Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از تسنیم، سپاه پاسداران از سه دستاورد جدید خود در حوزه‌های پهپادی، راداری و موشکی رونمایی کرد که سامانه پدافندی ۹دی یکی از آنها بود. اولین ثمره ورود جدی نیروی هوافضای سپاه در زمینه طراحی و ساخت سامانه‌های پدافند هوایی در نشست خبری فرمانده کل سابق سپاه، سردار جعفری در شهریور ۱۳۹۱ با معرفی سامانه رعد آشکار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رعد سامانه‌ای تماماً متحرک و برخوردار از موشک‌های طائر با برد ۵۰ کیلومتر و ارتفاع ۲۳ کیلومتر بود که نیاز مهمی در سامانه های دفاع هوایی ایران را در زمینه دفاع از صحنه عملیات بر طرف می‌کرد. در نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه در اردیبهشت ۱۳۹۳ که مورد بازدید فرماندهی کل قوا نیز قرار گرفت، چندین محصول پدافندی دیگر این نیرو در زمینه سامانه های موشکی و راداری و کنترل و فرماندهی در کنار دستاوردهای پهپادی و موشک های بالستیک رونمایی شد. سامانه سوم خرداد مجهز به رادار آرایه فازی فعال برخوردار از ۱۷۰۰ المان و قابلیت درگیری همزمان با ۴ هدف و شلیک ۸ موشک به اهداف (دو موشک برای هر هدف) از مهمترین دستاوردهای نمایشگاه مذکور بود.

نسل اول سامانه سوم خرداد در رونمایی اردیبهشت ۱۳۹۳

بعدها برد موشکی این سامانه به ۷۵ و سپس به ۱۰۵ کیلومتر افزایش داده شد و همچنین موشک‌های دیگری مجهز به جستجوگرهای مختلف و نیز موشک هدایت دستوری (فرمانی) به این سامانه اضافه شد. به کارگیری این سامانه بر روی شناور دریایی متحرک نیز از جمله اتفاقات مهمی بود که برای سوم خرداد رقم خورد. درخشش این سامانه با انهدام پهپاد جاسوسی از خانواده گلوبال هاوک در خرداد ۱۳۹۸ رخ داد که موشک سوم خرداد شلیک شده از سامانه سوم خرداد موفق شد در ارتفاع بیش از ۱۵ کیلومتری پهپاد پیشرفته و گرانقیمت مجهز به انواع سامانه‌های هشدار دهنده و جنگ الکترونیک را تسلیم اراده جوانان متخصص و انقلابی ایرانی کند.

نمونه جدیدتر سوم خرداد در نمایشگاه اقتدار ۴۰ در چهلمین دهه فجر انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۹۷

به کارگیری سوم خرداد روی شناور دریایی

در آخرین خبر از موفقیت‌های متخصصان نیروی هوافضای سپاه در جهت رفع نیازهای پدافند هوایی کشور، سامانه موشکی دفاع هوایی برد کوتاه تا متوسط ۹ دی رونمایی شد. این سامانه از ترکیب موشک های جدید و پیشرفته ۹ دی با رادار و خودروی پرتابگر سامانه سوم خرداد ایجاد شده و وظیفه انهدام انواع اهداف معمولی مانند جنگنده و بالگرد و پهپاد را در کنار مأموریت تخصصی انهدام موشک های کروز سریع و بمب های رها شده از هواپیماهای دشمن بر عهده دارد.

سامانه جدید ۹ دی

موشک ۹ دی برای اولین بار در نمایشگاه دستاوردهای ۴۰ ساله انقلاب اسلامی در عرصه دفاعی در مصلی تهران در دهه فجر ۱۳۹۷ مشاهده شد. این موشک به طور محسوسی کوچک‌تر از موشک های طائر بود اما از طراحی مرسوم خانواده موشک های طائر خصوصاً نمونه های نهایی آن در شکل ظاهری خود بهره می برد.

