ میلیون نفر یکی از اقشار پر جمعیت کشور است و سالیانه نزدیک به ۲۰۰ هزار تن گوشت قرمز را عشایر تامین و به بازار عرضه می کنند.

تولید ۵۷ هزار مترمربع صنایع دستی توسط خانم های عشایر

بهرامی در تشریح نقش خانم ها در خانواده عشایری اظهار داشت: خانم های عشایری هم در کنار آقایان غالبا به شغل تولید صنایع دستی از جمله گلیم، قالی، جاجیم و گبه مشغول هستند و سالانه بیش از ۵۷ هزار متر مربع انواع صنایع دستی را تولید می‌کنند.

وی حوزه ایثار و شهادت در جامعه عشایری را مورد توجه قرار داد و بیان کرد: تقدیم ۲۰ هزار شهید گلگون کفن به انقلاب اسلامی نشان می دهد که جامعه عشایری این استان همواره ولایت مدار و در راه دفاع از کیان کشور در صحنه های مختلف اجتماعی حضور داشته اند؛ ۲۰ درصد شهدای عشایر کشور مربوط به استان فارس است.

این مقام مسئول معتقد است که مقایسه جمعیتی عشایر با تعداد شهدایی که تقدیم انقلاب کرده اند نشان از روحیه شهادت، ایثار و مقاومت دارد لذا عشایر به دلیل دارا بودن شجاعت و روحیه از خودگذشتگی دائما در خط مقدم جبهه های نبرد علیه دشمنان این آب و خاک بوده و هستند.

مدیرکل امور عشایر استان فارس با بیان اینکه با نگاهی در دو سده گذشته می توان نقش عشایر را در حماسه های مهم و سیاسی کشور درک کرد، گفت: در نهضت مشروطه عشایر طلایه داران نهضت بودند به ویژه در فارس نقش آفرینی داشته اند.

وی خاطرنشان کرد: در زمان پهلوی، سیاست رضا خانی اسکان اجباری عشایر بود و چادر های عشایری را پاره می کردند و حکومت شاهنشاهی با ایجاد شرایط سعی در تصرف مراتع عشایری داشت که با مقابله عشایر روبرو شد.

بهرامی حضور عشایر در نهضت ملی شدن نفت را یکی از عرصه های حضور موثر عشایر دانست و تاکید کرد: در سال ۱۳۴۱ همراه با قیام فراگیر امام خمینی(ره) عشایر ما به ندای رهبر معظم انقلاب لبیک گفتند و با جان و دل پای عهد خود ایستادند که شهدای عشایر سند این حقیقت غیر قابل انکار است.

اولین راهپیمایی مسلحانه توسط عشایر شکل گرفت

این کارشناس امور عشایر ادامه داد: همزمان با شکل گیری نارضایتی عمومی علیه رژیم پهلوی، عشایر دوشادوش ملت با علمداری روحانیون و علما وارد عرصه مبارزات شدند؛ اولین راه پیمایی مسلحانه توسط عشایر شکل گرفت و یکی از بزرگترین مرکز ساواک در شهرستان فیروزآباد به دست انقلابیون عشایر فتح شد.

به گفته روح الله بهرامی، بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی عشایر همگام با سایر اقشار جامعه از ولایت فقیه اطاعت کردند و همزمان با آغاز دفاع مقدس عشایر با تشکیل گروهان ها و گردان های مختلف در مناطق عملیاتی جنوب و غرب حضور پیدا کردند.

مدیرکل امور عشایر فارس اضافه کرد: می توان دریافت که عشایر در دفاع از آرمان های انقلاب اسلامی جز پیشرو ها بوده اند و به همین شکل تا کنون با گذشت بیش از ۴۰ سال از پیروزی انقلاب با حضور در صحنه های مختلف نظیر انتخابات، راهپیمایی ها و ... از آرمان ها و انقلاب دفاع کردند.

وی با بیان اینکه عشایر میراث دار فرهنگ کهن ایرانی و اسلامی هستند، بیان داشت: زبان و گویش، لباس، آیین ها و سنت های مختلف همه نشان از این دارد که عشایر ما میراث دار فرهنگ هستند و برای تقویت آن تلاش می کنند؛ تعداد کثیری از علمای بزرگ اسلام از عشایر بوده اند و اکنون در بیشتر مسئولیت های مهم دولتی، لشکری و ... نظام جمهوری اسلامی عشایر در حال نقش آفرینی هستند.

