Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-30@16:44:47 GMT

اخذ مالیات بر عایدی سرمایه آثار ضد تورمی دارد

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۵۷۵۳۹

اخذ مالیات بر عایدی سرمایه آثار ضد تورمی دارد

در صورت تصویب جزئیات طرح اخذ مالیات از عایدی سرمایه در مجلس، بدون فشار به مردم عادی، از عایدی دلالان بخاطر خرید و فروش مکرر دارایی‌های همچون مسکن مالیات اخذ خواهد شد.

به گزارش مشرق، مالیات بر عایدی سرمایه یکی از اقسام مالیات بر درآمد است که تاکنون در بیش ۱۸۰ کشور دنیا در حال اجرا است و بیش از صد سال سابقه اجرا دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مالیات اولین بار در سال ۱۹۱۳ درکشور امریکا تصویب و اجرا شد و بعد از آن به سرعت در سایر کشورها فراگیر شد. در کشور ایران نیز علی رغم اینکه در سالهای گذشته تلاش‌های زیادی در برای تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه انجام گرفته اما تاکنون این تلاش‌ها به منجر به تصویب و ابلاغ قانونی برای اخذ مالیات از عایدی سرمایه نشده است.

برای روشن شدن موضوع در این یادداشت ابتدا تعریفی از مالیات بر عایدی سرمایه ارائه و سپس به این موضوع پرداخته می‌شود که در ایران این نوع مالیات قرار است در چه بازارهایی و روی چه کالاهایی وضع شود، همچنین در ادامه این یادداشت به تشریح اهمیت و آثار اخذ مالیات بر عایدی سرمایه در کشور پرداخته می‌شود.

*مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟

مالیات بر عایدی سرمایه که به مالیات ثروتمندان نیز شناخته می‌شود، نوعی از مالیات محسوب می‌شود که بر سود ناشی از فعالیت‌های غیرمولد اقتصادی از قبیل خرید و فروش مکرر زمین، خودرو، ارز و طلا اعمال می‌شود. در واقع در این نوع مالیات، افراد برسود ناشی از خرید و فروش مکرر دارایی‌های خود مالیات پرداخت می‌کنند. برای درک بهتر این موضوع بهتر است مفهوم «عایدی سرمایه» را شرح دهیم.

تصور کنید که دلالی تعداد زیادی مسکن را در به قیمت ۱۰۰ میلیارد تومان خریداری کرده‌ و بعد از ۳ ماه قصد فروش آن را به قیمت ۱۲۰ میلیارد تومان دارد. در این میان او ۲۰ میلیارد تومان از خرید و فروش این منازل سود کرده است اما هیچ مالیاتی نمی‌پردازد. در این شرایط پس از تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه او باید برای این ۲۰ میلیارد تومان که عایدی فروش او در مدت ۳ ماه است، مالیات پرداخت کند.

*چرا تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه ضروری است؟

نگاهی به داده های آماری بخش مسکن نشان می دهد که در کشورهایی که از لحاظ اقتصادی بی ثبات هستند، بخش مسکن محل حضور سرمایه‌هایی است که به جهت سفته بازی به آن جا سرازیر شده و باعث ایجاد تقاضای سوداگری و در نهایت افزایش تقاضا در بخش مسکن می‌شوند و افزایش تقاضا که بخش عمده آن غیر واقعی و نتیجه سفته بازی است باعث افزایش قیمت مسکن و بالا رفتن نرخ اجاره‌ها و فشار بی رویه به طبقه ضعیف و متوسط و متقاضیان واقعی در بخش مسکن می‌شود.

علاوه بر بخش مسکن، هجوم نقدینگی موجب ایجاد تقاضای سوداگرانه برای خرید و فروش وسایل نقلیه، طلا و ارز نیز می‌شود که این موضوع تاکنون به بی ثباتی قیمت‌ها در ایران منجر شده است. به همین منظور نمایندگان مجلس از چندی قبل در صدد حل این مشکل برآمده و به همین منظور طرحی برای اخذ مالیات بر عایدی سرمایه ارایه داده‌اند.

در صورت تصویب و اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه، از فعالیت های سوداگرایانه در بخش طلا، ارز، خودرو و مسکن جلوگیری می‌شود. همچنین وضع مالیات بر عایدی سرمایه در این بازارها باعث از بین رفتن جذابیت فعالیت‌های سوداگرانه و پر هزینه شدن دلالی و سفته بازی در این بخش‌ها می‌شود و مصرف کنندگان واقعی راحت‌تر و با امنیت بیشتر می‌توانند نیازهای خود را از طریق این بازارها تامین کنند. علاوه بر این قانون اخذ مالیات از عایدی سرمایه باعث هدایت نقدینگی سرگردان به سمت سرمایه گذاری در سهام شرکت‌ها به عنوان یکی از بخش‌های مولد اقتصادی خواهد شد و با مدیریت درست بازار سرمایه زمینه رونق کارگاه‌ها و کارخانه‌های تولیدی و رشد اقتصادی و افزایش رفاه و ثروت مردم  فراهم می‌شود.

*آثار ضد تورمی اخذ مالیات از فعالیت‎های سوداگرایانه

در حال حاضر تورم در بخش مسکن، طلا، ارز و خودرو حداقل ۳۰ درصد بالاتر از سایر بخش‌ها ارزیابی می‌شود و این تورم بالا عامل حضور سفته بازان در این بازارها برای کسب سودهای کلان شده است. در این میان حضور دلالان در این بازارها و ایجاد تقاضای غیر واقعی همان طور که پیش تر توضیح داده شد عامل افزایش بیشتر قیمت‌ها است  و مالیات بر عایدی سرمایه می‌تواند به عنوان ابزار کنترل کننده از ورود سوداگران و دلالان جلوگیری کرده و به این ترتیب تورم را کنترل نماید تا به این شیوه زمینه  برای استفاده بهینه مصرف کنندگان واقعی از کالاها فراهم شود.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا فلسطین قانون مالیات بر عایدی سرمایه آمریکا ایران مالیات سازمان امور مالیاتی مالیات بر عایدی سرمایه میلیارد تومان اخذ مالیات خرید و فروش بخش مسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۵۷۵۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمان پرداخت «مالیات بر عایدی سرمایه» تعیین شد

به گزارش خبرنگار مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه) و در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی با اصلاح موادی از این طرح برای رفع ایرادات شورای نگهبان موافقت کردند که به شرح زیر است:

ماده ۱۶- یک ماده به‌عنوان ماده (۵۰) ذیل فصل اول باب سوم قانون مالیات‌های مستقیم به‌شرح زیر الحاق می‌شود:

ماده ۵۰- موعد پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه مطابق موعد ذکر شده در تبصره (۱) ماده (۱۶ مکرر) قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان است.

تبصره ۱- سه سال پس از استقرار بستر اجرایی، سازمان موظف است امکان استعلام برخط میزان مالیات بر عایدی سرمایه حاصل از انتقال دارایی‌های موضوع بندهای (۱) و (۲) ماده (۴۶) این قانون را با لحاظ معافیت‌های موضوع ماده (۴۷) این قانون، حسب مورد برای دفاتر اسناد رسمی و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران فراهم نماید.

پس از موعد فوق، کلیه اشخاص غیرتجاری مکلفند در صورتی که عایدی سرمایه حاصل از انتقال دارایی‌های موضوع این تبصره، مشمول مالیات باشد، مالیات مذکور را همزمان با انتقال، حسب مورد از طریق دفاتر اسناد رسمی و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، با رعایت مفاد تبصره (۴) ماده (۴۹) این قانون به‌صورت علی الحساب پرداخت نمایند. در محاسبه مالیات علی الحساب، عایدی حاصل از انتقال هر دارایی به صورت مجزا لحاظ می‌شود. در صورت عدم پرداخت مالیات موضوع این تبصره، اشخاص فوق مجاز به انتقال دارایی‌های مذکور نیستند.

تبصره ۲- سه سال پس از استقرار بستر اجرایی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موظفند با همکاری سازمان، حساب یا حساب‌های امانی را به‌منظور فراهم کردن امکان پرداخت ثمن معامله و نیز وصول وجوه مرتبط با معامله از قبیل عوارض و مالیات متعلق از مبلغ واریزی به حساب مذکور به‌صورت سامانه‌ای و حسب مورد همزمان با ثبت سند یا تعویض شماره انتظامی (پلاک) ایجاد نمایند. استفاده از این حساب‌ها به‌منظور انجام معامله برای متعاملین الزامی نیست و منوط به درخواست متعاملین است.

تبصره ۳- آئین‌نامه اجرایی این ماده حداکثر ظرف یک سال پس از استقرار بستر اجرایی، توسط سازمان با همکاری فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه می‏‌شود و به‌تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

ماده ۱۷- یک ماده به‌عنوان ماده (۵۱) ذیل فصل اول باب سوم قانون مالیات‌های مستقیم به شرح زیر الحاق می‌شود:

ماده ۵۱- «اقاله یا فسخ معاملات قطعی» دارایی‌های موضوع ماده (۴۶) این قانون، تا پایان اسفند سال بعد از انجام معامله و به طور کلی «ابطال معامله بر اساس آرای قطعی مراجع قضائی» به عنوان معامله جدید تلقی نخواهد شد و صورتحساب‌های الکترونیکی معامله مذکور باطل می‏‌شود. در موارد فوق سازمان موظف است پس از بررسی مجدد شرایط اعطای معافیت موضوع ماده (۴۷) این قانون، نسبت به محاسبه مجدد مالیات موضوع تبصره (۱) ماده (۱۶ مکرر) قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان اقدام نماید.

ماده ۱۸- حذف شد.

کد خبر 6090627 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • چه کسانی از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه معاف هستند؟
  • مالیات بر سوداگری، صیاد دلالان نه مردم عادی
  • معافیت‌های خودرو در طرح مالیات بر عایدی سرمایه
  • چه کسانی از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه معاف شدند؟
  • موعد پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه تعیین شد
  • «مالیات برعایدی سرمایه» چرا صدای ۲ درصد از جامعه را درآورد؟
  • شروط مجلس برای معافیت مالیات بر سرمایه در انتقال املاک
  • اشخاص غیرتجاری مشمول معافیت از مالیات بر عایدی سرمایه شدند
  • زمان پرداخت «مالیات بر عایدی سرمایه» تعیین شد
  • شروط معافیت از مالیات بر عایدی سرمایه در انتقال املاک تعیین شد