Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، طی ماه‌های اخیر و با اجرای طرح خروج نظامیان از افغانستان توسط دولت جو بایدن، زمزمه‌هایی مبنی بر گفت وگوهای پشت پرده پنتاگون با اسلام‌آباد برای در اختیار قراردادن پایگاه نظامی و یا هوایی به آمریکایی‌ها در پاکستان با هدف نظارت بر اوضاع افغانستان پس از پایان روند خروج نیروهای ناتو و آمریکا شنیده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در عین حال بیست و یکم اردیبهشت امسال وزیر امور خارجه پاکستان تمام حدس و گمان‌ها درباره بررسی اختصاص پایگاه نظامی به آمریکا را رد کرد و گفت: گمانه‌زنی‌ها درباره در اختیار قرار دادن  هرگونه پایگاه در پاکستان به آمریکایی‌ها پس از خروج آنان از افغانستان واقعیت ندارد.

شب گذشته نیز سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان بار دیگر در واکنش به برخی گزارش‌ها در مطبوعات درباره احتمال مشارکت جدید نظامی این کشور با آمریکا در قالب اختصاص پایگاه نظامی و یا هوایی، این ماجرا را از اساس کذب دانست.

«زاهد حفیظ چودری» تاکید کرد: اسلام‌آباد وجود هرگونه پایگاه نظامی یا هوایی ایالات متحده در خاک خود را تکذیب کرده و گمانه‌زنی‌ها در این خصوص را غیرمسئولانه می‌داند.

با وجود توجیه مقامات ارشد پاکستانی درباره ماهیت مشارکت این کشور با آمریکایی‌ها و بی‌اساس دانستن موضوع اختصاص پایگاه نظامی به نیروهای آمریکایی در آینده نزدیک، نیروهای سیاسی در پاکستان بار دیگر نگرانی خود را از تحرکات واشنگتن برای نفوذ در پاکستان با هدف دستیابی به منافع خاص ابراز داشتند.

صدای مخالفت با مشارکت نظامی و امنیتی با طرف آمریکا در پاکستان بلندتر شده و این بحث به مجلس این کشور نیز رسید، جایی که رهبران سیاسی از دولت عمران خان (به عنوان مخالف سرسخت یورش آمریکا به افغانستان و اشتباه دانستن تصمیم دولت وقت پاکستان برای پیوستن به واشنگتن در جنگ افغانستان) خواستند تا جزئیات درست درباره توافق با آمریکا برای اعطای تسهیلات ارتباط زمینی و هوایی را به نمایندگان مردم در پارلمان ارائه دهد.

پاکستانی‌ها حاضر به پرداخت قیمت سنگین مشارکت با آمریکا نیستند

گفتنی است آخرین پایگاه مورد استفاده نیروهای آمریکا در خاک پاکستان ۱۰ سال پیش با مطالبه قوی رهبران سیاسی و نظامی این کشور تخلیه شد و این اقدام در واکنش به حمله تکان دهنده نیروهای ناتو مستقر در افغانستان به مواضع نظامیان پاکستانی در نزدیکی مرز دو کشور انجام شد.

پاکستان در تیر ماه ۱۳۹۰ دستور تعطیل پایگاه هوایی «شمسی» واقع در ایالت بلوچستان را صادر کرد و این پایگاه از وجود نیروهای آمریکایی تخلیه شد. حمله مرگبار ۲۶ نوامبر سال ۲۰۱۱ بالگردهای ناتو به پست مرزی ارتش پاکستان در نوار مرزی با افغانستان و جان باختن دستکم ۲۴ نظامی پاکستانی خشم رهبران سیاسی و نظامی این کشور را برانگیخت و در واکنش به آن اسلام‌آباد، دستور تخلیه  پایگاه هوایی "شمسی" را از نیروهای آمریکایی صادر کرد.

سناتور «سراج الحق» رهبر حزب جماعت اسلامی پاکستان نسبت به توافق موجود بین این کشور با آمریکا برای ارائه مسیرهای ارتباطی هوایی و زمینی به آمریکایی‌ها ابراز نگرانی کرد و هشدار داد: دولت پاکستان نباید اشتباه ژنرال پرویز مشرف (حاکم نظامی سابق پاکستان) را تکرار کند در غیر این صورت بهای سنگین‌تری باید بپردازد.

وی افزود: تکرار اشتباه مشارکت با آمریکا یک فاجعه جدید برای پاکستانی‌ها خواهد بود زیرا ما در گذشته بهای گزافی برای پیوستن به جنگ‌های خارج از خانه و غیرمرتبط را پرداخته‌ایم.

«احسن اقبال» دبیرکل حزب مسلم لیگ نواز و عضو مجلس ملی پاکستان نیز موضوع گمانه‌ها درباره ارائه پایگاه به آمریکا را مطرح کرد و آن را نگران کننده دانست.

وی از دولت پاکستان خواست تا جزئیات کامل درخصوص سطح همکاری‌های نظامی و فنی با آمریکا را برای پارلمان و مردم بازگو کرده و از هرگونه اقدام پشت پرده برای ایجاد مشارکت جدید با واشنگتن اجتناب کند.

«خواجه سعد رفیق» وزیر سابق راه آهن پاکستان و از اعضای ارشد حزب مسلم لیگ نواز نیز بیانیه وزارت خارجه این کشور مبنی بر تکذیب ارائه پایگاه به آمریکا را ناکافی دانست و گفت: مواضع دولت اسلام‌آباد اطمینان بخش نیست و مردم پاکستان باید بدانند که چه نوع تسهیلاتی در اختیار آمریکایی‌ها از طریق مسیرهای هوایی و زمینی کشور قرار گرفته است.

گفتنی است اسلام‌آباد نگرانی تحولات پیرامون خروج نیروهای خارجی از افغانستان است و بیم آن دارد که هرگونه رفتار غیرمسئولانه آمریکا در این مرحله ممکن است تنش‌های جدید در افغانستان و همزمان در روابط پاکستان با آمریکا رخ بدهد که این تنش‌ها را می‌توان ناشی از الزامات راهبردی و تداوم سایه به اعتمادی دو کشور نسبت به یکدیگر تفسیر کرد.

با نگاهی گذرا به روابط آمریکا و پاکستان در دو دهه گذشته، متوجه خواهیم شد که بسیاری از شاخص‌های رفتاری این دو کشور ناشی از الزامات راهبردی است اما در طول این سال‌ها اسلام‌آباد همواره از رویکرد جانبدرانه واشنگتن در مبارزه با تروریسم و ناکافی دانستن اقدامات پاکستان در این مسیر شاکی بوده است.

در این قالب روابط آمریکا و پاکستان در طول جنگ سرد براساس همکاری برای مقابله با تهدید شوروی شکل گرفت و اشغال افغانستان توسط شوروی در سال ۱۹۷۹ نقطه تحولی در روابط آمریکا و پاکستان بود که باعث تعمیق بیشتر روابط دو جانبه این دو کشور شد، اما با شکست شوروی در افغانستان و خروج نیروهای آن از این کشور، فضای تعاملی ناشی از الزامات راهبردی جای خود را به روابطی عادی داده و در اکثر مواقع آمریکایی بر حسب نیاز خود برای مدیریت اوضاع افغانستان حاضر به همکاری با طرف پاکستانی شدند.

اما حوادث یازده سپتامبر روابط آمریکا و پاکستان را به دست تحولات سپرد. پاکستان پس از این رویداد مجبور شد حمایت خود از طالبان را کاهش دهد. براین اساس، منافع راهبردی پاکستان و آمریکا به مرور تغییر کرد که در این مسیر می‌توان به تغییرات ناشی از دو موضوع افغانستان و هند اشاره کرد. از یک سو در سال‌های اخیر به دنبال تحولات داخلی در افغانستان و حضور نیروهای ائتلاف، بازی متفاوت پاکستان با مساله افغانستان و تغییر نگرش آمریکا نسبت به تحولات شبه قاره، توجه و تمرکز بر هند به جای پاکستان در این روابط، ایجاد تنش و شکاف جدی کرد.

سایه بی‌اعتمادی بر روابط دو کشور با وجود روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا به ریاست جوبایدن همچنان سنگینی می‌کند و شنیده‌ها حاکی از تلاش اسلام‌آباد برای متقاعد کردن واشنگتن برای توسعه روابط دوجانبه فراتر از بحث افغانستان و منافع امنیتی واشنگتن در منطقه است.

برچسب‌ها پاکستان افغانستان ایالات متحده آمریکا پایگاه هوایی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: پاکستان افغانستان ایالات متحده آمریکا پاکستان افغانستان ایالات متحده آمریکا پایگاه هوایی اخبار کنکور روابط آمریکا و پاکستان نیروهای آمریکا پایگاه نظامی آمریکایی ها اسلام آباد دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۲۱۹۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست آمریکا پس از کمک به اوکراین چیست؟

مقامات آمریکایی تصور می‌کنند کمک‌های جدید واشنگتن به اوکراین کمک خواهد کرد جلوی پیشروی روسیه طی ماه‌های آینده گرفته شود اما مشکلات دیگری بر سر راه کی‌یف وجود دارد و ایالات متحده از آن می‌خواهد به کمبود نیروهای اوکراینی رسیدگی کند و ظرفیت‌های دفاعی‌اش را افزایش دهد زیرا بدون این موارد بعید است اوکراین تا سال ۲۰۲۵ بتواند حمله‌ای بزرگ انجام دهد.

به گزارش ایسنا، هفته گذشته لایحه کمک کنگره آمریکا به اوکراین به ارزش بیش از ۶۰ میلیارد دلار که با مخالفت سرسختانه جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان آمریکا مواجه شده بود، به تصویب رسید.

روزنامه واشنگتن‌ پست در گزارشی می‌نویسد: «همزمان با اینکه محموله‌های اولیه تسلیحات از جمله گلوله‌های توپخانه، موشک‌های دفاع هوایی و خودروهای زرهی به اوکراین می‌رسند، مقامات آمریکایی انتظار دارند این تسلیحات جدید، زمان را برای کی‌یف بخرد تا ارتش و دفاع میدان نبرد را پیش از حمله احتمالی روسیه تقویت کند.»

