Web Analytics Made Easy - Statcounter

شورای نگهبان مجوزی برای انتشار دلایل رد صلاحیت‌ها ندارد. با این حال این دلایل به اطلاع افراد رسیده و می‌توانند جهت تنویر افکار عمومی دلایل رد صلاحیت خود را اعلام کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ امروزه در بحث نظامهای حقوقی و مدیریت آن، نظارت یک عنصر مهم و اساسی محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به هر میزان که سطح مدیریت در یک ساختار، کلان تر باشد، موضوع نظارت دارای اهمیت بیشتری خواهد بود و قطعا نظارت قویتر و وسیع‌تر متناسب با مدیریت مطرح می‌شود.

جمهوری اسلامی ایران نیز با بهره گیرى از تجربه تاریخی خود سندی مکتوب به نام قانون اساسی را تدوین کرده و در آن اهداف و آرمانهای خود را در زمینه هاى گوناگون بیان می‎‌کند. در این سند مکتوب، نهاد شورای نگهبان به عنوان ضمانت جمهوریت و اسلامیت این نظام حقوقی در نظر گرفته شده است.

در نظام مقدس جمهورى اسلامى سعی شده است روابط مردم با یکدیگر، مردم با حاکمان و حاکمان با یکدیگر بر اساس مبانی و منابع اسلامی ساخته و پرداخته و نظارت بر اجرایی شدن احکام اسلامی و قانون اساسی را در امور مختلف مدنظر داشته و جهت پاسداری از این اصول و احکام اسلامی به تأسیس و ترسیم نهادی به نام شورای نگهیان پرداخته است.

بنیانگذار انقلاب و نظام جمهورى اسلامى حضرت امام (قدس‌سره‌الشریف) در مورد جایگاه شوراى نگهبان فرمودند شورای محترم نگهبان، که حافظ احکام مقدس اسلام و قانون اساسی هستند، مورد تأیید اینجانب می‌باشند. و وظیفه آنان بسیار مقدس و مهم است.

اینک با گذشت عمرى به طولانى انقلاب از آغاز به کار این نهاد و با توجه به ساختار و وظایف مختلفی که در قانون اساسی برای این شورا پیشبینی شده است، میتوان عملکرد آن را در ابعاد مختلف و به ویژه به مناسبت انتخابات ١۴٠٠ مورد بازخوانی قرار داد.

شورای نگهبان با اظهارنظرهایی که بر اساس موازین شرعی و قانون اساسی انجام داده است، نقشی بسزا و شایسته در ترسیم نظام حقوقی کشور ایفا می‌نماید. عملکرد شورا در این فرایند از وقوع بسیاری از مشکلات حقوقی پیشگیری نموده و به حل بسیاری از معضلات حقوقی کمک کرده است.

بررسی عملکرد شورا نشان می‌دهد که شورای نگهبان متناسب با شرایط سیاسی- حقوقی کشور تاکنون به نحو شایسته اى از عهده این وظیفه خطیر برآمده است. پیشگیری از تعدی به موازین و احکام شرعی در کنار تبیین جایگاه نهادهای مختلف حقوقی کشور و صیانت از حقوق ملت واقعیتی انکار ناپذیر است.

شورای نگهبان، برای وصول به اهداف تعیین شده در قانون اساسی هیچ معیاری جز موازین و احکام شرعی و قانون اساسی برای خود قائل نیست.

از آنجا که ریاست قوه مجریه با آراى مردم جابجا شده است، ضروری است تا نظارت بر امر مهم انتخابات توسط نهادی صورت گیرد که تغییر و تحولات سیاسی و انتقال قوه مجریه در آن تأثیری نداشته باشد.

قانون اساسی ایران با درک این ضرورت نظارت بر انتخابات را بر عهده شورای نگهبان قرار داده است. شورای نگهبان نیز در نظرات خود و ترسیم نظام حقوق انتخاباتی این تفکیک و استقلال را در امر اجرا و نظارت انتخابات در نظر دارد و قانون اساسی که صیانت از آراء مردم است در نظر قرار داده است.

در تفسیر از اصل ۲۲ قانون اساسی، به صراحت چنین بیان شده است که: «نظارت مذکور در اصل ۲۲ قانون اساسی استصوابی است و شامل تمام مراحل اجرایی انتخابات از جمله تأیید و ردّ صلاحیت کاندیداها میشود.»این نظر با توجه به اهمیت انتخابات و حفاظت از رأی مردم نقش به سزای ایفا کرده است.

بررسی سرگذشت حیات طیبه این نهاد مقدس نظام در زمینه هاى گوناگون نشان از این واقعیت دارد که این نهاد، توانسته است به قسمت عظیمی از آنچه برای آن در قانون اساسی در نظر گرفته شده است دست پیدا نماید.

تحلیل عمیق و دقیق عملکرد این نهاد قطعاً از چندین مجلد فراتر خواهد رفت و لیکن نظارت قانونی و شرعی بر حجم عظیم مصوبات قوه مقننه در کنار مسیٔولیت مهم نظارت بر انتخابات و در عین حال بررسی مصوبات نهادهای دیگر از لحاظ انطباق با شرع انور، کارنامه اى درخشان را برای این نهاد رقم زده است.

