Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-09@02:56:10 GMT

سایه تصمیمات خلق الساعه بر بازارهای صادراتی

تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۳۰۵۸۳

سایه تصمیمات خلق الساعه بر بازارهای صادراتی

به گزارش خبرنگار مهر، در همه جای دنیا، تجارت خارجی تحت تأثیر عوامل متعددی همچون حوادث طبیعی، تصمیمات و مداخلات اقتصادی دولت‌ها، تحولات سیاسی - امنیتی در مبدا و مقصد و مسیر تجارت، دارای ریسک و عدم قطعیت است. بسته به اینکه شدت و سرعت عوامل مذکور چقدر باشند، طیفی از پیش‌بینی پذیری کامل تا عدم قطعیت کامل در محیط تجارت حاکم می‌شود؛ به طور مثال کشور همانند سوریه در زمان درگیری با داعش و جنگ داخلی، از کمترین میزان پیش‌بینی پذیری اقتصادی برخوردار بود به طوری که تاجران به خود جرئت نمی‌دادند که در فضای جنگ‌زده سوریه سرمایه‌گذاری و تجارت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خوشبختانه در ایران مشکل امنیت وجود ندارد و سرمایه‌گذاران خیالشان از بابت امنیت راحت است اما عامل دیگری که می‌تواند پیش‌بینی پذیری را برای تجار و سرمایه‌گذاران دچار خدشه کند مداخلات دفعی و بی‌قاعده دولت در امر صادرات محصولات تولیدی مختلف به خارج از کشور است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که تبعات پیش‌بینی ناپذیر شدن صادرات ناشی از مداخلات تجاری دولت شامل موارد زیر می‌شود.

تحمیل هزینه‌های مالی ناشی از برهم خوردن قرارداد تجاری

بسیاری از تصمیمات خلق‌الساعه که به ممنوعیت یا محدودیت صادرات یک کالا حکم می‌کند، در زمانی انجام می‌شود که تعداد زیادی از تجار، مطابق قرارداد تجاری با طرف خارجی، کالای خود را به سمت مرز فرستاده‌اند یا حتی در گمرک منتظر ترخیص هستند. صادرکننده وقتی با ممنوعیت یا محدودیت دفعی در صادرات مواجه می‌شود، در درجه اول به علت ناتوانی در فروش کالای خود و پرداخت هزینه‌ی اضافی حمل و نقل، متحمل خسارت مالی می‌شود.

مخدوش شدن اعتبار تاجر و کالای ایرانی به دلیل برهم خوردن قرارداد تجاری

میزان خسارت مالی که تاجر متحمل می‌شود با خسارتی که به اعتبار تاجر و کالای ایرانی در بازار خارجی وارد می‌شود قابل مقایسه نیست. یکی از ملزومات تثبیت حضور در بازار صادراتی جلب اعتماد طرف تجاری و حفظ این اعتماد است. مداخلات دولت منجر به بدعهدی صادرکنندگان ایرانی شده و در نتیجه اعتبار آنان در بازارهای صادراتی مخدوش می‌گردد.

عدم امکان انعقاد قراردادهای بلند مدت

در صورتی که صادرکننده با تغییر و تحولات با نوسان زیاد و دفعی در تجارت روبرو شود، برای حفظ اعتبار نزد تجار خارجی، به سمت انعقاد قراردادهای بلندمدت نمی‌رود. از طرفی بازار خارجی درصورتی که تجربه بدعهدی صادرکننده ایرانی را داشته باشد، نمی‌تواند به صورت بلند مدت روی صادرات ایران حساب باز کند.

بنابراین در کالاهایی که به علت مداخلات دولت پیش‌بینی پذیری در آن‌ها کاهش یافته است، میزان قراردادهای بلند مدت کاهش می‌یابد. از آن جایی که قراردادهای بلند مدت صادراتی جایگاه کالای ایرانی را در بازار خارجی تثبیت می‌کنند، عدم امکان بهره‌برداری از این فرصت حفظ و توسعه صادرات را با چالش مواجه می‌کند.

از دست رفتن بازارهای صادراتی

پس از مداخلات مکرر و مخرب دولت در صادرات و عدم امکان ادامه حضور تجار ایرانی در بازار هدف، در این بازار خلأ ایجاد شده و این خلأ توسط رقبای خارجی پر می‌شود.

