Web Analytics Made Easy - Statcounter

سرگستی کاراگانوف از مشاوران دولت پوتین معتقد است: ایران و روسیه همکاری خوبی در شکست طالبان و برقراری صلح در تاجیکستان داشته‌اند. ایران بالقوه باثبات‌ترین کشور منطقه کشور درحال رشد است، روسیه در راستای نیل به جهان چند قطبی ناگزیر از تعمیق روابط با ایران است.

خبرگزاری میزان - با ترسیم نمودار تحول نگرش روسیۀ پساشوروی به ایران، جابه جایی‌هایی با شدت نوسان گسترده قابل مشاهده است که در یک سوی آن، ایران به مثابه «متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان» و «متحدی در برابر دشمان مشترک» و در سوی دیگر به عنوان «تهدید جنوبی و به منزله ابزاری برای تنظیم روابط با غرب» مورد شناسایی قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از جلوه‌های عملی این نوسان، در ارائه دو رای متفاوت و مهم در شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران مشاهده می‌شود، مخالفت و وتوی قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ و موافقت و رای به قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ در ۹ ژوئن ۲۰۱۰ است.

«ایران در هندسه سیاست خارجی روسیه» عنوان کتابی به قلم محمد شاد است که وی در این اثر کوشیده است تصویری منطبق با واقعیت، از نحوه سیاستگذاری خارجی روسیه در مقابل ایران و عناصر دخیل در شکل‌گیری این سیاست‌ها ارائه دهد. خبرگزاری میزان در نظر دارد هر روز برشی از این کتاب را با خوانندگان خود به اشتراک بگذارد.

سرگستی کاراگانوف
کاراگانوف، متولد ۱۲ سپتامبر ۱۹۵۲ در مسکو، رئیس افتخاری شورای سیاست خارجی و دفاعی و از سیاستمداران نامدار روسیه و مشاوران دولت پوتین است.   او که در سال ۱۹۷۴ از دانشکده اقتصاد دانشگاه دولتی مسکو فارغ‌التحصیل شد، از پایان‌نامه فوق لیسانس خود با موضوع «نقش و جایگاه فراملی شرکت‌های بزرگ در سیاست خارجی ایالات متحده» در سال ۱۹۷۹ و از رسانه دکتری‌اش با موضوع «نقش و جایگاه اروپای غربی در استراتژی آمریکا در قبال اتحاد جماهیر شوروری ۱۹۴۵-۱۹۸۸ در سال ۱۹۸۹ دفاع کرد.   از ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۸ در دوره اتحاد جماهیر شوروی به عنوان پژوهشگر ارشد در آکادمی علوم فعالیت کرده است. کاراگانوف مؤلف ۲۲ کتاب است و نزدیک به ۴۵۰ مقاله با موضوع اقتصاد، سیاست خارجی، کنترل تسلیحات، استراتژی امنیت ملی و سیاست دفاعی دارد. آثار او در سی کشور از جمله روسیه، ایالات متحده آمریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا، هلند، فنلاند، دانمارک و یونان منتشر شده‌اند.   در اواسط دهه نود، روزنامه نیویورک تایمز (ایالات متحده آمریکا) از کاراگانوف در مقام یکی از دوازده کارشناس بزرگ در حوزه سیاست بین‌المللی نام برد. در سال ۲۰۰۵ نامش در فهرست صد روشنفکر با نفوذ در جهان نیز قرار گرفت.
او رئیس افتخاری و یکی از بنیانگذاران شورای سیاست خارجی و دفاعی بوده و ریاست دانشکده اقتصاد جهانی در «مدرسه عالی اقتصاد» را نیز برعهده داشته است.   در ضمن، در مجله «روسیه در سیاست جهانی» نیز با فئودور لوکیانوف همکار است. کارگانوف از سال ۱۹۹۱ عضو شورای روابط خارجی وزارت امور خارجه، بین سال‌های ۱۹۹۳-۱۹۹۱ عضو شورای ریاست جمهوری فدراسیون روسیه، و از سال ۱۹۹۳ عضو کمیته علمی شورای عالی امنیت ملی روسیه، و از سال ۲۰۰۱ مشاور معاون ریاست جمهوری در مسائل خارجی بوده است.   او همچنین از ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵ یکی از اعضای باشگاه توکیو بوده و توصیه‌هایی را برای اعضای گروه هشت تهیه کرده است. او همچنین نویسنده و سردبیر نشریات متعددی با موضوعات مشکلات اقتصادی، سیاست خارجی، کنترل تسلیحات، استراتژی امنیت ملی و سیاست خارجی و نظامی روسیه است.
از نظر کاراگانوف، ایران هسته‌ای برای روسیه خطر بالفعل محسوب می‌شود و اینکه روسیه غرب در راستای جلوگیری از دستیابی به غنی‌سازی نامتعارف اورانیوم همکاری کرده است، از منطق راهبردی تبعیت می‌کند. کاراگانوف سرمایه‌گذاری روسیه در بخش‌های نیروگاهی و نفت و گاز ایران مبتنی بر منافع ملی روسیه را تحلیل می‌کند. او بر این نظر است که همگرایی روسیه با ایران به تحقق جهان چند قطبی کمک خواهد کرد.
کاراگانوف در یادداشتی با عنوان «چشم‌اندازی جهان از نگاه روسیه» در حالی که بررسی جایگاه آینده روسیه را مد نظر دارد، با اشاره به اهمیت ایران در سیاست خارجی این کشور می‌نویسد «باتوجه به موضوع عضویت هند، پاکستان و همچنین طرح عضویت ایران در سازمان شانگهای، این نهاد در حال تبدیل شدن به هسته‌ای برای شکل‌گیری اوراسیای بزرگ یا جامعه بزرگ اوراسیاست که همکاری چین و روسیه نقش اصلی را در آن بازی می‌کند.   طبق این ایده، چین می‌تواند به هژمونی اقتصادی این اتحادیه تبدیل شود؛ اما سه کشور ایران، روسیه و هند می‌توانند با تحکیم همکاری‌ها به عنوان وزنه تعادل ایفای نقش کنند. طبیعتاً این اتحادیه خالی از رقابت نخواهد بود؛ اما می‌تواند مدلی دیالکتیک از رقابت و همکاری را در آن اجاره کرد.
کاراگانوف، که به چهر‌ه‌ای محافظه‌کار در روسیه شناخته می‌شود، می‌گوید روسیه باید قلب ژئوپلتیک اورسیایی باشد و اندیشه قدرت بزرگ جزئی از آرایش ژنتیکی مردمان روسیه در طول سیصد سال گذشته است.   در خصوص روابط ایران و روسیه نیز عنوان می‌کند «ما می‌توانیم تجارت دو جانبه را افزایش دهیم. مشابه برخی از کالا‌های ایران را روسیه از شمال آفریقا وارد می‌کند؛ چرا نتوانیم از ایران وارد کنیم؟   می‌توانیم حجم واردات از ایران افزایش دهیم. ما مایل‌ایم ایران از تنگنای بین‌المللی خارج شود. زمینه همکاری ما در خصوص خط لوله‌های نفت و گاز مساعد است. در دریای خزر، منافع مشترک ما این است که ثبات کشور‌های همسایه حفظ شود تا امکان استفاده از منابع نفت و گاز آن فراهم شود.   ایران و روسیه همکاری خوبی در شکست طالبان و برقراری صلح در تاجیکستان داشته‌اند. ایران بالقوه باثبات‌ترین کشور منطقه کشور درحال رشد است؛ اما متأسفانه دیگر همسایگان روبه‌افول‌اند. ایران می‌تواند بخشی سازنده از ترتیبات جدید باشد»در مجموع، از نظر کاراگانوف، روسیه در راستای نیل به جهان چند قطبی ناگزیر از تعمیق روابط با جمهوری اسلامی ایران است.   انتهای پیام/  برچسب ها: روسیه اوراسیا

