Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/ایلام برگزیده شدن در جایزه کتاب سال، عنوانی مهم و معتبر است که می‌تواند نگاه‌های منتقدان ملی و علاقه‌مندان را به سمت و سوی مؤلفان و کتاب‌های برگزیده تغییر دهد و امکان دیده شدن کتاب در سطح ملی، بیشتر میسر شود. 

برگزاری مراسم اهدای جوایز ادبی به مؤلفان، نویسندگان، شاعران و روزنامه‌نگاران از جریان‌های مؤثر فرهنگی،ادبی، اجتماعی و رسانه‌ای است که توسط بخش‌های دولتی و خصوصی از آغاز تاکنون با فراز و فرودهای کمی و محتوایی همراه بوده و گاه این جوایز مداومت داشته و گاه متوقف شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این که جایزه دادن و جایزه گرفتن خود تبعات روانی انگیزشی و فرهنگی و اجتماعی فراوان به دنبال دارد، شک و بحثی نیست. 
بی‌شک برگزاری جوایز ادبی در چند هدف اصلی خلاصه می‌شود: 
• بالا بردن، اعتلا و اقتدار هنر- صنعت نشر مکتوب  
• تقویت بنیادهای انگیزشی و روانی مؤلفان و ناشران  
• کمک به بالا بردن ذائقه‌ی خوانداری جوامع هدف و تلاش برای ظهور آثار قوی و درشت محتوا در ادبیات و رسانه و... 
جایزه ادبی پروین اعتصامی‏، کتاب سال دفاع مقدس‏، کتاب سال شهید حبیب غنی‌پور، جایزه ادبی اصفهان،  جایزه ادبی بهرام صادقی، جایزه جلال آل‌احمد، جایزه ادبی سعدی، جایزه ادبی صادق هدایت، جایزه ادبی قیصر امین‌پور، جایزه ادبی مهرگان (تنها جایزه غیردولتی در حوزه محیط زیست و علم)، جایزه ادبی هفت اقلیم، جایزه ادبی هوشنگ گلشیری، جایزه ادبی یلدا، جایزه بیتا، جایزه مهتاب فصلنامه نگاه نو، جایزه شعر احمد شاملو، جایزه شعر امروز ایران، جایزه منتقدان و نویسندگان مطبوعات، کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، جایزه ادبی یوسف، جایزه ادبی واو، جایره هنر و ادبیات گمانه‌زن، جایزه ادبی لیراو، جایزه ابوالحسن نجفی، جایزه ادبی یلدا (نشرکاروان)، جایزه ادبی روزی روزگاری، جایزه لاک‌پشت پرنده، جوایز شورای کتاب کودک، جایزه قاقا(هوشنگ مرادی کرمانی)جایزه جعفرپایور، جایزه سپیدار، جایزه معصومه سهراب، جایزه ادبی چهل، جایزه فرهنگی لطیفه یارشاطر، جایزه شعر خبرنگاران و... نام و عنوان تعدادی از جوایزی است که توسط نهادهای دولتی و حقیقی به برگزیدگان و تقدیرشوندگان در حوزه های مختلف اهدا شده و البته شعله تعدادی از آنها نیز خاموش شده است. 
جایزه «قلم زرین مجله ادبی گردون» در ابتدای دهه‌ی هفتاد در دو دوره برگزار شد و با محکومیت و توقیف مجله و کوچ مؤسس جایزه و مدیر مجله به آلمان، برای همیشه خاموش شد. بعدها مجله‌ی ادبی «کارنامه» نیز جایزه‌ای ادبی راه‌اندازی کرد و سرنوشتش به توقیف منجر شد. 
اگر به بررسی مخاطبی این جوایز نگاه کنیم،کمترین سهم ممکن برای «ادبیات کودک و نوجوان» است که با عنایت به برخی از قله های این ادبیات، امکان برگزاری و برپایی جوایزی به نام نویسندگان ، شاعران، مترجمان، و پیشکسوت همچون: زنده یادان محمود کیانوش، مهدی آذریزدی، پروین دولت آبادی و... میسر خواهد بود. هر چند تاکنون جوایزی در این راستا تعریف و اجرایی شده اما به نسبت جمعیت مخاطبانش، اندک است. 
ناگفته نماند که از سال گذشته «جایزه‌ی کتاب ماه و سال کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» به دبیری «مصطفی رحماندوست»، با هدف حمایت از مؤلفان و خرید آثاربرتر در حال اجرا و فعالیت و دارای بخش های مختلفی است و نشان می‌دهد که این مجموعه‌ی فرهنگی ادبی هنری با قدمت هنوز دغدغه مند به فعالیت های گسترده اش ادامه می‌دهد.  
جوایز ادبی و مؤلفان ایلامی
 
