Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-05-07@05:25:37 GMT

ماموریت اقتصادی رییس‌جمهور آینده چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۸۲۳۶۱

کمتر از ۲ ماه دیگر تا پایان عمر دولت دوازدهم زمان باقی مانده است. در این روز‌ها اقتصاد ایران با چالش‌های فراوانی رو به رو است، برای حل این مشکلات دولت سیزدهم چه چالش‌هایی پیش رو دارد؟

خبرگزاری میزان _ روزنامه رسالت نوشت: رئیس‌جمهور عالی‌ترین مقام رسمی ایران پس از مقام معظم رهبری می‌باشد که بارأی مستقیم مردم انتخاب می‌شود و مطابق با قانون اساسی، وی مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را عهده‌دار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امسال سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود و حسن روحانی که از تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ رئیس‌جمهور ایران است، در تاریخ ۱۲ مردادماه دوران ریاست‌جمهوری‌اش به پایان می‌رسد. یکی از مسئولیت‌های مهم ریاست جمهوری انتخاب وزرا است. در این گزارش، به وزارتخانه‌ای می‌پردازیم که انفعال و عدم کارآمدی آن ضرر‌های جبران‌ناپذیری داشته و از سویی دیگر، حضور یک فرد لایق با برنامه‌های راهبردی می‌تواند دستاورد‌های بسیاری داشته باشد.  

وزارت امور اقتصادی و دارایی

برای بررسی وضعیت این وزارتخانه ابتدا باید نگاهی به گذشته داشته باشیم. حسن روحانی در سال ۱۳۹۲ با شعار تدبیر و امید، و وعده سامان بخشیدن به امور اقتصادی رئیس‌جمهور شد. آن زمان روحانی می‌گفت مشکلات ایران خصوصا در حوزه اقتصادی به‌واسطه سوءمدیریت‌های دولت وقت بوده است. او مدعی بود اگر کرسی ریاست‌جمهوری را به دست آورد، برنامه‌هایی برای مقاطع ۱۰۰ روزه، یک‌ساله و چهارساله در نظر دارد تا مردم یارانه ۴۵ هزارتومانی هم نیاز نداشته باشند. اما وضعیت آن‌طور که روحانی پیش‌بینی می‌کرد و وعده داده بود، پیش نرفت! اوج نابسامانی‌های اقتصادی همزمان با تغییر دولت آمریکا و البته خروج دونالد ترامپ از برجام بود که تمام ناکارآمدی‌های دولت تدبیر و امید هم آشکار شد. اما در کنار این موارد، عدم سیاست‌های صحیح اقتصادی در اصلی‌ترین بخش دولت یعنی وزارت امور اقتصادی و دارایی و انتصاب مسئولان نالایق، عامل اصلی فشار‌ها به مردم بود و وضعیت را بحرانی‌تر کرد و درنتیجه آن شاهد وضعیت موجود هستیم.  

در این خصوص باید گفت؛ وزارت امور اقتصاد یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین وزارتخانه‌ها در کشور می‌باشد که وظایف کلیدی و بسیاری را بر عهده دارد. مطابق تعاریف، وزارت اقتصاد مسئول تنظیم سیاست‌های اقتصادی و مالی کشور، اجرای سیاست‌های مالیاتی، برنامه همکاری‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های مشترک با کشور‌های دیگر و... است. همچنین به‌طور جزئی‌تر نیز می‌توان گفت این وزارتخانه وظیفه رسیدگی به سازمان امور مالیاتی، سازمان خصوصی‌سازی، گمرک، پژوهشکده امور اقتصادی، بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان بورس و اوراق بهادار و... را بر عهده دارد. حالا در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ که زمان تغییر دولت فرارسیده، به بررسی اولویت‌های وزارت اقتصاد در دولت سیزدهم می‌پردازیم.  

برنامه جامع و کارآمد

مهم‌ترین اولویت وزارت اقتصاد در دوره جدید باید داشتن یک برنامه جامع و کارآمد باشد. آنچه که طی این سال‌ها شاهد بودیم و بزرگ‌ترین ضعف این وزارتخانه بود، بی‌برنامگی و عدم اتخاذ سیاست‌های صحیح بوده است. در شرایط تحریم‌های سنگین آمریکا، وزارت اقتصاد و البته نگاه کلی دولت به برجام و دولت آمریکا بود و تمام برنامه‌های خود را بر آن اساس چیده بودند که نتیجه آن‌هم تقریبا هیچ بود. پس از خروج آمریکا از برجام هم سیاست‌های درستی گرفته نشد و درنهایت، با مشکلات اقتصادی فراوان، تورم و گرانی و... روبه‌رو شدیم. مطمئنا داشتن یک برنامه قوی و تیم لایق اقتصادی در این وزارتخانه می‌تواند بسیاری از مشکلات را رفع کرده و شاهد پایان نابسامانی‌ها باشیم. همچنین وزارت اقتصاد باید با طراحی نقشه‌ای مشخص، برای روبه‌رو شدن با بحران‌های احتمالی ناشی از فشار تحریم‌ها نیز آماده باشد و در برابر آن، به دنبال خنثی‌سازی تحریم هم باشد.  