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: روسیه اوراسیا سیاست خارجی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۰۳۷۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد خیره‌کننده ایران در بازار تسلیحات پیشرفته جهانی

«شورای آتلانتیک» نوشت: ایران در مسیر جایگزینی روسیه به عنوان صادرکننده پیشتاز تسلیحات قرار دارد، به همین دلیل ایالات متحده نیازمند یک استراتژی مشخص برای مقابله با این روند است.

به گزارش مشرق، اندیشکده «شورای آتلانتیک» در گزارشی آورده است ایران به خوبی در راه تبدیل شدن به یک صادرکننده درحال پیشرفت تسلیحات در سطح جهان قرار دارد؛ تهران در سال‌های گذشته، فروش و انتقال پهپادهای خود را به نقاط مختلف جهان از آمریکای جنوبی تا آفریقا به سرعت افزایش داده است و به صورت ویژه کشورهای بیشتری به خرید این قابلیت‌ها از ایران علاقه مند شده اند.

«دنی سیترینوویچ» نویسنده این گزارش معتقد است که منافع اقتصادی ایران در این حوزه مشخص است زیرا تخمین زده می‌شود که هزینه هر پهپاد پرطرفدار شاهد ۱۳۶ بین ۲۰ هزار تا ۴۰ هزار دلار باشد. این موضوع در کنار گزارش‌هایی مبنی بر فروش بیش از ۲ هزار پهپاد ایرانی فقط به روسیه، نشان می‌دهد که تهران میلیون‌ها دلار از این معاملات به دست آورده است.

این تحلیلگر آمریکایی تاکید دارد: با این حال، دستاورد ایران از چنین تحرکاتی، بیشتر از منافع مالی آن است، چرا که این معاملات موقعیت سیاسی جمهوری اسلامی را در کشورها عمیق‌تر می‌کند و وابستگی به تهران و تولیدات آن را ایجاد می‌نماید.

کارشناس این اتاق فکر آمریکایی سپس به مقایسه تولیدات ایران با نمونه‌های مشابه پرداخته و آورده است: در این زمینه، ایران در مقایسه با کشورهایی مانند انگلستان یا آمریکا که توانایی‌های مشابهی را به سراسر جهان صادر می‌کنند، از مزایای قابل توجهی برخوردار است. پهپادها و سایر قابلیت‌های نظامی ایران، مانند موشک‌های کوتاه‌برد فاتح ۱۱۰، ارزان‌تر از رقبای غربی آن هستند. ضمن آنکه هیچ محدودیت سیاسی یا قانونی که مانع فروش این تسلیحات در سراسر جهان شود، برای ایران وجود ندارد. به نظر می‌رسد تهران هم هراسی ندارد که این محصولات به دست طرف‌های خارجی خطرناک بیفتد.

نویسنده با اشاره به کارایی تسلیحات ایرانی تاکید دارد: از همه مهمتر این است که محصولات ایران در میدان جنگ خود را ثابت کرده اند و این موضوع در استفاده روسیه از آنها در جنگ اوکراین یا توسط گروه‌های نزدیک به ایران همچون حزب الله لبنان، انصارالله یمن یا شبه نظامیان شیعه در عراق مشخص شده است.

کارشناس شورای آتلانتیک معتقد است: این شرایط به ایران اجازه فروش قابل توجه تسلیحات به بسیاری از کشورهای جهان به‌ویژه دولت هایی که غرب در زمینه تسلیحات برای آن‌ها محدودیت‌هایی را ایجاد کرده است، فراهم می‌آورد.

در بخش دیگری از گزارش با اشاره به جایگاه پیشین روسیه در بازار تسلیحات جهان، ادعا شده است که روسیه پس از حمله به اوکراین، به دلیل مجموعه‌ای از تحریم‌ها در بازار تسلیحات و تجهیزات نظامی دچار مشکلاتی شد. پس از این تحول ایران در نظر کشورهایی که پیش از این به تجهیزات نظامی روسیه وابسته بودند، به گزینه ای جذاب‌تر تبدیل شد. ضمن آنکه، سرمایه‌گذاری مشترک ایران و روسیه می‌تواند فروش تسلیحات متعارف آنها را افزایش دهد.

نویسنده این گزارش با اشاره به تحولات در دریای سرخ به کاخ سفید توصیه کرده است: دولت آمریکا باید جدی بودن شرایط را درک کند. نادیده گرفتن این روند می‌تواند به وضعیت غیرقابل برگشتی منجر شود که ممکن است ایران را به صادرکننده پیشروی تسلیحات در جهان تبدیل کند.

از دیگر پیشنهادهای این اتاق فکر به دولت بایدن آن است که تحریم‌های اقتصادی و سیاسی را علیه هر کشوری که به دنبال کسب توانایی‌های نظامی ایران است یا سرمایه‌گذاری‌های نظامی مشترک را با تهران انجام می‌دهد، اعمال کند زیرا این اقدام می‌تواند به عنوان یک عامل بازدارنده باشد. همچنین تسهیل کمک نظامی به کشورهای معامله کننده با ایران، از بین بردن جذابیت تسلیحات ایرانی و بی اعتبار کردن توانایی‌های نظامی ایران از دیگر ترفندها علیه تهران بیان شده است.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • بیانیه وزارت خارجه مصر درباره دیدار شکری و امیرعبداللهیان: دو طرف در راستای تلاش برای عادی‌سازی روابط بین ۲ کشور توافق کردند
  • ضرورت انتقال دانشجوی بورسیه‌ای به کشور‌های جهان برای پیشرفت علمی ایران/ سیاست‌های علمی، ۲۵ ساله تدوین شوند نه ۸ ساله
  • سرمایه‌گذاری در ۱۰۰ شرکت بورسی ایران هیچ ریسکی ندارد | بزرگ‌ترین بازار بورس ناشناخته جهان مربوط به ایران است
  • سیاست‌گذاری صحیح برای گسترش روابط با همسایگان در حوزه تقویت جایگاه گازی چگونه باید باشد؟
  • رشد خیره‌کننده ایران در بازار تسلیحات پیشرفته جهانی
  • بورل: هیچ همبستگی میان اروپا درباره روسیه وجود ندارد
  • تماس تلفنی پوتین و امامعلی رحمان
  • نمایشگاه توانمندی های صادراتی فرصت رشد و تعمیق روابط اقتصادی کشور
  • دروغ اجباری؛ سیاست رسانه‌های مدعی آزادی
  • باید از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان در راستای ارتقای ارزش افزوده و جلوگیری از خام‌فروشی استفاده شود