Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک استاد اقتصاد در تشریح اولویت‌های دولت آینده در بخش اقتصاد، مدیریت نرخ ارز را ضروری‌ترین اقدام دولت سیزدهم دانست. گروه اقتصاد کلان بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ آلبرت بغزیات اقتصاددان و عضو هئیت علمی دانشگاه تهران درگفتگوی خود با بخش «ویژه‌نامه اقتصادی انتخابات ۱۴۰۰» بازارنیوز به مهمترین چالش‌های اقتصادی کشور اشاره و در تشریح اولویت‌های اقتصادی نامزد‌های انتخاباتی ریاست جمهوری گفت: متاسفانه ما مشکلات اقتصادی متعددی را  در کشور داریم و همین موضوع باعث شده که داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری چالش‌های زیادی را در پیش روی خود داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



 این اقتصاددان خاطر نشان ساخت: در این سال‌ها سفره معیشت مردم به شدت کوچک شده و افزایش نرخ تورم یکی مهمترین و اصلی‌ترین دلایل این اتفاق اقتصادی محسوب می‌شود.

وی افزود: من و بسیاری از کارشناسان اقتصادی دیگر اعتقاد داریم که بی ثباتی نرخ ارز و نوسانات شدید این بازار باعث افزایش افسار گسیخته نرخ تورم شده است. ثبات و مدیریت بازار ارز می‌بایست اولویت نخست همه نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری باشد چرا که با نظارت بر وضعیت نرخ ارز به تدریج شرایط اقتصاد کشور نیز به نقطه ثبات بازخواهد گشت.

این استاد دانشگاه تشریح کرد: شخصی که برای انتخابات ریاست جمهوری وارد شده است باید پیش‌بینی و مدیریت مناسبی در قبال بازار ارز داشته باشد؛ در غیر این صورت با خارج شدن بازار ارز از کنترل نرخ ارز تا ۳۵ هزار تومان هم خواهد رسید.

بغزیان یاد آور شد: در ابتدای نوسانات بازار و همزمان با روز‌های حضور عبدالناصر همتی در بانک مرکزی به نکات و راهبرد‌های  مهمی اشاره کرد و حتی  برای مهار  وضعیت بازار ارز تا حدودی به این نکات عمل کرد، اما در نهایت  این گونه اقدامات ادامه‌دار نبوده و بعد‌ها شاهد افزایش بی‌رویه نرخ ارز در بازار ارز بودیم.

 این اقتصاددان تاکید کرد: یقینا با کنترل دقیق بازار ارز بسیاری از مشکلات اقتصادی نیز حل خواهد شد چرا که متاسفانه همه امور اقتصادی کشور بر مبنای قیمت ارز ارزیابی می‌شود و این سلطه اساس اقتصاد کشور را تخریب کرده است.

وی متذکر شد: با نظارت و توجه ویژه به بازار ارز، دلالان و سوداگران اقتصادی برای ادامه فعالیت اقتصاد خود بر سر دوراهی قرار گرفته و به این نتیجه می‌رسند که آیا دست به معامله بزنند یا خیر و به تناسب چنین اقدامی شرایط بازار‌های اقتصادی کشور به ویژه مسکن، خودرو و دیگر کالا‌ها شرایط واقعی را تجربه خواهند کرد.

*تولید کنندگان نیازمند ارز برای تهیه مواد اولیه

بغزیان در ادامه مصاحبه خود به وضعیت تولیدکنندگان و  نیاز واحد‌های صنعتی و کشاورزی برای تامین مواد اولیه اشاره کرد و گفت: علاوه بر ثبات بازار ارز کشور، تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه و قطعات یدکی مورد  نیاز  خود به ارز قابل توجه‌ای نیاز دارند و بانک باید در کسوت یک نهاد مالی از واحد‌های تولیدی حمایت کند.

 این اقتصاددان تاکید کرد: در چنین موقعیتی نظام بانکی و بانک مرکزی کشور وظیفه دارد به جای بنگاه‌داری نقش واسطه‌گری مالی خود را ایفا کند و در خصوص واردات مواد اولیه و قطعات یدکی مورد نیاز تولید، در کنار تولیدکنندگان به نقش آفرینی بپردازد.

وی افزود: البته در این راستا بانک مرکزی علاوه بر حمایت‌های مالی می‌تواند برای تساهل در امور تولیدکنندگان با نظارت دقیق، ارز ترجیحی را به تولید کنندگان تخصیص دهد و باید در این بین مراقب باشد که ارز ترجیحی به دست فعالان اقتصادی و تولید کنندگان برسد نه دلالان و سوداگران اقتصادی.

