Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ــ اجرای سیاست‌های غلط دولت در ۸ سال اخیر با کاهش نرخ ازدواج و امید به فرزندآوری جمعیت قزوین را پیرتر کرده و نرخ موالید را در ۴ سال گذشته ۳۲ درصد کمتر کرده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، در حالی که اجرای سیاست‌های کنترل و کاهش جمعیت از ابتدای دهه 1370 خطر بالای این سیاست‌ها در سال‌های آخر دهه 80 کاملاً مشخص شد؛ خطری که در صورت مهار نشدن با افزایش نسبت سالمندان به جوانان می‌تواند تبعات جدی اقتصادی و سیاسی برای کشور به دنبال داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آمارهای منتشرشده از سوی منابع رسمی نشان دهنده این است که شاخص نرخ رشد جمعیت از 1.29 درصد در سال 1390 به یک درصد در سال 1398 رسیده است. موضوعی که بیش از هر چیز ناشی از تورم و سخت شدن اوضاع معیشتی به ویژه سیاست‌های اقتصادی غلط در طول 8 سال اخیر است که سطح امید خانواده‌ها به بچه‌دار شدن را کاهش داده است. در این میان آمارها نشان‌دهنده حرکت سریع استان قزوین به سمت سالخوردگی و کاهش جمعیت است که در فاصله سال‌های 95 تا 99 سرعت بالایی به خود گرفته است.

فقط 26 درصد جمعیت قزوین جوان هستند

مدیرکل ثبت احوال استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم معدل سنی جوانان استان در حال حاضر را 31 سال دانست و اظهار داشت: در حال حاضر فقط 26 درصد جمعیت استان قزوین را جوانان تشکیل می‌دهند.

حسن وفایی با اشاره به افزایش آمار مرگ‌ومیر در فاصله بین سال‌های 1395 تا 1399 اضافه کرد: میزان فوت در استان قزوین از 5 هزار و 817 نفر در سال 95 به 6 هزار و 290 نفر در سال 99 رسیده است که وضعیت اقتصاد و معیشت به عنوان یک عامل تعیین‌کننده در سطح زندگی و جلوگیری از بیماری و ضعف جسمانی افراد نقش مهمی بازی می‌کند.

تولدها در قزوین 7 هزار نفر کاهش یافت

مدیرکل ثبت احوال استان قزوین همچنین کاهش میزان تولد در سال 99 نسبت به 4 سال قبل از آن را یادآور شد و گفت: سال 95 میزان ولادت‌ها در سطح استان 21 هزار و 479 نفر بوده که میزان در سال 99 به 14 هزار و 769 ولادت کاهش یافته است که نشان‌دهنده کمبود حدود 7 هزار نفری توالد و تولید جمعیت در استان قزوین بوده که 32 درصد کاهش یافته است.

وفایی ادامه داد: همچنین نرخ کاهش تولد در استان قزوین 8.8 درصد است که نسبت به نرخ کشوری 1.3 درصد بیشتر است که مهاجرت ناشی از فقر اقتصادی یکی از علت‌های مهم آن است.

سالمندی؛ علت بالا بودن آمار فوت کرونایی در قزوین

همچنین رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی استان قزوین با بیان اینکه قزوین از جمله استان‌های پیر و مسن کشور است، گفت: بالا بودن میانگین سنی بیماران کرونایی و نرخ بالای بیماری‌های زمینه‌ای به ویژه دیابت و فشار خون علت بالا بودن آمار فوتی‌های کرونایی در قزوین نسبت به سایر استان‌هاست.

پیمان نامدار با بیان اینکه استان قزوین در بعد سنی جزو استان‌های مسن کشور به حساب می‌آید، اضافه کرد: میانه سنی بیماران کرونایی بستری‌شده در بیمارستان‌های سطح استان 61 سال است، در حالی که این میانه سنی در بیشتر استان‌های کشور بین 40 تا 50 سال است که این موضوع نشان می‌دهد استان قزوین نسبت به سایر استان‌های کشور پیرتر است و یکی از عوامل افزایش فوتی‌های کرونا در قزوین همین مسئله بوده است.

اثر مخرب اعتیاد و طلاق بر جمعیت

از سوی دیگر، یک جامعه‌شناس قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه قزوین رتبه سیزدهم در میزان طلاق را دارد، گفت: یکی از علل مهم اعتیاد افسردگی ناشی از ناکامی‌های اقتصادی است و بسیاری از افراد برای رهایی از نومیدی و مشکلات اقتصادی ناامیدکننده به مواد مخدر پناه می‌برند که وضعیت آنها را بدتر می‌کند.

میرکاظم خلیفه‌زاده ادامه داد: به هر حال اعتیاد یکی از دلایل مهم طلاق در استان قزوین محسوب می‌شود و عامل اصلی در قطع زنجیره اعتیاد بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی است که در 4 سال اخیر با انفجار تورم و بی‌ارزش شدن پول روز به روز بدتر از قبل شد و اگر کمک نهادهای خیریه نبود، بسیاری از مردم را به خاطر این مشکلات از دست می‌دادیم.

آیا "وظایف حوزه جمعیت وزارت بهداشت" با عزل پیگیر‌ترین مطالبه‌گر این حوزه محقق می‌شود؟!بحران جمعیت چه مشکلاتی ایجاد می‌کند/نرخ باروری در استان هرمزگان 2.2 است"پنجره جمعیتی کشور" در سال 1425 بسته می‌شود!

افزایش جمعیت در گرو بهبود معیشت است

همچنین استاندار قزوین معتقد است که بهبود وضعیت جمعیت و فرزندآوری رابطه مستقیمی با وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم دارد. هدایت‌ الله جمالی‌پور دی‌ماه سال گذشته در این رابطه گفت: اقتصاد عنصری کلیدی و موثر در حوزه جمعیت است و نقشی اساسی در کاهش و افزایش آن ایفا می‌کند که بهبود معیشت مردم افزایش فرزندآوری و جمعیت کشور را به دنبال دارد.

وی با بیان اینکه در شرایط پیک جمعیتی قرار داریم، افزود: نادیده گرفتن این موضوع سبب تخریب ساختارها بوده و لازم است تا برنامه‌ریزی برای بهبود این اوضاع مورد توجه نخبگان و جریان‌های سیاسی قرار گیرد تا با کاهش منازعات و درگیری‌ها به معیشت و در ادامه آن به فرزندآوری یاری رسانند.

جمالی‌پور یادآور شد: جمعیت از مهم‌ترین شاخصه‌های توسعه است و لازم است تا توجه بیشتری به آن شود چرا که در صورت نادیده گرفتن این موضوع با چالش‌های اساسی در این حوزه روبه‌رو خواهیم بود.

به گزارش تسنیم، در نهایت برآیند نظر کارشناسان و مدیران نشان می‌دهد که 2 عامل کاهش نرخ ازدواج و کاهش تمایل زوجین به فرزندآوری باعث سقوط شاخص‌های جمعیتی در استان قزوین شده است.

انتهای پیام/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: دولت دوازدهم سالمندان استانداری قزوین دولت دوازدهم سالمندان استانداری قزوین استان قزوین سیاست ها سال اخیر استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۰۹۴۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند

به گزارش خبرگزاری مهر، شهلا نوری، با بیان اینکه نرخ باروری در سال‌های اخیر به میزان قابل‌توجهی کاهش‌یافته است، اظهار کرد: میزان فرزندآوری از هفت فرزند در سال ۱۳۵۸ به ۱.۸ فرزند در سال ۱۳۹۰ رسیده است.

وی با بیان اینکه به‌صورت مقطعی تا سال ۱۳۹۵ میزان نرخ باروری افزایش یافت، مطرح کرد: طی سال‌های اخیر مجدداً روند فرزندآوری کاهش یافت، تا جایی‌که نرخ باروری در استان همدان به ۱.۵۷ رسید.

مدیر سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: نرخ باروری در درازمدت بر نرخ رشد جمعیت تأثیر می‌گذارد و یا حتی موجب منفی‌شدن رشد جمعیت و پدیده سالخوردگی و پیری جمعیت می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر به علت کاهش نرخ باروری شاهد پدیده پیری جمعیت در کشور هستیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه همدان چهارمین استان سالمند در کشور است که درصد سالمندان و جمعیت بالای ۶۰ سال در آن زیاد است.

نوری افزود: در صورت ادامه‌دار بودن روند کاهشی نرخ باروری و فرزندآوری پیش‌بینی می‌شود که تا ۳۰ سال آینده یک‌چهارم جمعیت کشور سالمند و پیر باشند.

وی یادآور شد: یکی از عوامل مؤثر در کاهش فرزندآوری افزایش سن ازدواج و تأخیر در زمان بارداری است به‌گونه‌ای‌که تأخیر در بارداری نخست موجب افزایش ناباروری شده و می‌تواند مشکلات متعددی را به دنبال داشته باشد.

نوری با بیان اینکه فاصله زیاد بین ازدواج تا تولد نخستین فرزند را از عوامل مهم تأثیرگذار کاهش نرخ باروری در کشور دانست و گفت: عوامل مختلفی همچون فاصله‌گذاری بین تولد فرزندان، افزایش سن ازدواج، تک‌فرزندی، افزایش میزان ناباروری و … بر کاهش نرخ باروری و افزایش پدیده پیری جمعیت در کشور تأثیر می‌گذارند.

مدیر سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه برخی مطالعات حاکی از آن است که ۲۰ درصد خانواده‌ها تک‌فرزند هستند، تصریح کرد: نرخ ناباوری طی سال‌های اخیر در استان همدان ۱۵ درصد گزارش شده است.

وی با اشاره به سقط‌جنین عمدی و یا غیرعمدی، افزایش میزان طلاق، تغییرات سبک زندگی، روند روبه‌رشد شهرنشینی و … هم بر پدیده پیری جمعیت و کاهش فرزندآوری تأثیر گذاشته است، گفت: شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جزو عوامل تأثیرگذار بر کاهش نرخ باروری هستند، اگرچه بیشتر میزان عدم تمایل به فرزندآوری در طبقات بالای اجتماعی و درآمدی به ثبت رسیده است.

نوری با بیان اینکه مرکز بهداشت مهمترین مکان برای ارائه آموزش‌های عمومی در زمینه فرزندآوری و جوانی جمعیت است، گفت: مشاوره قبل ازدواج، آموزش‌های حین ازدواج در راستای رضایتمندی از زندگی زناشویی، آموزش مهارت روان‌شناختی در راستای افزایش مهارت‌های زندگی و فرهنگ‌سازی در رابطه با ازدواج به‌موقع از مجموعه اقدامات معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی در حوزه جوانی جمعیت است.

وی با اشاره به مشاوره فرزندآوری در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی همدان اذعان کرد: سال گذشته ۱۸۷ هزار و ۴۳۰ مشاوره فرزندآوری در راستای بارداری سالم، فرزندآوری طی دو سال اول ازدواج و… برای مادران گروه هدف به ثبت رسیده است.

کد خبر 6092444

دیگر خبرها

  • نرخ فرزندآوری در مادران جوان صعودی شد
  • افزایش فرزندآوری در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال | روند صعودی زایمان فرزند چهارم و پنجم
  • وضعیت فرزندآوری در کشور/ روند صعودی زایمان فرزند چهارم
  • رشد فرزندآوری در مادران جوان/ روند صعودی زایمان فرزند چهارم
  • رشد ۲.۴۳ درصدی موالید در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال/ کاهش چشمگیر روند رشد منفی جمعیت در سال ۱۴۰۲
  • رشد ۲.۴۳ درصدی موالید در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال
  • رشد ۲.۴ درصدی موالید مادران زیر ۲۴ سال
  • کاهش پرشدگی مهمترین منبع آبی دامغان
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند