Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران معتقد است برداشت‌های بی رویه از آبخوان‌های کشور برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی در ۵ سال اخیر به ۷۰ میلیارد متر مکعب رسیده در حالی که سرعت تجدید این منابع زیر زمینی یک سوم برداشت‌های کلی است، به عبارت دیگر امکان جایگزینی برای منابع آبی وجود ندارد. حمیدرضا محبوب‌فر در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آبی در کشور اظهار کرد: در سال ۹۹ و پیش از آن بسیاری از کارشناسان حوزه محیط زیست و منابع هشدار‌هایی در خصوص وضعیت تنش آبی داشتند، اما از سال ۱۴۰۰ کشور وارد مرحله ورشکستگی آب شده که این وضعیت به دلیل مصرف ۹۰ درصدی منابع آبی سطحی و زیرزمینی به وجود آمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران تصریح کرد: برداشت‌های بی رویه از آبخوان‌های کشور برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی در ۵ سال اخیر به ۷۰ میلیارد متر مکعب رسیده در حالی که سرعت تجدید این منابع زیر زمینی یک سوم برداشت‌های کلی است، به عبارت دیگر امکان جایگزینی برای منابع آبی وجود ندارد.
این کارشناس حوزه محیط زیست با اشاره به سومدیریت آب در کشور، عنوان کرد: علاوه بر برداشت‌های بی رویه از آبخوان‌های کشور، ۴۰ درصدی منابع سطحی کشور با ساخت سد به دلیل تبخیر از دست می‌رود.   بیشتر بخوانید: ۲۵ درصد منابع آبی در پشت سد‌ها تبخیر می‌شود   وی با اشاره به طرح‌های انتقال آب در کشور اظهار کرد: برای حل مشکلات زاینده رود، کارون و دریاچه بختگان با صرف هزینه‌های سنگین لوله کشی و پمپ اقدام به انتقال آب شور از دریای خزر و خلیج فارس به دریاچه‌هایی که آب شیرین دارند، می‌کنند؛ این انتقال آب به معنی تغییر اکوسیستم و اقلیم است.
به گفته وی؛ انتقال آب طی ۴ دهه گذشته در کشور در جریان است و باعث تغییر اکوسیستم و کمبود بارش و سیلاب‌های ناگهانی شده است و تاثیری در خشکسالی نداشته است.
محبوب فر عنوان کرد: به دلیل تبخیر و کاهش بارش ذخائر آبی پست سد‌ها بین ۴۰ تا ۶۰ درصد کاهش داشته است و نیروگاه‌های برقابی نیز تحت تاثیر کاهش منابع آبی با کاهش عملکرد مواجه هستند.
این کارشناس حوزه محیط زیست تصریح کرد: ۵ هزار روستا بدون منابع آبی و آبرسانی به ۷ هزار روستا با تانکر صورت می‌گیرد.
وی افزود: زمان طلایی بارش در کشور از ابتدای آذر تا بهمن است، اما بررسی میزان بارش در سال آبی جاری در این زمان حکایت از کاهش بارش دارد که دلیل آن تغییرات اقلیمی و افزایش دما در کشور است که می‌توان اثرات آن را در آتش سوزی‌های جنگل‌های زاگرس و البرز در زمستان سال گذشته مشاهد کرد.
محبوب فر ادامه داد: با تغییرات اقلیمی در کشور، میزان دمای هوا به نسبت سال گذشته سه درجه افزایش یافته است و حقابه طبیعت نیز به دلیل کمبود منابع آب و استفاده بالای بخش کشاورزی و صنعت، کاهش یافته است.
عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران افزود: به وجود آمدن تالاب‌هایی مانند هامون، بختگان، زا ینده رود، هورالعظیم، شادگان و میان کاله به واسطه داشتن حقابه ظرف مدت هزاران سال شکل گرفته اند، اما به دلیل کاهش حقابه و اکتفا به سیلاب‌ها بسیاری از آن‌ها خشک شده اند، حال در کشور به واسطه چند بارش انتظار احیای این آبخوان‌ها و تالاب‌ها هستیم.
وی افزود: در صورت اجرای مدیریت صحیح آب و رعایت حقابه به آبخوان‌ها و تالاب‌های کشور، احیای این منابع بیش از ۵۰ سال زمان خواهد برد.
محبوب فر عنوان کرد: احیای دریاچه ارومیه در سال‌های اخیر، بیشتر هیاهوی رسانه‌ای بوده است، به طوری که با کاهش بارش سطح این دریاچه اُفت کرده است.
این کارشناس حوزه محیط زیست بیان کرد: در حال حاضر تنش آبی از روستا‌ها به شهر‌ها نیز سرایت کرده است و نگرانی‌های فراوانی در این خصوص به وجود آمده است.
وی با اشاره راهکار‌های مدیریت آب اظهار کرد: در گام اول وزارت نیرو و سازمان محیط زیست باید با افزایش هماهنگی به هم افزایی بین دو مجموعه کمک کنند و در گام دوم باید برداشت‌های جدید از منابع برای صنعت و کشاورزی متوقف شود.
محبوب فر بیان کرد: گام بعدی افزایش ضریب بازیافت آب و بازچرخانی آن برا سایر مصارف کشور است که می‌تواند با استفاده چندباره از آب میزان مصرف را کاهش دهد.
عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران بیان کرد: استفاده از شیوه کشاورزی فراسرزمینی گام مثبتی برای کاهش میزان مصرف اب در بخش کشاورزی دارد و از سوی دیگر با تامین محصولات کشاورزی امنیت غذایی نیز تضمیم خواهد شد.
وی افزود: با وجود راهکار‌های فراوان برای مدیریت آب متاسفانه شاهد ترک فعل از سوی مدیریان اجرایی حوزه آب هستیم.
محبوب فر افزود: وزارت نیرو متولی منابع آب در کشور است، اما علرغم وعده‌های این وزارت خانه برای استفاده از آب در جریان توسعه، طبیعت و محیط زیست با خسارت فراوانی مواجه شده است و افرادی در این بخش آب فعالیت داشتند که اسیر سیاست بازی و اقتصاد سیاسی قرار گرفته اند.
عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران با اشاره به اقدامات قوه قضاییه در خصوص حفاظت از منابع آبی و محیط زیست ادامه داد: با روی کار آمدن آیت الله رئیسی بر مسند قوه قضاییه اقدامات مناسبی برای حمایت از محیط زیست صورت گرفته است که می‌توان به حفظ حریک رودخانه و مقابله با زمین خواری عنوان کرد که در این دوره شدت مناسبی داشته است.
وی افزود: دولت آینده باید با استقلال از جریانات سیاسی موجود، گام‌های موثری قبرای حفظ منابع آبی و محیط زیست بردارد و قوه قضاییه نیز به عنوان دستگاه حاکمیت روند حمایتی از محیط زیست را ادامه دهد.   انتهای پیام/ برچسب ها: اخبار اقتصادی وزارت نیرو

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اخبار اقتصادی وزارت نیرو حوزه محیط زیست منابع آبی آبخوان ها انتقال آب محبوب فر منابع آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۰۶۸۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟

همشهری آنلاین – مجید جباری: جنگل های زاگرس با ۶ میلیون هکتارمساحت، منبع معیشت حدود ۲ میلیون جامعه‌محلی و منبع تامین ۴۰ درصد آب کشور است؛ اما این عرصه مهم و حیاتی به دلیل سالها بهره برداری غیر اصولی، هجوم آفات و بیماری، خشکسالی‌های پی در پی و ... با کاهش محسوس تراکم پوشش گیاهی مواجه شده و بخش وسیعی ازمساحت آن درمعرض نابودی قرار دارد. برهمین اساس، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از آغاز طرح نجات جنگل‌های زاگرس خبر داد و گفت: «وابستگی بیش از ۵۰ درصد زندگی مردم و جوامع محلی حاشیه جنگل‌های زاگرس و بهره برداری سنتی از درختان، خشکسالی پی در پی، ریزگردها و در نتیجه، طغیان آفت ها و بیماری ها تعادل اکولوژیکی این عرصه جنگلی گسترده را برهم زده است.»

نقی شعبانیان، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور درگفت‌وگو با همشهری آنلاین بیان کرد: «با توجه به اهمیت عرصه های جنگلی زاگرس، طرح جنگلداری اجتماعی به زودی در همه عرصه های زاگرس اجرا می شود. این طرح با پشتوانه علمی داخل و تجربه دنیا در جنگل های مشابه ایران، مثل جنگل های فرانسه، ایتالیا و اسپانیا تهیه شده و به صورت پایلوت در برخی مناطق حاشیه جنگل های زاگرس در حال اجراست.

نقی شعبانیان، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور

او افزود: «نجات جنگل‌های زاگرس، نیازمند عزمی ملی است و به همین خاطر، سند ملی احیای این جنگل‌ها توسط سازمان منابع طبیعی تهیه شده است و معتقدیم که توان علمی لازم در سازمان ما وجود دارد که با همکاری دانشکده‌های منابع طبیعی کشور، این سند را به طور کامل اجرایی کنیم.»

مرگ یک میلیون هکتار از مساحت جنگل‌های زاگرس | درختان امکان زادآوری ندارند | نجات زاگرس ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد

شعبانیان شرط اساسی برای احیای عرصه‌های جنگلی زاگرس را تخصیص اعتبارات کافی از سوی دولت عنوان کرد و گفت: «با تخصیص اعتبارات لازم می توانیم طرح جنگلداری اجتماعی را برای احیاء این عرصه های جنگلی باارزش در پیش بگیریم. جنگلداری اجتماعی جوامع محلی را در حفظ جنگل‌ها درگیر و شرایطی را فراهم می کند که احیای جنگل‌ها از نظر اقتصادی به نفع شهروندان باشد. خوشبختانه حساسیت های لازم در باره در دولت نسبت به حفظ و احیای جنگل ها وجود دارد و این حساسیت باید منجر به تخصیص اعتبار شود. البته در آخرین کارگروه ملی احیای جنگل های زاگرس که اواخر سال گذشته با حضور محمد مخبر، معاون رئیس جمهور، علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، وزاری نفت، نیرو، جهاد کشاورزی برگزار شد، به نتایج نسبتا خوبی رسیدیم و این جلسات تا دستیابی به بهترین نتیجه ادامه خواهد داشت.»

چرای بی‌رویه دام، هجوم آفت ها و بیماری‌ها و بهره برداری بیش از حد از عرصه های جنگلی زاگرس، امکان زادآوری در این عرصه مهم و حیاتی پهناور را از بین برده و کاهش تاج پوشش گیاهی بیش از یک میلیون هکتار از این جنگل به زیر ۱۰ درصد رسیده که به معنای مرگ بخش های وسیعی از جنگل های زاگرس است.

کد خبر 847855 برچسب‌ها منابع طبیعی آب خیزداری گیاهان و درختان محیط زیست جنگل محیط زیست ایران محیط زیست سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور

دیگر خبرها

  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • تصاویر| تفریح در بخش پرآب دریاچه ارومیه
  • آب‌گیری دریاچه ارومیه در ایام گرم و کم بارش ادامه پیدا کند
  • فیلم| حال خوش مردم در جوار دریاچه ارومیه
  • آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • احیای موقت گردشگری در تالاب بین‌المللی هامون
  • آغاز مرحله دوم رها سازی حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه از سد مخزنی سیلوه پیرانشهر