Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهم‌ترین اصل در آموزش آنلاین، دسترسی به اینترنت است، دولت وظیفه دارد که زیرساخت‌های لازم برای گسترش اینترنت را در سراسر ایران را فراهم کند. باید هزینه اینترنت برای دانش‌آموزان و معلمین رایگان شود تا ‌از این نظر کسی دچار هزینه‌های اضافی نشود. - اخبار اجتماعی -

به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا مهدی محمود اقدم پژوهشگر اجتماعی فرهنگی در یادداشتی به چگونگی مواجهه آموزش و پرورش با آموزش آنلاین در دوران پساکرونا پرداخت و نوشت: شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان و انتشار گسترده آن بسیاری از شئونات زندگی و هنجارهایی که به آن عادت کرده بودیم را کاملا تغییر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از این تحولات عمیق، در سیستم آموزشی کشور رخ داد که نتیجه آن آموزش دانش‌آموزان در فضای مجازی به شیوه آنلاین است.

تا پیش از شیوع ویروس کرونا کمتر کسی فکر می‌کرد که دانشگاه‌ها و مدارس برای ماه‌ها تعطیل شده و این حجم از فعالیت‌های آموزشی به فضای مجازی منتقل شود؛ حتی در هفته‌های ابتدایی همه‌گیری این بیماری نیز عده‌ای تعطیلی مدارس را موقتی می‌دانستند و آموزش آنلاین امری محال به نظر می‌رسید.

با این حال، اکنون نزدیک به 16 ماه است که دانش‌آموزان سر کلاس‌های مجازی می‌نشینند، یک سال تحصیلی کامل را به این شیوه گذراندند و از این نظر تجربه‌ای خوب را در اختیار داریم.

در این نوشتار سعی شده تا ضمن بررسی شرایط آموزش و پرورش پساکرونا، قوانین و ضوابطی که باید برای مسیر پیشرو درنظر گرفته شود مورد بررسی قرار گیرد.

واکسیناسیون عمومی با سرعت قابل قبولی در دنیا و ایران در حال انجام است و به نظر می‌رسد که با تولید انبوه واکسن ایرانی به زودی شاهد واکسینه شدن ایرانیان و کاهش جدی ویروس کرونا در کشورمان باشیم. یکی از نتایج این موضوع، بازگشایی دوباره مدارس و حضور دانش‌آموزان در کلاس‌های درس است اما باید این سوال را پرسید که شرایط آموزش و پرورش ما پس از همه‌گیری کرونا چه شکلی خواهد بود و چه تفاوت‌هایی با قبل از آن دارد؟ آیا تجربه‌ای که در آموزش آنلاین کسب شده است، به تاریخ می‌پیوندد یا می‌توان باز هم از آن استفاده کرد؟ اگر قرار است آموزش آنلاین را به عنوان یکی از شیوه‌های آموزش درنظر بگیریم، چه ضوابط و قوانینی را برای آن باید درنظر بگیریم؟‌

پس از کاهش بیماری به واسطه واکسیناسیون، انتظار خانواده‌ها این است که مدرسه‌ها دوباره بازگشایی شده و دانش‌آموزان به صورت حضوری تحصیل کنند، اما سوال مهم اینجاست که آیا می‌توان دستورالعمل‌های بهداشتی را به نحوی در مدرسه‌ها رعایت کرد که کسی مبتلا نشود؟ ماجرا زمانی پیچیده‌تر می‌شود که بدانیم جهش‌های جدید ویروس ممکن است از واکسیناسیون نیز عبور کرده و بیماری‌زایی کنند. اگر چه بیماری‌زایی به دلیل دریافت واکسن، شدت به مراتب کمتری خواهد داشت اما باز هم باید راه‌حل‌هایی دقیق و علمی برای رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در مدارس اندیشیده شود.

در این بین، دولت سهم مهمی دارد و باید با اختصاص بودجه ظرفیت مدارس را بیشتر کرده تا فاصله‌گذاری اجتماعی رعایت شود. هم‌چنین باید تدابیر بهداشتی جدیدی برای حضور دانش‌آموزان در مدرسه اندیشیده شود تا نگرانی‌های والدین بابت حضور فرزندشان در مدرسه به حداقل برسد.

