Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@14:35:08 GMT

سایه روشن های مالیات برعایدی سرمایه

تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۰۴۳۲۴

سایه روشن های مالیات برعایدی سرمایه

ایسنا/اردبیل یک مدرس دانشگاه و کارشناس اقتصادی گفت: مالیات بر عایدی سرمایه ( CGT ) که بصورت طرح توسط نمایندگان مجلس در حال بررسی وتصویب نهائی باشد ازآن مالیاتهای حاشیه ساز میتواند باشد.

هاشم مظفری در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد:  به موجب طرح نمایندگان مجلس اگر فردی مسکن و ماشین و طلا و ارز خریده و بفروشد بخش زیادی ازسود آن به عنوان مالیات بایستی پرداخت شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اضافه کرد: از اثرات مثبت مالیات بر عایدی سرمایه میتوان به منبع درآمد جدید برای دولت، گرفتن مالیات از سوداگران برای کاهش انگیزه دلالی ، مدیریت سرمایه های خرد، کاهش شکاف درآمدی در جامعه، حرکت به سمت وسوی تولید اشاره کرد.

مظفری کاهش رشد اقتصادی کشور، کاهش بازده سرمایه، نبود بازار مالی مناسب برای جذب نقدینگی مردم، شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه و تحریم اقتصادی و تعطیلی و غیر فعال بودن و یا نیمه فعال بودن واحدهای تولیدی، عدم اطمینان مردم به بورس و خرید سهام و... از آثار منفی این نوع مالیات برشمرد.

این کارشناس اقتصادی و مدرس دانشگاه تصریح کرد: به نظر میرسد اثرات منفی مالیات بر عایدی سرمایه در شرایط کنونی بیشتر از اثرات مثبت آن باشد.

وی اضافه کرد: درمالیه عمومی همیشه بر این نکته تاکید میشود که مالیات نباید باعث کاهش انگیزه سرمایه گذاری و فعالیتهای اقتصادی و سطح استاندارد زندگی مردم شود، حال سوال اینجاست که آیا در شرایط تورمی و افزایش لجام گسیخته قیمت انواع کالا وخدمات ، تفاوت حاصل از خرید و فروش اقلام مشمول مالیات بر عایدی سرمایه «سود» تلفی میشود تا حفظ قدرت خرید توسط خریداران آن؟

تبدیل پول نقد به سرمایه غیرنقدی جهت حفظ قدرت خرید

به گفته مظفری، تا زمانیکه ساختار نظام اقتصادی اصلاح نشده، دریافت مالیات برعایدی سرمایه جز فقیر کردن مردم جامعه و پرکردن جیب دولت حاصلی بر نخواهد داشت که برای مثال به موجب طرح نمایندگان مجلس مقرر است که برای نگهداری انواع خودرو درکمتر از یکسال معادل 30 درصد مشمول مالیات شود و درصورت نگهداری بیش از یکسال سالانه 10 واحد درصد از نرخ کم ومالیات مربوطه از سالهای چهارم به بعد با نرخ صفر درصد محاسبه شود.

این مدرس دانشگاه ادامه داد:  بسیاری از مردم برای «حفظ قدرت خرید» و بالاجبار، مبالغ ریالی خود را تبدیل به سرمایه غیر نقدی همانند خودرو وطلا وارز و خانه و زمین ... میکنند، به عبارت دیگر اگر ثبات اقتصادی وجود داشت و هرروز و هر ساعت قیمتها نوسان و ارزش پولشان کمتر و کمتر نمیشد بسیاری نسبت به تبدیل پول نقد خود که قبلا" مالیات آنرا بصورت مالیات بر درآمد حقوق و دستمزد و یا مالیات بر درآمد مشاغل ... داده اند، اقدام نمی کردند.

کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی اظهار کرد: تفاوت حاصل از خرید وفروش سرمایه که به عنوان سود در نظر گرفته میشود عملا" سود واقعی نیست، بلکه بالا رفتن قیمت اسمی آن اموالی است که خریداری شده است، چون اگر همان اقلام خریداری شده را بخواهد هرچند با قیمت بالاتر هم بفروشد نمیتواند نصف آنرا خریداری کند.

مظفری اظهار کرد: متاسفانه در خصوص مالیات بر عایدی توسط نمایندگان و دولت عمدتا" به نقش و تاثیر مثبت آن از دیدگاه درآمد زا بودن آن برای دولت سخن گفته میشود و هیچ توجهی به وضعیت مردم و اقشار مختلف انجام نمیگیرد.

وی با بیان اینکه  اگر این طرح بدون توجه به آثار منفی آن از جمله اثرات تورمی و نابسامانی بازار و اختلال در سیستم عرضه وتقاضا اجرا شود، در اینصورت شاهد متضرر شدن قشر عظیمی از مردم جامعه خواهیم شد، افزود: نمونه ناموفق اجرای مالیات بر ارزش افزوده بود که باعث بالا رفتن سطح عمومی قیمتها شد که این مساله  از نگرانی عمده ای است که در این طرح نیز قابل تصور میباشد.

وی تشریح کرد: این نوع مالیات حتما" بایستی با در نظر گرفتن فشار گرانی و کاهش سطح رفاه و معیشت مردم و دلایل خرید سرمایه مشمول مالیات برعایدی توسط اشخاص در سالهای اخیر صورت بگیرد و قوانین مالیاتی و نظام مالیاتی بین دریافت مالیات از کسانیکه به سختی و با کار وتلاش فراوان درآمد بدست می آورند با کسانیکه از محل سرمایه خود کسب درآمد میکنند،  تفاوت قائل شود.

اصل رضایت مندی اجتماعی در اخذ مالیات باید مورد توجه قرار گیرد

مظفری با بیان اینکه درآمدهای مالیاتی بخشی از درآمد عمومی است که دولت از محل درآمد ویا دارایی اشخاص حقیقی و حقوقی جهت تامین مالی برای انجام وظایف خود دریافت می کند، اضافه کرد: برای دریافت مالیات توسط دولت بایستی اصولی همانند اصل مطلوبیت ، اصل اطمینان، اصل شفافیت، اصل شخصی سازی مالیات، اصل دخالت و اصل مقبولیت وسایر اصول رعایت شود که هرکدام از این اصول توسط دولت ومودیان مالیاتی بایستی مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه  دریافت مالیات توسط حاکمیت بایستی بر اساس و مبنایی که «پایه مالیاتی» نامیده میشود استوار باشد، اظهار کرد: در حال حاضر، مالیات بر پایه درآمد ، دارائی ، مصرف وفروش از عمده ترین پایه های مالیاتی است.

مظفری گفت: اصل مقبولیت و رضایت مندی اجتماعی در اخذ مالیات باید مورد توجه قرار گیرد، به عنوان مثال دو فرد کاسب با دو شرایط متفاوت از لحاظ تاهل وتجرد طبیعتا" دارای تفاوت در سطوح درآمدی هستند و قوانین مالیاتی باید آنقدر انعطاف داشته باشد تا بتواند این تفاوتها را اعمال کند.

به گفته این تحلیلگر مسائل اقتصادی، اصل اقناع و پذیرش دریافت مالیات در شرایطی که کشور انواع مختلف درآمد از جمله درآمدهای حاصل از فروش نفت وگاز و سایر درآمدهای دولتی از قبیل جرائم راهنمائی ورانندگی و دریافت مبالغ از هرگونه خدمات دولتی دارد کار بسیار سخت ودشواری است.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: در کنار منابع درآمدی، بالا بودن هزینه های جاری دولت وریخت وپاش و بالا بودن هزینه تمام شده طرحهای عمرانی دولت نیز مزید بر مشکلات مردم در پذیرش راحت برای پرداخت مالیات است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی سرمايه گذاري ماليات مالیات بر ارزش افزوده مالیات بر عایدی سرمایه دریافت مالیات مدرس دانشگاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۰۴۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موافقت مجلس با جدول شماره ۵ درآمد‌های بودجه ۱۴۰۳

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، نمایندگان در نشست علنی امروز (دوشنبه، ۱۰ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش دوم بودجه سال ۱۴۰۳ با کلیات گزارش کمیسیون در مورد جدول ۵ در خصوص درآمد‌ها با ۱۲۲ رأی موافق، ۳۶ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۶ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.

حمیدرضا حاجی بابایی در نشست علنی امروز (دوشنبه، ۱۰ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در تشریح بخش درآمدی جدول ۵ بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، گفت: با توجه به پیچیدگی‌هایی که لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ داشت، اما سعی شد که این بودجه با همکاری و همراهی دولت کمترین تغییرات را چه در مرحله اول و چه در مرحله دوم داشته باشد.

رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در مرحله دوم روز جمعه ساعت ۸ صبح همه جداول با شفافیت و دقت تقدیم هیات رئیسه کردیم. در جدول ۵ که بحث درآمد‌ها مطرح است ما در این رابطه که پیشنهاد دولت ۱۴۸۵ همت بود هیچگونه اضافه‌ای بر مالیات‌ها انجام ندادیم. تنها کاری که ما انجام دادیم ۱۰۰ همت در مرحله اول سقف مالیات‌ها را بالا بردیم، اما مالیات‌ها را افزایش ندادیم. هر واحد مالیات بر ارزش افزوده ۷۵ همت است. دولت ۶ واحد مالیات بر ارزش افزوده که ۴۵۰ همت می‌شود در لایحه ۳۸۵ همت پیشنهاد داده است. ما در محاسبه ۶۵ همت آن را درست کردیم.

وی اضافه کرد: در دیگر مصوبه سقف مالیات‌ها را تا ۵۰۰ میلیارد تومان برای مناطق کاهش دادیم که قسمتی از آن را در صحن تصحیح خواهیم کرد. پس مجلس شورای اسلامی مالیات‌ها را افزایش نداده است بلکه عین لایحه را مصوب کرده است، اما در کمیسیون تلفیق حدود هزار میلیارد تومان از درآمد‌ها به درآمد‌های استانی برمی گردد که در این خصوص برخی از این استان‌ها نسبت به این موضوع اعتراض کردند.

حاجی بابایی افزود: البته برخی از نمایندگان استان‌ها نسبت به این وضعیت اعتراضاتی داشتند و جدولی را در این خصوص آوردند و ما آن جدول را بارگذاری کردیم. در بسیاری از استان‌ها به صورت کلان مالیات‌ها کاهش پیدا نکرد، اما آن استان‌هایی که مشکل داشتند به آن میزانی که استدلال هایشان درست بود آن استان‌ها را کاهش دادند که این جدول ۵ گزارش تصحیح شده آن است.

رئیس کمیسیون تلفیق مجلس بیان کرد: ما در بودجه درآمدی استانی دست نبرده ایم حتی در مصارف استانی نیز هیچ ورودی نکردیم فقط ۴ ردیف داریم که بودجه‌های ملی را استانی کرده و به استان‌ها اضافه کردیم. هیچ یک از بودجه‌های استانی ریالی افزوده و کاهش پیدا نکرده است.

وی ادامه داد: پس ما ۴ ردیف توازن یک، که مربوط به بحثی است که نمایندگان پیگیری می‌کردند، بحث توازن ۲ که مناطق محروم بود و کمک‌های فنی و اعتباری که بین استان‌ها توزیع شد و دیگری کمک به نیرو‌های جهادی بود.

حاجی بابایی اظهار کرد: دولت ۷۵ همت خلاف مصوبه قبلی ما می‌خواست که اوراق بفروشد که در بودجه ۲۵۴ همت فروش اوراق پیش بینی شده بود که اگر ۷۵ همت به آن اضافه شود به ۳۲۰ همت می‌رسد. ۱۳۵ همت در کنار ۳۰ همت نیز وجود دارد که باید انجام دهد که مجموعا ۴۸۰ همت می‌شود که خلاف قانون بود و این میزان فروش اوراق بدنه پولی کشور را به شدت تضعیف می‌کند که ما این بخش ۷۵ همت را برداشته و مالیات‌ها را افزایش ندادیم که در کنار آن ۶۵ همت مربوط به مالیات بر ارزش افزوده جبران می‌کند و ۱۱ همت نیز از محل افزایش نیز به آن اضافه می‌شود.

رئیس کمیسیون تلفیق مجلس گفت: ما تغییر در هیچ ردیفی صورت ندادیم و ردیف‌هایی که در مالیات وجود دارد بدون هیچ تغییری آمده البته ۳ ردیف مربوط به مالیات بر ارزش افزوده بود که محاسبه آن را درست کردیم و این جدول ۵ صددرصد همان لایحه دولت است و در کمیسیون هیچ تغییری بر روی آن اعمال نشده است.

لطفی: روش جدید بررسی بودجه لابی‌گری در وزارتخانه‌ها را بیشتر خواهد کرد

حسن لطفی در جریان مخالفت با بخش درآمدی جدول ۵ لایحه بودجه ۱۴۰۳ با بیان اینکه قرار بود با این روش بودجه‌ریزی شفافیت بیشتر شود، عنوان کرد: در حال حاضر در شهرستان‌ها پروژه‌هایی بیش از ۵۰ تا ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، اما بودجه‌هایی در نظر گرفته شده که حتی هزینه کارگر را هم نمی‌توان با آن پرداخت کرد.

نماینده مردم رزن در مجلس ادامه داد: پروژه‌هایی که در شهرستان‌ها هستند باید امکان تغییر و ارتقاء بودجه داشته باشند، ما به هیچ عنوان با این روش بودجه‌ریزی نمی‌توانیم بودجه آنها را رشد دهیم. بر چه اساسی می‌خواهیم پروژه‌های عمرانی را رشد دهیم.

وی با انتقاد از اینکه این مسئله لابی‌گری در وزارتخانه‌ها را بیشتر می‌کند، اضافه کرد: با این روش بودجه‌ریزی کسانی که در وزارتخانه‌ها ارتباط بهتری دارند می‌توانند بودجه بیشتری دریافت کنند و کسانی که ارتباط و رابطه ندارند نمی‌توانند برای پروژه‌های خود اعتبار بگیرند.

لطفی تصریح کرد: از سوی دیگر سازمان برنامه و بودجه آمار دقیقی مبتنی بر واقعیت‌های پروژه‌ها پیش‌بینی نکرده است و رقم‌های در نظر گرفته شده در جداول بر اساس مفروضات است نه بر اساس واقعیت‌ها. درخواست ما این است که برای پروژه‌هایی که قفل شده‌اند تجدید نظر صورت گیرد.

سلیمی: روش جدید بررسی بودجه شفاف‌تر از گذشته است

علیرضا سلیمی در موافقت با بخش درآمدی جدول ۵ لایحه بودجه ۱۴۰۳ با بیان اینکه نحوه رسیدگی به بودجه برای اولین بار تغییر کرده و اتفاقاً رسیدگی به بودجه شفاف‌تر شده است، گفت: سابقه نداشته که به این سبک مجلس جداول را مورد بررسی قرار دهد.

نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس اضافه کرد: عمده ردیف‌ها و جداول در این بخش مبتنی بر برنامه هفتم توسعه است و برخی از موارد خلاف برنامه هفتم بوده اصلاح شد.

عضو هیأت رئیسه مجلس یادآور شد: در حوزه انرژی و هدفمندی یارانه‌ها و همچنین بخش فرهنگی موارد مهمی در جدول ۵ آمده است که اگر این جدول رأی نیاورد همه این موارد زیر سوال می‌رود. همچنین در این جدول به کمک‌های فنی و اعتباری اشاره شده که ۱۵۰۰ میلیارد تومان پیش‌بینی شده و اگر مصوب نشود پروژه‌ها دچار مشکل خواهد شد.

وی اضافه کرد: درخصوص مالیات‌ها به ویژه مالیات پزشکان مواردی مطرح است که این موارد قابل اصلاح بوده و قرار است در کمیسیون تلفیق مورد بازنگری قرار گیرد.

بر اساس این گزارش داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن تقدیر و تشکر از رئیس و هیات رئیسه و نمایندگان، گفت: خدا را شاکرم که بخش دوم بودجه را در مهلت قانونی که مقرر بود تدوین کردیم البته ما اجرای قانون بودجه سال ۱۴۰۳ را از همان روز‌های نخست سال بر اساس مصوبات بخش اول شروع کردیم و جداولی که در بخش دوم بودجه آمده به ما کمک می‌کند تا تکالیف را مطابق با سهم بندی‌ها توزیع کنیم.

وی ادامه داد: بخش دوم بودجه بر اساس خط مشی‌هایی که در قسمت نخست تصویب شده تدوین شده است. ما جداول را بر اساس ارقام کلانی که در سقف‌های هزینه‌ای و درآمدی تدوین شده تنظیم کردیم البته این اقدام تجربه جدیدی برای سازمان برنامه و بودجه بود.

منظور درباره برخی نگرانی‌های نمایندگان در خصوص مالیات، تصریح کرد: بار مالیاتی سال ۱۴۰۳ نسبت به ۳ سال گذشته سبک‌تر است، زیرا برخی معافیت‌هایی که در سال‌های گذشته وجود داشت حذف شده است، اما باید به این نکته توجه کرد که فشاری به مودیان مالیاتی وارد نمی‌شود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه، افزود: ۷۸۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی در سال قبل وصول شد که پیش بینی ما این است که امسال این عدد با اتفاقات جدیدی که رخ می‌دهد به ۹۵۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد که با توجه به همه موضوعات رشد ۳۰ درصدی درآمد‌های مالیاتی بسیار معمول است.

مجلس یک ریال هم بار مالیاتی را افزایش نداد

همچنین حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳، با بیان اینکه درآمد‌های دولت در جدول ۵ حدود ۱۴۸۵ همت بود که ما این عدد را به ۱۵۸۵ همت رساندیم البته ما درآمد‌ها را افزایش ندادیم بلکه محاسبات به گونه‌ای بود که این عدد افزایش یافت. ما یک ریال بار مالیاتی در مجلس اضافه نکردیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مالیات یا کمیسیون دولت از سفته بازی
  • اقدام بانک ملی ایران در واگذاری پتروشیمی شازند بسیار ارزشمند است
  • افزایش ۴ برابری مالیات پرداختی بانک های اروپایی به روسیه
  • معافیت‌های هدفمند مالیاتی منجر به افزایش مشارکت مردم در تولید کشور خواهد شد
  • پس‌لرزه عروسی دختر در هتل گران | تکلیف خودتان را از حیث اقتصادی روشن کنید | چرا همیشه صحبت شما و فرزندانتان است؟
  • موافقت مجلس با جدول شماره ۵ درآمد‌های بودجه ۱۴۰۳
  • مالیات بر سوداگری، صیاد دلالان نه مردم عادی
  • فلاحت پیشه: نه‌تنها از منابع فروش نفت نفعی برای مردم حاصل نشد؛ بلکه دولت دست در جیب مردم کرده است
  • «مالیات برعایدی سرمایه» چرا صدای ۲ درصد از جامعه را درآورد؟
  • خوش خدمتی عجیب نشریات زنجیره‌ای به دلالان و فراریان مالیاتی دانه درشت