Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-02@22:06:05 GMT

احتمال کناره‌گیری دو کاندیدا به نفع رئیسی

تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۳۸۵۶۹

احتمال کناره‌گیری دو کاندیدا به نفع رئیسی

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، حجت الاسلام کمال رحمانی در نشست خبری که دیروز (۱۵ خردادماه) برگزار شد، با اشاره به اهمیت و اثرگذاری پیروزی انقلاب اسلامی در عرصه‌های مختلف، اظهار کرد: با وقایع اخیر که در فلسطین رخ داد، اسرائیل بیشتر به انتخابات در کشور ایران فکر می‌کند.

وی افزود: آیت‌الله رئیسی دیرهنگام ورود به انتخابات را اعلام کرد و به شکل هوشمندانه، هر خانه یک ستاد را عنوان کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی خود را مستقل از جناح‌ها می‌داند نه مستقل از انقلاب و هویتش را برگرفته از انقلاب می‌داند.

رئیس شورای هماهنگی ستادهای رئیسی در خوزستان تصریح کرد: وی بر استفاده از ظرفیت‌های فراگیر تاکید کرده است بنابراین باید همه برای انقلاب گام بردارند و برای رفع تلخی ذائقه مردم تلاش کنند.

رحمانی ادامه داد: آیت‌الله رئیسی با محوریت بیانیه گام دوم انقلاب و شاخص‌های مدنظر مقام معظم رهبری از جمله جهادی، انقلابی و مومن بودن، تلاشگر بودن و بدون چشمداشت بودن فعالیت خواهد کرد و پیشگام حرکت مردم خواهد بود.

وی بیان کرد: در خصوص جریان‌های فاصله‌دار آنچه که از آیت‌الله رئیسی شنیدم و از مشی وی سراغ دارم، دنبال انتقام و حذف نیست اما مقام معظم رهبری را فصل‌الخطاب و سیاست‌گذار به شکل واقعی می‌داند. بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب نیز علم باید بر دوش نیروهای خدوم، مخلص، جهادی و انقلابی باشد. هر کسی توانست خود را اثبات کند، می‌تواند پای کار بیاید.

رحمانی در خصوص دیدگاه رئیسی در مورد ارتباطات خارجه و رفع تحریم‌ها، گفت: سیاست خارجه بر اساس منویات مقام معظم رهبری بر سه ضلع یک مثلث حکمت، عزت و مصلحت و بر محوریت عقلانیت بنا شده است؛ اعتقاد آیت‌الله رئیسی این است که با قوی‌سازی درون باید به دنبال بی‌اثر کردن یا کم اثر کردن تحریم‌ها بود. قطعا اعمال تحریم‌ها اثرگذار بوده است اما اعتقاد آیت‌الله رئیسی و برنامه وی بر این است که اگر ایران قوی محقق شود، حوزه اثرگذاری تحریم توسط دیگران بسیار کاهش پیدا می‌کند که مستقیم روی سفره مردم اثر مثبت می‌گذارد.

رئیس شورای هماهنگی ستادهای رئیسی در خوزستان بیان کرد: گاهی اوقات افراد در حوزه مربوط به امور سیاسی، قرار است کلاه و سر را با هم بیاوند بنابراین عدم احراز صلاحیت، این است و بیشتر از این و رد صلاحیت نیست. قرار نیست بر اساس تحلیل‌ها و رایزنی‌های درونی و شنیده‌ها، انتصابات انجام شود.

وی گفت: به منظور بهبود وضعیت معیشتی مردم، برنامه اقتصادی شاخصی تدوین شده است و افراد متخصص، در حوزه اقتصادی و فعالان حوزه جهادی که وسط میدان برای مردم کار کردند، در گروه اقتصادی حضور دارند. آیت‌الله رئیسی با توجه به خانواده‌های زندانیان و همچنین برگرداندن بنگاه‌های اقتصاد به فعالیت، نشان داد اگر میدان در دستش باشد می‌تواند موفق باشد.