هر خانواده عشایری یک پایگاه فرهنگی و اجتماعی

بهرامی با اشاره به اینکه جامعه عشایری چون همیشه در کوچ و حرکت هستند، مشارکت در این جامعه وجود دارد، اظهار داشت: اعضای خانواده از خردسال تا بزرگسالی در فعالیت های مختلف کمک می کنند؛ بازنشستگی و سستی در بین عشایر جایی ندارد و همه از صبح تا شب به انجام فعالیت مشغول هستند.

این مقام مسئول ادامه داد: هر خانواده عشایری خودش یک پایگاه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و پدافند غیر عامل هستند؛ در ۱۲۰۰۰ نقطه استان فارس عشایر حضور دارند که در موضوع پدافند غیر عامل حائز اهمیت هستند چرااینکه به دلیل وجود در صورت رخ دادن حادثه ای عشایر در صف اول می توانند ایفا نقش کنند.

مدیرکل امور عشایر فارس با بیان اینکه در جامعه ما حضور اقشار مختلف در تصمیم سازی ها یکی از موضوعات با اهمیت است گفت: مکانیزم تصمیم گیری و تصمیم سازی در قالب انتخابات شکل می گیرد؛ ایجاد شورا های عشایری و روستا این نماد را تقویت می کند لذا پلی بین مردم و حاکمیت است.

قبل از انقلاب عشایر مانع توسعه تلقی می شدند

به عقیده بهرامی، قبل از انقلاب عشایر مانع توسعه تلقی می شدند اما با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی شرایط دگرگون شد و مردم صاحب اصلی کشور شدند لذا با شرکت در انتخابات و با انتخاب یک کاندیدا اصلح و کارآمد در تصمیم سازی های کلان مشارکت دارند.

کارشاس امور عشایر با اشاره به حضور عشایر در تمامی انتخابات ها گفت: عشایر نیز با حضور پرشور در پای صندوق های رای همیشه نشان داده اند که پای عهد خود با امام خمینی(ره) هستند و با رای دادن خود همچون گذشته به دفاع از کشور می پردازند؛ هرچقدر مردم ما بتوانند افراد سالم، اصلح و پاکدست را انتخاب کنند شاهد تصمیم گیری بهتر و رشد خواهیم بود.

وی در پایان سخنان خود از عشایر دعوت کرد تا انتخابات با حضورشان حماسه ای دیگر خلق کنند و خاری در چشم دشمنان باشند.

انتهای پیام/ن

منبع: فارس

کلیدواژه: عشایر روح الله بهرامی مدیرکل امور عشایر فارس راهپیمایی مولد مدیرکل امور عشایر انقلاب اسلامی پیروزی انقلاب جامعه عشایری استان فارس هزار شهید عشایر ما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۹۹۶۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانگ کوچ، طنین زندگی در طبیعت پرسخاوت لرستان

 جامعه عشایری لرستان هر ساله با آغاز بهار، فصل جدید از زندگی خود را با کوچ به سمت مناطق ییلاقی آغاز می‌کنند تا سبزه زار‌های پهناور این سرزمین علاوه بر اینکه سکونتگاهی پرجلوه و منحصر به فرد برای این خانوار‌ها باشد چراگاهی غنی نیز برای دام‌ها و احشام آنان باشد.

استان چهار فصل لرستان به دلیل شرایط جغرافیایی و آب و هوایی، طبیعتی بهره‌مند از مواهب الهی دارد که این طبیعت پر سخاوت در فصل بهار به یمن آب و هوای مناسب و بارش‌های مطلوب همواره زیستگاهی مناسب برای زندگی عشایری به شمار می‌رود.

از طرفی عشایر لرستان نیز ظرفیتی با توانمندی‌های قابل توجه در این سبک و ساختار زندگی هستند که به خوبی توانسته اند ارتباطی تنگاتنگ با طبیعت برقرار کنند و همچون فرزندانی قدردان، زندگی خود را به خوبی در آغوش طبیعت سپری می‌کنند و قدردان این بذل و بخشش طبیعت هستند.

زندگی عشایری در لرستان بخشی از فرهنگ غنی و معرف همت و سختکوشی این قشر از مردمان است تا با استقامتی بهره گرفته از سترگی کوه‌ها و طبیعت هزار توی این استان زندگی سخت عشایری را به نمایش بگذارند و اکنون بار دیگر زمانی فرا رسیده است که صدای زنگوله‌های کوچ در میان کوه و دشت لرستان بانگ رحیل سر دهد.