سروسامان دادن بورس

همچنین بورس نیز باید جزء اولویت‌های ابتدایی تیم اقتصادی دولت جدید باشد. با توجه به ضرر‌های هنگفتی که مردم در بورس داشته‌اند، وجود یک برنامه جامع برای مدیریت این بازار حس می‌شود و وزارت اقتصاد به‌عنوان متولی بازار سرمایه باید آن را کنترل کرده و اطمینان را به بازار برگرداند. نظارت مستمر و ارتقای سیستم‌های نظارتی و کشف تخلف در بازار سرمایه، ارتقای شفافیت و تقویت جریان ارائه اطلاعات شرکت‌ها به سهامداران، گسترش فعالیت بازارگردانی به همه نماد‌های بورس و فرابورس و... می‌تواند ازجمله برنامه‌های وزارت اقتصاد در دولت جدید باشد.  

توسعه صندوق‌های سرمایه‌گذاری

همچنین توسعه صندوق‌های سرمایه‌گذاری ازنظر حجم و تنوع و نیز تسهیل شرایط فعالیت آن‌ها، نظارت بر فعالیت‌های مرتبط با بازار سرمایه در فضای مجازی، تسهیل و تسریع صدور مجوز برای نهاد‌های مالی نیز از دیگر برنامه‌ها هست که می‌تواند ثمربخش باشد.  

کنترل بازار سکه و ارز

کنترل بازار سکه و ارز هم از اولویت‌های تیم جدید وزارت اقتصاد است. طی این سال‌ها این بازار به‌گونه‌ای بوده که قیمت‌ها لحظه‌ای بالا و پایین رفته و مدیریت نشده است. طبق آمار در دوره هشت‌ساله دولت احمدی‌نژاد قیمت دلار در بازار آزاد ۲۵۲ درصد رشد کرد، درحالی‌که در دولت روحانی قیمت دلار با رشد ۷۰۰ درصدی از سه هزار تومان به ۲۴ هزار تومان به‌طور میانگین افزایش‌یافته است. این عملکرد در مقایسه با دولت‌های پیشین نیز بسیار فاجعه‌بار‌تر است، چراکه بر اساس آمار نرخ رشد ارز در  هشت سال دولت اصلاحات در حدود ۸۰ درصد و در هشت‌ساله سازندگی نیز ۲۷۰ درصد بوده است. در بازار سکه و طلا نیز وضعیت طوری بوده که با رکوردزنی قیمت‌ها همراه بوده و حتی قیمت سکه تا ۱۶ میلیون تومان نیز رسید. امروز یکی از دغدغه‌های مهم جامعه کنترل این بازار و جلوگیری از نوسانات شدیدی است که بر زندگی مردم تأثیر بسیاری دارد.  

خصوصی‌سازی سالم

همچنین، خصوصی‌سازی سالم و دور از رانت، پرداخت یارانه‌ها و میزان آن، درآمد‌های مالیاتی، موضوع فرار‌های مالیاتی، جذب سرمایه‌گذاری خارجی، تدوین برنامه برای ساماندهی بدهی‌های دولت، واگذاری شرکت‌های دولتی و... نیز جزء مسائل مهم و ویژه‌ای هستند که نیاز است در دوره جدید وزارت امور اقتصاد و دارایی به آن‌ها توجه خاصی داشت تا این وزارتخانه از فشل بودن و بی‌برنامگی و ناکارآمدی رهاشده و در جهت حل مشکلات قرار بگیرد.

بیشتر بخوانید: ۱۰ چالش اقتصادی پیش روی دولت سیزدهم

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: اقتصاد ریاست جمهوری

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اقتصاد ریاست جمهوری وزارت امور اقتصاد وزارت اقتصاد ریاست جمهوری امور اقتصادی سرمایه گذاری برنامه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۸۲۳۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به مسایل اقتصادی کشور، در برنامه گفتگوی اقتصادی

به گزارش خبرگزاری صداوسیما،  فرشاد پرویزیان، مجری برنامه گفتگوی اقتصادی در گفتگو با شبکه خبر در بخشی از سخنانش درباره موضوع برنامه گفتگوی اقتصادی گفت: موضوع این برنامه طبق شرایط و اولویت‌های اقتصادی کشور تعیین می‌شود در اتاق فکری که در رادیو گفتگوست.

وی افزود: در این برنامه تلاش می‌شود با طرحی موضوعات و با نقد خیلی جدی و بدون تعارف، راه حلی ارائه شود و در آخر به این سمت پیش بریم که حالا چکار باید کرد. توجه به ذائقه مخاطب از طریق پیامک‌هایی که ارسال می کنند و نکاتی که مورد نظرشان است در این برنامه به طور جدی مطرح می شود.

وی درباره نقطه تمایز این برنامه با دیگر برنامه‌های اقتصادی گفت: پرداختن به موضوعات مختلف در برنامه‌های مختلف از زوایای مختلف هیچ ایرادی ندارد، آنچه چیزی که مهم است اقناع مخاطب است و این مخاطب فقط مردم نیستند، مسئولان ارشد اقتصادی و برنامه ریزان تا به سمت درست برنامه ریزی کنند.

وی در پاسخ به این سوال که برنامه هایی مختلفی درباره موضوعات اقتصادی صحبت می کنند و رادیو گفتگو چرا درباره مسایل اقتصادی گفتگو می کند، گفت: رادیو گفتگو محل اندیشه هاست، در واقع دیدگاه‌های اندیشه ورزی مطرح می‌شود فضا، فضای اندیشه است. نمی شود گفت، چون شبکه‌های مختلفی به مسایل اقتصاد می‌پردازند، اینها تکراری است، مسایل اقتصادی زیاد است و باید از زوایای مختلف پرداخته شود تا هم به راه حل برسیم و هم مخاطب اقناع بشود.

وی درباره تفاوت گفتگوی اقتصادی به لحاظ اجرا با سایر قالب‌های گفتگو گفت: گفتگوی اقتصادی در یک نگاه، بسیار سخت است، برای اینکه شما باید مسایل اقتصادی را مسلط باشید، بدانید از چی صحبت می‌کنید، حرف‌های زرد در حوزه اقتصاد نباید گفت، متغیر‌هایی که درباره آن صحبت می‌کنید آسان نیستند و باید خیلی دقت کرد، به راحتی نباید راه حل ارائه داد. سختی گفتگوی اقتصادی این است که اولا باید اطلاعات جامع در حوزه اقتصادی داشته باشید و دوم؛ اقتصاد علم است، وقتی علمی صحبت می‌کنید نمی‌توانید پیشگویی کنید، باید به طور علمی بتوانید پیش بینی کنید، مسیرها و روند‌ها و این روند‌ها را در طول زمان هدایت بکنید و اینکه آیا می‌توانید بر روی انتظارات اقتصادی فعالان اقتصادی در جامعه اثر بگذارید یا نه.

وی در پاسخ به این سوال که چه می‌شود کرد این موضوع‌ها برای مخاطب قابل فهم‌تر باشد، افزود: این روز‌ها اگر چه مسایل اقتصادی سخت است اما برای مخاطب قابل درک است. در حوزه اقتصادی فقط سخت خبر نیست، نرم خبر‌ها هم هستند، وقتی وارد دنیای فناوری‌ها و اقتصاد دیجیتال می‌شوید، با یک فضای نرم خبر جذاب بخصوص برای جوانان رو به رو می‌شوید.

وی گفت: گفتگوی اقتصادی به مراتب راحت‌تر شده است از جهتی که شما می‌توانید به خیلی از مسایل بپردازید، مثلا در سه دهه پیش حتی اجازه نمی‌دادند درباره افزایش نرخ نقدینگی صحبت کنید اما الان به راحتی می‌توانید صحبت کنید که چرا نقدینگی را افزایش دادید. پس گفتگو اقتصادی به جهت اینکه  دسترسی به موضوعات قابل طرح بیشتر شده، به مراتب اوضاع بهتر شده است، اما به جهت مسایل پیچیده اقتصادی که پیش آمده و آنچه که در حوزه اقتصاد داریم طرح این نکات و ارائه راه حل‌ها داستان را سخت کرده است به جهت تبحر در مسایل اقتصادی و حل مشکلات.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • وزیر اقتصاد: رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • آحاد مردم در نظارت و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت
  • رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • نگاهی به مسایل اقتصادی کشور، در برنامه گفتگوی اقتصادی
  • بخش خصوصی؛ امید ایران توانمند
  • تصویب لایحه «حفاظت از داده‌های شخصی» در کمیسیون حقوقی دولت
  • برنامه دولت برای چگونگی تداوم کالابرگ تا هفته آینده اعلام می شود
  • وزارت رفاه: تا هفته آینده، برنامه دولت برای نحوه تداوم طرح کالابرگ اعلام می‌شود
  • برنامه دولت برای چگونگی تداوم طرح کالابرگ تا هفته آینده
  • اعلام برنامه دولت برای چگونگی تداوم طرح کالابرگ تا هفته آینده