رحمانی بیان کرد: از کارهای کارشناسی و پیشنهادات استقبال می‌کنیم و هر انتقاد و پیشنهادی برای انتقال به آیت‌الله رئیسی دریافت و منتقل می‌شود تا حتی اگر آقای رئیسی پیروز انتخابات نباشد، در قوه قضائیه برای رفع مشکلات گام بردارد. محبت، خونگرمی و رنج‌هایی که مردم خوزستان دیده‌اند نباید بی‌جواب بماند.

وی با اشاره به تعدد ستادهای تشکیل شده برای رئیسی، گفت: به طور مثال سردار افشار کاندیدا شده و خودجوش با کناره‌گیری به نفع آیت‌الله رئیسی یک ستاد حمایتی تشکیل داده است. دیگر افراد علاقه‌مند نیز به همین شکل عمل کردند. نمی‌توان از تشکیل این ستادها جلوگیری کرد و شاید بر مشارکت نیز اثر منفی داشته باشد بنابراین باید تجمیع و مدیریت واحد ستادها انجام شود که در حال پیگیری این موضوع هستیم. ضمانتی نیست که تا فردا ستاد دیگری تشکیل شود یا خیر اما ستادهای در حال تاسیس باید بر اساس الگو و ملاک‌های آیت‌الله رئیسی حرکت کنند در غیر این صورت به دلیل هزینه‌سازی برای نظام و همچنین آیت‌الله رئیسی، قطعا موضوع پیگیری می‌شود.

رئیس شورای هماهنگی ستادهای رئیسی در خوزستان بیان کرد: احتمال‌هایی وجود دارد که آقایان قاضی‌زاده و زاکانی به نفع آیت‌الله رئیسی انصراف دهند البته سیاست وی مبنی بر انصارف کاندیداها نیست؛ وی اعتقاد دارد که همه باید در صحنه بمانند و حتی برای تائید صلاحیت برخی کاندیدای رد صلاحیت شده نیز صحبت‌هایی داشته تا فضای مشارکت بیشتر شود.

رحمانی در خصوص دیدگاه ابراهیم رئیسی درمورد فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی بیان کرد: فیلترینگ، صورت مساله اصلی نیست. آیت‌الله رئیسی مسئول قوه قضائیه بوده و اگر می‌خواست به این سمت بیاید راحت احکام را صادر می‌کرد زیرا بازگشت مساله فیلترینگ به قوه قضائیه است بنابراین اگر وی دنبال این مقوله‌ها بود تاکنون این کار را انجام می‌داد.

وی با تاکید بر لزوم مشخص شدن ریشه بیکاری جوانان در خوزستان تصریح کرد: مشکلات اجتماعی خوزستان از جمله سیل، هفت تپه، غیزانیه و دیگر مسائل با وجود این همه سرمایه باید مطالبه شود. زندگی با رفاه و معیشت خوب، حق مردم خوزستان است بنابراین باید برای اولویت‌های مطالبه‌گری حل مشکلات و معضلات این استان برنامه‌ریزی کنیم.

رحمانی در خصوص برخوردهای نامناسب با بانوان خبرنگار در برخی برنامه‌های خبری گفت: آیت‌الله رئیسی نگاه بسته‌ای به بانوان ندارد و همسر وی نیز استاد دانشگاه است؛ امام(ره) نیز فرمودند که بانوان نیمی از جامعه را تشکیل می‌دهند و در مسیر خود باید در جامعه نقش‌آفرین باشند.

رئیس شورای هماهنگی ستادهای رئیسی در خوزستان اظهار کرد: شاید در این هفته آیت‌الله رئیسی به خوزستان سفر کند و جزئیات سفر نیز متعاقبا اطلاع‌رسانی می‌شود. انتخاب خوزستان به عنوان اولین استان برای سفرهای استانی از بین سه سفر استانی، نشان از دغدغه وی برای خوزستان است.

