Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-06@23:25:40 GMT

موشک‌های ضد تانک ایرانی، از تولید به مصرف

تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۳۸۵۳۱

موشک‌های ضد تانک ایرانی، از تولید به مصرف

به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، از ابتدای طراحی و ساخته شدن تجهیزات زرهی همچون نفربرها، تانک‌ها و خودرو‌های زرهی، فرماندهان نظامی همیشه به دنبال این موضوع بودند تا تجهیزاتی را طراحی کرده و بسازند که در نبرد‌ها بتوانند علیه تانک‌ها و نفربر‌های دشمن استفاده کنند. این مهم بیشتر در دوران جنگ‌های جهانی اول و دوم و جنگ‌های پس از آن احساس شد و فرماندهان نظامی را بر آن داشت تا به جای استفاده از نارنجک‌های گوناگون از تجهیزاتی استفاده کنند که جان نفرات در امان بماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چون سرباز‌ها برای استفاده از نارنجک‌ها باید به فواصل نزدیک به تجهیزات زرهی می‌رفتند و سپس نارنجک‌ها را به سوی اهداف مشخص شده پرتاب کنند.

البته نباید این نکته را فراموش کرد که همواره ادوات زرهی در مسیر توسعه برای مقاومت در برابر ضدزره‌ها، اغلب یک قدم جلوتر قرار داشتند، اما از آنجایی که چنین سلاح‌هایی هزینه به نسبت کمی از طراحی تا استفاده دارند در کشور‌های مختلف دنیا به سرعت و متناسب با تهدیدات روز توسعه پیدا کرده‌اند که کشور ما هم جز همین دسته است.

چرا استفاده از موشک‌های ضد زره و ضد تانک اهمیت دارد؟

استفاده از موشک‌های ضد زره و ضد تانک در سال‌های جنگ تحمیلی برای فرماندهان نظامی ما به خوبی احساس شد. چراکه در آن سال‌ها ارتش بعثی عراق با ستون زرهی بسیار قدرتمند و پرتعداد خود مرز‌های ایران اسلامی و شهر‌های کشورمان را بی رحمانه شخم می‌زد تا بتواند ایران را به گفته صدام طی ۷ روز اشغال کند. رزمندگان ایرانی، اما با همان سال‌های محدود مانند توپ‌های ۱۰۶، آر پی جی ۷، نارنجک، مین ضد تانک در مقابل آن‌ها ایستادگی می‌کردند. البته باید به نقش تانک ها، جنگنده‌ها و بالگرد‌های کبرا هم اشاره کرد که با توان بالای خود این تانک‌ها و توان زرهی دشمن بعثی را منهدم می‌کردند.  

یکی دیگر از سلاح‌هایی که می‌توانست تانک‌ها را متوقف کند موشک‌های ضد زره و ضد تانک بودند. یکی از انواع این موشک‌ها، موشک‌های تاو نام داشت که در صنایع نظامی آمریکا تولید شد و توان بسیار خوبی برای نیرو‌های زمینی که آن را در اختیار داشتند فراهم می‌کرد تا بتوانند با انواع تجهیزات زرهی مقابله کنند. مسئولان دفاعی کشورمان نیز در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی توانستند تعداد بسیاری از موشک‌های تاو را خریداری و در سازمان رزم ارتش از آن‌ها استفاده کنند. اما با شروع جنگ تحمیلی این تعداد پاسخگوی نیاز نیرو‌های مسلح نبود و باید برای آن فکری می‌شد.  

حرکت ایران به سوی بومی‌سازی تسلیحات ضد تانک

ایران در جنگ تحمیلی توانست تا به دانش‌های جدیدی مانند ساخت موشک و بسیاری دیگر از دانش‌های نوین برسد که شاید دستیابی به آن‌ها هیچ گاه به ذهن کسی نمی‌رسید. موشک‌های ضد زره یکی از آن‌ها هستند که ایران ساخت و مهندسی معکوس آن‌ها را از همان دوران جنگ تحمیلی آغاز کرد و با مهندسی معکوس موشک مالیوتکا توانست تا موشک‌های بومی رعد را ساخته و در همان دوران از آن استفاده کند. دانش ایران در ساخت انواع موشک‌های ضد زره به قدری پیشرفت کرده که کشورمان امروزه به یکی از قدرتمندترین کشورها در ساخت این تسلیحات بدل شده است.

موشک‌های ضد زره ایرانی، از نابودگر تانک‌های مرکاوا و آبرامز تا غافلگیر شدن قوای زرهی دشمن در جنگ

موشک‌های ضد زره ایرانی یکی از عوامل موثر در بازدارندگی ایران اسلامی محسوب می‌شوند.

موشک‌های طوفان

این موشک‌ها با الگوگرفتن و مهندسی معکوس موشک‌های تاو آمریکایی در چند نسل طراحی و ساخته شدند.

موشک طوفان ۱

طول موشک: ۱/۱۶ متر.

قطر موشک: ۰/۱۵ متر.

وزن مجموع: ۱۸/۵ کیلوگرم.

وزن کلاهک: ۳/۶ کیلوگرم.

قدرت نفوذ: ۵۵۰ میلی‌متر در زره‌های فولادی.

حداکثر سرعت: ۳۱۰ متر بر ثانیه.

برد عملیاتی موشک: ۷۰ تا ۳ هزار و ۸۵۰ متر.

موشک طوفان ۲

طول موشک: ۱/۴۵ متر.

قطر موشک: ۰/۱۵ متر.

وزن مجموع: ۱۹ کیلوگرم.

وزن کلاهک: ۴ کیلوگرم.

قدرت نفوذ: ۷۶۰ میلی‌متر در زره‌های فولادی.

حداکثر سرعت: ۳۱۰ متر بر ثانیه.

برد عملیاتی موشک: ۷۰ تا ۳ هزار و ۸۵۰ متر.

ویژگی خاص: قابلیت بکارگیری در شب را با برد کمتر، تعبیه یک میله نفوذگر برای نفوذ بهتر در انواع زره‌ها، سر جنگی دو مرحله‌ای و امکان شلیک از از بالگردها، خودرو‌های زرهی و پرتاب‌گر‌های زمینی.

موشک طوفان ۳

طول موشک: ۱/۴۵ متر.

قطر موشک: ۰/۱۵ متر.

وزن موشک: ۱۹ کیلوگرم.

وزن کلاهک: ۳/۵ کیلوگرم.

قدرت نفوذ: ۸۰ میلی‌متر در زره‌های فولادی.

حداکثر سرعت: ۳۱۰ متر بر ثانیه.

برد عملیاتی موشک: ۶۵۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ متر.

ویژگی خاص: موشک تاپ اتک قابلیت هدف قرار دادن اهداف از بالا، قابلیت مقابله با جنگال دشمن و استفاده از سنسور‌های مغناطیسی و لیزری برای شناسایی اهداف.

موشک طوفان ۴

طول موشک: ۱/۱۷ متر.

قطر موشک: ۰/۱۵ متر.

وزن موشک: ۲۰ کیلوگرم.

وزن کلاهک: ۳/۵ کیلوگرم.

قدرت نفوذ: ۸۰ میلی‌متر در زره‌های فولادی.

حداکثر سرعت: ۳۱۰ متر بر ثانیه.

برد عملیاتی موشک: ۱۰۰ تا ۳ هزار و ۷۵۰ متر.

ویژگی خاص: استفاده از فناوری ترموباریک و توانایی انهدام استحکامات و ابنیه دشمن نظیر سنگرها، پناهگاه‌ها و حتی آشیانه‌ها.

موشک طوفان ۵

طول موشک: ۱/۴۷ متر.

قطر موشک: ۰/۱۵ متر.

وزن موشک: ۲۳ کیلوگرم.

وزن کلاهک: ۶/۲ کیلوگرم.

قدرت نفوذ: ۹۰۰ میلی‌متر در زره‌های فولادی.

حداکثر سرعت: ۱۶۷ متر بر ثانیه.

برد عملیاتی موشک: ۱۰۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ متر.

ویژگی خاص: قابلیت هدایت لیزری، مقابله با جنگال، سر جنگی دو مرحله‌ای و میله نفوذگر جمع شونده.

موشک طوفان ۶

طول موشک: ۱/۴۷ متر.

قطر موشک: ۰/۱۵ متر.

وزن موشک: ۲۱ کیلوگرم.

وزن کلاهک: ۵ کیلوگرم.

حداکثر سرعت: ۱۷۰ متر بر ثانیه.

قدرت نفوذ: ۸۰ میلی‌متر.

برد عملیاتی موشک: ۱۰۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ متر.

ویژگی خاص: استفاده از کلاهک ترموباریک.

موشک طوفان ۷

طول موشک: ۱/۴۷ متر.

قطر موشک: ۰/۱۵ متر.

وزن موشک: ۲۱ کیلوگرم.

وزن کلاهک: ۵/۶ کیلوگرم.

قدرت نفوذ: ۹۰۰ میلی‌متر در زره‌های فولادی.

حداکثر سرعت: ۱۷۰ متر بر ثانیه.

برد عملیاتی موشک: ۱۰۰ تا ۳ هزار و ۷۵۰ متر.

ویژگی خاص: علاوه بر استفاده از کلاهک ترموباریک و ترکش شونده در هنگام برخورد به اهداف.

موشک ضد زره تندر

وزن موشک: ۱۷/۲ کیلوگرم.

قدرت نفوذ: ۷۰۰ میلی‌متر در زره‌های فولادی.

حداکثر سرعت: ۳۷۰ متر بر ثانیه.

برد عملیاتی موشک: ۱۰۰ تا ۴ هزار متر.

ویژگی خاص: نوعی از موشک‌های ضد تانک که برای استفاده در لوله ۱۲۵ میلی متری توپ تانک تی-۷۲ طراحی و ساخته شده است.

موشک ضد زره دهلاویه

وزن موشک: ۲۲/۷ کیلوگرم.

وزن کلاهک: ۶/۸ کیلوگرم.

وزن پرتابگر موشک: ۲۶ کیلوگرم

برد عملیاتی موشک: ۱۰۰ تا ۵ هزار و ۵۰۰ متر.

قدرت نفوذ: ۱/۲ تا ۱/۳ متر در زره‌های فولادی.

ویژگی خاص: استفاده در شب، تعبیه بالک‌های نصب شده در دماغه و عقب برای پایدارسازی بیشتر، دقت بسیار بالا علیه اهداف، تولید نوع هواپایه برای استفاده در بالگرد‌های مختلف.

موشک ضد زره توسن

طول موشک: ۱/۳ متر.

قطر موشک: ۱/۳۵ متر.

وزن موشک: ۲۶/۵ کیلوگرم.

نوع کلاهک: دو مرحله‌ای و از انواع heat.

نوع سوخت: جامد.

ویژگی خاص: سبک بودن، امکان حمل اسان پرتاب‌گر، سرعت عمل در شناسایی اهداف، امکان تغییر سریع ۳۶۰ درجه‌ای، قابلیت انهدام همه نوع اهداف، قابلیت استفاده در جنگ‌های کلاسیک و نامنظم، برد نسبتا زیاد، هدایت مطمئن، احتمال اصابت فزاینده، سبک بودن، سرعت عمل در شناسایی هدف و امکان هدایت و کنترل آن در شب از دیگر ویژگی‌های این موشک است.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: تسلیحات نظامی اقتدار نظامی دستاوردهای دفاعی برد عملیاتی موشک موشک های ضد زره ۱۰۰ تا ۳ هزار هزار و ۵۰۰ متر حداکثر سرعت موشک طوفان جنگ تحمیلی ویژگی خاص وزن کلاهک قدرت نفوذ ۵ کیلوگرم طول موشک قطر موشک وزن موشک ۰ ۱۵ متر تانک ها ضد تانک سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۳۸۵۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فلسطین کرونیکل: پاتریوت آمریکا در برابر بالستیک ایرانی به هیچ کاری نیامد | ادعای اولیه چگونه نقش بر آب شد؟

به گزارش همشهری‌آنلاین،رادیو ارتش اسرائیل اخیرا اعتراف کرد که سامانه های پاتریوت آمریکا از دریا در رهگیری موشک های ایرانی موفق عمل نکردند. ایران در پایان عملیات ۱۲ موشک بالستیک مدرن خود را با موفقیت به پایگاه های نظامی اسرائیل کوبیده است. بنا به گزارش عصرایران، وبگاه " فلسطین کرونیکل" با انتشار گزارشی درباره این اعتراف رسانه های اسرائیلی نوشت: این امر منجر به این شده است که اسرائیل در واقع خود را مسئول سرنگونی بیشتر ۳۰۰ پهپاد و موشک ایران که به سمت آنها شلیک شده است، نشان دهد.

بر اساس این گزارش مدت کوتاهی پس از پایان حمله تلافی جویانه ایران به اسرائیل در ۱۳ آوریل، تل آویو ادعای " رهگیری ۹۹ درصدی" پرتابه های ایرانی را مطرح کرد و حتی نام ویژه ای را برای عملیات مشترک پدافند هوایی خود ایجاد کرد تا وضعیت را به یک پیروزی قهرمانانه برای خود تبدیل کند.

اما در عالم واقع عملیات وعده صادق چه ویژگی داشت؟ در واقع، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران دسته‌هایی از پهپادها و موشک‌های قدیمی را با هدف دوگانه ایجاد یک وحشت بزرگ/حادثه بین‌المللی و همچنین مشغول و اشباع کردن واکنش پدافند هوایی اسرائیل شلیک کرد.

سپس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حدود ۱۲ فروند موشک بالستیک مدرن شلیک کرد که اکثر آنها به اهداف خود اصابت کردند و به سایت‌هایی حمله کردند که به‌شدت محافظت‌شده‌ترین مکان ها نسبت به حمله موشک های بالستیک روی کره زمین محسوب می‌شوند.

بعدها، مقامات ناشناس آمریکایی و اسرائیلی اعتراف کردند که نرخ رهگیری ۹۹ درصدی ادعایی ساختگی است و حتی اعتراف به اصابت حدود ۱۲ موشک، این ادعای اولیه آنها را نقش بر آب کرد.

عملیات پدافند هوایی با استفاده از ائتلاف چندملیتی متشکل از نظامیان آمریکا، بریتانیا، فرانسه، اسرائیل، اردن و بر اساس برخی گزارش‌ها، عربستان سعودی و امارات متحده عربی (امارات متحده عربی) بیش از یک میلیارد دلار در آن چند ساعت عملیات ایران، خرج روی دست ائتلاف آمریکایی- اسرائیلی گذاشت.

علاوه بر این ایران پیشتر به ائتلاف آنها ۷۲ ساعت پیش اخطار حمله داد و از این رو آنها توانستند تمامی پدافند هوایی را در سراسر منطقه آماده کنند و ساعت ها برای مقابله با اهداف نسبتا کند حرکتی که ایران اعلام کرده بود با هر دسته جدید شلیک می شود، فرصت داشتند.

سامانه موشکی پاتریوت

بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیلی (رادیو ارتش اسرائیل)، سیستم دفاعی موشکی استاندارد RIM-۱۶۱ آمریکا روی کشتی (SM-۳) در رهگیری پرتابه‌های ایرانی متحمل شکست ۷۵ درصدی شده و از ۸ موشک شلیک شده آنها تنها ۲ مورد به هدف اصابت کرده است.

بلومبرگ اخیرا مقاله ای منتشر کرده است که در آن می گوید اسرائیل اکنون سیستم های موشکی پاتریوت را بازنشسته می کند.

با این حال، بر اساس تمامی گزارش‌های مربوط به عملیات پدافند هوایی که برای دفاع از اسرائیلی‌ها انجام شده است، اکثر پرتابه‌های ایرانی رهگیری شده توسط آمریکا سرنگون شده‌اند و موثرترین روش نه سامانه های پدافندی بلکه استفاده از جت‌های جنگنده بوده است.

علیرغم وجود هیچ مدرکی برای تایید ادعای آنها، ارتش اسرائیل اما ادعا می کند که جنگنده های آنها اکثر موشک های کروز ایران را ساقط کرده اند، که توسط منابعی که با وبگاه "اینترسپت" مصاحبه کرده اند، این ادعای آنها رد شده است.

اسرائیل از زمان جنگ اول خلیج فارس از سیستم موشکی پاتریوت آمریکا ناراضی بوده است.

در سال ۱۹۹۱، عراق موشک‌های اسکاد را به سمت اسرائیل و عربستان سعودی شلیک کرد. ایالات متحده و رسانه های آن مدعی شدند که سامانه موشکی پاتریوت ۸۹ درصد از اسکادهای شلیک شده به سمت عربستان سعودی و ۴۴ درصد از کلاهک های هدایت شده به سمت اسرائیلی ها را رهگیری کرده است. با این حال، ماه‌ها بعد حقیقت آشکار شد و اکنون پذیرفته شده است که عملکرد سیستم موشکی معروف پاتریوت این بود که تنها بین ۱ تا صفر درصد از کل اسکادهای شلیک شده را سرنگون کرد.

به طور مشابه، گفته می شود که سیستم دفاع هوایی گنبد آهنین دارای نرخ رهگیری ۸۵ درصدی است، حداقل این رقمی است که برای رهگیری راکت های فلسطینی پرتاب شده در طول جنگ ۲۰۱۴ علیه غزه ارائه شده است.

با این حال، طبق مطالعه ای که توسط "تئودور پستول" از دانشگاه MIT انجام شد، گنبد آهنین تنها حدود ۵ درصد از پرتابه های شلیک شده در طول جنگ ۲۰۱۴ را رهگیری کرد.

در واقع، علیرغم تبلیغات زیاد درباره کارآیی سامانه‌های پدافند هوایی اسرائیل و آمریکا، اگر تعداد زیادی پرتابه به سمت هدفی شلیک شود، هیچ سیستم دفاعی روی کره زمین وجود ندارد که در مبارزه کامل با یک حمله بزرگ و متمرکز موفق باشد.

کد خبر 849338 برچسب‌ها ایران و اسرائیل خبر ویژه آمریکا و اسرائیل

دیگر خبرها

  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان | گزارش مهم یک پایگاه تحلیلی نظامی
  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در عملیات میدانی
  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان عملیاتی
  • موشک‌های ایرانی کشورهای عربی را بر سر عقل آورد؟ / اخراج محترمانه ارتش امریکا از خاک امارات +فیلم و تصاویر
  • فلسطین کرونیکل: پاتریوت آمریکا در برابر بالستیک ایرانی به هیچ کاری نیامد | ادعای اولیه چگونه نقش بر آب شد؟
  • فلسطین کرونیکل: پاتریوت آمریکا در برابر بالستیک ایرانی به هیچ کاری نیامد
  • رزمی ایرانی جایگاه قهرمان پرآوازه جهان را تصاحب کرد
  • تغییر محاسبات منطقه با قدرت بازدارندگی ایرانی
  • امحای ۲۰۰۰ کیلوگرم مواد غذایی فاسد در میاندوآب
  • سوسیس و کالباس با گوشت ماهی هم به بازار آمد