Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@09:53:01 GMT

‌سفر وزیر گردشگری ایران به روسیه، سرآغازی بر تقویت روابط فرهنگی

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۹۸۰۳۸

‍‍‍‍‍‍

دریافت 18 MB

به گزارش روز شنبه ایرنا، مونسان در راس هیاتی از این وزارتخانه و همچنین دو عضو کمیسیون‌های اقتصادی و گردشگری مجلس شورای اسلامی در سفری چهار روزه که شامگاه چهارشنبه هفته گذشته به پایان رسید، ضمن امضا دو تفاهمنامه و بازدید از ظرفیت های مهم گردشگری روسیه مذاکرات و رایزنی هایی را برای توسعه گردشگری با کشور روسیه به سرانجام رساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



گردشگری تضمینی قابل اعتماد برای توسعه روابط ایران و روسیه

به گفته کارشناسان یکی از اقداماتی که در افزایش روابط و مناسبات دو کشور تاثیرگذار باشد و به توسعه روابط منتهی شود و روابط بین دولت‌ها را در کنار روابط بین ملت‌ها تقویت کند، موضوع گردشگری است به اعتقاد این کارشناسان در واقع گردشگری در راستای توسعه روابط بین دولت‌ها و ملت‌ها تعریف می‌شود.

در همین چارچوب، «کاظم جلالی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه می گوید: اگر چه همکاری های تهران و مسکو در ابعاد نظامی، امنیتی، دفاعی و سیاسی در بالاترین سطح ممکن قرار دارد اما اگر مناسبات فرهنگی و اقتصادی دو کشور قوی نباشد نمی توان تضمینی برای پایداری روابط سیاسی قائل بود.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه که در همه برنامه های رسمی سفر وزیر گردشگری و هیات همراه حضور داشت، گردشگری را تضمینی قابل اعتماد برای توسعه روابط ایران و روسیه دانست و گفت: روابط سیاسی اگر پشتوانه فرهنگی و اقتصادی نداشته باشد همیشه می تواند متزلزل شود چون روابط سیاسی عمدتا وابسته به اراده رهبران و برداشت های آنها از جامعه جهانی و مسائل منطقه ای روابط بین المللی است.

وی تصریح کرد: اما اگر روابط سیاسی به روابط اقتصادی و وابستگی فرهنگی و شناخت دو کشور از یکدیگر متکی باشد، می تواند پایدار باقی بماند او سفر هیات گردشگری ایران به روسیه را سرآغازی بر تقویت روابط فرهنگی و شناخت دو ملت عنوان کرد.

دستاوردهای سفر هیات گردشگری ایران به روسیه چه بود؟

علی اصغر مونسان  وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران، امضا برنامه اقدام مشترک برای لغو روادید گروهی گردشگری بین دو کشور را یکی از اهداف مهم این سفر برشمرد و گفت: پس از چند بار تعویق سفر، بالاخره این موافقتنامه مهم نهایی شد و از این به بعد نیازی به صدور روادید انفرادی برای گردشگران ایرانی و روسی وجود نخواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه شرکت‌های خدمات گردشگری وظیفه دریافت روادید گروهی برای گردشگران را بر عهده خواهند داشت، افزود: این شرکت‌ها می‌توانند با یک روادید جمعی، عزیمت گروه‌های پنج تا پنجاه نفره را در قالب تورهای سیاحتی و گردشگری به مقصد دو کشور تسهیل می‌کنند.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، امضاء تفاهم‌نامه همکاری بین موزه‌ای را از دیگر دستاوردهای این سفر برشمرد و افزود: مدیر موزه نیاوران به نمایندگی از موزه‌های ایران این تفاهم نامه مهم را با موزه دولتی پوشکین، بعنوان یکی از موزه‌های معتبر روسیه امضا کرد تا همکاری‌های آموزشی، پژوهشی، مرمت آثار ارزشمند، برگزاری نمایشگاه‌های مشترک و فعالیت‌های این حوزه همکاری جدیدی را تجربه کنند.

علی اصغر مونسان همچنین به نشست صمیمی با مدیران شرکت‌های خدمات گردشگری اشاره و تاکید کرد: در این نشست موانع و مشکلات پیش روی گردشگری تشریح و برای رفع این موانع تصمیم گیری‌های خوبی انجام شد.

وی ابراز امیدواری کرد، مجموع این اقدامات بتواند در رفع موانع و رونق همکاری‌های گردشگری میان دو کشور موثر باشد.