موشک ۹ دی در نمایشگاه بهمن ماه ۱۳۹۷

بال ذوزنقه ای در قسمت میانی به سمت عقب بدنه و بالک های کنترلی نصب شده در انتهای بدنه، خصوصیات پیکربندی موشک های موفق طائر را در خود داشت. تفاوت ابعاد ۹ دی و طائر نشان می داد که این موشک برای بردهای کم توسعه یافته است. طول حدود ۳.۵ تا ۴ متر و قطر حدود ۲۵ سانتیمتر را می توان برای این موشک گمانه زنی کرد. از نظر وزنی هم موشک ۹ دی احتمالاً حدود ۲۰۰ کیلوگرم جرم دارد. بال‌ها و بالک‌های این موشک به صورت ثابت بوده و پرتابگرهای این موشک مقطع مربعی دارند. این موشک از پیشران سوخت جامد استفاده کرده و سرعت آن با توجه به نمونه های هم رده در دنیا بیش از ۳ تا ۴ برابر سرعت صوت (۳ تا ۴ ماخ) قابل تخمین است. در این صورت می توان زمان رسیدن این موشک به برد نهایی ۳۰ کیلومتری را در حدود ۲۲ تا ۳۲ ثانیه محاسبه کرد.

موشک های ۹ دی در خط تولید

نمای نزدیک از بال‌ها و بالک‌های کنترلی موشک ۹ دی

در جریان رونمایی سامانه ۹ دی در ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ برد آن بین ۲۰ تا ۳۰ کیلومتر و ارتفاع هدف قابل درگیری ۱۰ کیلومتر ذکر شد. این موارد نشان می دهد که ۹ دی برای پوشش برد و ارتفاع کوتاه تا مرز متوسط طراحی شده است. تقسیم بندی های مختلفی برای حدود بردهای کوتاه، متوسط و بلند وجود دارد که البته اختلافات زیادی با هم ندارند. یک تقسیم بندی به این ترتیب است که از برد ۲۵ تا ۹۰ کیلومتر را برد متوسط و از ۹۰ تا ۲۰۰ کیلومتر را برد بلند و بیش از آن را در رده راهبردی تقسیم بندی می کنند. در برد کمتر از ۲۵ کیلومتر نیز به طور معمول سامانه برد کوتاه محسوب می شود.

شلیک موشک ۹ دی در مراحل آزمایشی

در فیلم های منتشر شده از بازدید سردار سرلشکر سلامی از خط تولید موشک ۹ دی، عبارت هدایت فرمانی روی برخی موشک ها به چشم می خورد. منظور از این عبارت این است که روش هدایت این موشک به صورت دریافت فرامین اصلاحی برای طی مسیر به سمت هدف است. در این شیوه که در بسیاری از موشک های سطح به هوا استفاده می شود، خود موشک می تواند فاقد جستجوگر داخلی باشد. در این صورت به سبکتر شدن و کوچکتر شدن قطر موشک کمک می شود و البته سامانه زمینی نیازمند قدرت بالاتری است زیرا تا لحظه اصابت باید تمام موشک های خود را به علاوه اهداف ردیابی کرده و با محاسبه فرامین اصلاحی، موشک را به هدف برساند. در موشک های برد بلند نیز در فازهای میانی معمولاً از روش هدایت دستوری یا فرمانی استفاده می شود. موشک هایی که به طور کلی فاقد جستجوگر درونی باشند به میزان قابل توجهی ارزانتر از موشک های دارای جستجوگر ساخته می شوند و به کارگیری آنها در رفع نیازهای تعداد بالا مقرون به صرفه تر می شود.