جامعه عشایری لرستان با تمام سختی‌ها و دوری از زندگی مدرن امروزی، اما سهم قابل توجهی از تولیدات و چرخه تولید را در این استان ایفا می‌کند و حدود ۱۴ هزار خانوار این قشر زندگی توام با صلابت را می‌گذرانند.

زندگی عشایری نمونه‌ای بارز از انسجام و همدلی را به دیگر اعضای جامعه نمایش می‌دهد به نحوی که سختی‌ها و قاعده مندی آن به تک تک اعضای این جامعه آموخته است که همه باید با تقسیم کار، سهمی برعهده بگیرند و همچون یک پیکر واحد در دل طبیعت زندگی خود را اداره کنند.

اعضای خانواده عشایری به معنای واقعی تکه‌هایی جدانشدنی از سختی معمای زندگی هستند و پویایی و نشاط این سبک زندگی، وابسته به ایفای نقش تمام افراد خانواده است.

مردان عشایر همچون کوه‌های ستبر طبیعت لرستان نقش ستون این خانواده‌ها را ایفا می‌کنند و پنجه در پنجه کوه و دشت این دیار به دامپروری، کشاورزی و اداره زندگی می‌پردازند، اما مهمترین نقش را زنان بعنوان سالار زندگی عشایری بر عهده دارند.

زن عشایر با انبوهی از مسوولیت‌ها علاوه بر ایفای نقش مادری و همسری، همراهی بی بدیل و دوشادوش مردان ایل دارد که اگر نباشد یک پای کوچ و زندگی می‌لنگد و بدون اغراق تداوم زندگی کوچ نشینی ممکن نخواهد بود.

بانگ کوچ، طنین زندگی در طبیعت پرسخاوت لرستان

آغاز کوچ بهاره ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایری لرستان

مدیرکل امور عشایری لرستان گفت: کوچ ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایری استان از ابتدای اریبهشت ماه آغاز شده است که از مناطق قشلاقی ایلام، خوزستان و جنوب استان به مناطق ییلاقی شمال و مرکز لرستان می‌باشد.

هوشنگ نورمحمدی بیان کرد: ۸۳ هزار و ۷۳۹ نفر در قالب ۱۴ هزار و ۶۳۸ خانوار، جامعه عشایری لرستان را تشکیل می‌دهند که حدود ۸۰۰ خانوار عشایر استان همدان نیز در مسیر کوچ بهاره به مدت یک ماه از مراتع استان جهت تغذیه دام‌ها استفاده می‌کنند.

وی ادامه داد: عشایر استان یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام در اختیار دارند و به دامپروری، پرورش زنبور عسل، کشت گیاهان دارویی، تولید محصولات باغی و زراعی و صنایع دستی مشغول هستند و حدود یک هزار و ۳۰۰ هکتار از باغات لرستان را تحت مالکیت خود دارند.

وی با بیان اینکه عشایر لرستان ۲۵ درصد گوشت استان را تولید می‌کنند اظهار داشت: این قشر سالانه ۱۲ هزار تن گوشت قرمز، ۲۹ هزار تن مواد لبنی، هزار تن شیر، ۱۵۰ تن عسل، و ۱۷ تن روغن حیوانی تولید می‌کنند و یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام در اختیار دارند.

نورمحمدی با اشاره به اینکه جامعه عشایری لرستان پنج درصد جمعیت لرستان را تشکیل می‌دهد گفت: حدود ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایر لرستان کوچ رو هستند و ۶ ماه از سال را در مناطق قشلاقی شمال ایلام، خوزستان و جنوب استان مستقر می‌شوند.

وی با بیان اینکه جامعه عشایری لرستان در قالب ۱۳ ایل و ۱۵ طایفه در استان به زندگی عشایری ادامه می‌دهند، عنوان کرد: مهمترین طوایف عشایری استان را ایل‌های بالاگریوه، بیرانوند، پاپی، حسنوند، سادات، بختیاری و دریکوند تشکیل می‌دهند.