ورود گروه های ۵ تا ۵۰ نفره بدون روادید

«علی‌اصغر مونسان» وزیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی جمهوری اسلامی ایران در سفر به مسکو اعلام کرد: با امضای برنامه اقدام مشترک در راستای موافقتنامه لغو روادید گروهی میان تهران-مسکو گروه های گردشگر ۵ تا ۵۰ نفره ایرانی و روسی می توانند بدون روادید به ایران و روسیه سفر کنند.

مونسان در مسکو در پاسخ به سوال ایرنا افزود: در دولت دوازدهم یکی از موضوعات مهم روانسازی ورود گردشگران خارجی به کشور بود و بازارهای هدفی برای گردشگری مشخص و قرار شد یکی از اقدامات لغو روادید با کشورهای هدف باشد.

وی افزود: یکی از این مقاصد و بازارهای هدف گردشگری برای روانسازی، روسیه بود که در این سفر اجرایی می شود و گردشگران دو کشور در قالب گروههای حداقل پنج  و حداکثر ۵۰ نفری می توانند بدون داشتن روادید به دو کشور سفر کنند.

مونسان تصریح کرد: برای لغو روادید برنامه در مرحله اول سفرهای گروهی مطمئن تر است که در قالب آن گروه های مختلف اعم از تجّار، واکسیناسیون و گردشگری را در بر خواهد گرفت و در این مرحله برنامه‌ای برای لغو ویزای انفرادی میان دو کشور وجود ندارد. طبیعی است که ابتدا منتظر نتیجه تجربه لغو روادید گروهی باشیم و پس از آن اگر نیازی احساس شد به فکر روادید انفرادی نیز خواهیم بود.

مونسان اظهار داشت: یک از بازارهای هدف دولت دوازدهم برای روانسازی گردشگری روسیه بود که با توجه به روابط خوب دو کشور و همچنین علاقه مندی گردشگران ایران به روسیه وظرفیت های موجود در کشور برای بخش فرهنگی و تاریخی گردشگران لغو روادید با مسکو هم بسیار حایز اهمیت است که در این سفر عملیاتی شد.

وی تصریح کرد: موافقتنامه لغو روادید گروهی میان دو کشور در سال ۱۳۹۶(۲۸ مارس ۲۰۱۷) در مسکو به امضا طرفین رسیده بود. برای اجرای آن، ضرورت داشت برنامه اقدام مشترکی تنظیم شود تا فرایند اجرای آن را مشخص سازد و در این سفر برنامه اقدام مشترک به امضا دو طرف رسید.

امضای تفاهمنامه بین موزه های ایران و روسیه

علی رضا شریفی مدیر کاخ موزه نیاوران ایران و مارینا لوشاک رئیس موزه پوشکین مدیران موزه های نیاوران ایران و پوشکین روسیه به نمایندگی از موزه های دو کشور  تفاهمنامه ای را به امضا رساندند که بر اساس آن  برای تبادل تجربیات و دانش موزه شناسی همکاری خواهند کرد.  برگزاری نمایشگاه های مشترک و دوره های آموزشی و تبادل کارشناسان از جمله مفاد این تفاهم نامه است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران، در این مورد  گفت: لغو روادید گروهی بین ایران و روسیه و امضای تفاهمنامه بین موزه ای میان دو کشور سرآغاز مناسبات و ارتباطات فرهنگی بالاتر است.

علی اصغر مونسان در حاشیه بازدید از موزه پوشکین در گفت و گو با ایرنا افزود: در ادامه لغو روادید گروهی بین تهران -  مسکو با هدف توسعه گردشگری؛  موزه نیاوران به نمایندگی از دیگر موزه های کشورمان تفاهمنامه ای را با موزه بزرگ و منحصر بفرد پوشکین روسیه امضا کرد که سرآغاز ارتباطات فرهنگی دو کشور در مراحل بالاتر خواهد بود.

وی تصریح کرد: ایران و روسیه دارای تاریخی کهن،  ارزشمند و تاثیرگذار در جهان هستند که با ارتباطات بیشتر می توانیم روابط فرهنگی دو کشور را ارتقا دهیم.

وزیر کشورمان با بیان اینکه در ایران بیش از ۷۰۰ موزه ارزشمند داریم که بخش قابل توجهی از آنها در دولت دوازدهم ایجاد شد، افزود: ارتباطات موزه های  ایران و روسیه می تواند به شناخت دو ملت از هم کمک زیادی کند و  مکان هایی مهم برای بازدید برای گردشگران دو کشور باشد.