موشک های ۹ دی از گونه هدایت فرمانی

امکان ساخت نمونه های دارای جستجوگر راداری از موشک ۹ دی نیز با توجه به تجربیات قبلی نیروی هوافضای سپاه در توسعه انواع مختلفی از جستجوگرها برای موشک های پدافند هوایی طائر، کاملاً مقدور است. موشک های ۹ دی از فیوزهای مجاورتی پیشرفته لیزری هم برخوردار هستند تا با رسیدن به بهترین موقعیت نسبت به هدف انفجار سرجنگی صورت گرفته و هدف منهم شود. معماری سامانه ۹ دی از نصب دو مجموعه ۴ تایی از موشک‌های ۹ دی روی پرتابگر قبلی سوم خرداد شکل گرفته و هر گردان از سامانه ۹ دی که از ۴ آتشبار تشکیل شده قابلیت درگیری همزمان با ۳۲ هدف را دارد. این میزان عدد قابل توجهی بوده و نشان دهنده این است که احتمالاً در سطح گردان، یک سامانه کنترل و فرماندهی مجزا هم برای کمک به سامانه کنترل آتش هر واحد وجود دارد که در زمینه بررسی وضعیت اهداف و اولویت بندی برای انهدام و سایر حلقه های زنجیره درگیری با تهدید هوایی کمک می کند. در هر آتشبار سامانه ۹ دی یک یا تعداد بیشتری خودروی حمل و بارگذاری کنیسترهای موشک آماده وجود دارد که در کارخانه پر شده و آماده نصب و به کارگیری هستند.

سامانه ۹ دی

سامانه ۹ دی در کنار رادار روی هر پرتابگر به یک جستجوگر اپتیکی از نوع تصویرساز حرارتی نیز مجهز شده است. گستره وسیعی از سامانه های الکترواپتیکی در کشور ساخته می شود به طوری که ایران در این زمینه به کشوری صاحب سبک تبدیل شده است. حتی نمونه هایی با برد ۱۵۰ کیلومتر در برابر اهداف هوایی نیز در کشور ساخته شده که قبلاً تسنیم در گزارش هایی به معرفی آنها پرداخته بود. یکی از گونه های سامانه پدافند هوایی رعد به نام رعد۲ نیز با ردیاب الکترواپتیک تا برد ۸۰ کیلومتر را پوشش می داد. در نتیجه می توان گفت سامانه ۹ دی نیز از یک جستجوگر الکترواپتیک قوی برخوردار است که می تواند در شرایط وجود جنگ الکترونیک شدید و یا نیاز به مشاهده تصویر هدف از آن استفاده کند.

ردیاب الکترواپتیک سامانه ۹ دی در گوشه سمت راست پایین تصویر قابل مشاهده است

شلیک موشک ۹ دی از سامانه ۹ دی؛ ردیاب الکترواپتیک در تصویر، پشت رادار مشخص است

یکی از نکات قابل بررسی در زمینه سامانه ۹ دی تعریف هر آتشبار است. گفته نشده که هر آتشبار این سامانه از یک خودروی حامل موشک و رادار (تلار) تشکیل شده یا دو خودرو. در فرض اول یعنی تخصیص عنوان آتشبار به هر تلار می توان نتیجه گرفت که رادار و سامانه کنترل آتش، جهشی دو برابری در توانمندی خود نسبت به سوم خرداد داشته است زیرا برای رسیدن به عدد ۳۲ هدف برای هر گردان، هر آتشبار باید با ۸ هدف درگیر شود. البته قطعاً ایجاد این میزان ارتقاء در توان متخصصان داخلی وجود دارد اما اینکه از نظر معادله هزینه-فایده این میزان تغییر قابل توجیه بوده یا نه مورد ابهام است. تغییر مذکور نیازمند وارد کردن سامانه به سطح بسیار بالاتری از قدرت پردازش و الگوریتم های پیچیده تر برای فرایند کاری است.

سامانه ۹ دی و رادار قدس، دو دستاورد پدافندی جدید نیروی هوافضای سپاه در ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

فرض دوم یعنی تشکیل هر آتشبار از دو تلار با توان فعلی رادار و کنترل آتش سامانه سوم خرداد که در ساخت ۹ دی به کار رفته کاملاً سازگار است زیرا هر واحد رادار سوم خرداد توانایی درگیری با ۴ هدف را دارد که برای یک آتشبار شامل دو تلار به عدد ۸ هدف و در نتیجه برای یک گردان به عدد ۳۲ هدف می رسیم. این فرض از نظر کوتاه کردن زمان و هزینه توسعه محصول نهایی هم بسیار تطابق بیشتری دارد. صرف نظر از مورد فوق، به کارگیری ۸ موشک روی هر پرتابگر رشد قابل توجهی در جهت بهبود پایایی رزمی سامانه محسوب می‌شود. منظور از پایایی رزمی توان درگیری متوالی یا به بیان ساده تر تعداد موشک آماده پرتاب روی هر پرتابگر است که در عرصه نبردهای مدرن امروزی که حملات پرحجم موشکها و پهپادها و بمب های دورایستا از جمله مهمترین وجوه نبردهای مدرن و تهدیدات نوین محسوب می شود قابلیت مهمی به شمار می آید.

قرارگیری موشک ها در پرتابگرهای جعبه ای یا کنیستر و آن هم به صورت بلوک های چند تایی امکان تخلیه جعبه پرتابگر خالی شده و نصب موارد جدید را ساده تر می کند. این مورد هم به بازگشت سریع پرتابگر به وضعیت عملیاتی کمک می کند. سامانه ۹ دی به عنوان یک سامانه تمام متحرک و برخوردار از رادار مستقل روی هر پرتابگر در کنار ۸ موشک آماده شلیک و قابلیت درگیری همزمان با چند هدف، نقش مهمی در رفع نیاز دفاع هوایی کشور چه در عرصه میدانی برای دفاع از صحنه عملیات در برابر تهاجم دشمن و چه در زمینه دفاع از تأسیسات حیاتی و حتی سامانه های موشکی راهبردی و رادارهای استقراری بر عهده دارد.

مراحل نهایی مونتاژ موشک های ۹ دی

موشک هدایت دستوری (فرمانی) ۹ دی در خط تولید

تصاویر منتشر شده از سوی نیروی هوافضا نشان می دهد موشک های این سامانه به مرحله تولید انبوه رسیده اند و با توجه به آمادگی قبلی تولید پرتابگر و رادار، این سامانه مؤثر به زودی در سطح قابل قبولی در کشور به کارگیری می شود. همچنین همانند سامانه سوم خرداد، احتمال به کارگیری این سامانه روی شناورهای دریایی نیز قوی ارزیابی می شود خصوصاً با توجه به اینکه ۹ دی سامانه ای تخصصی برای انهدام موشک های کروز است که تهدید اصلی در برابر شناورهای دریایی محسوب می شود. عرصه صادرات نیز با توجه به نیاز عمومی کشورها به سامانه ای در این رده برای ۹ دی عرصه ای جذاب خواهد بود.

پرتابگر جعبه ای داخل کادر زرد در تصویر فوق متفاوت از نمونه مشاهده شده روی خودروی حامل بوده و بیشتر با نیازهای دریایی که زه های تقویتی در کناره های پرتابگر به کار می رود تطابق دارد

البته هنوز سامانه های رونمایی نشده دیگری از دستاوردهای متخصصان نیروی هوافضای سپاه هم وجود دارد که قطعاً با ورود آنها به چرخه عملیاتی در دفاع هوایی از کشور، لایه های دفاعی کشور بسیار مطمئن تر از گذشته تقویت خواهد شد.

کد خبر 603008 برچسب‌ها دفاع - سپاه پاسداران دفاع - موشک

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: دفاع سپاه پاسداران دفاع موشک نیروی هوافضای سپاه سامانه سوم خرداد موشک های ۹ دی پدافند هوایی محسوب می شود سامانه ۹ دی دفاع هوایی موشک ۹ دی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۰۲۰۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ناو اقیانوس‌پیما و مجهز به موشک های بالستیک دوربرد سپاه از خط استوا گذشت +جزئیات مهم

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ناو اقیانوس‌پیمای «شهید مهدوی» نیروی دریایی سپاه با عبور از مدار صفردرجه (خط استوا) وارد نیمکره جنوبی زمین شد.

به روایت تسنیم، این اولین ماموریت دوربرد دریایی سپاه از لحاظ طی مسافت و نوع ماموریت است که به نام ناو شهید «نادر مهدوی» ثبت می‌شود.

ناو شهید مهدوی که در اسفند ۱۴۰۱ به نیروی دریایی سپاه الحاق شده، بیش از ۲۱۰۰ تُن وزن دارد، طول آن ۲۴۰ متر و عرض آن ۲۷ متر است.

این ناو انواع رادارهای پیشرفته نظیر رادار سه‌بعدی، سامانه‌های موشکی، سطح به سطح، سطح به هوا و سامانه‌ سوم خرداد و سایر سامانه‌های مخابراتی پیشرفته را داراست و در نوع خود از جمله ناوهای خاص کشور محسوب می‌شود.

علاوه بر این، ناو شهید مهدوی اولین شناور ایرانی مجهز به موشک های بالستیک دوربرد است.

در بهمن ماه سال گذشته، خبر رسمی شلیک موشک بالستیک از روی این شناور منتشر شد و طبق تصاویری که نیروی دریایی سپاه منتشر کرد، ۲ موشک بالستیک با برد تقریبی ۱۷۰۰ کیلومتر از داخل ۲ کانتینر به سمت اهداف خود شلیک شدند.

به گفته سردار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه، بر روی این ناو، علاوه بر موشک‌های بالستیک برد بلند، موشک‌های کروز ۲هزار کیلومتری با نام «قدر۴۷۴» نیز نصب شده است.

سپاه پاسداران از اواخر دهه ۸۰ شمسی و در پی تفکیک ماموریت نیروهای دریایی ارتش و سپاه، مسئول اصلی حراست از خلیج فارس و تنگه هرمز است اما در سالهای اخیر، مامور به حضور در آبهای اقیانوسی نیز شده است و برای این ماموریت، شناورهای مختلفی ازجمله همین ناو شهید مهدوی، رودکی و باقری در اختیار دارد.

به گفته سردار تنگسیری، مهمترین ماموریت نیروی دریایی سپاه در آبهای دوردست، ایجاد و حفظ سیادت دریایی و تأمین امنیت خطوط کشتیرانی است.

در ماه‌های اخیر شناور شهید مهدوی در خلیج عدن نیز به انجام ماموریت پرداخته بود.

۲۷۲۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902652

دیگر خبرها

  • ناو سپاه از مدار صفر درجه عبور کرد
  • همه‌چیز درباره ناو شهید مهدوی؛ ناو مجهز به موشک بالستیکی که وارد نیمکره جنوبی زمین شد
  • ناو «شهید مهدوی» وارد نیمکره جنوبی زمین شد
  • ناو موشکی سپاه؛ مجهز به موشک‌های بالستیک دوربرد
  • نخستین ماموریت اقیانوسی سپاه در نیمکره جنوبی با ناو «شهید مهدوی»
  • ناو موشکی سپاه را بیشتر بشناسید/ مجهز به موشک‌های بالستیک دوربرد است
  • همه آن چیزی که باید از ناو شهید مهدوی نیروی دریایی سپاه پاسداران بدانیم+ عکس
  • نخستین ماموریت اقیانوسی سپاه در نیمکره جنوبی
  • ناو اقیانوس‌پیما و مجهز به موشک های بالستیک دوربرد سپاه از خط استوا گذشت +جزئیات مهم
  • اولین ماموریت اقیانوسی سپاه در نیمکره جنوبی