بانگ کوچ، طنین زندگی در طبیعت پرسخاوت لرستان

مکاتبه در راستای تامین هزینه کوچ خودرویی و امنیت عشایر

مدیرکل امور عشایری لرستان با اشاره به لزوم تامین امنیت عشایر استان ادامه داد: مکاتبات لازم با فرماندهی انتظامی و بسیج ناحیه عشایری لرستان انجام و امنیت ایلات عشایر در مناطق مختلف تامین شده است.

نورمحمدی با بیان اینکه بخش عمده‌ای از کوچ عشایر لرستان توسط خودرو‌های حمل بار انجام می‌شود افزود: هزینه سنگین حمل و نقل برای عشایر استان در مواردی بسیار سخت است، اما تنها تعداد محدودی از آنها، جهت استفاده از مراتع میان بند، کوچ سنتی را انتخاب می‌کنند که در راستای رفع این مشکل و در خصوص هزینه‌های سنگین کوچ، مکاتباتی با راهداری استان انجام شده است.

وی افزود: یکی از مشکلات کوچ در لرستان طی چند سال گذشته با توجه به افزایش قیمت زمین این است که مکان‌های ایل راه و محل اطراق عشایر توسط مالکان تملک و منجر به مشکلات و اختلافاتی شده و در این راستا چندین پرونده قضایی نیز تشکیل شده است.

وی با بیان اینکه واکسیناسیون دام‌های عشایری قبل از شروع کوچ انجام شده است گفت: شغل اصلی عشایر لرستان دامپروری و زندگی آنها متکی به آب و مراتع است که با توجه به بارندگی‌های امسال وضعیت مراتع و رودخانه‌های استان مطلوب می‌باشد.

مرمت ۱۵۰ کیلومتر راه عشایری

مدیرکل امور عشایری لرستان همچنین گفت: طی سال گذشته ۱۵۰ کیلومتر راه عشایری در سطح استان با اعتبار ۸۰۰ میلیارد ریال نگهداری و مرمت شده است.

نورمحمدی افزود: در راستای ارایه خدمات عمرانی و زیربنایی به منظور ماندگاری عشایر لرستان علاوه بر احداث کانال‌های کشاورزی زمین‌های دیم راه‌های عشایری که در بارندگی‌های سال گذشته تخریب شده بودند نیز از طریق اکیپ‌های راهسازی امور عشایری بازگشایی و بازسازی شدند.

وی با بیان اینکه در راستای تامین آب پایدار، بهسازی چشمه‌ها و احداث آبشخور دام ها، حفاری چاه و احداث منبع آب و شبکه لوله کشی طی سال گذشته اقدامات قابل توجهی انجام شده است افزود: در این راستا با استفاده از ۱۱ کامیون ۱۴ هزار لیتری به مناطق عشایری واقع در قشلاق که با کمبود آب مواجه بودند، آبرسانی شده است.

نورمحمدی ادامه داد: همچنین در مناطق عشایری که منابع آب وجود نداشت و ساکنان از طریق خودرو آب مصرفی را جابجا می‌کردند، ۹۰ دستگاه تانکر ۲ هزار لیتری چرخدار در اختیار عشایر قرار گرفت.

وی ادامه داد: طی سال گذشته ۳۲ هزار تن علوفه دامی جهت تغذیه دام‌ها بصورت نقد و نسیه تحویل، ماهیانه ۷۲۷ تن آرد خانه پزی، ۱۲۵ هزار سیلندر گاز و سه میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر نفت سفید از طریق شرکت فرآورده‌های دامی در مناطق عشایری استان توزیع شده است.

 منبع:ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • زیر ساخت‌ بازار فروش عشایر چهارمحال‌ و بختیاری فراهم می‌شود
  • باید از ظرفیت‌های ارزنده جوانان عشایر بیشتر بهره‌مند شویم
  • کوچ بهاره عشایر در خراسان شمالی آغاز شد
  • جامعه عشایری سومین جامعه استان کرمانشاه
  • کولیدر منطقه‌ای بکر برای توجه به مسئله گردشگری عشایر است
  • رفع مشکلات عشایر ضروری است
  • خسارت بیش از ۲ میلیارد تومانی سیل به زیر ساخت‌های عشایری سربیشه
  • درخواست بهسازی و مرمت راه عشایری قره داغ اهر ارسباران
  • سرآغاز کوچ عشایر قشقایی از قشلاق به ییلاق
  • بانگ کوچ، طنین زندگی در طبیعت پرسخاوت لرستان