Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-05@21:53:06 GMT

زراد‌خانه‌هایی به نام آزمایشگاه

تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۱۷۹۶۶

زراد‌خانه‌هایی به نام آزمایشگاه

این نظریه که ویروس کرونا احتمالا حاصل آزمایش‌های علمی است سبب شده بر فعالیت‌های ایمن‌ترین آزمایشگاه‌های زیست‌شناسی جهان تمرکز شود. با آنکه شواهد و مدارک مرتبط‌کننده ویروس کرونا به موسسه ویروس‌شناسی ووهان چین قطعی و غیرقابل انکار نیستند، تعدادی از متخصصان خواهان اعمال کنترل‌های سختگیرانه‌تر بر این‌گونه مراکز هستند، زیرا این نگرانی وجود دارد که نشت‌های اتفاقی زمینه را برای همه‌گیری‌های بعدی در جهان فراهم کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آزمایشگاه ویروس‌شناسی ووهان در طبقه ایمن‌ترین مراکز تحقیقاتی قرار دارد یعنی سطح ۴ ایمنی زیستی.

به گزارش دنیای اقتصاد به نقل از ای‌اف‌پی، این مراکز طوری ساخته می‌شوند که بتوانند با خطرناک‌ترین باکتری‌ها و ویروس‌ها به آزمایش بپردازند، باکتری‌ها و ویروس‌هایی که سبب بیماری‌های بدون درمان یا واکسن هستند. در واقع تمامی تدابیر محافظتی در این مراکز اتخاذ شده تا امکان نشت ویروس به هیچ شکلی وجود نداشته باشد. همچنین محققانی که در این مرکز فعالیت می‌کنند کاملا آموزش‌دیده هستند. طبق گزارش دانشگاه جورج ماسون، در سراسر جهان ۵۹ عدد از این آزمایشگاه‌ها وجود دارد.

هیچ استاندارد الزام‌آور بین‌المللی برای ایمنی، امنیت و مسوولیت‌پذیری در حوزه کار روی پاتوژن‌ها وجود ندارد و واقعیت این است که اتفاق‌ها ممکن است رخ دهند، چه در آزمایشگاه‌های پیشرفته و چه در دیگر آزمایشگاه‌ها که هزار عدد از آن‌ها در جهان وجود دارد. سال ۲۰۰۱ یک کارمند آزمایشگاهی در آمریکا که دچار مشکلات روانی بود عامل سیاه زخم را به نقاط مختلف کشور پست کرد و موجب مرگ پنج نفر شد. سال ۲۰۱۴ دو محقق چینی که در معرض سارس قرار گرفته بودند آن را به دیگران منتقل کردند و یک نفر جان خود را از دست داد.

از این گونه رویداد‌های اتفاقی بار‌ها رخ داده و بسیاری از کارشناسان در سال‌های اخیر نسبت به خطراتی که فعالیت این گونه مراکز انجام می‌دهند هشدار داده‌اند. یکی از محققان ارشد مرکز کنترل تسلیحات می‌گوید: «خطای انسانی ۷۰ درصد خطا‌ها را در آزمایشگاه‌ها تشکیل می‌دهد.» بین دولت آمریکا که تحقیقات روی خفاش‌ها در ووهان را تامین مالی کرد و برخی دانشمندان مستقل درباره اینکه آیا آنچه رخ داده دستکاری در ویروس بوده یا نه اختلاف نظر وجود دارد.

منظور از دستکاری، تغییر پاتوژن‌هاست طوری که بر اثرگذاری و خطر آن‌ها افزوده می‌شود و آن‌ها بهتر می‌توانند در برابر روش‌های درمانی و واکسن‌ها مقاومت کنند. تمامی این کار‌ها برای یادگیری شیوه بهتر مبارزه با پاتوژن‌ها انجام می‌شود.

این حوزه از تحقیقات همواره جنجال‌آفرین بوده است. متخصص ایمنی‌شناسی از دانشگاه هاروارد می‌گوید: «این نگرانی وجود دارد که طی این‌گونه تحقیقات یکی از کارمندان آزمایشگاه به ویروسی مرگبار مبتلا شود و زمینه برای شروع یک همه‌گیری بسیار خطرناک در جهان فراهم شود.» از دید یک متخصص دیگر از دانشگاه راتگرز که به‌شدت مخالف تحقیقات یاد شده است، اساسا به این‌گونه تحقیقات نیازی نیست و تحقیقات یاد شده کمکی به ساخته شدن واکسن یا دارو برای درمان انسان‌ها نمی‌کند.

سال ۲۰۱۴ دولت آمریکا تامین مالی این‌گونه تحقیقات را متوقف کرد، اما روند یاد‌شده به اندازه کافی شفاف نیست. پایان سال گذشته یک موسسه غیرانتفاعی منابع مالی از دولت دریافت کرد تا در ووهان درباره پتانسیل انتقال ویروس از خفاش به انسان تحقیق کند. هفته گذشته کنگره سوالی را در این زمینه مطرح کرد و دو تن از مقامات موسسه ملی سلامت اعلام کردند این تحقیقات شامل دستکاری ویروس‌ها نمی‌شود. متخصص دانشگاه راتگرز می‌گوید ادعای آن‌ها دروغ است.

سال گذشته آلینا چان، یک زیست‌شناس مولکولی از موسسه برآود تحقیقی را منتشر کرد که نشان داد ویروس کرونا برخلاف سارس هنگامی که برای نخستین بار در انسان شناسایی شد به سرعت تغییر نکرد و این نشان می‌دهد این ویروس منشأ آزمایشگاهی دارد. او از ممنوع کردن تحقیقات پرریسک حمایت نمی‌کند، زیرا معتقد است با این کار تحقیقات یادشده به شکل مخفی ادامه پیدا خواهد کرد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: ویروس زیست شناسی چین آزمایشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۱۷۹۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انسان نخستین بار کی سرما خورد؟

ایتنا - انسان خردمند (هومو ساپینس) چه زمانی در تاریخ برای اولین بار سرما خورد؟
پاسخ به این سوال دشوار است؛ تا حدی به این دلیل که از میان ویروس‌های متعددی که باعث سرماخوردگی می‌شوند، تنها تعداد کمی از آن‌ها در بقایای به‌جا مانده از انسان‌ها کشف می‌شوند چرا که ویروس سرماخوردگی اغلب در بافت‌های نرم مانند ریه وجود دارد و کم‌تر در استخوان و دندان قابل ردیابی است. با این حال این امکان وجود دارد که برخی از اولین انسان‌های خردمند دست‌کم ۳۰۰ هزار سال پیش به سرماخوردگی مبتلا شده‌ باشند. 

«سرماخوردگی معمولی» یک اصطلاح کلی برای گروهی از عفونت‌‌های تنفسی است که افراد با سیستم ایمنی سالم، به صورت خفیف به آن‌ مبتلا می‌شوند. راینوویروس‌ها، کروناویروس‌ها و ویروس سین‌سیشیال تنفسی (RSV/ ویروس پیوسته‌یاخته‌ای تنفسی) اغلب عوامل اصلی‌اند. البته این عوامل بیماری‌زا (پاتوژن‌ها) قبل از آنکه بین مردم شیوع پیدا کنند، احتمالا از سایر مهره‌داران به انسان منتقل شده‌اند.

جوئل ورتهایم، ویروس‌شناس تکاملی از دانشگاه کالیفرنیا به لایو‌ساینس گفت، باتوجه به زندگی انسان خردمند با حیوانات، قرار گرفتن بشر در معرض ویروس‌های جدید اجتناب‌ناپذیر بوده است.

معمولا زمانی که ویروس حیوانی به بدن انسان وارد می‌شود، قادر به ایجاد عفونت و آلودگی نیست، زیرا با میزبان جدید سازگار نیست، با این حال ویروس‌ها گاه برای جهش موفقیت‌آمیز و حتی انتشار بین انسان‌ها مجموعه‌ای از ژن‌های مناسب دارند؛ مانند ویروس‌هایی که در همه‌گیری کووید‌ــ۱۹ یا آنفلوانزای خوکی ظهور کردند.

البته دانشمندان درباره زمان اولین شیوع ویروس‌های سرماخوردگی نظرهای متفاوتی دارند. به عقیده برخی دانشمندان، این ویروس‌ها می‌توانند هم‌زمان با طلوع تمدن بشری یعنی پنج تا شش هزار سال قبل، از حیوانات به انسان‌ها منتقل شده‌ باشند؛ زمانی که انسان‌ها زندگی در مناطقی نزدیک به هم را آغاز کردند که عوامل بیماری‌زا به‌راحتی می‌توانستند بین آن‌ها گسترش یابند و هم‌زمان پرورش حیوانات حامل این ویروس‌ها را نیز آغاز کردند.

اما همه دانشمندان با این فرضیه موافق نیستند. فرانسوا بالوکس، زیست‌شناس دانشگاه کالج لندن، می‌گوید انسا‌ن‌های «شکارچی‌ــ‌گردآورنده» که کشاورزی نمی‌کردند یا دام پرورش نمی‌دادند هم می‌توانستند از طریق شکار در معرض این ویروس‌های حیوانی قرار بگیرند. انسان شکارچی‌ پیش از انسان خردمند وجود داشت و به نظر این زیست‌شناس، ویروس‌های سرماخوردگی مختلف در طول دوران تکامل انسان در زمان‌های مختلف پدیدار می‌شدند و از بین می‌رفتند.

او می‌گوید: «من فکر می‌کنم احتمالا یکی از رویدادهایی که به افزایش قابل‌توجه جذب عوامل بیماری‌زا در انسان منجر شد، پخش شدن آن‌ها در خارج آفریقا بود که طی آن احتمالا به ویروس‌های سرماخوردگی جدید مبتلا شدند. بقایای قدیمی‌ترین انسان‌ خردمندی که در خارج از آفریقا کشف شد، متعلق به ۲۱۰ هزار سال قبل بود.»

دانشمندان برای کشف پیدایش این ویروس سراغ حفاری‌های باستان‌شناسی رفتند. به گفته کارشناسان، ویروس‌های سرماخوردگی زیاد خوبی باقی نمی‌مانند. این ویروس‌ها به طور معمول در بافت‌های نرم مانند ریه که پس از مرگ از بین می‌روند، اثر باقی می‌گذارند و در بافت‌های مقاوم مانند استخوان و دندان یافت نمی‌شوند.

البته ژنوم‌های ویروسی در بقایای انسان‌های باستانی یافت شده‌اند اما فقط ویروس‌های مبتنی بر دی‌ان‌ای بوده‌اند نه ویروس‌های حاوی آران‌آی (RNA) اما محققان یک کروناویروس متعلق به قرن شانزدهم را در پالپ دندان یک اسکلت‌ انسان در فرانسه پیدا کردند. این آران‌ای با کروناویروس‌های شناخته‌شده امروزی متفاوت است و نشان می‌دهد که این عوامل بیماری‌زای تاریخی احتمالا یا از بین رفته‌اند یا بدون آنکه شناسایی شوند، تکامل یافته‌اند.

بالوکس می‌گوید: «احتمالا در آینده از ویروس‌هایی که کمتر از ۲۰۰ سال پیش با ما بودند، تصویر جمعی مناسب‌تری خواهیم داشت. این امر ردیابی تاریخچه ویروس‌ها در گذشته‌های دور را برای دانشمندان آسان‌تر می‌کند.»

دیگر خبرها

  • سناریوی خودکشی قتل از آب درآمد
  • راز قتل مرد جوان پس از ۳ ماه برملا شد
  • بهره‌برداری از ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی محلات در سال آینده
  • سناریوی خودکشی قتل از آب درآمد/ همدستی خیانت‌آمیز زن جوان با مرد همکار
  • داستان سرماخوردگی در انسان‌ها از چه زمانی آغاز شد؟
  • سناریوی خودکشی قتل از آب درآمد | همدستی خیانت‌آمیز زن جوان با مرد همکار
  • همدستی زن جوان با مرد آشنا برای قتل شوهرش
  • تغییرات آب و هوایی می‌تواند منجر به افزایش ویروس‌هایی مانند کووید شود
  • ایمن‌سازی کودکان زیر ۵ سال با قطره فلج اطفال اجرا شد
  • انسان نخستین بار کی سرما خورد؟