رحمانی در خصوص رفع مشکل مسکن نیز گفت: آقای نیکزاد به عنوان فردی که در حوزه مسکن مهر تخصص بالایی دارد، در کنار آیت‌الله رئیسی قرار دارد و برنامه خوبی برای بهبود اوضاع مسکن تدوین شده است و قرار نیست که مردم تا ایام سالمندی برای داشتن یک مسکن در انتظار بمانند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: انتخابات 1400 محسن رضایی نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قیام 15 خرداد انتخابات ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی نامزدهای انتخابات کناره گیری انصراف حمایت انتخابات 1400 محسن رضایی نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قیام 15 خرداد آیت الله رئیسی رحمانی در خصوص بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۳۸۵۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌ها و راهکار‌های مشارکت سیاسی آگاهانه

مشارکت سیاسی به صورت شرکت در انتخابات، یکی از بارزترین وجوه کنش سیاسی در جوامع است که به علت تاثیرگذاری گسترده در فرایند‌های سیاسی، وضعیت ساخت سیاسی، امنیت، توسعه و رفاه شهروندان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. رفتار انتخاباتی یا رای دادن افراد در هر جامعه، تحت تاثیر عوامل متعددی است. در واقع، موقعیت‌ها و شرایط به همراه درک و تحلیل فرد، در نهایت منجر به رفتار یا کنشی می‌گردد که حاصل آن بروندادی به نام رای به سود شخص، حزب یا جریان سیاسی-فکری خاص است.

ترجیحات و تصمیات افراد بیش از هر چیز، تحت تاثیر ساخت‌ها، بافت‌های فرهنگی و اجتماعی، شکاف‌های سنی و جنسی، خصلت‌های ملی، نظام‌های سیاسی، نظام انتخاباتی متفاوت در جوامع متفاوت است. در جوامع سیاسی پیشرفته در سایه وجود احزاب سیاسی نوعی فرهنگ سیاسی مشارکتی مشاهده می‌گردد که شهروندان در آن با آگاهی و به صورت عقلانی وارد مشارکت سیاسی و کارزار انتخاباتی می‌شوند.

در واقع، در این جوامع احزاب سیاسی نقش مهمی در آموزش سیاسی شهروندان و آگاهی بخشی به آنها دارند، در حالیکه در جوامعی مثل ایران که احزاب سیاسی وجود ندارند، فاصله گرفتن از فرهنگ سیاسی مشارکتی و نمود فرهنگ سیاسی تبعی و محدود مشاهده می‌شود که در این راستا چالش‌ها و آسیب‌های زیادی متوجه مشارکت سیاسی شهروندان و به طور کلی توسعه نظام سیاسی می‌شود.

در این زمینه «محمد آریانپور»، «مرتضی اباذری» و «خلیل بهرامی قصرچمی» در پژوهشی با نام «بررسی چالش‌ها و راهکار‌های مشارکت سیاسی آگاهانه در نظام انتخاباتی جمهوری اسلامی ایران» به این مهم توجه کرده و ابعاد مختلف آن را مورد بررسی و واکاوی قرار داده‌اند که در ذیل مختصری از آن را می‌خوانید:

مسایل مشارکت سیاسی (رای دهندگان)

بومی‌گرایی

یکی از مسائلی که در انتخابات مختلف نمود دارد، این است که شهروندان به این مساله دارند که به کاندیدایی رای بدهند که بومی منطقه آنها است. اگرچه این شاخص را می‌توان در شاخص کلی قومیت‌گرایی بررسی کرد، اما به صورت جداگانه نیز می‌توان به آنها پرداخت.

در جوامع دارای احزاب سیاسی، انتخابات صحنه رقابت سیاسی احزاب برای کسب قدرت است و در حقیقت انتخابات پیروزی یک حزب به شمار می‌رود نه پیروزی اشخاص. برعکس در جوامعی که فرایند توسعه سیاسی کندتر انجام می‌پذیرد، در جریان انتخابات یکی از شاخصه‌های مورد قبول عموم، بومی بودن کاندیدا است.