یکی از مقامات دفاعی آمریکا بدون آنکه نامش افشا شود، گفت: «کمک‌های آمریکا به اوکراینی فرصتی می‌دهد تا با حملات مداوم روسیه چه در خط مقدم و چه در آسمان بهتر مقابله کند و با تاثیرگذاری بیشتری از سربازان و هم‌چنین غیرنظامیان دفاع کند. اما زمان ارزشمند است و نباید هدر شود.»

روزنامه واشنگتن پست تاکید می‌کند: «پس از ۲ سال از جنگ اوکراین، نیروهای این کشور شتاب اولیه‌ای را که در میدان نبرد داشتند، از دست داده‌اند. اکثر مقامات آمریکایی طی مصاحبه‌هایی گفته‌اند که زلنسکی (رئیس‌جمهور اوکراین) جهت بازپس‌گیری ۲۰ درصد از کشورش – که در حال حاضر تحت کنترل روسیه است –هیچ مسیر نظامی مشخصی ندارد.»

«راب لی» تفنگدار سابق نیروی دریایی آمریکا که اکنون در موسسه تحقیقات سیاست خارجی مشغول به کار است و جنگ اوکراین را از نزدیک رصد می‌کند، گفت: «وضعیت نیروهای میدان نبرد اوکراین مشکل جدی است. اگر این مسئله حل‌وفصل نشود، بسته آمریکا کمکی به اوکراین نخواهد کرد.»

کی‌یف هنوز اعلام نکرده است که در سال ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ به چه تعداد نیرو نیاز خواهد داشت. فرمانده ارشد سابق اوکراین که در ماه فوریه توسط رئیس‌جمهور زلنسکی کنار گذاشته شد، می‌گفت که حدودا «نیم میلیون نیرو» نیاز خواهد بود اما جانشین او می‌گوید که تعداد نیروهایی که اوکراین نیاز دارد، «کم‌تر» است.

روزنامه واشنگتن پست با اشاره به همین موضوع می‌نویسد: «کمبود نیروهای اوکراین بر چالش‌های سیاسی که دولت زلنسکی با آنها مواجه است، تاکید می‌کند. مسئله استقرار و بسیج نیروها از جمله مسائلی هستند که زلنسکی برای دور نگه داشتن روسیه و هم‌چنین حفظ اتحاد ملی اوکراین آن هم پس از ۲ سال جنگ و خونریزی باید به آن رسیدگی کند.»

حفر گور برای نیروهای کشته شده ارتش اوکراین

این روزنامه علاوه بر کمبود نیروها که آمریکا از اوکراین می‌خواهد تا آن را بهبود ببخشد، به نقل از مقامات آمریکایی مسئله دیگری را برجسته می‌کند.

واشنگتن پست می‌نویسد: «مقامات آمریکایی نیاز می‌بینند که دفاع فیزیکی اوکراین پیش از حمله احتمالی روسیه بهبود پیدا کند. نیروهای اوکراینی سال گذشته را به حفر، ایجاد موانع و مین‌گذاری گذراندند اما مقامات آمریکایی معتقدند باید اقدامات بیشتری در این راستا انجام شود. آنها امیدوارند مین‌های ضد تانک و ضد نفر که در بسته تسلیحاتی روزهای اخیر اعلام شد، کمک حال اوکراینی‌ها باشد.»

دولت «جو بایدن» با توجه به کمک‌هایی که ارائه کرده است، از اوکراین دستاورد نظامی می‌خواهد اما در عین حال می‌داند که کمبود نیروهای این کشور جنگ‌زده اروپایی مسئله حائز اهمیتی است، از این رو واشنگتن به کی‌یف می‌گوید که «هم نیروهایش و هم ظرفیت‌های دفاعی‌اش را افزایش دهد.»

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • درخواست آمریکا پس از کمک به اوکراین چیست؟
  • سنگ‌اندازی واشنگتن در توافق راهبردی عراق و ترکیه
  • ما به انگلیس یا هر کشور دیگری درباره دخالت نظامی هشدار می‌دهیم
  • برهم خوردن سخنرانی سفیر آلمان در پاکستان +فیلم
  • هشدار صنعا به آمریکا درباره هرگونه حماقت علیه یمن
  • هشدار صنعا نسبت به طرح و نقشه‌های واشنگتن علیه یمن
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان
  • وزیرخارجه پاکستان: سفر رئیسی حائز اهمیت است/تحریم‌های آمریکا اهمیتی ندارد
  • سفر رئیسی حائز اهمیت است/ تحریم‌های آمریکا اهمیتی ندارد
  • کاهش حضور آمریکا در آفریقا / حاکمان جدید ساحل آفریقا در پی کاهش روابط سیاسی و نظامی با فرانسه و آمریکا هستند/ نیجر حضور نیروهای آمریکایی را غیرقانونی اعلام کرد +فیلم