این استاد دانشگاه خاطر نشان ساخت: به تناسب چنین وضعیتی نهاد‌های نظارتی مرتبط با قوه قضائیه نیز موظفند حداکثر توانایی خود را برای نظارت بر بازار ارز به کار برده و علاوه برآن کافیست قوه مجریه امور بازار ارز را به طور صحیح  اداره کند.

 *وعده اقتصادی غیر واقعی ندهید، مردم به عملکرد شما نگاه می‌کنند

بغزیان در ادامه، به وعده‌های انتخاباتی برخی از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرد و گفت: نکته مهمی که در خصوص انتخابات وجود دارد این است که نامزد‌ها باید وعده و شعار‌هایی را مطرح کنند که با ظرفیت اقتصاد کشور هم‌خوانی داشته باشد.  داوطلبان در صحبت‌ها و سخنرانی‌های خود از ارائه طرح‌های اقتصادی غیر واقعی و کاذب بپرهیزند چرا که مردم در این دوره هوشیار هستند و به چند شعار کلیشه‌ای توجه‌ای ندارند.

وی تاکید کرد: شعار و وعده‌های پوپولیستی تنها یک شوخی بچه‌گانه است و مردم دیگر به این گونه مباحث اهمیت نمی‌دهند. مردم به دنبال این هستند که چه کسی با برنامه و قدرت عمل خود می‌تواند وضع معیشتشان را بهبود ببخشد.

این استاد دانشگاه یادآور شد: اکنون  به تناسب وضعیت کشور بار بسیار سنگینی روی دوش نامزد‌های انتخابات است و در مقطع فعلی این افراد وظیفه دارند با شعار و وعده‌های انتخاباتی عقلانی مردم را برای مشارکت در انتخابات تشویق کنند.



*بازار نیازمند مدیریت است نه ارزپاشی

 بغزیان در پاسخ به این سوال که چقدر ممکن است دولت بعدی با ارز پاشی بتواند بازار ارز را کنترل کند، گفت: ارزپاشی در کوتاه مدت ثبات مقطعی را در بازار به ارمغان می‌آورد، اما این اقدام تنها یک سیاست مقطعی و مُسکن است که اثر آن در همان کوتاه مدت از بین می‌رود.

این اقتصاددان افزود: زمانی که بازار ارز مدیریت شود، نرخ ارز در یک نقطه ثبات قرار می‌گیرد، در نتیجه وضعیت اقتصادی کشور نیز در یک نقطه تعادل قرار دارد؛ چرا که متاسفانه وضعیت بسیاری از بازار‌های اقتصادی کشور وابسته به نرخ ارز است.   وی عنوان کرد: به هر میزان که نرخ ارز کاهش یابد این موضوع می‌تواند برای تولیدکننده اثرات مثبتی را به همراه داشته باشد، چرا که اکنون عمده مشکلات تولیدکنندگان این است که هزینه تولید کالا بسیار بالا است.

این اقتصاددان خاطر نشان ساخت: هنگامی که نرخ ارز و به دنبال آن هزینه تولید در پایین‌ترین حد خود باشد،  شاهد اثرات مثبتی در فرآیند بازار خواهیم بود.

*ارز باید تک‌نرخی باشد

بغزیان ضمن انتقاد از چندنرخی بودن نرخ ارز در شرایط فعلی، گفت: اکنون بسیاری از کشور‌های جهان سیستم بانکی و رابطه پول ملی خود با ارز‌های جهانی مانند دلار و یورو  را کاملاً با ثبات و به صورت تک‌نرخی اداره می‌کنند و بر همین اساس دو نرخی بودن ارز می‌تواند زمینه‌ساز فساد و رانت شود.

 این استاد دانشگاه افزود: ارز ترجیحی در حالتی می‌تواند تاثیر گذار باشد که بانک مرکزی و دولت در راستای تسهیلات مالی به تولید کنندگان بتوانند هزینه‌های تولید را کاهش دهند؛ به طور مثال با تخصیص ارز ترجیحی برای واردات نهاده‌های دامی و کشاورزی می‌توان شاهد آن بود که قیمت نهایی محصولات کشاورزی و دامی در پایین‌ترین سطح باشد.

وی تاکید کرد: یقیناً با حمایت ارزی دولت از واحد‌های کشاورزی و صنعتی ما شاهد کاهش هزینه تولید و در نتیجه کاهش قیمت کالا هاس اساسی مورد نظر مردم خواهیم بود.   پایان پیام// برچسب ها: دولت سیزدهم ، آلبرت بغزیان ، نرخ ارز ، تولید لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000OML

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: دولت سیزدهم آلبرت بغزیان نرخ ارز تولید انتخابات ریاست جمهوری استاد دانشگاه تولید کنندگان اقتصادی کشور بانک مرکزی ارز ترجیحی بازار ارز نامزد ها نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۸۱۷۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صفر شدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده

تین نیوز

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه گفت: پیش بینی می شود تا دو ماه آینده بالای ۸۸ درصد اقلام مورد مبادله بین ایران و روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار شوند.

به گزارش تین نیوز به نقل از تسنیم، کامبیز میرکریمی عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه با بیان اینکه موافقت نامه های تجارت آزاد کشورهای دنیا با همسایگان، دسترسی صادرکنندگان به بازار را تسهیل می کند اظهار کرد: مهم ترین اصلی که ما از آن غافل بودیم انعقاد موافقت نامه هایی است که دسترسی به بازار را برای صاحبان کسب و کار کشور تسهیل می کند.

وی افزود: مهم ترین قدمی که اخیراً برداشته شده امضای موافقت نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا متشکل از کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان و ارمنستان است. صادرات ما تا سال 1397 در حد 260 میلیون دلار بود اما بلافاصله با اجرای آن در سال 1398 صادرات کشورمان به بالای 400 میلیون دلار جهش پیدا کرد. صادرات ما حتی در زمانی که به خاطر اپیدمی کرونا، گمرکات بسته بود از 500 میلیون دلار هم عبور کرد و الان به 1 میلیارد دلار رسیده و تازه این شروع کار است.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه ادامه داد: تجارت آزاد هنوز کامل نشده و فقط تعرفه های ترجیحی با 50 درصد و 75 درصد تخفیف اعمال شده و لیست ها برای تعرفه صفر مبادله شده است. پیش بینی می شود تا دو ماه آینده در پارلمان های تمام اتحادیه اقتصادی اوراسیا تصویب شود و بالای 88 درصد اقلام مورد مبادله بین ایران و روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار شوند و این موضوع، رقابت پذیری کالای ایرانی در برابر رقبای چینی و هندی و دیگر کشورها را به شدت افزایش می دهد.

میرکریمی با بیان اینکه موانع تجارت شرکت ها برطرف شدند و باید در حوزه شناختی و بازاریابی کار کنیم گفت: ما تا شش سال قبل در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری زیرساخت نداشتیم اما الان دائماً کشتی ها و کامیون های جدید اضافه می شوند و خط راه آهن منطقه شوروی سابق از مرز ایران عبور کرده است.

وی افزود: در حال حاضر شرق دریای خزر در محدوده پنج جمهوری آسیای میانه بروکراسی جدی دارد و جهش صادرات و واردات نشان می دهد هرچقدر سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت لجستیک انجام شود باز هم کم است. ما هنوز هم صف کامیون ها را داریم و از دولت تقاضا کردیم حمایت ها و تسهیلات خود را از این بخش ادامه دهد.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه بیان کرد: هم اکنون رابطه بانکی بین ایران و روسیه وجود دارد اما بخشی از ظرفیت بانکی بین دو کشور بلااستفاده مانده که به دو نرخی بودن ارز در کشور ما و روسیه برمی گردد.

میرکریمی درمورد تنوع کالاهای صادراتی ایران به روسیه گفت: مواد غذایی و لبنی، کالاهای لوکس مانند فرش ماشینی و پسته، محصولات نساجی و صنایع پلاستیک و صنایع پایین دست پتروشیمی بازار خوبی در روسیه پیدا کرده همچنین توربین های گازی و کاتالیست نیز متقاضی دارد و فقط یک بازاریابی اساسی لازم است.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه در پایان این برنامه، جذب توریست های تجاری را در رونق اقتصاد کشور به شدت موثر خواند و گفت: توریست های تجاری یک نوع سفیران اقتصادی برای کشور محسوب می شوند که می توانند اتفاقات تجاری مهمی را رقم بزنند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • آحاد مردم در نظارت و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت
  • رویکرد ایدئولوژیک دولت رییسی، ریشه ادامه چالش‌های اقتصادی
  • بازارهای نوظهور جهان با سریع‌ترین رشد در دوره ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۹
  • آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید شود؟ 
  • آخرین وضعیت مناطق سیل‌زده/ آماده باش ستاد‌های بحران در ۲ روز آینده
  • وزارت رفاه: تا هفته آینده، برنامه دولت برای نحوه تداوم طرح کالابرگ اعلام می‌شود
  • نقاط قوت و ضعف مجلس یازدهم/ «نظارت» در مجلس آینده تقویت شود
  • صفر شدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • دولت بدون مماشات با سوداگران امنیت اقتصادی کشور مبارزه کند
  • آینده سرخابی‌ها با تعیین نحوه مدیریت ترسیم می‌شود