ادبیات استان ایلام، ادبیاتی جوان و البته پویاست و سهم نویسندگان و مؤلفان ایلامی از دریافت این جوایز در حوزه کتاب سال دفاع مقدس توسط «محمدعلی قاسمی» و «حسین شکربیگی» و اگر موفقیت‌های جهانی «بهروز بوچانی» هم به آن اضافه کنیم، میزان کمی این جریان فرهنگی در استان دیده خواهد شد. 
در این استان به همت و حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی جوایز استانی و منطقه‌ای در چند سال اخیر برای مخاطبان و جوامع هدف برگزار شده است. جایزه ادبی کردی«ئیلام» و جایزه ادبی«بلوط طلایی» (حوزه ی هنری استان) که البته جایزه بلوط طلایی استمرار پیدا نکرد، از جمله این رفتار فرهنگی است. این اداره کل با هدف حمایت‌های مناسب از ادبیات و توجه به پتانسیل‌های موجود ادبی در شهرستان‌ها جشنواره‌هایی برگزار نموده است. از آن جمله؛ جشنواره بومی- محلی شعر «هه‌له‌ت»، جشنواره داستان‌نویسی جوان و نوجوان «فیلمان»، داستان‌های بومی- محلی «رازان» و...

البته در اجرا، انجام و فرجام این جشنواره‌های ادبی می‌توان امیدوار بود که بعدها جوایز ادبی به همان نام و عنوان متولد شوند و پیوستگی فرهنگی به وجود بیاورند. 
جایزه ادبی کردی جایزه ادبی «باشور» (نخستین جایزه ی فعال خصوصی) 
این جایزه که سومین دوره‌ی آن در سال جاری برگزار خواهد شد، از سال ۹۸ به همت «محمد مرادی‌نصاری» شاعر، مترجم و مدیر نشر باشور در سطح مناطق کرد زبان برگزارشد و مورد استقبال قرارگرفت. این جایزه کاملاً خصوصی است و بدون حمایت هیچ ارگانی و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می‌کند و بر اساس آرای شورای مشورتی داوران (نویسندگان، شاعران، مترجمان و صاحبنظران ادبیات کُردی) در مناطق مختلف کردزبان، با بررسی رزومه علمی و تاثیرگذاری فعالان زبان و ادبیات کردی، یک نفر یا بیشتر را برای دریافت جایزه انتخاب می‌کنند. 
خوشبختانه این جایزه همچنان فعال است و در حال ارسال فراخوان در دوره‌ی سوم خود است. 
جایزه‌ی کتاب سال استان ایلام 
امسال پنجمین دوره جایزه کتاب سال استان ایلام، توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و همکاری مؤسسه فرهنگی هنری اقلیم هشت ایلام در نیمه‌ی دوم سال برگزار خواهد شد و این روزها فراخوان آن منتشر شده است.  
وقوع این جریان مؤثر در تبادلات و معادلات فرهنگی و ادبی استان ایلام، می‌تواند جریان‌هایی را رقم بزند که در آن بالندگی و اعتلای ادبی و فرهنگی به دنبال داشته باشد. برگزیده و تقدیری جایزه کتاب سال، عنوانی مهم و معتبر است و می‌تواند بنیادهای اعتباری آن را بیش از پیش در حافظه  جامعه هدف ماندگارتر کند و نگاه‌های منتقدان ملی و علاقه مندان به سمت و سوی مؤلفان و کتاب های برگزیده تغییر دهد و امکان دیده شدن کتاب در سطح ملی، میسر نماید. 
تلاش‌ها و نظارت و راهبری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام و مشارکت مؤسسات فرهنگی هنری وابسته به آن، در مدیریت محتوایی و شیوه اجرایی حوزه‌های مختلف، قابل توجه و بررسی است.این که مجریان این امر، مؤسسات فرهنگی باشند و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نقش همراه و همگرا دارد، اتفاقی ارزنده و مهم و قابل اعتناست. 
مدیرکل خوش فکر و جوان این اداره با تیمی کاربلد، در این چندسال اخیر، مجری و میزبان جریان‌ها و اتفاق‌های فرهنگی، ادبی، هنری، رسانه‌ای در سطوح منطقه‌ای و ملی و حتی فراملی بوده و توانمندی‌های اجرایی و تخصصی موجود در استان را به مخاطبان نشان داده است. 
امسال «مؤسسه‌ی فرهنگی هنری اقلیم هشت ایلام» به مدیریت «ملوک هاشمی» از هنرمندان و فعالان فرهنگی استان و همکارانش همچون دوره‌های دوم، سوم و چهارم،در برگزاری پنجمین دوره این جایزه، به عنوان رفتار و جریان فرهنگی؛ نقش‌آفرین است و تجارب موفق و تلاش‌های موثر این مؤسسه در اجرای برنامه‌ها با موضوع و محوریت کتاب و توسعه و ترویج کتابخوانی و اجرای موفقیت‌آمیز آن در سال‌های گذشته، میزان انتظارات کمی و کیفی اجرایی قبل و حین و پایان آن بالا برده است. 
مجری نخستین دوره جایزه کتاب سال استان ایلام، «مؤسسه فرهنگی هنری فراسوی فصل پنجم هنر» به مدیریت آقای «حسن اسدی‌نیا» از هنرمندان خوش فکر بود که شعله‌ی این اتفاق مبارک را روشن و نام این مؤسسه به عنوان نخستین راهگشا در حافظه تاریخی فرهنگی استان ماندگار کرده است. 
یکی از رفتارهایی که بعد از برگزاری و اعلام جایزه کتاب سال قابل رصد است، توجه جامعه‌ی ادبی و فرهنگی و دقت و تمرکز مخاطبان و منتقدان به کتاب‌های برگزیده و تقدیری است.این که کتابی به عنوان کتاب سال انتخاب می‌شود، نگاه‌ها و قلم‌ها را به سمت و سوی خود می‌کشاند و موجی از کنجکاوی‌ها در میان جوامع هدف به وجود می‌آورد. 
با عنایت به نوپا بودن جایزه‌ی کتاب سال استان ایلام، بی‌شک نقدهایی بر آن وارد خواهد بود و کاملاً طبیعی است که این جریان نوپا، دارای محدودیت‌ها و نقاط قابل بررسی‌ای باشد و تا رسیدن به کمال مطلوب، فرصت‌های زیادی در پیش رو داشته باشد، اما همین که جایزه‌ای در سال پنجم اجرایی هم چنان شعله‌اش روشن است نشان از رونق ادبی و فرهنگی این استان دارد. 
چند انتظار و پیشنهاد: 
۱- منتقدان و تحلیلگران؛ آثار برگزیده و تقدیری را از ابعاد مختلف مورد نقد و بررسی قرار دهند و لایه‌های پنهان و قابل رصد را پیداکنند و زوایای پنهان کتاب‌ها و نقاط قوت و ضعف را با آگاهی، علمی و شناخت دقیق و عمیق و به دور از یکسویه نگری، به جوامع هدف نشان دهند. 
۲-مراکز فرهنگی، ادبی، ادارات فرهنگی، کتابفروشی‌ها و پاتوق‌های کتاب و محافل ادبی فرصت‌هایی را به دیدار و معرفی برگزیدگان و امکان دیدار چهره با چهره اختصاص دهند.(البته در شرایط فعلی ناشی از شیوع ویروس کرونا این امکان به بسترسازی مناسب و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی میسر و مربوط خواهد بود.)

۳-امکان خرید و حمایت‌های مالی از سوی ادارات فرهنگی از کتاب‌ها و آثار برگزیده و تقدیری بر اساس قوانین اداری میسرشود. (البته اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، در این چند سال اخیر از مؤلفان بومی و آثارشان حمایت‌های مناسب داشته و حتی معاونت امورفرهنگی و خانه کتاب وزارت متبوع نیز از مؤلفان بومی حمایت داشته‌اند.) 
۴-نشریات محلی، کانال‌ها و گروه‌های خبری و رسانه‌ای مجازی و مکتوب، نسبت به بازتاب اخبار و انعکاس گزارش‌ها، نقدها و گفتگوها و... فعالانه‌تر برخورد کنند و رسالت خود را در قبال کتاب مسئولانه انجام دهند. 
۵-با عنایت به استانی بودن جایزه، امکان برنامه‌های نقد و بررسی آثار منتخب توسط انجمن‌های ادبی و محافل فرهنگی (دولتی و خصوصی) در مرکز استان و شهرستان‌ها میسر شود و اهالی قلم نگاهی تازه و کارشناسانه به جریان انتخاب آثار داشته باشند. 
۶-مجمع ناشران استان در نشست‌ها و برنامه‌های خود، نسبت به برگزیدگان و تقدیرشدگان جایزه کتاب سال واکنش‌های مناسب و انگیزشی نشان دهند. 
۷-با عنایت به وجود دبیرخانه‌ی جایزه کتاب سال مستقر در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، در پایان هر دوره برگزاری جایزه کتاب سال، گزارشی کمی و کیفی و تحلیلی از روند اجرایی آن در طول سال به جوامع هدف ارائه داده شود. 
۸- بخشی از جایزه کتاب سال، به کتاب های الکترونیکی اختصاص داده شود. کتاب های الکترونیکی همگام با ورود انسان معاصر به دنیای مجازی با کمی قبل و بعد به وجود آمد و ضروری است که در فراخوان‌های آینده این جایزه،سهمی به کتاب‌های الکترونیکی رسمی اختصاص داده شود.  
امیدوارم، نهال جایزه ی کتاب سال استان ایلام،با مشارکت فعالانه ی مؤلفان و ناشران،نظارت و هدایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، تلاش و برنامه‌ریزی مؤسسات فرهنگی هنری به درختی کهنسال و استوار تبدیل شود.