در ایران در برخی انتخابات به ویژه در انتخابات نمایندگی مجلس هنوز هم رفتار انتخاباتی مبتنی بر ارجحیت مسائلی مانند بومی‌گرایی در برخی نقاط، برای شرکت در انتخابات و رای دادن به کاندیداست و نامزد‌ها در محله و منطقه محل تولد خود، بیشترین آراء را کسب می‌کننددر ایران در برخی انتخابات به ویژه در انتخابات نمایندگی مجلس هنوز هم رفتار انتخاباتی مبتنی بر ارجحیت مسائلی مانند بومی‌گرایی در برخی نقاط، برای شرکت در انتخابات و رای دادن به کاندیدا است و نامزد‌ها در محله و منطقه محل تولد خود، بیشترین آراء را کسب می‌کنند. در این صورت، شاخصه‌های دیگر نماینده مانند تحصیلات عالیه، سوابق خدماتی و سیاسی، وابستگی حزبی و... تحت الشعاع قرار می‌گیرد.

قومیت‌گرایی

در ایران به طور معمول رای‌دهنده ترجیح می‌دهد به کسی رای دهد که به لحاظ ایدئولوژی و حزبی و به لحاظ قومی، زبانی و مذهبی به او نزدیک باشد. به عنوان نمونه برخی شهر‌ها از نظر بافت اجتماعی دارای چندین ایل و طوایف مستقل است و بیشتر جمعیت شهر یا استان ترکیبی از ایلات و قبایل مختلف است. این مساله روی انتخابات نیز تاثیر داشته است. به نظر می‌رسد که تعصبات قومی و قبیله‌ای در چنین مراکزی به ویژه در انتخابات نمایندگان مجلس تاثیر به سزایی دارد.

کمبود اطلاعات و آگاهی سیاسی

به دلیل فقر اطلاعات در مورد انتخابات و ابعاد آن، رفتار‌های معلق در بین رای دهندگان بسیار زیاد است، زیرا فرد نه از حقوق خود در انتخابات آگاه است و نه بازیگران انتخاباتی را می‌شناسد. همچنین همیشه در تلاش است در لحظات پایانی اطلاعاتی کسب کند. در این شرایط، مکانیسم‌هایی هستند که با دادن اطلاعات نه چندان صحیح این خلا اطلاعاتی را پر می‌کنند. گاهی نیز فقط با صرف مهر خوردن شناسنامه‌ها در انتخابات شرکت می‌کنند و معمولا آراء باطله به صندوق می‌ریزند یا به خیل کسانی می‌پیوندند که از پا صندوقی‌ها برای رای دادن کمک می‌خواهند.

مسایل مشارکت سیاسی (کاندیداها)

تعدد ثبت نام‌کنندگان

یکی از معیار‌های آزاد و عادلانه بودن انتخابات به مقررات ناظر بر امکان نامزدشدن افراد در انتخابات برمی‌گردد. شاید تصور شود که در این زمینه وضعیت مطلوب این است که یک رقابت آزاد و بدون نظارت میان همه متقاضیان شرکت در انتخابات برقرار شود، زیرا در این صورت، حداکثر قدرت انتخاب به رای‌دهندگان داده می‌شود و آنها می‌توانند از بین طیف گسترده‌ای از افراد و افکار دست به انتخاب بزنند، اما واقعیت این است که قانون‌گذار همان قدر که باید دغدغه مشارکت و رقابت گسترده و حداکثری را داشته باشد، باید به مشکلاتی که از رهگذر تعداد زیاد داوطلبین گریبانگیر رای‌دهندگان و نهاد‌های نظارتی و اجرایی انتخابات می‌شود، نیز توجه کند.
قانون‌گذار همان قدر که باید دغدغه مشارکت و رقابت گسترده و حداکثری را داشته باشد، باید به مشکلاتی که از رهگذر تعداد زیاد داوطلبین گریبانگیر رای‌دهندگان و نهاد‌های نظارتی و اجرایی انتخابات می‌شود، نیز توجه کند

