Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@03:47:22 GMT

من از همین مردمم

تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۵۱۶۷۰

«طالبان مسیر زندگی خانواده مرا تغییر داد و باعث شد به ایران پناهنده شوند. پدرم در یک مغازه پوشاک فروشنده است و خودم هم از مقطع راهنمایی در کارگاه منبت کار می‌کردم. دوست داشتم با درس خواندن و موفقیت محبت پدر و مادرم را جبران کنم.»

به گزارش ایسنا، روزنامه ایران نوشت: «صحرا کریمی، نویسنده و کارگردان سینمای افغانستان‌ که تجربه سال‌ها زندگی در ایران را دارد، گفته بود پس از ثبات نسبی در وطنم، آنهایی که از ایران به کشورشان برگشتند، جزو نخبگان، استادان دانشگاه و مسئولان و مدیران کشور شدند اما آنهایی که از دیگر کشورها برگشتند جذب طالبان شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تنها نظر صحرا کریمی نیست بلکه جامعه نخبه افغانستان و افغانستانی‌تباران ایران چنین می‌اندیشد اما هستند کسانی که از پیوندهای فرهنگی، تاریخی، زبانی و بیش از همه پیوندهای عاطفی مردم این دو کشور رنج می‌برند و از هر راهی برای تخریب پل‌ها و ارائه تصویری سیاه از وضعیت افغانستانی‌تباران ایران فروگذار نمی‌کنند. محمدمسیح حمیدی یکی دیگر از نمونه‌های بارز بی‌پایه‌بودن تصاویر سیاه است؛ جوان ۲۳ ساله‌ افغانستانی‌تبار و دانشجوی نخبه کارشناسی ارشد ریاضی دانشگاه صنعتی شریف و البته نفر اول المپیاد ریاضی ایران.

محمدمسیح در مشهد به دنیا آمده و می‌خواهد موفقیت‌هایش را در ایران ادامه دهد. سختی و مشکلات را با همه وجود لمس کرده و آرزویش این است بعد از مقطع دکتری با عضویت در هیأت علمی دانشگاه تدریس کند. می‌گوید، «جان پدر کجاستی؟» حرف دل همه پدران و مادرانی است که دل به آبادانی و پیشرفت کشور دارند و با همه سختی‌ها و مشکلات فرزندان‌شان را به دانشگاه می‌فرستند: «کمتر اخبار و اتفاقات افغانستان را دنبال می‌کنم اما هر بار وقتی خبر بمبگذاری و کشته شدن دانش‌آموزان و دانشجویان بی‌گناه را می‌شنوم به ادامه تحصیل و موفقیت علمی مصمم‌تر می‌شوم. چند سال قبل از به دنیا آمدن من، طالبان با راه انداختن جنگ داخلی باعث شد تعداد زیادی از مردم افغانستان به کشورهای همسایه پناهنده شوند. آن وقت‌ها خانواده‌ام در ولایت هرات زندگی می‌کردند و بعد از به قدرت رسیدن طالبان به ایران پناهنده شدند و به مشهد رفتند و سال‌هاست در این شهر زندگی می‌کنیم. پدرم فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی تربیت معلم دانشگاه پیشاور پاکستان است و مادرم هم دیپلم دارد. از کودکی پدرم به تحصیل اهمیت می‌داد. می‌گفت به خاطر آینده ما به ایران آمده‌اند تا بتوانیم در امنیت درس بخوانیم. دو خواهر و دو برادر هستیم. دوران مدرسه با مشکلات زیادی مواجه می‌شدیم و گاهی به خاطر مهاجر بودن با تأخیر ما را ثبت‌ نام می‌کردند. از همان مقطع ابتدایی علاقه زیادی به ریاضی داشتم و همین علاقه باعث شد تا به شکل جدی این رشته را دنبال کنم. عاشق حل کردن معادلات سخت و پیچیده هستم و همین علاقه باعث شد برای کنکور رشته ریاضی را انتخاب کنم. خانواده‌ام دوست داشتند مهندسی بخوانم اما خودم علاقه زیادی به ریاضی دارم. با رتبه ۸۱۱ کنکور قبول شدم و دانشگاه صنعتی شریف را برای تحصیل انتخاب کردم. زندگی در خوابگاه در کنار دانشجویان ایرانی تجربه بسیار شیرینی برای من بود. در این مدت دوستان ایرانی زیادی پیدا کردم و هیچ وقت ملیت من برای آنها مهم نبوده.»

محمدمسیح درباره علاقه‌اش به ریاضی می‌گوید ریاضی مثل زندگی است؛ پر از معادله و مجهول. هر معادله‌ای یک مجهول دارد و معادله بدون مجهول بی‌معنا است. زندگی هم همین است. برای رسیدن به موفقیت باید معادلات و مجهولات زیادی را حل کنی و جلو بروی. من ریاضی را با معادلات خطی شروع کردم و به معادلات درجه ۲ و ۳ و بعد هم مثلثی رسیدم.

اما محمد مسیح زندگی بر پایه ریاضی را در مدارس ایران آموخت و آن طور که خودش می‌گوید طالبان سرنوشت او و خانواده‌اش را تغییر داد: «طالبان مسیر زندگی خانواده مرا تغییر داد و باعث شد به ایران پناهنده شوند. پدرم در یک مغازه پوشاک فروشنده است و خودم هم از مقطع راهنمایی در کارگاه منبت کار می‌کردم. دوست داشتم با درس خواندن و موفقیت محبت پدر و مادرم را جبران کنم.»

او البته دو بار به افغانستان رفته است: «دوبار هرات رفته‌ام؛ یک بار در کودکی و یک بار هم برای ویزای دانشجویی. لحظه قدم زدن در خیابان و کوچه‌هایش حس عجیبی داشتم، البته دومین بار که به هرات رفتم همه چیز تغییر کرده بود، خیابان‌ها آسفالت شده بود و شهر بوی زندگی می‌داد. به هر حال... ترم چهارم مقطع کارشناسی در المپیاد ریاضی شرکت کردم. می‌خواستم داشته‌هایم را محک بزنم. خودم را بین ۵ نفر برتر المپیاد می‌دانستم ولی تصور نمی‌کردم نفر اول شوم. خبر موفقیتم را یکی از همکلاسی‌هایم داد. لحظه‌ای که این خبر را می‌گفت چنان خوشحال بود که خوشحالی مرا دوچندان می‌کرد. در کنکور ارشد ریاضی رتبه ۱۱ را کسب کردم و الان هم در ترم ۲ ارشد مشغول تحصیل هستم. این سال‌ها هیچگاه احساس نکردم تبعه خارجی هستم و دوستان و همکلاسی‌ها و استادان به گونه‌ای با من رفتار می‌کنند که احساس می‌کنم در کشور خودم درس می‌خوانم. یکی از اساتید وقتی متوجه شد افغانستانی هستم، گفت باید تا مقطع دکتری ادامه بدهی. بعد از آن هم همیشه تشویقم می‌کند. هیچگاه تابعیت در نوع روابط بین من و دوستان و همکلاسی‌ها نقش نداشته و همیشه توانایی‌ها و همدلی اساس و پایه روابط ما بوده.»

محمد مسیح اخبار افغانستان را از فضای مجازی دنبال می‌کند و می‌گوید تلخ‌ترین خبر برای او حادثه انفجار دانشگاه و کشته شدن تعدادی از دانشجویان نخبه دانشگاه کابل بوده: «تا چند روز روی درس تمرکز نداشتم. تصویر دانشجویان بی‌گناهی که قربانی اختلافات داخلی و ناامنی شده بودند هیچگاه از ذهنم پاک نمی‌شود. آنها نخبه‌هایی بودند که می‌توانستند آینده را بسازند. این حقیقت تلخی است و سال‌هاست که ادامه دارد.»

