Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@16:43:45 GMT

واکاوی آثار کرونا و تحریم بر بازارهای کالا و سرمایه

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۱۷۲۳۶

واکاوی آثار کرونا و تحریم بر بازارهای کالا و سرمایه

براساس بررسی‌های صورت گرفته توسط سازمان برنامه و بودجه، بعد از افت نرخ ارز در انتهای سال ۹۸، با شیوع کرونا و محدود شدن مبادی مبادلات ارزی کشور مجددا نرخ ارز در مسیر صعودی قرار گرفته است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، نگاهی به عملکرد اقتصادی دولتهای یازدهم و دوازدهم نشان میدهد، روند رو به رشد قیمت دلار در سال‌های 1394 تا 1396 با شیب کندی ادامه یافته است اما از ابتدای سال 1397 شیب بسیار تندی پیدا کرد تا جایی که در اواسط سال 97 قیمت دلار تا 15.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

2 هزار تومان بالا رفت. پس از دو سال و در اواسط سال گذشته این عدد به  29.2 هزار تومان رسید. از اواخر سال 98 و با محدود شدن مبادی مبادلات ارزی کشور و همچنین آغاز پاندمی کرونا نرخ ارز افزایش یافت که این موضوع نشان دهنده تکانه شدید ارزی در اقتصاد ایران است. 

از سال 1394 نرخ ارز تا حدودی در مسیر باثبات حرکت کرد و قیمت تا 5000 تومان بود، اما در سال 1395 که ترامپ آمد و در سال 1397 که از برجام خارج شد و فشار تحریم‌ها شدت گرفت روند صعودی نرخ ارز آغاز شد و قیمت به اوج رسید و سال گذشته به 30 هزار تومان هم افزایش یافت. در حالی که  در اردیبهشت‌ماه 1398 تا 2.6 میلیون بشکه نفت فروخته می‌شد اما به تدریج تمام نفت و کشتی‌های ما تحریم شده و با عدم دسترسی به منابع ارزی نرخ ارز بالا رفت.

شرایط صادرات و فروش نفت به نحوی پیش رفته بود که حتی در مقاطعی نرخ گازوئیل 46 سنتی به 16 سنت کاهش یافته بود و پیشنهاد فروش نفت به پنج دلار هم رسیده بود.

 نمودار زیر نوسانات نرخ ارز را در بازه 1394 تا 1399 نشان می‌دهد.

1-بازار کالا: 

به طور مشخص تکانه ارزی  بر قیمت کالاهای وارداتی و کاهش عرضع کالا به قصد افزایش قیمت تاثیر چشم‌گیری داست. همچنین باعث جهش سطح عمومی قیمت‌ها شد که در نتیجه آن هزینه‌های جاری و عمرانی دولت افزایش یافت. در کنار این مسئله انتظارات جامعه جهت جبران بخشی از هزینه‌ها توسط دولت نیز به وجود آمد. مقایسه آمار تورم ماهانه نقطه به نقطه نشان می‌دهد این عدد در ابتدای سال 1398 به 51 درصد رسیده است. هرچند این عدد در ابتدای سال 99 به 20 درصد کاهش یافت اما پس از آن و تا آخر سال گذشته این رقم مجددا به نزدیکی 50 درصد رسید.

در نمودار زیر افزایش تورم ماهانه نقطه‌به‌نقطه را مشاهده می‌کنید: 

 

بانک مرکزی نتوانست جلوی خلق پول توسط بانک ها را بگیرد/ جزو 5 کشور دنیا در تورم 2 رقمی هستیمرکوردشکنی تورم در دهه 90 چگونه رقم خورد؟+ نمودار

2-بازار پول و سرمایه:

تکانه ارزی، تاثیر خود را در بازار سرمایه به صورت افزایش قیمت سهام بدلیل انتظار افزایش آتی نرخ ارز و تورم انتظاری و بالا رفتن نرخ بازار بین بانکی نشان داد. تاثیر دیگر این تکانه ارزی افزایش هزینه تامین مالی دولت از طریق اوراق و در نتیجه افزایش هزینه‌های دولت بود. نمودار زیر نوسانات نرخ سود کشف شده اوراق و نرخ سود بین بانکی را نشان می‌دهد:  

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ویروس کرونا قیمت ارز ویروس کرونا قیمت ارز نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۱۷۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دو میلیون بریتانیایی هنوز درگیر کرونا هستند

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، نتایج یک پژوهش‌ جدید در بریتانیا نشان می‌دهد که ۲ میلیون نفر در سراسر این کشور همچنان از علایم کووید طولانی رنج می‌برند که ۳۸۱ هزار نفر از این افراد، فعالیت‌های روزانه خود را محدود کرده‌اند.

اداره ملی آمار بریتانیا اعلام کرد که ۳.۳ درصد از افرادی که داده‌هایشان در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است، بین ۶ فوریه تا ۷ مارس اعلام کردند که پس از ۴ هفته همچنان دارای علایم کووید هستند.

نتایج این پژوهش که روز پنج‌شنبه ۲۵ آوریل منتشر شده، نشان می‌دهد که ۰.۴ درصد به تعداد افرادی که در ماه مارس ۲۰۲۳ از علایم کووید طولانی رنج می‌بردند افزوده شده است.

کووید طولانی یکی از عوامل افزایش جمعیت غیرفعال در بریتانیا بوده که از زمان همه‌گیری کرونا حدود ۷۰۰ هزار نفر به آن افزوده شده است.

داده‌های این پژوهش نشان می‌دهد ۹.۱ درصد افرادی که بیکار بودند یا به دنبال شغل هم نمی‌گشتند، علائم کووید طولانی را گزارش کرده‌اند که تقریباً سه برابر نرخ آن نسبت به کل جمعیت بریتانیا است.

بر اساس نتایج این پژوهش، پنج درصد از افرادی که در گروه سنی ۴۵ تا ۵۴ سال به بیماری کرونا مبتلا شده‌اند، از علایم کووید طولانی رنج برده‌اند که بیشترین رقم در بین گروه‌های سنی است.

این پژوهش همچنین نشان می‌دهد که نرخ زنانی که علایم بیماری کرونا را گزارش کرده‌اند ۲۰ درصد بیشتر از مردان است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کاهش نقدینگی و تورم با تمرکز بانک مرکزی در حوزه ریال
  • قیمت نفت یک‌درصد کاهش یافت
  • کالا‌های وارداتی که دلارشان ارزان ماند؛ اما تورمشان قد کشید/ رانت ارزی به سود مردم یا وارداتچی ها؟
  • دو میلیون بریتانیایی هنوز درگیر کرونا هستند
  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • قیمت دو برابری کالا‌های اساسی با جود تخصیص ارز ترجیحی
  • قالیباف به بانک مرکزی اولتیماتوم داد
  • دولت رئیسی با ۸ پاسخ عجیب به ضرب‌الاجل اقتصادی قالیباف واکنش نشان داد / دعوای مجلس و دولت شدت گرفت
  • برنت ۸۹ دلار و ۵۰ سنت شد
  • چه کسانی با مالیات بر عایدی سرمایه مخالف هستند؟