احتمال فقدان صداقت در گفتار کاندیدا‌های انتخاباتی

تمام تلاش کاندیدا‌ها این است که نظر رای دهندگان بیشتری را جلب کنند. در کلان شهر‌ها که وسعت جغرافیایی سبب کاهش تعاملات اجتماعی نزدیک و مستقیم شده، تبلیغات ابزار مناسبی برای شناخت کاندیدا‌ها است. همچنین تبلیغات به کاندیدا‌ها اجازه می‌دهد خود را به عنوان افرادی مطلوب به گروه‌های مختلف اقتصادی- اجتماعی معرفی کنند.

نبود فرصت‌های برابر برای تبلیغ

یکی از مواردی که باعث می‌شود مشارکت عاقلانه و منطقی در حوزه نامزد‌های انتخاباتی صورت نگیرد این است که بسیاری از افراد شایسته و دارای صلاحیت به دلایل مختلف از جمله دلایل اقتصادی، توان شرکت در انتخابات را ندارند و حتی اگر فرصت مشارکت را بیابند توانایی تبلیغات در برابر رقبای ثروتمند خود را ندارند، چرا که یکی از چالش‌های انتخاباتی خریدن رای در مناطقی از کشور است.

همچنین ممکن است نامزد‌های انتخاباتی زیادی دارای تمکن مالی باشند ولی صلاحیت و شایستگی احراز این جایگاه را نداشته باشند. بر این مبنا یکی از چالش‌های اساسی این است که فرصت‌های برابری برای تبلیغات وجود ندارد.

راهکارها:

با توجه به مسایل و چالش‌های مطرح شده در انتخابات، راهکار‌هایی مانند اطلاع رسانی و آموزش سیاسی، جامعه‌پذیری سیاسی، پاسخگویی دولتمردان و رفع نیاز‌های مردم، تبیین میانی دینی و گسترش آن در جامعه، ایجاد ضوابطی برای احراز شایستگی کاندیدا‌های انتخاباتی و معیار‌های سختگیرانه‌تر در مرحله ثبت‌نام و نظارت دقیق و عادلانه بر تبلیغات پیشنهاد می‌شود.
همچنین دولت‌ها باید بکوشند با کار فرهنگی و آموزش، زمینه را برای مشارکت سیاسی و انتخاباتی آگاهانه و عقلایی فراهم سازند و با نظارت‌های دقیق در انتخابات ملی، توانایی، دانش و بینش، راستگویی و درست‌کرداری، تجربه، آشنایی به مسائل جهانی، واقع گرایی، استواری و بردباری نامزد‌ها را تحت مدیریت و راستی آزمایی قرار دهند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • رابرت کندی به بایدن: کنار بکش تا ترامپ را شکست بدهم
  • احتمال سیلاب و ریزش کوه در محورهای کوهستانی خوزستان/ پیش‌بینی افزایش ۱۵ درصدی تردد
  • زبان از بیان خدمات آیت الله جزایری برای انقلاب قاصر است
  • چالش‌ها و راهکار‌های مشارکت سیاسی آگاهانه
  • از این مهندس پاس به آن پاسور گل؛ ژاوی و کروس چرا مثل مسی و مولر استعفای خود را پس گرفتند؟
  • اشاره گادی آیزنکوت به کناره‌گیری از کابینه جنگ رژیم صهیونیستی
  • فهرست کاندیدا‌های مورد حمایت جامعه اسلامی مهندسین اعلام شد
  • نیم قرن مجاهدت «فقیه مجاهد»/ از تاسیس شبکه ماهواره ای تا دانشگاه
  • صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای ۵ استان
  • بازدید آیت‌الله رئیسی از کارخانه ایران خودرو دیزل