همانطور که بیان شد، عدم پیش‌بینی پذیری اقتصادی در بازارهای مختلف به تولیدکنندگان خسارت وارد کرده است. یکی از بازارهایی که به دلیل اتخاذ تصمیمات خلق‌الساعه دچار مشکل شده است، بازار دارو و تجهیزات پزشکی است. علی‌رغم اینکه ظرفیت تولید کشور در صنعت دارو ۴ برابر نیاز داخلی است، در برهه‌های زمانی مختلف ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های صادراتی برای این صنعت اعمال می‌شود.

در همین زمینه مهدی پیرصالحی، نایب رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و رئیس سابق سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت می‌گوید: در گذشته ۱۰۰ میلیون دلار صادرات دارو داشتیم و برنامه این بود که به ۵۰۰ میلیون دلار و یک میلیارد دلار هم برسد، اما دولت جلوی صادرات را گرفت علی‌رغم اینکه داروهایی که قرار بود صادر بشود به اندازه‌ی کافی در داخل کشور وجود داشت. بعد از آن صادرات مجاز شد به شرطی که ارز حاصل از فروش دارو به دولت برگردد.

وی افزود: چندین ماه طول کشید که نحوه و روش بازگشت ارز به کشور مشخص شود و به این ترتیب زمان از دست رفت. از طرفی شرکت‌های ما که در کشورهای همسایه در مناقصه‌ها برنده شده بودند و قراردادهای بلندمدت امضا کردند، با اعمال ممنوعیت‌های صادراتی علاوه بر از دست دادن مناقصه به لیست سیاه شرکت‌ها در عراق اضافه شده و دیگر اجازه تجارت در آن کشور را نخواهند داشت. این اتفاق برای در کشورهای متعدد نظیر عراق، سوریه و روسیه افتاده است.

کد خبر 5220954

منبع: مهر

کلیدواژه: صادرات غیرنفتی کاهش صادرات تجارت قطع برق شاخص کل بورس قیمت دلار بانک مرکزی ایران مصرف برق قطعی برق رمز ارز قیمت نفت بازار سرمایه قیمت یورو بورس تهران قیمت طلا قیمت سکه بهار آزادی صرفه جویی در مصرف برق قراردادهای بلند پیش بینی پذیری بلند مدت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۳۰۵۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۶۵ درصدی صادرات سیر/ روسیه مقصد نخست صادرات سیر خشک

به گزارش خبرگزاری مهر، سید روح الله لطیفی، مدیرکل دفتر مطالعه، پایش و توسعه بازار سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، اظهار کرد: سیر یکی از محصولات پر خاصیت و ویژه است که در برخی نقاط کشورمان، مرغوب‌ترین سیر در منطقه و و بعضاً در دنیا تولید می‌شود، محصولی که در استان همدان و برخی دیگر از استان‌ها تولید می‌شود منحصر به فرد بوده، که خوشبختانه در سال گذشته با ورود و تمرکز بیشتر تجار برای بازار رسانی این محصول صادرات کشورمان در این محصول رشد چشم‌گیری داشته است.

وی افزود: سال گذشته ۴۹ هزار و ۸۳۱ تن انواع سیر به ارزش ۳۹ میلیون و ۳۰۳ هزار و ۵۷۰ دلار صادر شده که نسبت به مدت مشابه ۶۵ درصد در وزن و ۶۴ درصد در ارزش شاهد افزایش صادرات بودیم، حتی در مقاصد صادراتی نیز از ۱۸ کشور خریدار سیر ایرانی به ۳۲ کشور رسیدیم.

لطیفی در خصوص میزان صادرات سیر به تفکیک تازه و خشک توضیح داد: از مجموع سیر تازه و خشک صادر شده، ۲۵ هزار و ۶۴۳ تن به ارزش ۲۰ میلیون و ۱۲۱ هزار و ۹۳۱ دلار، سیر تازه بود که این میزان با رشد ۵۶ درصدی در وزن و ۵۵ درصدی در ارزش همراه شده و تعداد کشورهای خریدار این نوع سیر از ۱۳ کشور به ۱۷ کشور افزایش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: ۲۴ هزار و ۱۸۸ تن سیر خشک نیز به ارزش ۱۹ میلیون و ۱۸۱ هزار و ۶۳۹ دلار به ۳۲ کشور صادر شده که این میزان نسبت به سال ۱۴۰۱، رشد ۷۵ درصدی در وزن و ارزش داشته و از ۱۸ مقصد صادراتی نیز به ۳۲ کشور مقصد، افزایش پیدا کرده است.

عراق مقصد نخست صادرات سیر تازه

لطیفی در خصوص مقاصد صادراتی سیر تازه گفت: بیشترین صادرات سیر تازه به عراق با ۱۰ هزار و ۵۹۰ تن انجام شده و پس از آن افغانستان با ۷ هزار و ۹۵۵ تن، روسیه با ۲ هزار و ۹۳۸ تن، پاکستان با هزار و ۹۴۷ تن و ارمنستان ۵۱۲ تن، آذربایجان ۳۷۷ تن، امارات ۳۴۳ تن، ترکمنستان ۳۲۹ تن و هند ۲۸۸ تن بود و کشورهای ازبکستان، گرجستان، کویت، ترکیه، عمان، لبنان، قزاقستان، تاجیکستان در رتبه‌های بعدی قرار دارند.‌

روسیه مقصد نخست صادرات سیر خشک ایران

دبیر کمیته توسعه صادرات تشکل‌های کشاورزی و روستایی ایران در خصوص مقاصد صادراتی سیر خشک گفت: مقصد اول صادرات سیر خشک در سال ۱۴۰۲، کشور روسیه با خرید ۸ هزار و ۳۱۱ تن بود و بعد از آن کشورهای خریدار سیر خشک ایرانی به ترتیب افغانستان با خرید پنج هزار و ۱۶۵ تن، هند با ۳ هزار و ۸۷۳ تن، عراق با دو هزار و ۵۶۷ تن، پاکستان با هزار و ۲۲۵ تن، گرجستان با ۹۲۶ تن، امارات با ۳۷۳ تن، لبنان با ۳۴۳ تن، سوریه با ۲۳۵ تن، ترکیه با ۱۷۰ تن، ترکمنستان با ۱۵۹ تن، ازبکستان ۱۴۵ تن، اوکراین ۱۱۳ تن، تاجیکستان با ۹۴ تن، ارمنستان با ۸۹ تن، آذربایجان با ۷۵ تن، کویت با ۷۳ تن، آلبانی ۶۶ تن، مالزی با ۴۱ تن، عمان با ۳۷ تن، قزاقستان با ۳۳ تن، سریلانکا و صربستان هر کدام ۲۲ تن، یوگسلاوی با ۲۱ تن، انگلستان با ۶ تن، قطر با ۲.۸ تن، ونزوئلا با ۹۲۹ کیلوگرم، کانادا با ۵۲۵ کیلوگرم، استرالیا با ۴۳۱ کیلوگرم، سوئد با ۱۱۵ کیلوگرم، فرانسه با ۱۰۵ کیلوگرم و ایتالیا با ۸ کیلوگرم بودند.

کد خبر 6100505

دیگر خبرها

  • رشد ۹۸ درصدی صادرات کالا از گمرک خسروی
  • افزایش ۶۵ درصدی صادرات سیر/ روسیه مقصد نخست صادرات سیر خشک
  • وزارت جهاد تذکر گرفت؛ جلوگیری از صادرات جهت تنظیم بازار ممنوع است
  • رشد ۱۷ درصدی صادرات گمرکات کرمانشاه
  • رشد ۱۷ درصدی صادرات از استان کرمانشاه
  • ببینید | ادعای یک اصولگرا درباره دخالت‌های خاص همسر و داماد رئیسی در تصمیمات دولت!
  • میراحمدی: تصمیمات در خصوص سفر اربعین اتباع خارجی با ستاد مرکزی است
  • امارات واردات سیمان ایران را ممنوع کرد
  • چگونه بازار مرغ ترکمنستان را از دست دادیم؟
  • صادرات مرغ تا پایان سال به ۳۰۰ هزارتن می‌رسد