بزرگترین آرزوی این نخبه علمی این است که در ایران عضو هیأت علمی دانشگاه شود: «من در ایران بزرگ شده‌ام و خودم را از این مردم می‌دانم. در مدارس و دانشگاه ایران درس خوانده‌ام و می‌خواهم در همین کشور برای آینده‌ام برنامه‌ریزی کنم. بازار کار رشته ریاضی آکادمیک است و شرط تدریس در دانشگاه عضویت در هیأت علمی دانشگاه است، اما اتباع خارجی نمی‌توانند عضو هیأت علمی‌ شوند. اگر این مشکل و مانع برطرف شود بزرگترین آرزوی زندگی‌ام محقق خواهد شد. من دوست دارم بتوانم در ایران تحصیل و تدریس کنم. وقتی در مقطع کارشناسی درس می‌خواندم به شکل پاره وقت ریاضی تدریس می‌کردم. از طریق یکی از دوستانم در فضای مجازی آگهی می‌دادم و شاگردانم به خوابگاه و دانشگاه می‌آمدند یا من به خانه آنها می‌رفتم. الان هم دوست دارم ریاضی را تا آنجا که می‌توانم ادامه دهم و همین جا تدریس کنم، البته همه چیز به شرایط بستگی دارد. مریم میرزاخانی نابغه ریاضی ایران الگوی خیلی از دانشجویان این رشته است و اگر زمینه پیشرفت ریاضی در هر نقطه‌ای از جهان مهیا باشد آنها دوست دارند از امکانات آنجا استفاده کنند.»

نفر اول المپیاد ریاضی کشور درباره شرایط افغانستان می‌گوید: «اختلافات و جنگ داخلی سال‌هاست که امنیت را از مردم افغانستان گرفته. ای کاش شرایطی فراهم می‌شد تا دولت و گروه‌های مخالف اختلافات را کنار بگذارند و به فکر آبادانی کشور باشند. اگر امنیت برقرار باشد خیلی از نخبه‌های افغانستانی که در دیگر کشورها تحصیل می‌کنند برمی‌گردند.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: المپیاد ریاضی هیأت علمی باعث شد سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۵۱۶۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از اعداد «هم‌‌نهشتِ کَرجی» تا دنباله فیبوناچی| شرح آب‌شناس بزرگ ایرانی از قنات

خبرگزاری علم‌وفناوری آنا- هدا عربشاهی: سال ۲۰۰۹ گروهی از ریاضی‌دانان بین‌المللی از آمریکا، اروپا، استرالیا و آمریکای جنوبی به سرپرستی پژوهشگران دانشگاه واشنگتن در سیاتل موفق شدند با کمک شیوه ضرب اعداد بزرگ و SAGE (شبکه حسگرهای پراکنده و هوشمند جمع‌آوری و تحلیل داده‌های بنیاد ملی علوم آمریکا) مسئله‌‌ای را حل کنند که اولین‌بار حدود هزارسال قبل ریاضیدان ایرانی، ابوبکر محمدبن حسن کرجی آن را مطرح کرده بود. این دانشمند کرجی‌تبار مسئله اعداد هم‌نهشت را ارائه کرد و مثلث‌ قائم‌الزاویه‌ای را پیشنهاد داد که اضلاع آن اعداد صحیح و مساحتش یک عدد هم‌نهشت است.‌ به‌عنوان‌مثال، مثلت قائم‌الزاویه‌ای با اضلاع ۳-۴-۵ مساحتی برابر با ۶ دارد و به‌همین دلیل ۶ یک عدد هم‌نهشت است. کرجی با تاثیر از ترجمه عربی آثار ریاضی‌دان یونانی دیوفانتوس یا دیوفانت (حدود ۲۱۰ تا حدود ۲۹۰ پس‌ازمیلاد) این مسئله را مطرح کرد. لئوناردو فیبوناچی معروف به لئوناردوی پیزا، ریاضی‌دان ایتالیایی با تاثیر از کرجی، در سال ۱۲۲۵ نشان داد که ۵ و ۷ اعداد متجانس هستند. سال ۱۹۱۵ اعداد متجانس کوچک‌تر از ۱۰۰ شناسایی شدند و در سال ۱۹۸۹ کشف شد که اعداد متجانس کوچک‌تر از هزار هم وجود دارند اما به‌مدت ۳۰ سال هرگز حل نشدند.

در نظریه اعداد، عدد هم‌نهشت یک عدد صحیح مثبت برابر با مساحت مثلث قائم‌الزاویه‌ای است که هر سه ضلع آن عدد گویا باشد. کوچک‌ترین عدد متجانس ۵ است که مساحت مثلث قائم‌الزاویه‌ای با اضلاع 2/3 ، 3/20 و 6/41 است. اعداد هم‌‌نهشت بعدی برابر با 6، 7، 13، 14، 15، 20 و 21 است. بسیاری از اعداد هم‌‌نهشت تاکنون هرگز محاسبه نشده‌اند. اما این گروه ریاضی‌دانان بین‌المللی در سال ۲۰۰۹ توانستند به ۳میلیارد و ۱۴۸میلیون و ۳۷۹هزار و ۶۹۴ عدد جدید هم‌نهشت کوچک‌تر از یک‌هزارمیلیارد دست پیدا کنند. برایان کانری، مدیر موسسه ریاضی آمریکا در آن‌زمان توضیح داد: «مسائل قدیمیِ از این‌دست، بسیار دور از دسترس به‌نظر می‌رسند اما برای انجام پژوهش‌های بزرگ بسیار جالب‌اند زیرا ریاضی‌دانان را به توسعه شیوه‌های جدید برای حل آنها وادار می‌کنند.»

کرجی کیست؟

ابوبکر محمد بن حسن کرجی (953 تا 1029 میلادی)، ریاضی‌دان سده دهم میلادی معروف به الحَسیب به‌معنی حساب‌کننده، بیشتر برای نوشته‌هایش درباره جبر و رهانیدن جبر از هندسه شهرت دارد. کرجی همچنین مهندسی ماهر بود که در زمینه استخراج آب مطالب زیادی نوشت. بسیاری از طرح‌های او در حوزه آب‌شناسی هنوز در خاورمیانه استفاده می‌شود. بسیاری از مورخان معتقدند که کرجی نقش مهمی در گذر از ریاضیات کهن به جبر امروزی ایفا کرده است.

تصویر ۱- صفحه‌ای از کتاب الفخری

این دانشمندان ایرانی، پیش‌از بازگشت به زادگاهش، پربارترین دوران زندگی‌اش را در بغداد، پایتخت علم و فناوری عصر طلایی جهان اسلام گذراند، در آنجا مدرسه جبر تأسیس کرد و عمده‌ترین آثار ریاضی‌اش را در این شهر نوشت و رساله مهمش در جبر را که الفخری فی صناعه الجبر و المقابله نام دارد به فخرالملک، وزیر بهاءالدوله دیلمی از امیران آل‌بویه در بغداد تقدیم کرد. باوجوداین، کرجی در مقطعی، پس‌از کشته‌شدن فخرالملک، پایتخت عباسیان را ترک کرد و به کرج بازگشت. به‌نظر می‌رسد که او ریاضیات را در این دوره رها و روی موضوعات مهندسی به‌ویژه آب‌شناسی و هیدرولیک (سامانه‌های مبتنی‌بر آب) تمرکز کرده است. ازاین‌رو، می‌توان گفت که به احتمال زیاد کتاب استخراج آب‌های پنهان متعلق به این دوره زندگی او باشد.

از آب‌شناسی تا جبر

همان‌طورکه اشاره شد، کرجی علاو‌ه‌بر کتاب الفخری، کتاب انباط المیاه الخفیه (استخراج آب‌های پنهان) را هم نوشته که رساله‌ای فنی است و دانش عمیقی از آب‌شناسی را آشکار می‌کند و می‌توان آن را به‌عنوان قدیمی‌ترین متن در نوع خود در این حوزه دانست. این کتاب مطالعه‌ای برجسته درباره انواع مختلف آب، روش‌های یافتن سطح آب، توصیف ابزارهای نقشه‌برداری، ساخت مجراهای قنات، پوشش آنها، محافظت در برابر پوسیدگی و تمیزکردن و نگهداری آنها ارائه می‌کند.

این کتاب که کرجی آن را حدود سال ۱۰۰۰ میلادی نگاشته است همچنین یکی از قدیمی‌ترین متون عربی است که چگونگی مکان‌یابی سفره‌های زیرزمینی، حفر چاه‌های پیمایشی و ساخت آبراه‌های زیرزمینی را توضیح می‌دهد.

تصویر ۲- نمودارهایی از نسخه خطی اصلی کتاب انباط المیاه الخفیة (استخراج آب‌های پنهان)| ویرایش کرافتون بلک، انتشارات پل هولبرتون، 2007، ص 115

علاوه‌بر این دو کتاب، عناوین متعدد دیگری هم به او نسبت داده می‌شود که برخی از آنها مفقود شده و برخی دیگر باقی مانده‌ و ویرایش شده‌اند. کتاب‌هایی که بیشتر در حوزه‌های ریاضیات و نجوم جای دارند. کتابی در باب ریاضیات ارث (الدور الوصایا)، نوادر الاشکال (قضیات نادر)، رساله‌ای در ادله حساب و جبر (علل الحساب و الجبر و المقابله)، کتاب قراردادهای ساختمان‌ها (العقود و الابنیه)، کتاب فی حساب الهند (درباب ریاضیات هندی)، کتاب المحیط فی الحساب، کتاب الاجذار و المسائل و الاجوبه فی الحساب ازجمله آثار شناخته‌شده ابوبکر محمد کرجی به‌شمار می‌روند.

کتاب دیگر او الکافی فی‌الحساب که از ۷۰ بخش تشکیل شده درباره استفاده از توابع است و خلاصه‌ای از حساب، جبر، هندسه و فرآیندهای حساب ذهنی (حساب هوایی) در مقابل حساب هندی را توضیح می‌دهد. آدولف هوخهایم، شرق‌شناس آلمانی، این کتاب را بین سال‌های ۱۸۷۸ تا ۱۸۸۰ در سه جلد کوچک به زبان آلمانی ترجمه و منتشر کرد.

کتاب دیگر کرجی درباره ریاضیات، البادی فی‌الحساب نام دارد که رساله‌ای نظام‌مند است و در آن فصولی را به اقلیدس و نیکوماخوس اختصاص داده و اندیشه‌های این دو ریاضی‌دان یونان باستان را شرح و بسط داده است. کرجی در این کتاب به‌ویژه، به عملیات جبر جایگاه مهمی بخشیده و برای اولین‌بار نظریه استخراج جذر چند جمله‌ای با مجهول را بیان و معادلاتی از نوع X2 + 5، X2 – 5، X2 + Y و Y2 + X را حل کرده است. این معادلات را بعدها فیبوناچی (لئوناردوی پیزا) در «کتاب مربع‌ها» (LIBER QUADRATORUM) بررسی کرد.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • (تصویر) تصویر متفاوت از پوشش زنان در کنکور ۵۰ سال قبل
  • محققان حوزه ریاضی تا سقف ۱.۵ میلیارد تومان حمایت می‌شوند
  • انجام موفق ۲ عمل اهدای عضو در مشهد به ۵ نفر زندگی دوباره بخشید
  • از اعداد «هم‌‌نهشتِ کَرجی» تا دنباله فیبوناچی| شرح آب‌شناس بزرگ ایرانی از قنات
  • اهدای زندگی دوباره به ۴ بیماربا اهدای عضو در مشهد
  • حمایت ۳ میلیاردی بنیاد علم ایران از طرح‌های نوظهور و ۱.۵ میلیاردی از ریاضی‌دانان
  • مدال‌آوری دانشجویان دانشگاه کاشان در مسابقه ریاضی کشوری
  • (ویدئو) چرا ایران از ترتیبات منطقه‌ای کاسپین و افغانستان حذف شد؟
  • شکوفایی روح، ثمره تربیت معلمان است
  • برگه‌های امتحانات کشوری پایه ششم و نهم چگونه تصحیح می شود؟