Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-04-28@16:27:25 GMT

چهارشنبه سیاه؛ نقطه عطف غول های نفتی

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۶۱۱۷۴

چهارشنبه سیاه؛ نقطه عطف غول های نفتی

فایننشیال تایمز در گزارشی با بررسی تمایل غول های نفتی به تولید انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش گازهای گلخانه‌ای معتقد است که فعالین اقلیم و نه لزوما خود اقلیم در این زمینه به پیروزی بزرگی دست یافته اند.

به گزارش «انرژی امروز» این روزنامه می‌نویسد ماه مه سال 2021 برای غول های نفتی ورق برگشت. در روز چهارشنبه فعالین سرمایه گذار پس از آنکه هشدار دارند که سوخت های فسیلی برای بشر یک «خطر وجودی» هستند دست کم دو نماینده خود را توانستند وارد هیات مدیره اکسون موبیل کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همان روز هم سهامداران شورون را مجبور کردند اهداف اقلیمی سفت و سخت تری برای کاهش انتشارات گازهای گلخانه ای محصولات فروشی خود در نظر بگیرد و در اروپا هم یک دادگاه رویال داچ شل را محکوم کرد بیشتر از آنچه که قولش را داده گازهای گلخانه ای را کاهش دهد.

هفته گذشته آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد که شرکت های نفتی اگر می خواهند گرمایش جهانی متوقف شود باید از اهمین امسال تمام اکتشافات و پروژه های مربوط به آن را متوقف کنند.

چهارشنبه سیاه غول های نفتی نشان داد این شرکت تحت فشار هستند نه فقط از سوی دولت و سیاست های دولتی بلکه این فشارها از سوی فعالین سرمایه گذار و سهامداران هم به وجود آمده است. تا حدی که حتی این فعالین شرکت های نفتی را به دادگاه هم می کشانند. رویال داچ شل را گروه محیط زیستی «دوستان زمین» به دادگاه فرستادند.

البته مشخص نیست که این نمایندگانی که وارد هیات مدیره اکسون موبیل شدند در کوتاه مدت چه تاثیری خواهد داشت اما پیروزی در دادگاه و پیروزی سرمایه گذاران باعث خواهد شد تا باز هم شاهد اتفاقات مشابه باشیم.

اما جالب اینجاست که غول های نفتی هنوز روزهای خوبی در سال های آتی پیش رو دارند. چند سال کاهش سرمایه گذاری در این صنعت کاری برای کاهش انتشارات گازهای گلخانه ای انجام نخواهد داد.

البته به نظر می رسد در طولانی مدت غول های نفتی غربی با فشار غیرقابل توقف برای تغییر بیزینس مدل خود مواجه خواهند بود تا از نفت به سمت انرژی های تجدیدپذیر تغییر کاربری دهند. گروه های اروپایی چون بریتیش پترولیوم و شل پیش از این هم به دنبال چنین آینده ای بوده اند؛ بی پی می گوید درحال تغییر سرمایه گذاری های خود از هیدروکربن به انرژی های پاک است. اما هنوز مشخص نیست مثلا شرکتی چون اکسون موبیل چطور خواهد توانست با تفکر قدیمی باور به رشد مصرف نفت دوباره برای خود سرمایه جذب کند.

به هر حال هرچند این هفته برای کمپین های اقلیمی هفته پیروزی بود اما هنوز هم اقلیم برنده نشده است.

تقاضای نفت هنوز رو به افزایش است و شرکت های  ملی نفت هنوز در حال تولید نفت هستند. صندوق جهانی پول IMF می ‌گوید که شرکت های ملی نفت NOC از کلمبیا تا نیجریه و عربستان چرخش هایی در جهت تولید انرژی های تجدیدپذیر داشته اند. اما مثلا شرکت هایی چون آرامکو و روس نفت چندان از سوی سهامداران خود تحت فشار نیستند.

بسیاری از شرکت های ملی نفت که مجموعا نیمی از تولید نفت دنdا را در اختیار دارند، بیشتر آنچه را که شرکت های غربی به دنبالش هستند را به ریشخند می گیرند.

در نهایت مصرف سوخت های فسیلی فقط با کمک دولت ها کاهش می یابد آن هم با برنامه های بزرگ گذار انرژی چون کاهش یارانه های سوخت های فسیلی، مالیات کربن و اقدامات مربوط به قیمت گذاری کربن و کمک به مشتریان برای گذار به تجدیدپذیرها.

از سویی به همکاری بین دولت های ثروتمند و اقتصادهای نوظهور هم نیاز است، اقتصادهایی که بیشتر بر سوخت های فسیلی داخلی متکی هستند، بنابراین با این اقدامات شرکت های نفتی دولتی هم با همان فشارهایی مواجه خواهند بود که شرکت های غربی مواجه هستند. و تنها اقدامات دولتی است که این تغییرات را ممکن خواهد ساخت.

برچسب هااکسون موبیل (Exxon Mobil) انرژی امروز بریتیش پترولیوم (BP) تغییرات اقلیم روس نفت (Rosneft) رویال داچ شل (Royal Dutch Shell) شرکت ملی نفت عربستان سعودی (سعودی آرامکو)

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: اکسون موبیل Exxon Mobil انرژی امروز بریتیش پترولیوم BP تغییرات اقلیم روس نفت Rosneft رویال داچ شل Royal Dutch Shell شرکت ملی نفت عربستان سعودی سعودی آرامکو آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سازمان کشورهای صادر کننده نفت اوپک سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی وزارت نفت وزارت نیرو گازهای گلخانه ای سوخت های فسیلی غول های نفتی سرمایه گذار ملی نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۶۱۱۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده

بهره‌وری انرژی برای آینده‌ای پایدار حیاتی است، با این حال افزایش بیش‌ از حد استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر بدون وجود زیرساخت‌های کارآمد و مدیریت مصرف، جهان را با مشکلات بسیار مواجه می‌کند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، اتلاف انرژی یک مشکل بزرگ است و حدود سه‌چهارم انرژی جهانی به دلیل سیستم‌ها یا زیرساخت‌های ناکارآمد و رفتارهای مصرف نادرست هدر می‌رود. بهره‌وری انرژی اغلب به نفع افزایش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر نادیده گرفته می‌شود، حال آن‌که بهبود آن و کاهش اتلاف انرژی می‌تواند انتشار کربن را پایین آورد، در هزینه‌ها صرفه‌جویی کند و بار تولید انرژی سبز را کاهش دهد. از آنجا که دولت‌ها بر توسعه ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر خود تمرکز می‌کنند، بسیاری از آن‌ها یک عنصر حیاتی برای تقویت امنیت انرژی پاک یعنی مدیریت زباله‌های انرژی را نادیده می‌گیرند.

دردسرهای افزایش اتکا به انرژی‌های تجدیدپذیر

کشورها در سراسر جهان باید سیستم‌های موجود خود را اصلاح کنند تا اطمینان حاصل شود که انرژی در حمل‌ونقل و استفاده از بین نمی‌رود و شبکه‌های برق آماده پذیرایی از پروژه‌های انرژی پاک جدید می‌شوند که انتظار می‌رود طی دهه‌های آینده ارائه شوند.

این توسعه نیازمند تمرکز بیشتر بر کاهش اتلاف انرژی به جای افزایش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر است، زیرا جایگزینی انرژی‌های فسیلی با انرژی‌های تجدیدپذیر بدون توجه به کارآمدی و کاهش مصرف در عمل بی‌فایده خواهد بود. یکی از موارد مشکل‌ساز در این زمینه برای اروپا، عرضه بیش از حد پنل‌های خورشیدی از چین به‌دنبال افزایش اهداف ظرفیت انرژی خورشیدی خود توسط دولت‌ها است.

چین در تولید مقادیر زیادی پنل با هزینه کم بسیار موفق بوده است. این امر به تولید بسیار کمتر پنل‌های خورشیدی در مناطق گران‌تر مانند اروپا و اتکای بیشتر به چین برای تهیه پنل‌های خورشیدی در سراسر جهان منجر شده و رقابت تولیدکنندگان داخلی را با مشکل مواجه کرده است. به این ترتیب دولت‌ها به فکر وضع تعرفه‌هایی بر صادرات انرژی‌های تجدیدپذیر چین هستند که به زودی به ایالات متحده نیز راه پیدا خواهد کرد.

انتظار می‌رود چین مقادیر زیادی پنل‌های خورشیدی را به کشورهای سراسر جهان بفروشد و به آن‌ها امکان توسعه پروژه‌های انرژی خورشیدی کم‌هزینه را بدهد. این امر نشان‌دهنده پیشرفت چشمگیر در فناوری انرژی خورشیدی است، با این حال می‌تواند منجر به اتکای بیش از حد به افزایش ظرفیت به جای بهبود کارایی در تمام منابع انرژی و کاهش مصرف انرژی شود.

بهره‌وری انرژی از لحاظ تاریخی بیشترین سهم را در کاهش گازهای گلخانه‌ای به ارمغان آورده است. معرفی مجدد آن برای عصر انرژی‌های تجدیدپذیر و دستیابی به اهداف کربن‌صفر خالص تا سال ۲۰۵۰، بشر را قادر می‌سازد تا به این روند ادامه دهد.

برخورداری از شانس مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی و پای‌بندی به توافق‌نامه پاریس در سال ۲۰۱۵ برای رسیدن به هدف کربن‌صفر خالص و حفظ گرمایش جهانی به زیر ۱.۵ درجه سانتی‌گراد، نیازمند بهره‌وری انرژی است. بهره‌وری انرژی می‌تواند یک‌سوم صرفه‌جویی کربن مورد نیاز را تا رسیدن به کربن‌صفر خالص تأمین کند و با برق‌رسانی هرچه بیشتر سیستم انرژی خود، ایجاد انعطاف‌پذیری در عرضه، تقاضا و ذخیره‌سازی انرژی و استفاده مجدد از گرمای اتلاف‌شده، کارایی انرژی را افزایش می‌دهد.

بهره‌وری انرژی در اروپا

مهندسی سیستم انرژی آینده نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا و بریتانیا ممکن است بتوانند با به حداکثر رساندن پتانسیل تقاضا، هزینه‌های اجتماعی سالانه ۱۱.۲ میلیارد دلاری را تا سال ۲۰۳۰ و ۱۶.۶ میلیارد دلاری را تا سال ۲۰۵۰ کاهش دهند. این انعطاف‌پذیری به این مناطق کمک می‌کند تا انتشار گاز کربن‌دی‌اکسید خود را تا حدود ۴۰ میلیون تن کاهش دهند و تولید برق از گاز طبیعی را به میزان ۱۰۶ تراوات ساعت یا حدود یک‌پنجم مصرف گاز طبیعی اتحادیه اروپا برای تولید برق نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش دهد. انتقال از سوخت‌های فسیلی به یک سیستم کاملاً الکتریکی می‌تواند تا ۴۰ درصد از مصرف انرژی نهایی را کاهش دهد.

بهره‌وری انرژی در فناوری‌های نوظهور

اطمینان از بهره‌وری انرژی در فناوری‌های نوظهور نیز بسیار مهم است. بازار هیدروژن با سرعتی بالا در حال رشد است، زیرا دولت‌ها و شرکت‌ها در سراسر جهان به دنبال جایگزین‌های سوخت پاک‌تر برای نیرو دادن به صنایعی مانند تولید و هوانوردی هستند. تبدیل انرژی تجدیدپذیر به هیدروژن از طریق الکترولیز به مقادیر زیادی انرژی نیاز دارد که بسیاری معتقدند بهتر است به‌طور مستقیم به‌عنوان برق مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین جهان باید فناوری‌های الکترولیز با راندمان بالا را برای بهبود فرآیند تبدیل و تمرکز بر کاهش تقاضا برای هیدروژن توسعه دهد. به این ترتیب یکپارچه‌سازی استراتژیک بخش‌هایی که گرمای اضافی را برای کاهش تقاضای انرژی و افزایش کارایی به کار می‌برند، ممکن و ضروری است.

تا پایان دهه تا ۵۳ درصد از انرژی ورودی جهانی به‌عنوان گرمای اضافی هدر می‌رود، اما این گرما می‌تواند برای تأمین انرژی ماشین‌آلات و همچنین گرمایش ساختمان‌ها و آب استفاده می‌شود.

سیستم‌های انرژی موجود در سطح جهانی بسیار ناکارآمد هستند و تقاضای انرژی در جهان همچنان در حال افزایش است. بنابراین، دولت‌ها در تلاش هستند تا به سرعت منابع انرژی موجود را با انرژی‌های تجدیدپذیر جایگزین کنند تا از تلاش‌های کربن‌زدایی حمایت کنند. در این میان برای کاهش ناکارآمدی‌ها و مهار مصرف غیرضروری انرژی، کار چندانی انجام نمی‌شود. بهبود بهره‌وری انرژی و کاهش استفاده بیش از حد به کاهش انتشار کربن و همچنین کاهش بار دولت‌هایی که به دنبال افزایش تولید انرژی سبز با سرعتی ناپایدار هستند، کمک می‌کند.

کد خبر 748687

دیگر خبرها

  • چشم‌انداز روشن توسعه همکاری ایران و آفریقا طی ۲ دهه آینده
  • چهارشنبه اوج فعالیت سامانه بارشی درکرمانشاه/دمای هوا کاهش می‌یابد
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • کاهش ۲۹ درصدی مصرف نفت سفید در کردستان
  • شرکت‌های تامین سرمایه بهبود شبکه برق تعریف شود
  • پافشاری بر پدیده «اوج نفت» هرج و مرج انرژی را تشدید می‌کند
  • تیغ شدت مصرف انرژی روی گلوی اقتصاد ایران
  • بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در کهگیلویه و بویراحمد
  • تامین سوخت سه هزار و ۴۴۰ هواپیما از آبادان
  • اجرای رسمی طرح باک پُر از روز شنبه در مرز رسمی پرویزخان