از سوی دیگر،‌ حضور در مدرسه و آموزش چهره به چهره در کلاس درس، روش سنتی است که سالهاست در آموزش و پرورش ما مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر ویروسی به نام کرونا شیوع پیدا نمی‌کرد همچنان به این شیوه عمل می‌کردیم اما حالا که فرصتی فراهم شده است تا تجربه آموزش آنلاین را هم داشته باشیم، باید آن را مزیتی نسبی برای سیستم آموزشی خود قلمداد کرده و مکملی برای آموزش حضوری بدانیم.

برای مثال بسیاری از دانش‌آموزان که در مناطق کوهستانی زندگی می‌کنند، در فصل سرد سال برای حضور در مدرسه باید با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کنند. می‌توان با گسترش زیرساخت‌های اینترنت در این مناطق و ارائه امکانات بهتر به آنان، بخشی از سال تحصیلی را به این شیوه برگزار کرد تا از خطرات و عواقبی که دانش‌آموزان را تهدید می‌کند، جلوگیری کرد.

هم‌چنین می‌توان فعالیت‌های فوق برنامه مدرسه که معلم امکان اجرای آن در کلاس را ندارد به همین شیوه دنبال کرد. آموزش آنلاین فرصتی را فراهم کرده تا دانش‌آموزان فعالیت‌های فوق برنامه خود را در قالب فعالیت‌های گروهی و تیمی دنبال کنند و نباید از این ظرفیت غافل شد. برای مثال می‌توان کلاس‌های مهارتی را در ساعات بعدازظهر و در فضای مجازی برگزار گرد.

چه خوب است که در آموزش آنلاین، معلمین بیشتر از گذشته، خود را ملزم به استفاده از مدیای تصویری و ویدئویی کنند که در آن صورت کیفیت آموزش بالاتر می‌رود. نسل جدید به واسطه ارتباط عمیق‌تری که با اینترنت و فضای مجازی دارد، بهتر می‌تواند با آموزش آنلاین ارتباط برقرار کرده و راحت‌تر مطالب درسی را فرا بگیرد.

در آموزش برخط توجه به چند نکته ضروری است:
1- عدالت آموزشی: در روزهای شیوع ویروس کرونا که مدارس مجبور شدند به سمت آموزش آنلاین بروند، دیده می‌شد که بعضی مدارس غیرانتفاعی سامانه‌های قوی فراهم کرده و خیلی سریع آموزش آنلاین را آغاز کردند، این موضوع در حالی است که بعضی مدارس دولتی به واسطه محدودیت‌ در منابع مالی امکانات کمتری داشتند. آموزش و پرورش با حمایت از مدارس دولتی و ارائه خدمات سامانه‌ای به آنها باید در جهت گسترش عدالت آموزشی گام بردارد تا مبادا هیچ دانش‌آموزی در هیچ جایی از کشور عزیزمان محروم از تحصیل بماند.

2- لزوم آموزش و افزایش سواد رسانه‌ای: بر پایه آمار سازمان تنظیم مقررات رادیویی در سال 1399، شمار کاربران اینترنت در ایران از 78 میلیون نفر فراتر رفته و از هر 100 نفر ایرانی 94 نفر از اینترنت بهره می‌گیرند. در این میان 25 تا 30 میلیون نفر از کاربران ایرانی، کودک و نوجوان هستند. شیوع ویروس کرونا و آموزش غیرحضوری نیز کمک کرد تا حضور این قشر در فضای مجازی دوچندان شود. با درنظر گرفتن این موضوع که فضای مجازی تهدیدها و آسیب‌هایی را برای این قشر آسیب‌پذیر دارد، باید مراقبت‌های بیشتری صورت گیرد. آموزش سواد رسانه‌ای به کودکان و نوجوانان راهی است که کمک می‌کند بر این مشکل فائق آییم.

اکنون در پایه دهم از متوسطه دوره دوم درس سواد رسانه‌ای گنجانده شده است اما به دلیل عدم نظارت دقیق، برگزاری این درس جدی گرفته نمی‌شود. علاوه بر این لازم است که دوره‌های آموزشی ویژه والدین برگزار شده تا ضمن یادگیری سواد رسانه‌ای این مطالب را به فرزندان خود منتقل کنند.