یادداشت از : «مرتضی حاتمی» نویسنده و روزنامه نگار ادبی

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری مرتضی حاتمی کتاب جایزه کتاب سال منطقه ایلام اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کتاب سال استان ایلام برگزیده و تقدیری جایزه کتاب سال جایزه ی کتاب فرهنگی هنری جوایز ادبی جایزه ادبی ی مؤلفان جوامع هدف ی جایزه کتاب ها ی ادبی ی هنری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۳۸۶۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فائضه غفار حدادی با سفرنامه حج به نمایشگاه کتاب می‌آید

به گزارش خبرنگار مهر، فائضه غفار حدادی با کتاب «دورت بگردم» به سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران می‌آید که یک سفرنامه درباره سفر حج است.

به گفته غفارحدادی، در این کتاب تلاش شده یک سفرنامه خودمانی به نگارش دربیاید که مخاطب در آن سختی، خنده، گریه و آسانی این سفر را با نویسنده تجربه کند، تا در لحظه آخر و هنگام خداحافظی از کعبه به صدای بلند بگوید: «دورت بگردم! خیلی خوش گذشت! بازم می‌یام حتماً!»

تفاوت «دورت بگردم» با سفرنامه های دیگر حج بیشتر به جنس دغدغه و نوع نگاه نویسنده درباره حج مربوط است که در طول سفر آن را ارتقا داده و تکمیل می کند.

در بخشی از این‌کتاب آمده است:

چشم شرطه ها روشن! زنی گعده زیارتنامه خوانی گرفته بود جلوی بقیع. آن هم به انضمام روضه های ناخودآگاه. زیارت که تمام شد چشم همه خیس بود. بلند شدیم. یکی از پیرزن ها تشکر کرد. لهجه یزدی داشت. گفتم: «حاج خانوم! شما دعا کنید. ما آمین می گیم.» و پیرزن انگار یک عمر برای این لحظه تمرین کرده بود. برگشت سمت بقیع. پر چادر تیره با گل های ریزش را زد زیر بغلش و دو دستش را آورد بالا. فهرست دعاهایش بسته طولانی و متنوعی بود از فتنه های آخرالزمان و گلایه از آقایی که نمی آید تا خوب شدن گاو مش سکینه. و همه را چنان با سوز دل و تضرع گفت که حس کردم از تمام سفر حجم فقط دعاهای این پیرزن مستجاب شود، کافی است و چیز دیگری نمی خواهم. به فاطمه گفتم امروز همه پاکت را بدین این پیرزن. مجلس اصلی را او گرداند.

کتاب مورد اشاره به‌زودی منتشر و در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه می‌شود.

کد خبر 6093273 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • بحران ادبیات داریم
  • دوره آموزشی «ماه»در استان ایلام برگزار می شود
  • فائضه غفار حدادی با سفرنامه حج به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • جانبازانِ «نون‌ خ» و سرگذشت تلخ یک بازیگر
  • «کلیله و دمنه» در کانون توجه نمایشگاه کتاب ابوظبی
  • انتشارات جمکران با ۵۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • اختتامیه جشنواره قرآنی، فرهنگی و هنری شهید آوینی برگزار می شود
  • نقد کتاب مویه های آمو
  • نویسنده اسیر فلسطینی برنده جایزه ادبی بوکر شد
  • نشر آموت با ۱۸۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید