Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-07@22:17:30 GMT

تجربه تلخ ۹۲ در ۱۴۰۰ تکرار می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۷۵۵۹۱

تجربه تلخ ۹۲ در ۱۴۰۰ تکرار می‌شود؟

به گزارش فارس پلاس، شماره ۲۷ ام «انتخابات پلاس» را به بررسی شباهت‌های انتخابات سال ۱۴۰۰ با سال ۱۳۹۲ اختصاص دادیم.

نامزد گمنام در برابر نامزد چهره

در سال ۹۲ جریان انقلابی با گزینه‌های مهم خود وارد میدان شد. قالیباف، حداد، جلیلی و ... توان عمده جریان انقلابی را وارد میدان کردند. اما جناح مقابل با گزینه درجه چندم خود وارد انتخابات شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
روحانی در بدو ورود به انتخابات کمتر از ۳ درصد محبوبیت داشت و بعد از مناظرات در حد پیروز انتخابات توانست رای جمع کند. در انتخابات امسال نیز جریان انقلاب با گزینه‌های اصلی خود وارد میدان شده است. جناح مقابل هم با نفرات دست چندم خود در میدان است. دست کم گرفتن جناح مقابل و غرور ناشی از حس پیروزی، آن هم قبل از انتخابات، از عواملی بود که باعث شد خیال جریان انقلابی راحت باشد و اصطلاح رقابت درون گفتمانی تا حدودی رایج شود.

رقابت درونی یا رقابت جبهه‌ای

مهمترین ویژگی سال ۹۲ آن بود که رقابت نامزدهای انتخاباتی جریان انقلاب معطوف به خودی‌ها شد و از رقیب اصلی غافل شدند. نامزدهای جریان انقلابی بیش از آنکه رقابت را به سمت نامزد جریان مقابل به پیش برند توجه‌شان به خودی‌ها بود. 

اگر در مناظره سال ۹۲ ولایتی به جلیلی حمله کرد و رضایی به حداد و ولایتی و ... این دور هم شاهد هستیم فضاسازی بر سر القای انصراف یک نامزد به نفع نامزد دیگری راه افتاده و برخی می‌خواهند جریان انقلابی درگیر خود شود.

دعوا و منازعه در پیش روی مردم جریان انقلاب با فرض پیروزی از رقیب غافل شد. درگیری‌ نامزدهای جریان انقلابی بر سر پست ریاست جمهوری جدی‌تر شد و مردم به مرور شاهد اختلافات و منازعه‌های گزینه‌های انقلابی انتخابات بودند. این منازعات مردم را از اجماع جریان انقلابی ناامید کرد. از سویی طرف مقابل که با عارف و روحانی در میدان بود کاملا هماهنگ عمل می‌کردند. حرکت‌های جناح مقابل بیشتر رنگ و بوی هماهنگی و وحدت می‌داد. مردم احساس می‌کردند جریانی که هماهنگ است بیشتر می‌تواند برای حل مشکلات کشور اقدام کند تا جریانی که همسوترین گزینه‌هایش با همدیگر وارد چالش و دعوا می‌شوند.

حمایت کمپینی در هفته آخر

جریان اصلاحات در انتخابات سال ۹۲ نامزد صددرصد اصلاح‌طلب خود را به دلیل عدم محبوبیت در روزهای آخر کنار کشید. کمپین جریان اصلاح‌طلب به طور کامل به سمت روحانی هدایت شد و در چند روز منتهی به انتخابات حمایت سنگین رسانه‌ای آنهم با تکیه به رسانه‌های خارجی به نفع روحانی شکل گرفت. کمپینی که در میان منازعات درونی جبهه انقلاب باعث پیشی گرفتن اصلاحات در جلب نظر مردم شد.  در شرایط کنونی انتخابات نیز تاحدود با چنین شرایطی مواجه هستیم. طبق آخرین برآوردها از جریان اصلاحات سونامی تبلیغاتی و کمپین سازی اصلاح‌طلبان برای روزهای آخر انتخابات ذخیره شده است. سکوت محض این جریان در شرایط فعلی ناشی از یک سیاست جدی است. اصلاحات منتظر است تا ببیند نتیجه مناظرات به نفع کدام نامزد اصلاح‌طلب تمام خواهد شد. هر نامزدی که بتواند محبوبیت خود را در افکار عمومی کمی ارتقا بدهد حمایت کمپینی روزهای آخر از آن نامزد قطعی است.

رهبرانقلاب در سال ۹۲ رابطه تکلیف و نتیجه را چگونه توضیح دادند؟

سال ۹۲ و پس از انتخابات ریاست جمهوری، دانشجویی از رهبرانقلاب سوالی پرسید که رابطه‌ی تکلیف و نتیجه چیست؟ آقا در پاسخ تذکرات مهمی داشتند. یک بار دیگر پاسخ رهبرانقلاب را مرور کنید: "رابطه «تکلیف‌مداری» با «دنبال نتیجه بودن» چیست؟ امام-خمینی(ره)- فرمودند: ما دنبال تکلیف هستیم. آیا این معنایش این است که امام دنبال نتیجه نبود؟ چطور میشود چنین چیزی را گفت؟ امام بزرگوار که با آن شدت، با آن حدّت، در سنین کهولت، این همه سختی‌ها را دنبال کرد، برای اینکه نظام اسلامی را بر سر کار بیاورد و موفق هم شد، میشود گفت که ایشان دنبال نتیجه نبود؟ حتماً تکلیف‌گرائی معنایش این است که انسان در راه رسیدن به نتیجه‌ی مطلوب، بر طبق تکلیف عمل کند؛ برخلاف تکلیف عمل نکند، ضدتکلیف عمل نکند، کار نامشروع انجام ندهد؛ والّا تلاشی که پیغمبران کردند، اولیای دین کردند، همه برای رسیدن به نتائج معینی بود؛ دنبال نتائج بودند. مگر می‌شود گفت که ما دنبال نتیجه نیستیم؟ یعنی نتیجه هر چه شد، شد؟ نه. البته آن کسی که برای رسیدن به نتیجه، برطبق تکلیف عمل میکند، اگر یک وقتی هم به نتیجه‌ی مطلوب خود نرسید، احساس پشیمانی نمیکند؛ خاطرش جمع است که تکلیفش را انجام داده. اگر انسان برای رسیدن به نتیجه، بر طبق تکلیف عمل نکرد، وقتی نرسید، احساس خسارت خواهد کرد؛ اما آن که نه، تکلیف خودش را انجام داده، مسئولیت خودش را انجام داده، کار شایسته و بایسته را انجام داده است و همان طور که قبلاً گفتیم، واقعیتها را ملاحظه کرده و دیده است و بر طبق این واقعیتها برنامه‌ریزی و کار کرده، آخرش هم به نتیجه نرسید، خب احساس خسارت نمیکند؛ او کار خودش را انجام داده. بنابراین، این که تصور کنیم تکلیف‌گرائی معنایش این است که ما اصلاً به نتیجه نظر نداشته باشیم، نگاه درستی نیست."

بازی برده را باختیم

شکست سال ۹۲ یک باخت معمولی نبود. جریان انقلاب یک بازی برده را تحویل رقیب داد. علت اصلی هم درگیری درونی جبهه انقلاب، اختلاف و منازعه داخلی، حس کاذب پیروزی و عدم جدی دانستن رقیب بود.

پس از ۸ سال اکنون جریان انقلاب درگیر همین مسائل شده است. برخی انتخابات را به اصطلاح خودشان درون گفتمانی می‌دانند، برخی پیروزی را قطعی می‌دانند و برخی برای پیروزی حاضر هستند به نیروهای و جریان خود تهاجم داشته باشند. غفلت از رقیب را هم اگر کنار این مولفه‌ها بگذاریم، انتخابات ۱۴۰۰ کم از انتخابات ۹۲ ندارد. در شرایطی که مردم از ناکارآمدی دولت تدبیر و امید و برخی جریان‌های غربگرا نسبت به این جریان‌ها ناامید هستند باید تا پایان انتخابات مراقبت کرد تا تجربه تلخ ۹۲ برای کشور تکرار نشود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: روحانی قالیباف انتخابات ام جریان انقلابی انجام داده جریان انقلاب دنبال نتیجه جناح مقابل تکلیف عمل سال ۹۲

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۷۵۵۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افشاگری رشیدی کوچی از تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس آینده به جریان پایداری و  امام صادقی‌ها

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت در مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به این سوال که «در هفته‌های اخیر بحث‌های پرچالشی بر سر مسائل ارزی میان دولت و مجلس به وجود آمد، به نظر شما این اختلافات تا چه اندازه جدی است؟»، گفت: دولت خودش را از هر اشتباهی مبرا می‌داند یا اگر هم مبرا نمی‌داند علی الظاهر و به صورت دکوری صحبت هایی درخصوص استقبال از انتقاد مطرح می‌کند که برای همه مشخص است، ما با یک دولت تمامیت‌خواه و غیرقابل انتقاد مواجه هستیم.

اختلاف دولت و مجلس برای ریاست دوره بعد پارلمان است

وی در گفتگو با ایلنا، ادامه داد: اینکه الان هم دولت با مجلس و به ویژه آقای قالیباف درخصوص مسائل مختلفی که مردم شاهد آن هستند اختلاف پیدا کرده دقیقا برای ریاست دوره بعد مجلس است. یعنی در مسائلی که دارد مطرح می‌شود نگاه من این است که به دنبال این هستند که بر ریاست مجلس دور بعد اثرگذار باشند و من فکر می‌کنم که ریاست آقای قالیباف برای دولت مطلوب نباشد.

رشیدی کوچی خاطرنشان کرد: اینکه می‌گویم دولت، به معنای کل شاکله دولت نیست، برخی‌ها در دولت آقای رییسی آن‌هایی که باعث آسیب اول به خود آقای رییسی هستند و بعد به مملکت؛ دست های پشت پرده‌ای که از نزدیکان ایشان هستند، بعضی از اقوام نسبی و سببی آقای رییسی؛ این‌ها با تفکر خامی که دارند فکر می‌کنند این اقدامات به نفع آقای رییسی و یا کشور خواهد بود که قطعا اینطور نیست، به نظرم عقلا باید برای حل این مشکل چاره اندیشی کنند.

روایت دست‌های پشت پرده در انتخابات

عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در پاسخ به این سوال که «فکر می‌کنید آن ها دنبال حاکم کردن کدام جریان در مجلس آینده هستند؟»، عنوان کرد: ببینید این بحثی که مطرح می‌کنم اثبات شدنی نیست اما به وضوح مشخص است که در انتخابات مجلس اعمال نفوذ زیادی شکل گرفت، چه الان و چه در بحث تایید یا ردصلاحیت ها شاهد بودیم افرادی که به نظر می‌رسید طبق نظر نهادهای امنیتی نباید تایید می شدند اما با رایزنی هایی از طرف همان افرادی که اشاره کردم تایید شدند. حتی ما افرادی را داشتیم که محکومیت قطعی در پرونده شان بود اما چون نزدیک به تفکر دولت بودند و باید در این مجلس حضور داشته باشند؛ مشاهده کردیم که تایید شدند.

وی افزود: اما یک عده ای هم که منتقد دولت بودند یا ردصلاحیت شدند یا در انتخابات به مشکلات جدی برخوردند، من یکی از این ها را مثال می زنم، آقای مهدی عسگری ایشان در تهران ثبت نام کرد ولی به او اجازه ندادند که برود کرج و مجبور شد در تهران رقابت کند که اگر کرج بود به نظرم قطعا ایشان رأی می آورد. در مجموع یک عده ای را ردصلاحیت کردند، یک عده را به این شکل مدیریت کردند و در مورد یک عده ای هم شاید با شیوه‌های دیگری که می‌شد بر انتخابات اثر گذاشت و دخالت کرد، اقدام کردند و از مسیر کنار زدند؛ واقعا دست آن افراد نزدیک به دولت در انتخابات مشهود بود ولی خب قابل اثبات نیست.

تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس به جریان پایداری و امام صادقی‌ها

نماینده مرودشت در مجلس ادامه داد: نکته دیگر اینکه به نظرم می‌آید که دولت و در واقع آن افراد خیلی تلاش خواهند کرد که ریاست مجلس را به جریان پایداری نزدیک کنند. چون جریان پایداری و بعد دانشگاه امام صادقی‌ها به آن افراد خیلی نزدیک هستند و من امیدوارم که این اتفاق رخ ندهد، به نمایندگان دوره دوازدهم و عقلای دوره آینده امید دارم که این اتفاق محقق نشود.

رشیدی کوچی در پاسخ به این سوال که «چقدر احتمال می‌دهید ریاست در سال اول به قالیباف داده شود تا کاندیدای ریاست جمهوری نشود و بعد در سال دوم او را کنار بزنند؟»، گفت: این یک تحلیل است، من نگاهم بر این است که آقای قالیباف کاندیدای ریاست جمهوری نخواهد شد و نگاهش به تداوم فعالیت در ریاست مجلس باشد. اما درباره ریاست ایشان فکر می‌کنم که آقای قالیباف سال اول با یک رأی پایین نه با آن آرایی که در مجلس یازدهم کسب کرده بودند ریاست مجلس را در اختیار داشته باشد اما سال های دوم و سوم را نمی دانم.

عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوارها خاطرنشان کرد: به نظرم می آید یک سری افرادی که اشاره کردم به شدت به دنبال ایجاد تنش در مجلس باشند، امیدوارم مجلس دوازدهم به این سمت و سو نرود اما شواهد و قرائن نشان می‌دهد که حواشی‌اش بر متن حتما غلبه خواهد کرد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902965

دیگر خبرها

  • بعد از 11 سال: دورتموند دوباره در فینال ومبلی
  • چرا تجربه شکست خورده را تکرار می‌کنید؟
  • دست‌های پشت پرده در انتخابات به روایت «رشیدی کوچی»
  • حضور پرشکوه مردم در آزمون بزرگ انتخابات
  • حال و هوای انتخاباتی در ۱۵ استان
  • افشاگری رشیدی کوچی از تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس آینده به جریان پایداری و  امام صادقی‌ها
  • ببینید | فراخوان جدید رئیسی از مردم برای تکرار انتخابات باشکوه در میان‌دوره‌ای
  • تلاش دولت برای نزدیک کردن ریاست مجلس به جریان پایداری و امام صادقی‌ها
  • سه رقیب جدید قالیباف در کرسی ریاست مجلس؛ وزرای احمدی نژاد به صف شدند
  • شرکت در انتخابات یک حق و تکلیف ملی است