3- فراهم کردن زیرساخت‌های ارتباطی: از آنجا که مهم‌ترین اصل در آموزش آنلاین، دسترسی به اینترنت است، دولت وظیفه دارد که زیرساخت‌های لازم برای گسترش اینترنت را در سراسر ایران را فراهم کند. باید هزینه اینترنت برای دانش‌آموزان و معلمین رایگان شود تا ‌از این نظر کسی دچار هزینه‌های اضافی برای تحصیل خود نشود.

کلام آخر این نوشتار این که آموزش آنلاین در بستر فضای مجازی علیرغم تمام کم و کاستی‌ها، تجربه خوبی را برای نظام آموزشی ما رقم زد. باید بپذیریم که امروز به واسطه گسترش روزافزون اینترنت، آموزش آنلاین یکی از شیوه‌های نوین آموزشی بوده و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. علاوه بر این، پس از پشت سرگذاشتن یکسال کامل تحصیلی با همین شیوه، نسبت به نقاط ضعف و قوت این شیوه از آموزش کاملا آگاهیم، پس نباید به همین راحتی این تجربه را به دست فراموشی سپرد. البته آموزش آنلاین دارای کمبودهایی است که باید آنها را جبران کرد.

انتهای پیام/

R1010114/P/S2,22,1313/CT12 قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی ۱ توضیحات وزیر آموزش‌و‌پرورش درباره اعمال فوق‌العاده ویژه ۵۰ درصدی فرهنگیان ۲ اعلام شرایط تأمین معلم در مدارس دولتی و خاص/تشکیل کلاس درس با بیش از ۳۸ نفر ممنوع ۳ آیا رتبه‌بندی معلمان با تغییر دولت متوقف خواهد شد؟! ۴ شکایت ایران از کمپانی سوئدی به دلیل پایمال کردن حقوق "بیماران پروانه‌ای" ۵ حذف کامل دفترچه تأمین اجتماعی ظرف یک ماه آینده ۶ غرش‌ موتورهای سنگین؛ تخلیه هیجان موتورسواران و سوهان روح مردم ۷ آقای همتی! شما چرا از برخورد دستگاه قضا با فسادهای تولیدشده در دولت ناراحت هستید؟! ۸ جزئیات محدودیت و ممنوعیت سفر در تعطیلات نیمه خرداد اخبار روز اجتماعی فاجعه‌ای به نام "اسناد عادی"/ پولشویی، زمین‌خواری و کلاهبرداری‌ پیامد رسمیت بخشیدن به اسناد عادی آقای همتی! شما چرا از برخورد دستگاه قضا با فسادهای تولیدشده در دولت ناراحت هستید؟! جزئیات محدودیت و ممنوعیت سفر در تعطیلات نیمه خرداد اجرای "مِگا‌پروژه" در تهران نیاز به "مِگا‌شهردار" دارد!/ گره‌گشایی اتوبان امام علی در تهران با حدود ۳ هزار میلیارد تومان هزینه ساخت مهمترین اخبار رئیسی: دولت ما دولت دلالی نخواهد بود/ نمی‌توانم درد مردم را ببینم و کاری نکنم جلیلی در برنامه بدون تعارف : عمده مشکلات اقتصادی کشور به مدیریت داخلی برمی‌گردد/ در دفاع از حق مردم با هیچ کس نباید تعارف داشت کدخدایی: تأثیر آرای شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها بر میزان مشارکت بسیار اندک است مهرعلیزاده: یکی از برنامه های من لغو یا تخصصی کردن سربازی است/ یارانه ۵ دهک پایین جامعه را ۵ برابر می‌کنم همتی: ماهانه حداقل یک میلیون برای سه دهک پایین در نظر خواهم گرفت درباره ما ارتباط با ما آخرین اخبار | آرشیو اخبار پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS تلگرام اینستاگرام توییتر   آپارات   سروش   آی‌گپ
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شیوع ویروس کرونا آموزش آنلاین آموزش و پرورش سواد رسانه ای دانش آموزان فضای مجازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۰۲۸۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شبکه‌ای از دانش‌آموزان سمپاد در نمایشگاه دستاورد‌های پژوهشی شکل می‌گیرد



به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، الهام یاوری افزود: دومین نمایشگاه دستاورد‌های پژوهشی مدارس سمپاد ۱۶ تا ۱۷ اردیبهشت برگزار می‌شود.

رئیس سازمان ملی پرورش استعداد درخشان آموزش و پرورش گفت: در این نمایشگاه میزبان دانش آموزان مدارس سمپاد و دانش‌آموزان توانمند سایر مدارس که در جشنواره جوان خوارزمی رتبه کسب کرده‌اند، هستیم.

معاون وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: دانش‌آموزان توانمندی خود را به نمایش می‌گذارند تا صاحبان صنایع، توانمندی آنها را مشاهده کنند، همچنین دانش آموزان متوجه می‌شوند که توانایی حل مشکلات کشور و پاسخگویی به نیاز‌ها را دارند.

یاوری گفت: از همه دانش‌آموزان علاقه‌مند به پژوهش برای بازدید از این نمایشگاه دعوت می‌کنم تا دانش‌آموزان بتوانند از یکدیگر مطالب خوبی را بیاموزند.

وی همچنین درباره دلایل عدم تحقق تحصیل رایگان ۴ دهک کشور در مدارس سمپاد و تقاضای مدارس از خانواده‌ها برای دریافت شهریه توضیح داد: سازوکار پرداخت هزینه تحصیل ۴ دهک اول جامعه در مدارس هنوز اجرایی نشده است، اما به مدیران مدارس تاکید کردیم که پولی از ۴ دهک اول دریافت نکنند، شاید رسانه‌ها بتوانند کمک کنند، سازوکار پرداخت مبلغ تحصیل این دانش‌آموزان به سازمان پرورش ملی استعداد‌های درخشان تسهیل شود.

وی درباره جزئیات برگزاری دومین نمایشگاه دستاورد‌های پژوهشی مدارس سمپاد خاطر نشان کرد: ۱۱۸ طرح در گروه دختران و ۱۱۹ طرح در حوزه پسران در حوزه‌های مختلف ژنتیک، هنر، مکانیک و ادبیات فارسی ارائه شده است که دانش‌آموزان سمپاد یک سال تحصیلی را با تلاش برای کاربردی کردن دانسته‌های خود با هدف حل مسائل کشور طی کرده‌اند و اکنون دستاورد‌ها را در معرض نمایش گذاشته‌اند.

معاون وزیر آموزش و پرورش گفت: دانش‌آموزان مدارس سمپاد آماده هستند تا گام‌های بعدی را برای پژوهش بردارند، همچنین ۲۰۰ نفر از مسئولان کشور برای بازدید از نمایشگاه دعوت شده‌اند.

یاوری افزود: طرح‌ها با مشخصات و اسم دانش‌آموزان در دفترچه‌ای معرفی شده است و به مسئولان دولتی ارسال می‌شود، همچنین بخش خصوصی هم می‌تواند این دفترچه را دریافت کند و امکان تماس شرکت‌های دانش بنیان با دانش‌آموزان وجود دارد.

همچنین مدیرکل آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران در این نشست خبری اظهار کرد: برای پیشرفت به امید و برای امیدآفرینی به بازخوانی ومرور جلوه‌های پیشرفت در گذشته نیاز است.

مسعود بهرامی ادامه داد: تلاش براین است تا دانش‌آموزان به تدریس معلم و کلاس درس بازگردند همچنین بعد از اعلام نتایج امتحانات نهایی به تحلیل آن اقدام می‌کنیم، در گزارش مصداقی از عملکرد مدارس نداشتیم و نمی‌دانستیم، آیا کار معلم موثر بوده است یا خیر.

وی گفت: اکنون کلاس به کلاس گزارش وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان را داریم و در برنامه توانمندسازی معلمان به ما کمک می‌کنند.

دیگر خبرها

  • هویت‌سازی برای آینده دانش‌آموزان در دستور آموزش و پرورش است
  • آموزش و پرورش طرح نماد را با جدیت بیشتری دنبال کند
  • هویت‌سازی جز اولویت‌های آموزش و پرورش برای آینده دانش‌آموزان است
  • کمبود ۷۰ هزار مشاور و نیروی پرورشی در مدارس 
  • تجلیل از معلمان ماندگار ‌زنجان/ حال خوش معلمان ۸۰ ساله+‌فیلم
  • دانش آموزان با حساسیت کمبود آب آشنا شوند
  • مشکل رفت‌وآمد دانش آموزان شهرستان دیر حل شود
  • بهره برداری از ۱۵۷ کلاس درس در خواف
  • شبکه‌ای از دانش‌آموزان سمپاد در نمایشگاه دستاورد‌های پژوهشی شکل می‌گیرد
  • آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت