Web Analytics Made Easy - Statcounter

بایکین، محقق ارشد آکادمی علوم روسیه معتقد است: شراکت راهبردی ایجاد شده میان روسیه و ایران گرچه فعلاً دارای ماهیت «اقتضایی» بوده است، روسیه قصد دارد این روابط را به حالت «دائمی و پایدار» درآورد.

خبرگزاری میزان - با ترسیم نمودار تحول نگرش روسیۀ پساشوروی به ایران، جابه جایی‌هایی با شدت نوسان گسترده قابل مشاهده است که در یک سوی آن، ایران به مثابه «متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان» و «متحدی در برابر دشمان مشترک» و در سوی دیگر به عنوان «تهدید جنوبی و به منزله ابزاری برای تنظیم روابط با غرب» مورد شناسایی قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از جلوه‌های عملی این نوسان، در ارائه دو رای متفاوت و مهم در شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران مشاهده می‌شود، مخالفت و وتوی قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ و موافقت و رای به قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ در ۹ ژوئن ۲۰۱۰ است.

«ایران در هندسه سیاست خارجی روسیه» عنوان کتابی به قلم محمد شاد است که وی در این اثر کوشیده است تصویری منطبق با واقعیت، از نحوه سیاستگذاری خارجی روسیه در مقابل ایران و عناصر دخیل در شکل‌گیری این سیاست‌ها ارائه دهد. خبرگزاری میزان در نظر دارد هر روز برشی از این کتاب را با خوانندگان خود به اشتراک بگذارد.

نیکلای بایکین
بایکین، محقق ارشد مرکز مطالعات نظامی-سیاسی مطالعات آمریکا و کانادا آکادمی علوم روسیه، بر این نظر است که روسیه برای افزایش نقش‌آفرینی در جهان چند قطبی باید مراودات خود را با کشور‌های شرقی از جمله ایران افزایش دهد.   او بیان می‌دارد ایران هوشمندانه به دنبال تقویت روابط خود با همه طرف‌هاست، به نحوی که آینده تحریم‌ها و بهبود وضعیت اقتصادی آن صرفاً به بهبود روابط با آمریکا و دستیابی به توافق با این کشور گره نخورده است، بلکه بهره‌مندی از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های تمامی طرف‌های مذاکره همچون روسیه، آلمان و فرانسه نیز به شکل جدی در دستور کار ایران قرار دارد.   از نظر وی، این سیاست ایران حمایت از آن دارد که ایالات متحده دیگر قدرت تعیین‌کننده‌ای در این معادله نخواهد بود و کشور‌های اروپایی نیز با انعطاف‌پذیری خود جایگاه حداکثری آمریکا را به چالش خواهند کشید. از این جهت، ایران در حال کاهش دادن نقش آمریکا در مسائل فرامنطقه‌ای و جهانی است.
بایکین در خصوص نگرش آمریکا به تعمیق روابط روسیه و ایران می‌گوید با پدیده‌ای که او آن را «حسادت استراتژیک» می‌نامد به نزدیک شدن روسیه به ایران می‌نگرد. از نظر او، ایالات متحده از آغاز انقلاب اسلامی، در کنترل منطقه‌ای ایران ناموفق بوده و ایران امروز قدرت منطقه‌ای و مستقلی است که عمق نفوذ راهبردی‌اش از حاشیه دریای مدیترانه (لبنان و سوریه) تا مرز‌های هند و چین (افغانستان) گسترش یافته است.   روسیه امروز توانسته است شراکت عمیقی با این قدرت منطقه‌ای پیدا کند و این در حالی است که متحدان آمریکا به هیچ‌رو قدرت قیاس‌پذیری با ایران ندارند. بایکین عنوان می‌کند آمریکایی‌ها تلاش کرده‌اند که از طریق ناتو اشتراکی را با ترکیه ایجاد یا اینکه با کرد‌های سوری بازی‌های مبهمی را آغاز کنند؛ اما این تلاش‌ها همراه با موفقیت راهبردی نبوده است.   از نظر وی، شراکت راهبردی ایجاد شده میان روسیه و ایران گرچه فعلاً دارای ماهیت «اقتضایی» بوده است، روسیه قصد دارد این روابط را به حالت «دائمی و پایدار» درآورد.   از نظر بایکین، ایران ظرفیت‌های گوناگونی برای تعمیق این رابطه دارد؛ به نحوی که تنها کشوری در جهان اسلام است که در مسائل قفقاز شمالی در مبارزه با افراط‌گرایی و تروریسم با روسیه همراهی کرده است؛ تجربه موفق همکاری در صلح تاجیکستان میان روسیه و ایران نمونه دیگری از این اتحاد است.   در اتحاد برای مقابله با طالبان نیز ایران و روسیه در کنار یکدیگر ایستادند و در مسائل قفقاز جنوبی نیز دارای منافع تهدیدات مشترک‌اند. بایکین با رد تحلیل‌های سطحی و پوچ درباره استفاده ابزاری ایران از روسیه یا برعکس، می‌گوید آمریکا متوجه عمق این قرابت شده است و از نظر راهبردی، به نوعی به نزدیکی روسیه به ایران رشک می‌برد و طبعاً هم‌افزایی میان این دو قدرت نیز در نهایت به نفع آمریکایی‌ها نخواهد بود.
او با تأکید به متغیر رژیم صهیونیستی در شکل‌دهی روابط با ایران می‌گوید «رژیم صهیونیستی تمام تلاش خود را صرف برهم زدن بهبود احتمالی روابط میان تهران و غرب خواهد کرد. این امر به خصوص از طریق لابی قدرتمند رژیم صهیونیستی در کنگره آمریکا صورت خواهد گرفت.
ارزیابی و جمع‌بندی
آکادمی علوم روسیه مجموعه‌ای عظیم و وابسته به دولت روسیه است، به طوری که مدیر آن نمی‌تواند بدون نظر مثبت از سوی رئیس جمهور انتخاب شود.   انطباق این آکادمی با اهداف حاکمیت پس از سازماندهی مجددی که در سال ۲۰۱۳ انجام شد به شدت افزایش یافت و اکثر مقامات آن با نظر دولت منصوب می‌شوند. گفته می‌شود طرح سازماندهی مجدد این فرهنگستان عظیم را میخائیل کوالچوک یکی از نزدیکان پوتین نوشته است.   قانون مصوب دوما به شماره ۲۵۳-FZ که در ۲۷ سپتامبر ۲۰۱۳ ابلاغ شد، فرم سازمانی و حقوقی آکادمی علوم روسیه را به عنوان سازمان غیرانتفاعی تأسیس شده توسط فدراسیون روسیه که اهدافی در چهارچوب سیاست علمی و فنی دولتی دارد تعیین و آن را در قالب نهادی فدرال با بودجه‌ای دولتی تأسیس کرد.
به طور کلی، فعالیت‌های این مجموعه علی‌رغم اعلام بی‌طرفی، همسو با اهداف کلان دولت روسیه است. تحلیل‌های سیاسی اعضای آکادمی علوم روسیه در خصوص مسائل ایران عمدتاً دارای گرایش‌های ایجابی بوده‌اند و در موارد اشاره شده نیز لحن تحلیلگران و نگرش آنان به موضوعات مرتبط با «ایران» مؤید این ادعاست.   در واقع، اکثر اعضای این آکادمی به خصوص مؤسسه شرق‌شناسی روسیه نگرش مثبتی به ایران دارند و به شیوه‌های گوناگون می‌کوشند تصاویر مثبتی از ایران بسازند.
فارغ از سطوح همکاری دو کشور، یکی از علت‌های مهم تصویرسازی مثبت تحلیلگران آکادمی علوم روسیه از ایران، حضور مداوم و متناوب در جمهوری اسلامی و همچنین تعامل با ایرانیان در روسیه است.
انتهای پیام/  برچسب ها: روسیه شرق شناسی

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: روسیه شرق شناسی آکادمی علوم روسیه روسیه و ایران منطقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۷۹۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضد حمله آمریکا به توسعه روابط ایران با شرق | فشار بر مالزی

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: آمریکا و اروپا در جریان حمله هوایی رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق و پاسخ ایران به این حمله، به دنبال تحریم‌های اقتصادی شدیدتری علیه ایران برآمده‌اند. این اقدام ناعادلانه تشدید فشارها بر متحدان ایران را هم دنبال می‌کند و از این طریق به دنبال منزوی ساختن ایران در روابط اقتصادی خود با کشورهای شرق و جنوب شرق آسیاست. در بخشی از این حرکت مرموزانه، کاخ سفید با ادعای وساطت نفتی مالزی در فروش نفت ایران به چین، در پی بر هم زدن روابط این کشورهای آسیایی برآمده است.

مالزی در مواضع ضد اسرائیلی به‌ویژه در جریان جنگ اخیر حماس و رژیم صهیونیستی نقش پررنگی از خود نشان داده است. تنها یک روز پس از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر، وزارت خارجه مالزی بیانیه‌ای منتشر کرد که در آن از دولت اسرائیل به عنوان «دولت آپارتاید» یاد کرد که فلسطینی‌ها را تحت «اشغال، محاصره و رنج طولانی‌مدت غیرقانونی» قرار می‌دهد.

ایران در حال حاضر سومین شریک تجاری بزرگ مالزی در خاورمیانه پس از امارات متحده عربی و عربستان سعودی است. مهمتر از آن، مالزی مدت‌هاست که یکی از معدود کشورهایی است که شهروندان ایرانی می‌توانند بدون ویزا به این کشور سفر کنند، شرایطی که اقامت حدود ۲۰۰ هزار ایرانی از جمله صاحبان مشاغل، گردشگران و دانشجویان دانشگاه‌های انگلیسی زبان در این کشور را رقم زده است.

در موج فشارهای اروپایی برای تحریم سپاه پاسداران، گزارش‌های مشابه مدعی نفوذ سپاه پاسداران به تمام حوزه جنوب شرق آسیا شدند و به فضاسازی‌ها در این خصوص دامن زدند.

اندیشکده واشنگتن با طرح این موضع ضدایرانی که «مالزی محیطی مناسب برای فروش غیرقانونی نفت ایران است و تهران را قادر می‌سازد تا از تحریم‌های آمریکا فرار کند»، مدعی شد «مالزی با برچسب‌گذاری مبدأ محموله‌ها به‌نام کشور طرف سوم مانند عمان، امارات و خود مالزی، مبدأ محموله را پنهان می‌کند. به طور مشخص، چین در نوامبر ۲۰۲۳ رکورد واردات ۱.۲ میلیون بشکه در روز نفت از کوالالامپور را ثبت کرد که دو برابر مقدار نفتی است که مالزی تولید می‌کرد (حدود ۶۰۰ هزار بشکه در روز). در همین حال، صادرات ماهانه نفت ایران - که ۹۱ درصد آن به چین می‌رود - در اوت گذشته (مردادماه ۱۴۰۲) به بالاترین حد تخمین زده شده در پنج سال گذشته رسید.»

ایالات متحده بارها به دنبال محدود کردن روابط رو به رشد کوالالامپور با ایران از طریق تحریم نهادهای مختلف مستقر در مالزی بوده است. در فوریه ۲۰۲۳، وزارت خزانه‌داری سه شرکت در مالزی و سنگاپور را به تسهیل فروش و حمل میلیون‌ها دلار نفت و مواد پتروشیمی از طرف یک شرکت با ارتباطات شناخته شده با ایران متهم کرد. در ماه دسامبر، چهار شرکت دیگر در مالزی و یک شرکت در اندونزی به دلیل مشارکت در تسهیل برنامه هواپیماهای بدون سرنشین ایران تحریم شدند.

موسسه واشنگتن درباره اقدامات خصمانه آمریکا در تشدید فشارها بر ایران و درگیر کردن مالزی در این مسئله نوشته است «در مورد اقدامات کوالالامپور علیه اسرائیل و در حمایت از حماس، دولت بایدن تاکنون اقدامات خود در این زمینه را محدود به اخطارهای دیپلماتیک وزارت خارجه ایالات متحده و احضار سفیر مالزی در واشنگتن کرده است. ایالات متحده بیشترین توجه خود را معطوف به اقدامات تنبیهی و پیشدستانه در نقاطی کرده است که تصمیمات مالزی به‌طور مستقیم اهداف ایالات متحده را تهدید می‌کند، مانند تسهیل فروش غیرقانونی نفت ایران و ایجاد فضای مناسب برای فرار از تحریم‌ها.»

کد خبر 847278 برچسب‌ها ایران و آمریکا خبر ویژه ایران و مالزی

دیگر خبرها

  • ضد حمله آمریکا به توسعه روابط ایران با شرق | فشار بر مالزی
  • وزیر دفاع روسیه در دیدار با وزیر دفاع ایران: آماده گسترش همکاری های نظامی هستیم
  • دست رد پاکستان به سینه آمریکا درباره رابطه با ایران
  • ایجاد دبیرخانه دائمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا
  • پکن: ایالات متحده مانع توسعه چین می‌شود
  • ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم
  • ریابکوف: هدف بلینکن تضعیف روابط روسیه و چین است
  • محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا
  • مبانی فلسفی انقلاب اسلامی ایران در آکادمی علوم روسیه بررسی شد
  • سفر یک وزیر کره شمالی به ایران