Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، "قاسم تقی‌زاده‌خامسی" صبح امروز در آئین بزرگداشت پنجاهمین سالگرد بهره‌برداری از سد ارس که در منطقه صفر مرزی ایران با حضور وزرای نیرو و انرژی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان برگزار شد، با اشاره به شرایط ویژه کرونا در جهان اظهار کرد: چقدر خوب می‌شد اگر این رویداد بسیار بزرگ با حضور جهانیان برگزار می‌شد، اما گستره ویروس کووید ۱۹ این افتخار را نصیب ما نکرد که جهانیان را امروز در این رویداد داشته باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا خاطرنشان کرد: حوضه آبریز رودخانه مرزی ارس در پهنه‌ای به وسعت حدود ۹۷ هزار کیلومتر مربع بخش‌هایی از کشورهای ایران، ترکیه، ارمنستان و آذربایجان را در بر می‌گیرد. مناطق کوهستانی و مرتفعی چون دامنه‌های سبلان، آرارات و دشت‌های وسیعی که در تراز پایین تر از ۵۰۰ متر قرار دارند.

وی با بیان اینکه ویژگی‌های این مکان موجبات تنوع اقلیم قابل توجه در این حوضه را فراهم آورده‌، ادامه داد: از نظر جغرافیای سیاسی و حقوق بین الملل رودخانه ارس، یک رودخانه مرزی بین الملل است و از این روی یکسری مناسبات و تعاملات سازنده در جهت ارتقای همکاری‌های آبی بین کشورهای نامبرده را می‌طلبد.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران تصریح کرد: در زمینه همکاری‌های فنی، اقتصادی بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان روی رودخانه ارس می‌توان به احداث چهار سد ارس، خداآفرین، میل مغان و  قیزقلعه‌سی و همچنین به پیگیری‌های احداث نیروگاه برق آبی اردوباد و مارازاد بر روی رودخانه ارس اشاره کرد.

تقی‌زاده خامسی یادآور شد: پیشینه همکاری این دو کشور به اجرای موافقتنامه سال ۱۹۵۷ میلادی در تهران برمی‌گردد که تحت عنوان موافقت‌نامه تهیه طرح‌های مقدماتی مربوط به استفاده مساوی و مشترک از قسمت‌های مرزی رودخانه ارس و اترک برای آبیاری و تولید نیروی برق به امضا رسیده است. پس از انجام مطالعات اولیه و کارشناسی موضوع ایجاد و احداث دو سد روی ارس مربوط به سال ۱۹۶۳ میلادی به امضا رسید و در نهایت سد مخزنی ارس در ناحیه نخجوان و سد انحرافی میل مغان طراحی و اجرا شد.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه با احداث سد ارس و سد میل مغان بهره‌برداری از رودخانه ارس به صورت مساوی و مشترک وارد مرحله جدید و جدی‌تری شد، گفت: طی ۵۰ سال اخیر کارشناسان هر دو کشور ضمن انجام تعاملات سازنده و همکاری‌های نزدیک در بهره‌برداری هر چه بهتر از این سازه‌ها و همچنین در راستای رفع تنش‌های آبی و گذراندن خشکسالی عملکرد بسیار رضایت بخشی داشتند و با برگزاری منظم اجلاس‌ها به صورت سالانه نسبت به تنظیم پروتکل‌ها و ارائه نقشه راه بهره‌برداری از این تاسیسات مهم را انجام دادند.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران  خاطرنشان کرد: در ادامه تعاملات سازنده دو کشور، در این مراسم نیز پنجاهمین پروتکل همکاری بین ایران و آذربایجان در خصوص بهره‌برداری از منابع آب و انرژی ارس و همچنین پروتکل مربوط به پیگیری نهایی کردن توافقات مربوط به هزینه‌های سد خداآفرین و تشکیل کمیته بین دو کشور مبادله خواهد شد.

انتهای پیام/60001

منبع: فارس

کلیدواژه: منابع آب جمهوری آذربایجان آذربایجان وزیر نیرو معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا باکو سدخداآفرین قیز قلعه سی نیروگاه آبی اردوباد مارازاد آراز بهره برداری رودخانه ارس منابع آب دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۸۴۹۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آژانس به مسیر عقلانیت باز می گردد؟

سفر دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران در هفته سوم اردیبهشت، شاید فرصتی برای حل مسائل اختلافی ایران و آژانس و بازگشت این نهاد ناظر سازمان ملل به مسیر حرفه ای خود ایجاد کند.

به گزارش مشرق، بنابر اعلام بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی، رافائل گروسی دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در ابتدای هفته سوم اردبیهشت ماه برای شرکت و سخنرانی در نخستین کنفرانس بین المللی علوم و فنون هسته ای اصفهان و همچنین رایزنی با مقامات ایرانی از جمله محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به کشورمان سفر خواهد کرد.

پیش تر نیز گروسی در اسفند ماه سال گذشته با ابراز علاقه برای سفر به ایران عنوان داشت: امیدوارم هر چه زودتر فرصتی پیدا کنم و حضوری با آنها (مقامات ایران) صحبت کنم. مدیرکل آژانس پیشتر از این در گفت‌ وگو با خبرگزاری رویترز برای انجام این سفر اعلام آمادگی کرده بود، افزود: اگر دعوتم نکنند نمی‌توانم بروم بنابراین هر وقت احساس کنند که آماده گفت‌وگو با من هستند بسیار خوشحال خواهم شد که به آنجا برگردم.

این درحالیست که بعد از اعمال محدودیت های ایران در جمع‌آوری برخی از دوربین های نظارتی و فراپادمانی آژانس و همچنین تعدیل برخی از بازرسان اروپایی در پاسخ به اقدامات مغرضانه تروئیکای اروپایی و آژانس در شورای حکام، رافائل گروسی طی ۲ سال گذشته تلاش های زیادی برای سفر به تهران و دیدار با مقامات ایرانی داشته است.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از شروع توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران تاکنون ۲ بار از زمانی که دولت سیزدهم روی کار آمده به تهران سفر کرده است.

توپ در زمین کدام طرف است

سفر پیش روی گروسی به ایران در حالی صورت می پذیرد که در سایه سیاسی کاری های آژانس و همچنین عناد و غرض ورزی طرفین غربی حاضر در این نهاد بین المللی، روابط ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در مقاطعی دچار خدشه گشته بود. بدون شک این سفر فرصتی بسیار خوب برای رایزنی طرفین و همچنین حل مسائل اختلافی بین اژانس بین المللی انرژی اتمی به شمار می‌آید.

گروسی سال گذشته در افتتاحیه نشست فصلی شورای حکام آژانس در وین، در سخنانی دوپهلو ضمن بیان این نکته که هیچگونه اطلاعاتی درباره ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران در اختیار ندارد، مجدداً به طرح ادعاهای بی اساس درباره لغو مجوز بازرسان آژانس انرژی اتمی در ایران و همچنین اتهام زنی به ایران در مورد عدم همکاری با این سازمان اقدام نمود.

با وجود آنکه ایران در چارچوب موافقت نامه پادمانی بالاترین سطح همکاری با آژانس را در بین کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی داشته است و علی رغم چنین سطحی از حسن نیت ایران در رفتار و تعامل با آژانس، دبیرکل این نهاد در سخنان خود برخلاف تاکید بر همکاری‌ها و تعاملات ایران، از عناوینی همچون نگرانی و شک و تردید درباره برنامه هسته ای ایران استفاده می کند.

بدون شک سیاسی‌کاری های پیشین آژانس نه تنها دستاوردی را در مسیر ارتباط این نهاد با کشورمان به ارمغان نیاورده بلکه حسن نیت پی در پی ایران در مسیر تعامل با آژانس و بدعهدی و اظهارات ضد و نقیض از سوی دبیرکل آژانس منجر به خدشه های جدی به این ارتباط شده است.

در همین زمینه، رئیس سازمان انرژی اتمی، در مورد سفر «رافائل گروسی» به ایران و حل مسائل پادمانی در جمع خبرنگاران پس از جلسه هیات دولت این هفته، عنوان داشت: مسائل پادمانی آن گونه که تعریف و وضع شده، همواره در حال تعامل و گفت‌وگو بودیم. این مسائل از زمان آغاز تاکنون چهار مکان بود، دو مکان حل و فصل شده و درباره دو مکان در حال تبادل نظر و گفت‌وگو هستیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: با توجه به اینکه جمهوری اسلامی بر بیانیه اسفند ماه ۱۴۰۱ همچنان پابرجا هست و در چارچوب آن بیانیه تعامل داریم، این موضوع هم مورد پرسش بوده چون توسط جریان مخربی که در غرب علیه این برنامه فعالیت می کنند زیر سوال رفته بود و در پایدار بودن آن تشکیک می‌کردند!

اسلامی اعلام کرد: آقای رافائل گروسی اعلام کرده است در ایران دیدارهایی خواهند داشت و من هم با وی دیدار دارم و مطمئن هستم که ابهامات برطرف می شود و ما می‌توانیم در چهارچوب پادمان و معاهده ان پی تی(NPT) روابط خود را با آژانس تقویت کنیم.

وی در مورد همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز، تصریح کرد: ما ورود هیچ بازرسی را ممنوع نکردیم. ۱۳۰ بازرس آژانس مجاز به حضور در ایران هستند و می‌توانند برای بازرسی حضور داشته باشند. بازرسی آژانس در چارچوب پادمان آنها در حال انجام است و این مساله اصلا سیاسی نیست و ما در فرآیندهای همکاری با آژانس این موضوع را مکرر اثبات کرده و آنها هم به این موضوع اذعان دارند.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره اظهارات گروسی درباره برنامه تسلیحاتی ایران، بیان کرد: «این‌ها موضع‌گیری نیست و سوال خبرنگار است و جریان مخرب و صهیونیستی که مرتب سعی می‌کند به دنیا القا کند که برنامه ایران صلح آمیز نیست، این سوال را پرتکرار می‌پرسند. گروسی همواره گفته که هیچ نشانه‌ای از برنامه تسلیحاتی ایران وجود ندارد».

اصلاح روند غیرسازنده و حسن رفتار متقابل آژانس در برابر کشورمان می تواند همکاری های مابین را افزایش داده و مسیر تعامل آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران را روز افزون کند.

در همین راستا، یکی دیگر از فرصت های طلایی برای گسترش همکاری های بین ایران و آژانس، استفاده از ظرفیت کنفرانس بین المللی علوم و فنون هسته ای ایران در شهر اصفهان است. این کنفرانس به نوبه خود می‌تواند به معرفی توان علمی فناوری صلح آمیز هسته ای ایران کمک کرده و فرصتی برای ارتباط علمی و توسعه همکاری ها بین کشورمان و سایر کشورها در حوزه فناوری صلح آمیز هسته ای باشد.

سفر پیش روی گروسی بستر خوبی را برای بهبود روابط آژانس با ایران فراهم خواهد کرد، به شرطی که این دیپلمات آرژانتینی رویه های قبلی خود که اعمال سیاست های دیکته شده برخی از طرف های غربی در قبال ایران بود را اصلاح کرده و مسیر پرونده هسته ای ایران را به چارچوب های متعارف آژانس بین المللی انرژی هسته ای برگرداند.

نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای ایران ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت ماه در اصفهان برگزار می شود.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • از مدار بهره برداری خارج شدن چشمه کاوات به علت طغیان
  • گسترش همکاری‌ها با کشور همسایه کمکی به دیپلماسی فرهنگی است
  • معاون وزیر دفاع جمهوری آذربایجان با سرتیپ نصیرزاده دیدار کرد
  • آژانس به مسیر عقلانیت باز می گردد؟
  • همکاری با ایران بهترین راه حل بحران انرژی پاکستان است
  • تفاهم‌نامه‌های همکاری اقتصادی میان اتاق تبریز و فدراسیون اتاق‌های سوریه
  • غفلت در بهره‌برداری از میادین مشترک نفت و گاز، چه بر سر آینده اقتصاد می آورد؟
  • ظرفیت‌های اقتصادی افغانستان برای ایران حائز اهمیت است
  • ۳۰ کیلومتراز محور ترانزیتی خوی به رازی آماده بهره برداری شد
  • امضای ۲ سند توسط روسای کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات