Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@01:24:15 GMT

نقش روانشناسی محیط در طراحی شهر

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۸۰۴۹۷

نقش روانشناسی محیط در طراحی شهر

اگرچه معماری نقش اصلی طراحی محیط شهری را به عهده دارد، با این حال به نظر می‌رسد که برنامه‌ریزان اخیراً به علوم اجتماعی، به عنوان حوزه‌ای بسیار مفید برای طراحی شهری روی آورده‌اند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، در زمان‌های گذشته، اغلب برنامه‌ریزان و معماران، شهرها را تنها بر پایه دانسته‌های خود طراحی می‌کردند و نیازهای ساکنان را خیلی مورد توجه قرار نمی‌دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما به مرور زمان ثابت شده که هر شهروند خواسته ویژه‌ای از محیط زندگی خود دارد که در صورت دست نیافتن به آن، رضایتمندی شهروندی به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد و زیست‌پذیری شهر به حداقل می‌رسد. در نتیجه، بسیاری از معماران ایجاد پیوند با شهروندان را برای طراحی‌های شهری خود بسیار مفید فرض کرده و به شیوه‌های مختلف، مردم را در بهبود وضعیت یک منطقه یا ایجاد فضای عمومی جدید سهیم ساختند. در واقع، با مشارکت مردم در طراحی شهری، علوم اجتماعی جایگاه بسیار مهمی در ایجاد محیط‌های یک شهر یافت. از سوی دیگر، روانشناسی، مردم‌شناسی و آینده‌پژوهی از اهمیت زیادی در میان معماران برای بهبود هر چه بیشتر فضاهای عمومی برخوردار شد.

واکنش مناسب در مواجهه با طراحی‌های پیچیده

همیشه در طراحی چشم‌اندازهای اجتماعی، وجود معماران حرفه‌ای به تنهایی نمی‌تواند بسیار مؤثر واقع شود، بلکه افرادی از متن جامعه نیز باید با ارائه ایده‌های خود، مدیران یک شهر را در طراحی یک فضای عمومی به بهترین شکل ممکن یاری کنند. به عنوان مثال، در زمان‌های قدیم شهر کیرونای سوئد، روی زمینی احداث شد که تا پیش از این، به بزرگترین معدن آهن جهان، با طولی حدود ۶ برابر برج ایفل اختصاص داشت و به همین دلیل، به تدریج بی ثباتی زیادی در جو هوا به وجود آمد و محیط اطراف شهر زندگی را برای ساکنانش با مشکل مواجه کرد. از سوی دیگر، معدن آهن باعث به وجود آمدن گودال‌های بزرگی در اطراف شهر شده که هر لحظه به سمت مرکز پیشرفت می‌کند و احتمال سقوط کیرونا در این چاله‌های بزرگ را افزایش می‌دهد. در همین راستا، مقامات تصمیم گرفته‌اند در نزدیکی محل کنونی، شهر جدیدی به وجود آورند که امکان وقوع حوادث ناگوار برای شهروندان را به حداقل برساند. مدیران در ایجاد شهر جدید تمام تلاش خود را به کار خواهند گرفت تا هویت، خاطرات جمعی و پویایی‌های اجتماعی را حفظ کنند.

برای این کار، تیمی از محققان برجسته کشور به رهبری ویکتوریا والدین، از پژوهشگران و متخصصان برجسته حوزه مردم‌شناسی، شرکت کردند و قرار شد مکانیسم‌هایی برای ایجاد یک ساختار اجتماعی در شهر جدید ارائه دهند. این کار مستلزم جمع‌آوری ایده‌هایی از سوی شهروندان و ابزارهایی برای توسعه فرآیند بود تا مشارکت عمومی را در میان همه ترویج دهد. گزارشات اولیه از استقبال باورنکردنی شهروندان کیرونا به مشارکت در جا به جایی شهر به مکان جدید خبر داده و انتظار می‌رود که این اقدام بر پایه علوم اجتماعی صورت گیرد.

افزایش آگاهی مردم از فضاهای عمومی

مطالعات روانشناسانه محیط زیست نشان می‌دهد که چگونه طراحی یک شهر می‌تواند بر رفتار انسان‌ها تأثیر بگذارد و آن‌ها را در مسیر اتخاذ سبک زندگی شادتر قرار دهد. علاوه بر این، مشارکت روانشناسان در طراحی‌های شهری، به برنامه‌ریزان کمک می‌کند بهتر برای انتخاب رنگ، روشنایی، مواد و سایر عناصر مرتبط با روان انسان تصمیم بگیرند. روانشناسی محیط زیست برای اولین بار در دهه ۱۹۶۰ پا به عرصه وجود نهاد و از آن زمان به بعد، توسط مدیران بسیاری از شهرهای جهان برای بهبود هر چه بیشتر سلامت شهروندان مورد توجه قرار گرفته است. به تدریج، برنامه‌ریزان به استفاده از علم روانشناسی برای طراحی فضاهای عمومی دوستدار اقشار مختلف جامعه نظیر کودکان، زنان و افراد سالمند پرداخته و مکان‌هایی ایجاد کرده‌اند که در آن‌ها، رفاه روانی تمام اعضای جامعه تأمین شود.

طراحی مردم محور محیط‌های شهری

چنانچه مدیران شهری، علوم اجتماعی را با طراحی مناطق پیوند دهند، آنگاه مکان‌هایی با محوریت مردم ایجاد خواهند کرد که در آن‌ها، میزان رضایت شهری در بالاترین حد خود قرار دارد. گروهی از معماران اهل دانمارک به نام تیم "3XN" روش نوینی در معماری به وجود آورده‌اند که در آن، رفتار انسانی، مردم‌شناسی و پایداری اجتماعی پیوند عمیقی با طراحی شهری دارد. این گروه خلاق، ابزاری برای ایجاد یک درک مفصل از پروژه‌های خود به وجود آورده‌اند که در آن، رفتارهای انسانی تا حد قابل توجهی، به طراحی شهری نسبت داده می‌شود. برای مثال معماران 3XN یک بازار بزرگ ماهی در سیدنی استرالیا طراحی و احداث کردند که در آن تمام عناصر طراحی شهری برای بهبود هر چه بیشتر وضعیت روانی مشتریان در نظر گرفته شده است و شهروندان تنها با قدم زدن در آن نشاط اجتماعی را تجربه می‌کنند.

کد خبر 499574

منبع: ایمنا

کلیدواژه: طراحی شهری شهر پایدار معماری شهری نشاط اجتماعی برنامه ریزی شهری روانشناسی در معماری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق علوم اجتماعی برنامه ریزان طراحی شهری طراحی شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۸۰۴۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت بیش از ۷۰ مرکز خدمات مشاوره‌ای در استان اردبیل

مدیرکل بهزیستی استان اردبیل از فعالیت بیش از ۷۰ مرکز خدمات مشاوره‌ای و روانشناسی در سطح استان خبرداد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اردبیل، حامد رضایی در گفت‌وگو با برنامه رادیویی «سلام ساوالان» ضمن تبریک روز روانشناس اظهار کرد: شعار روز روانشناس سال‌جاری «امیدآفرینی با توسعه خدمات روانشناسی، مشاوره و مشارکت مردم» است و سازمان بهزیستی به عنوان متولی امر و ادارات کل بهزیستی استان‌ها و ادارات بهزیستی شهرستان‌ها نیز به تبع این اداره، مسئولیت‌های ویژه‌ای در حوزه خدمات روانشناسی دارند و ما نیز سعی داریم تا با تلاش همکاران در این زمینه، بهترین خدمات را به جامعه هدف ارائه کنیم.

وی افزود: یکی از خدمات ویژه بهزیستی، مشاوره رایگان، امن و محرمانه خط تلفنی ۱۴۸۰ است که همه مردم می‌توانند از ساعت هشت صبح تا ۱۲ شب از این خدمات مشاوره‌ای در زمینه‌های خانواده، تحصیلی، تربیت فرزند، اختلالات روانی، ازدواج، شغلی و کودک و نوجوان استفاده کنند.

مدیرکل بهزیستی استان اردبیل ادامه داد: در سطح استان بیش از ۷۰ مرکز روانشناسی و مشاوره، خدمات متفاوتی را به مردم ارائه می‌کنند و همگی سعی دارند تا آلام مرتبط با روح و روان انسان‌ها را کاهش دهند.

رضایی افزود: ما نیز سعی داریم تا آموزش‌هایی را مطابق با علم روز روانشناسی به روانشناسان و افرادی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، ارائه دهیم تا ضمن پیشرفت این حوزه، خدمات بهتر و تخصصی به جامعه هدف ارائه کنیم.

وی اظهار داشت: از طرف بهزیستی برای حمایت از اقشار کم‌درآمد جامعه به جهت استفاده از خدمات روانشناسی، یاری برگ ارائه می‌کنیم که به روانشناسان مربوطه تحویل داده می‌شود و هزینه جلسات مشاوره افراد تحت پوشش را بهزیستی متقبل می‌شویم.

رضایی گفت: همچنین در این زمینه دغدغه مهمی که در دولت سیزدهم پیگیر آن هستیم، تحت پوشش قرار گرفتن خدمات مشاوره و روانشناسی است تا عموم مردم بتوانند به راحتی از این خدمات استفاده کنند.

کد خبر 748819

دیگر خبرها

  • ۴۰ پروژه عمران شهری در ایلام اجرا شد
  • روانشناسان نقش بسیار کلیدی در سلامت فردی و اجتماعی دارند
  • کانون خانواده‌ با خودمحوری‌ها آسیب می‌بیند
  • حمام شیشه‌ای سازه‌ای نوین طراحی دکوراسیون داخلی
  • فعالیت بیش از ۷۰ مرکز خدمات مشاوره‌ای در استان اردبیل
  • خانه‌های مولد در سواحل کشور طراحی شده است
  • مشارکت اجتماعی در حفظ محیط زیست
  • ممانعت شورای شهر از قطع درختان
  • بازاندیشی نظری و روشی در شناخت کلان مفهوم عدالت اجتماعی
  • شهرداری در مسیر پرکردن خلا‌ءهای سلامت اجتماعی است