بدون تردید بنا بر فرمایشات مقام معظم رهبرى حضرت امام خامنه اى؛ شورای نگهبان، عماد ملت و دین و مایه اطمینان و سکینه قلب مؤمنین است و در حقیقت نبض نظام اسلامی به شمار می‌رود. وقتی شورای نگهبان مثل همه دوره‌های گذشته آن، قوی و قاطع و دقیق باشد، موجب آرامش کسانی می‌شود که دلشان برای اسلام می‌تپد و آرزویشان تحقق اهداف اسلامی و شریعت حقه نبویه است.امروز هم بحمدالله شورای نگهبان در اوج اقتدار قانونی و معنوی است؛ و مورد قبول مردم و مورد اعتماد و توجه دستگاه‌ها و پشتیبان نظام است.

با انتشار اسامی کاندیداهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری، بحث‌های مختلفی در خصوص عملکرد شورای نگهبان و نگرانی درباره مشارکت و شائبه مهندسی انتخابات مطرح شده است. اما آیا این انتقادات به شورا برمی‌گردد و امکان عملکرد بهتر از سوی این جمع وجود داشته است؟

در این شرایط سوال جدی افکار عمومی آن است که چگونه در چنین شرایطی کسانی با کارنامه ریاست مجلس، معاون اولی و وزارت نتوانسته‌اند شرایط احراز صلاحیت‌ را کسب کنند؟

پاسخ این سوال نه در دست شورای نگهبان، که تنها در اختیار خود کاندیداهای مذکور است و طبق قانون، شورای نگهبان مجوزی برای انتشار دلایل رد صلاحیت‌ها ندارد. با این حال این دلایل به اطلاع افراد رسیده و می‌توانند جهت تنویر افکار عمومی دلایل رد صلاحیت خود را اعلام کنند.

 

هوشنگ رستم‌پور؛ استاد دانشگاه

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: دلایل رد صلاحیت قانون اساسی شورای نگهبان برای ا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۳۴۵۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افشای دلایل رد صلاحیت حسن روحانی

حسن روحانی در دیدار دوره‌ای با معاونان رئیس‌جمهور در دولت‌های یازدهم و دوازدهم که دیروز برگزار شد، با تبریک روز کارگر و معلم به این دو قشر مهم جامعه، از انتشار پاسخ خود به نامه شورای نگهبان برای ردصلاحیت در انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری در آینده‌ای نزدیک خبر داد.   به گزارش سایت حسن روحانی او در بخشی از اظهارات خود  از انتشار پاسخ خود به نامه شورای نگهبان برای ردصلاحیت در انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری در آینده‌ای نزدیک خبر داد و تصریح کرد: من به ایرادات شورای نگهبان پاسخ خواهم داد تا مردم از سطح درک اعضای این شورا از مسائل حیاتی کشور مطلع شوند.   موارد ردصلاحیت یکی ادعای اهانت به قوه قضائیه و شورای نگهبان است و دیگری عدم ایستادگی در برابر غرب و اشکال در اجرای برجام و… این پاسخ هم به این دلیل است که باور دارم جایگاه شورای نگهبان مقدس است و این شورا شکل گرفته تا مردم اطمینان حاصل کنند قوانین تدوین‌شده خلاف موازین اسلامی و قانون اساسی نیست.   اگر داوری شورای نگهبان مورد تردید قرار بگیرد، به جمهوریت و اسلامیت ما ضربه وارد خواهد شد. مجلس اقلیت، دولت اقلیت و خبرگان اقلیت به نفع کشور و نظام نیست. به همین جهت باید احساس مسئولیت کنیم، ساکت ننشینیم و مردم را به مشارکت در همه امور و پشتیبانی از نظام و کشور تشویق کنیم کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • مفتخر به بهره‌گیری از مشارکت معلمان در نظارت بر انتخابات هستیم
  • افشای دلایل رد صلاحیت حسن روحانی از سوی شورای نگهبان
  • سخنگوی شورای نگهبان: مفتخر به بهره‌گیری از مشارکت معلمان در نظارت بر انتخابات هستیم
  • حسن روحانی دلایل رد صلاحیت خود را اعلام کرد
  • افشای دلایل رد صلاحیت حسن روحانی
  • نظارت ۹۹۰ نفر از شبکه مردمی ناظران شورای نگهبان در دور دوم انتخابات مجلس
  • بسیاری از ناظران انتخاباتی فرهنگیان هستند
  • آشنایی با ۸ کاندیدای راه‌یافته به دور دوم انتخابات مجلس در تبریز
  • کاندیداتوری عضو شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری /صادق زیباکلام برای مصاحبه آمد، زاکانی برای گزارش دادن /خاطرات آیت الله هاشمی
  • اصلاح‌طلبان درباره روند بررسی صلاحیت‌ها چه گفتند؟