مونسان، موزه پوشکین را یکی موزه های ارزشمند در جهان عنوان کرد و گفت قدمت اشیای و ثار نگهداری شده در آن به بیش از چهار سال هم می رسد. او تصریح کرد  بخش ایران این موزه هم بسیار قابل توجه بود بطوریکه اشیای موجود بیش از دو هزارو ۵۰۰ سال قدمت دارند.

وی تصریح کرد: موزه نیاوران ما هم مکانی بسیار ارزشمند هست که هر ساله جمعیت زیادی از گردشگران خارجی از آن بازدید می کنند.

تاثیر فرهنگ ایران و روسیه بر فرهنگ جهان

مارینا لوشاک رئیس موزه پوشکین مسکو نیز با بیان اینکه فرهنگ ایران و روسیه تاثیر زیادی بر جهان گذاشته است، اظهار امیدواری کرد روابط فرهنگی کشور روز بروز افزایش پیدا کند.

وی با اشاره به سفر چند سال پیش خود به ایران اظهار داشت: خاطرات بسیار خوبی از ایران و با فرهنگ بسیار غنی دارم و امیدوارم مردم دو کشور شناخت مناسب و خوبی از هم پیدا کنند.  

موزه پوشکین یکی از بزرگترین مجموعه های هنری در روسیه است که آثار هنری خارجی از دوران باستان تا به امروز را در خود جای داده است.

موزه پوشکین از سال ۲۰۱۷ جنبه های محتلفی از هنرهای نمایشگاهی، آموزشی و پژوهشی  و معاصر روسیه و غرب را نیز به نمایش گذاشته است. این موزه توسعه فرهنگ جهان از دوران باستان تا به امروز را نشان می دهد.

در این موزه ۶۷۰ هزار اثر هنری و اشیای قدیمی گردآوری شده است.  

عزم دو کشور برای توسعه گردشگری

مونسان اظهار امیدواری کرد که با توافقنامه لغو روادید گروهی و عبور از شرایط کرونایی شاهد افزایش گردشگران بین دو کشور ایران و روسیه باشیم. وی گفت: این اقدام بسیار مهم است و عزم دو کشور را جزم می کند تا گردشگری بین دو طرف توسعه یابد.

وزیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی جمهوری اسلامی ایران خاطر نشان کرد تا قبل از همه گیری کرونا بیش از ۶۰ هزار گردشگر ایرانی به روسیه و ۳۶ هزار گردشگر روسی به ایران سفر می کردند اما عملیاتی شدن طرح لغو روادید،  با توجه به مسافت کم و ظرفیت های خوب دو کشور امیدواریم که این تعداد گردشگر افزایش بیشتری پیدا کند.

گردشگری سلامت در اولویت

کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه نیز در باره طرح گردشگری واکسیناسیون روسیه که قرار است بزودی اجرایی شود، اظهار داشت: در تلاش هستیم که در راستای طرح گردشگری سلامت که پوتین، رئیس جمهوری روسیه دستور اجرایی شدن آن را داده تجّار و دانشجویان ایرانی بتوانند از مزایای آن استفاده کرده و به راحتی وارد روسیه شوند.

وی تصریح کرد: ضمن اینکه در قالب این طرح شهروندان ایران نیز خواهند توانست هم برای واکسناسیون و هم در کنار آن گردشگری وارد روسیه شوند.

خواسته فعالان گردشگری ایران و روسیه برای رفع موانع

در این سفر دیداری بین فعالان گردشگری ایران و روسیه و هیات عالی رتبه گردشگری ایران برگزار شد که نمایندگان تعدادی از شرکت های ایرانی و روسی فعال در بخش گردشگری دو کشور، دیدگاه‌های خود را درباره موانع و مشکلات موجود بر سر راه افزایش شمار گردشگران بیان کردند.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران در این دیدار به تلاش‌های دولت برای تسهیل  و روان سازی گردشگری در ایران اشاره کرد و گفت: گردشگری از محورهای فرهنگی و تاریخی به سمت بوم گردی، گردشگری سلامت، گردشگری کشاورزی و گردشگری معدن توسعه یافته است.

علی اصغرمونسان به ظرفیت‌های کم‌نظیر گردشگری و سیاحتی ایران اشاره کرد و افزود: در کنار ظرفیت‌های بی نظیر گردشگری در ایران متمدن و زیبا،   امنیت کامل و میهمان نوازی ذاتی ایرانیان، مجموعه‌ای جذاب را برای حضور گردشگران از سراسر جهان ایجاد کرده است.

وی یادآورشدکه سرزمین ایران علاوه بر داشتن آثار تاریخی، فرهنگی و تمدنی متنوع و صنایع دستی بی نظیر، از چشم اندازهای زیبای طبیعی شامل جنگل‌های انبوه، کوههای سر به فلک کشیده، رودخانه‌های خروشان و کویرهای زیبا برخوردار است و می تواند برای هر گردشگری جذاب باشد.  

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی توضیح داد که در ایران بیش از ۷۰۰ موزه دولتی و غیردولتی وجود دارد که از نظر غنای فرهنگی، تمدنی و تاریخی، در دنیا بی نظیر است.  در بخش صنایع دستی، بیش از ۳۵۰ هنر اصیل و بومی وجود دارد.

مونسان گفت: در سال‌های اخیر ۴۰۰ هتل و ۲هزار واحد اقامتی در روستاها احداث شده تا در کنار دیگر حوزه‌های گردشگری، زمینه گردشگری طبیعت در نقاط مختلف ایران نیز فراهم شود.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ارزان قیمت بودن سفر به ایران اشاره کرد و افزود: کشورمان در ردیف ارزان قیمت‌ترین مقاصد دنیا برای گردشگران است.

در این نشست که دو عضو کمیسیون‌های اقتصادی و گردشگری مجلس شورای اسلامی و اعضای هیات همراه وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز حضور داشتند، کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه به روابط دوستانه تهران و مسکو اشاره کرد و افزود: روابط خوب و عزم جدی دو کشور برای توسعه و گسترش هرچه بیشتر روابط، فرصت بزرگی برای شهروندان ایرانی و روسی برای سفر و گردشگری است.

جلالی با بیان اینکه شناخت دو ملت از یکدیگر زمینه ساز توسعه پایدار روابط دو جانبه خواهد شد، ادامه داد: هر چقدر مراودات و رفت و آمد بین شهروندان افزایش پیدا کند، به همان میزان مناسبات دو کشور نیز عمیق‌تر خواهد شد.

وی به ظرفیت‌های عظیم گردشگری در دو کشور اشاره کرد و افزود: خوشبختانه با نهایی شدن موافقتنامه لغو روادید گروهی، شاهد رشدی چشمگیر در تردد گردشگران دو کشور خواهیم بود.

پیش بینی ١٠ پرواز در هفته از روسیه به ایران

«سرگئی مارکوف» رئیس اندیشکده مطالعات سیاسی روسیه که چندین سال ریاست بخش اجتماعی حمایت از سازمان فدرال گردشگری روسیه را برعهده داشته است، می گوید: ایران کشور بسیار مهم گردشگر پذیر است و گردشگران روسی می توانند به ایران سفر کنند و در این رابطه چند جزیره خلیج فارس ازجمله جزیره کیش مناطق مهمی برای گردشگران روسی است.

وی افزود: از دولت ایران می خواهیم که گردشگران روس، زن و مرد بتوانند در کنار یکدیگر باشند زیرا روسها نمی خواهند در سفرهای گردشگری جدا از یکدیگر باشند. ما در امارات شاهد چنین آزادی برای گردشگران هستیم.

این کارشناس روس گفت: باید به این واقعیت توجه داشت که گردشگری مجموعه بزرگی است که می تواند به توسعه روابط ایران و روسیه کمک بزرگی کند. اگر ایران بتواند یک منطقه آزاد برای گردشگران تعیین کند، تضمین می کنم در دسامبر سال آینده هر هفته ۱۰ پرواز گردشگری از روسیه به ایران برقرار خواهد شد.



ج
ذابیت زندگی شرقی برای روس ها

مارکوف با بیان اینکه گردشگری فرهنگی هم بسیار مهم است، اظهار داشت: ایران کشور بزرگ فرهنگی است و مردم روسیه با علاقه فراوان می توانند به این کشور سفر و با جاذبه های آن آشنا شوند. پس از پایان شیوع همه گیر کرونا این موضوع باید برنامه ریزی شود.

وی افزود: در روسیه هم شهرهای قدیمی وجود دارد که سفر به آن برای ایرانی ها جالب خواهد بود. تابستان در شهرهایی مانند مسکو و سن پترزبورگ و چند شهر گردشگرپذیر روسیه ازجمله سوزدال و یاروسلاول جالب و دیدنی خواهد بود.

مارکوف که سال ۲۰۱۵ در قالب هیات روسی به ایران سفر کرده است، گفت: من در تهران و چند نقطه پیرامون سیاحت کردم که بسیار لذت بردم و مطمئنم روسها در سفر به این کشور حتما لذت خواهند برد و خاطرات فراموش نشدنی از این کشور باستانی با تمدن کهن خواهند داشت.

وی افزود: در ایران نوعی شکل زندگی شرقی وجود دارد که برای روسها جذابیت خاص دارد و لذت بخش است.  

برچسب‌ها کاظم جلالی گردشگری روسیه علی ‌اصغر مونسان میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کاظم جلالی گردشگری روسیه کاظم جلالی گردشگری روسیه علی اصغر مونسان میراث فرهنگی سفیر جمهوری اسلامی ایران دستی جمهوری اسلامی ایران گردشگری و صنایع دستی برنامه اقدام مشترک وزیر میراث فرهنگی لغو روادید گروهی ایران به روسیه برای گردشگران گردشگری ایران ایران و روسیه ایرانی و روسی موزه نیاوران روابط فرهنگی اصغر مونسان روابط سیاسی توسعه روابط موزه پوشکین کاظم جلالی برای توسعه روابط بین شناخت دو علی اصغر میان دو دو کشور شرکت ها بین دو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۹۸۰۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در سفر ابراهیم رئیسی به پاکستان چه می‌گذرد؟

تحلیلگران سیاست خارجی در پاکستان علیرغم تنش‌های مرزی از تعامل مجدد با ایران حمایت کرده اند. پاکستان با هند و افغانستان دارای مرزهای مشکل است. ملیحه لودی، دیپلمات کهنه کار پاکستانی به الجزیره می‌گوید که داشتن یک رابطه عادی و باثبات با ایران برای پاکستان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و همچنان هست.

به گزارش جماران، بامداد دوشنبه سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سفر دو روزه خود به پاکستان را آغاز کرد. سفری در میانه تحولات متعدد و متنوع منطقه‌ای از ادامه جنگ غزه تا نخستین رویارویی نظامی مستقیم جمهوری اسلامی ایران با رژیم اسرائیل و قرار گرفتن دو طرف در آستانه جنگی تمام عیار و البته حاشیه‌هایی در روابط امنیتی و سیاسی تهران و اسلام آباد.

سفر رئیس دولت جمهوری اسلامی ایران به جمهوری پاکستان قریب به سه ماه پس از حمله ایران به پاکستان با عنوان مبارزه با گروه‌های تروریستی و همچنین پاسخ نظامی اسلام آباد به این حمله انجام شد. اتفاق‌هایی که به نظر میرسد دو کشور بلافاصله از عهده مدیریت آن برآمده و اکنون میزبانی اسلام آباد از ابراهیم رئیسی نیز تلاشی برای صحه گذاشتن بر عبور دو طرف از تنش رخ داده و اراده سیاسی آن‌ها برای بهبود روابط در حوزه‌های سیاسی، امنیتی و البته اقتصادی است.

ابراهیم رئیسی در آغاز سفر پاکستان را از کشورهای مهم جنوب آسیا و دارای روابط دیرینه تاریخی و تمدنی با ایران دانست و تاکید کرد که ایران در راستای سیاست همسایگی و توسعه روابط با کشورهای اسلامی و همسو، علاقمند به ارتقای روابط با کشور پاکستان است.

رئیس جمهور پیش از ورود به اسلام آباد گلایه خود ازعدم توازن در رابطه سیاسی و اقتصادی را بیان کرده و گفت: سطح روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به میزان سطح روابط سیاسی نیست و هدف‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری مبادلات تجاری و اقتصادی با توجه به ظرفیت‌های قابل توجه دو کشور تعیین شده است.

رئیسی با گریزی کوتاه به بحران امنیتی پیش آمده میان دو همسایه در چندماه اخیر گفت: ما امنیت پاکستان را امنیت خود می‌دانیم و معتقدیم تثبیت و ارتقای امنیت نقاط مرزی به نفع دو کشور و دو ملت خواهد بود.

دیدار با نخست وزیر، رئیس جمهور و سفر به لاهور (قلب فرهنگی) و کراچی (قلب اقتصادی) و همچنین دیدار با علما، نخبگان، تجار و فعالان اقتصادی از جمله برنامه‌های رئیسی در این سفر دو روزه است. در این سفر وزیر امور خارجه، وزیر کشور، وزیر دفاع، وزیر مسکن، وزیر صنعت، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر بهداشت رئیسی را همراهی می‌کنند.

استقبال از ابراهیم رئیسی و هیأت عالیرتبه از مقامات اقتصادی و سیاسی همراه او از سوی محمد شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان در محل کاخ نخست وزیری انجام شد. نخستین برنامه رئیسی دیداری خصوصی با «محمد شهباز شریف» و آصف علی زرداری، رئیس جمهور و سپس شرکت در نشست مشترک هیأت‌های عالیرتبه دو کشور بود.

از کاشت نهال دوستی تا نامگذاری خیابانی به اسم «ایران»

پس از انجام مراسم استقبال رسمی از رئیسی از سوی محمد شهباز شریف نخست وزیر پاکستان، مقامات ارشد دو کشور با یکدیگر نهال به نشانه دوستی دو ملت در کاخ نخست وزیری پاکستان کاشتند.

ابراهیم رئیسی و شهباز شریف بعد از ظهر روز دوشنبه در ادامه برنامه‌های دوجانبه از لوح یادبود نامگذاری یکی از خیابان‌های اصلی و بزرگ شهر اسلام‌آباد که از مقابل پارلمان پاکستان آغاز می‌شود، به نام ایران رونمایی کردند.

همچنین در مراسم استقبال شهباز شریف از ابراهیم رئیسی، نخست وزیر پاکستان با اشاره به ضرورت توسعه هرچه بیشتر رابطه دو همسایه شعری از دهلوی خواند: وداع و وصل جداگانه لذتی دارد / هزار بار برو، صدهزار بار بیا.

تاکید بر وحدت جهان اسلام و نمایش اراده دوجانبه برای مبارزه با تروریسم

مهم‌ترین محورهای سخنان ابراهیم رئیسی در دیدارهایش با وزیر خارجه، نخست وزیر و رئیس جمهور پاکستان به شرح زیر بود:

اگر همه کشورها و ملل اسلامی با یکدیگر وحدت داشتند، رژیم صهیونیستی نمی‌توانست تا این حد به فلسطینیان مظلوم، بی‌گناه و بی‌دفاع غزه ظلم کند. صهیونیست‌ها از اختلافات میان کشورهای اسلامی سوءاستفاده می‌کنند، لذا در برابر راهبرد دشمن برای تداوم اختلاف میان امت اسلامی، راهبرد ما وحدت است.

ما با کشور دوست و برادر و همسایه‌مان پاکستان فقط به عنوان دو کشور همسایه مطرح نیستیم روابط دو کشور روابط تاریخی تمدنی و عمیق اعتقادی و دینی است امری که ملت بزرگ ایران را با مردم بزرگ پاکستان پیوند می‌دهد اعتقادات است این پیوند ناگسستنی است.

ظرفیت‌های بسیاری بین ایران و پاکستان هست که تبادل این ظرفیت‌ها در جهت منافع دو کشور و ملت می‌تواند به کار گرفته شود در نشست‌هایمان با نخست وزیر و دولت تصمیم گرفتیم در حوزه‌های اقتصادی سیاسی تجاری و فرهنگی و همه سطوح روابط خود را ارتقا بخشیم.

هر دو در مبارزه با ناامنی‌ها جرایم سازمان یافته مواد مخدر و انواع ناامنی‌ها مصمم هستیم و این نگاه مشترک هر دو کشور است در یک کلمه دفاع از حقوق بشر محور همکاری‌های دو کشور است چه همکاری‌های دو جانبه چه منطقه‌ای و چه بین المللی.

ممکن است برخی همکاری‌های دو کشور را نپسندند مهم نیست مهم ان است که تداوم همکاری‌های دولت‌های دو کشور به نمایندگی از مردم آن‌ها ادامه یابد و مصممیم این همکاری‌ها را در سطح بالا ارتقا ببخشیم.

سطح روابط اقتصادی و تجاری دو کشور قابل قبول نیست و تصمیم گرفتیم این روابط در گام اول ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد.
مرز دو کشور که طولانی است را یک فرصت می‌دانیم و معتقدیم در جهت رفاه دو ملت به ویژه مرزبانان به کار گرفته شود. سفر کوتاه من و نخست وزیر به مرزها برای بازدید و توسعه بازارچه‌های مرزی بود و این کار می‌تواند افزایش یابد. گام‌های برداشته شده کافی نیست و باید این گام‌ها در جهت امنیت مرز و رفاه مردم دو کشور ادامه یابد.

تقویت همکاری‌های ایران و پاکستان به عنوان دو کشور اسلامی مهم منطقه می‌تواند در حل مشکلات منطقه موثر باشد، در مقابل، حضور بیگانگان در منطقه نه تنها کمکی به حل مشکلات نمی‌کند بلکه خود باعث ایجاد مشکلات پیچیده‌تر خواهد شد.
ایران و پاکستان

تاکید بر موضع یگانه اسلام آباد با تهران در قبال فلسطین

شهباز شریف نخست وزیر پاکستان نیز در دیدار با ابراهیم رئیسی بر ضرورت توسعه همه جانبه روابط تاکید کرده و از مواضع ایران چه در قبال مردم کشمیر و چه در مقابل ظلم به مسلمانان غزه قدردانی کرد. مهم‌ترین محورهای سخنان شریف به شرح زیر است:

هر دو کشور نگرانی خود را درباره کشتار مردم غزه اعلام و درباره آن گفت‌وگو کردیم و یکصدا اسرائیل را محکوم کرده و از کشورهای جهان درخواست می‌کنیم که هر چه سریعتر این اقدام نظامی را به پایان برسانند. راه حل عادلانه، تفصیلی و دیرپا برای مسئله فلسطین لازم است. پاکستان پشتیبانی از فلسطین را مشروط نمی‌کند و به همکاری با ایران تا تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس ادامه می‌دهد.

از آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم ایران که پشتیبان حق آزادی‌خواهی مردم کشمیر را در نظر داشتند، تشکر می‌کنم.

جناب آقای رئیس جمهور! شما در فقه و حقوق دانش دارید؛ ما در زمینه بهبود زندگی مردم کشورهای خود با داشتن اصول برای فروغ آن‌ها همکاری خواهیم کرد.

پیشرفت هر کدام از دو کشور ایران و پاکستان باعث پیشرفت متقابل کشور دیگر خواهد شد. ما با توجه به مرزهای طولانی مشترک میان دو کشور، بر مبارزه قاطع با تروریسم و تلاش برای ارتقای امنیت در مناطق مرزی و همچنین ایجاد رونق اقتصادی در مناطق مرزنشین از طریق گسترش بازارچه‌های مرزی تاکید داریم.

گسترش همکاری‌های اقتصادی ایران و پاکستان در حوزه‌های مختلف از جمله انرژی می‌تواند به تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور بیانجامد.

امضای ۸ سند همکاری، توافق نامه و یادداشت تفاهم بین دو کشور

در ادامه برنامه‌های ابراهیم رئیسی در اسلام آباد، مقامات دو کشور پس از برگزاری نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه در حضور رئیس جمهور ایران و نخست وزیر پاکستان ۸ سند همکاری در بخش‌های مختلف تجارت، علم و فناوری، کشاورزی، بهداشت، فرهنگ و مسائل حقوقی و قضایی به امضاء رساندند.

«ایجاد مناطق آزاد تجاری در گذرگاه‌های مرزی مشترک»، «همکاری در بخش سینما و رسانه»، «همکاری در بخش بهداشت دامی»، «همکاری‌های امنیتی»، «همکاری در بخش تعاون و رفاه اجتماعی»، «همکاری در بخش استاندارد» و «همکاری در بخش حقوقی و معاضدت قضایی در امور مدنی و تجاری» از مهم‌ترین اسناد همکاری میان دو کشور بود که از سوی وزرای راه و شهرسازی، دادگستری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهاد کشاورزی و روسای سازمان‌های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و استاندارد با همتایان پاکستانی به امضا رسید.

حضور رئیسی در قلب فرهنگی پاکستان

سید ابراهیم رئیسی و اعضای هیات همراه صبح امروز به همراه وزیر مسکن پاکستان اسلام‌آباد را به مقصد لاهور مرکز ایالت پنجاب پاکستان ترک کرد. شهر لاهور امروز به مناسبت سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران تعطیل اعلام شده و مسئولان دولت ایالتی برای تسهیل تردد هیات ایرانی همزمان فعالیت تمامی مراکز آموزشی، ادارات دولتی و خصوصی را نیز تعطیل اعلام کردند. برنامه رئیسی در قلب فرهنگی پاکستان، بازدید از آرامگاه اقبال لاهوری شاعر و فیلسوف پاکستانی، حضور در مسجد تاریخی پادشاهی، بازدید از برخی اماکن فرهنگی و حضور در نشستی در یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های این کشور اعلام شده است.

تاکید رسانه‌ها بر هدف تنش‌زدایی از روابط در سفر رئیسی

نخستین سفر رئیس جمهور ایران به پاکستان مورد توجه رسانه‌های بین المللی نیز قرار گرفت.

رسانه آلمانی «دویچه‌وله» در این باره نوشت: ایران و پاکستان به عنوان دو کشور همسایه با اکثریت مسلمان به دنبال بهبود روابط پس از حملات نظامی بی‌سابقه در اوایل سال جاری هستند. دفتر «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان، اعلام کرده که هر دو کشور در مورد پیشبرد روابط دوجانبه تکاپوی دیپلماتیک از خود نشان داده و بر لزوم تلاش‌های مشترک برای مبارزه با تروریسم توافق دارند.

آسوشیتدپرس پاکستان درباره سفر رئیسی به پاکستان نوشت: هدف اصلی از سفر رئیسی به اسلام آباد در وهله اول کاهش تنش‌های بین دو کشور است. «آصف علی زرداری» رئیس جمهوری پاکستان در شبکه اجتماعی «ایکس» در پیامی درباره این سفر نوشته است: «ما از مسیر روابط دوجانبه ابراز خرسندی و توافق کردیم که گفت وگو و همکاری خود را برای تقویت روابط موجود بیشتر تقویت کنیم. پاکستان و ایران به دین، تاریخ و فرهنگ مشترک پیوند خورده اند.

روزنامه «هندوستان تایمز» در گزارشی نوشت که سفر رئیس جمهوری ایران در حالی به پاکستان انجام می‌شود که تنش‌ها میان کشورش و اسرائیل افزایش یافته است.

روزنامه «واشنگتن پست» نیز هدف اصلی دیدار روسای جمهور دو کشور ایران و پاکستان را به منظور رفع شکاف دیپلماتیک بین دو کشور وتقویت همکاری‌های اقتصادی و امنیتی دانست.

مزاحمی به نام آمریکا در مسیر توسعه رابطه اقتصادی دوجانبه

رسانه پاکستانی DAWN نیز در گزارشی درباره اهمیت سفر رئیس جمهور ایران نوشت: سفر رئیسی به پاکستان با تشدید تنش‌ها در خاورمیانه پس از حمله موشکی و پهپادی بی‌سابقه ایران به اسرائیل در تلافی حمله هوایی اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق انجام شد. با وجود آنکه گفته می‌شود اسرائیل یک حمله به پایگاه نظامی در اصفهان را اجرایی کرده اما ایران آن را کم اهمیت جلوه داده و نشان داده که برنامه‌ای برای تشدید تنش ندارد. در جریان این تبادل حمله میان ایران و اسرائیل، پاکستان از همه طرف‌ها در خاورمیانه خواست تا «حداکثر خویشتنداری را به خرج دهند و به سمت کاهش تنش حرکت کنند».

سفر رئیسی همچنین از آنجایی که پاکستان و ایران به دنبال بهبود روابط پس از حملات موشکی در ژانویه هستند، مهم است. تهران در همان هفته‌ای که عراق و سوریه را هدف قرار داد، حملاتی را علیه یک گروه ضد ایرانی در پاکستان انجام داد. پاکستان با حمله به «اهداف شبه نظامی» در استان سیستان و بلوچستان پاسخ داد. هر دو کشور در گذشته یکدیگر را به پناه دادن به شبه نظامیان متهم کرده اند. پاکستان همچنین روی یک پروژه گازی مشترک با ایران برای حل بحران طولانی مدت انرژی که رشد اقتصادی آن را تضعیف کرده، حساب باز کرده است.

خط لوله ۷.۵ میلیارد دلاری گاز ایران و پاکستان که برای تغذیه نیروگاه‌های پاکستانی در نظر گرفته شده بود، در مارس ۲۰۱۳ با هیاهوی زیادی افتتاح شد.

با این حال، این پروژه بلافاصله پس از تحریم‌های بین المللی علیه ایران دچار رکود شد. تهران بخش خود را از این خط لوله ۱۸۰۰ کیلومتری ساخته است که در نهایت میادین گازی پارس جنوبی خود را به نوابشاه متصل می‌کند. در ماه فوریه، دولت موقت پاکستان ساخت ۸۰ کیلومتری خط لوله را تصویب کرد تا از پرداخت میلیاردها دلار جریمه به ایران به دلیل سال‌ها تاخیر جلوگیری کند. واشنگتن هشدار داده است که پاکستان ممکن است با تحریم‌های آمریکا مواجه شود و گفته که واشنگتن از اجرایی شدن این پروژه حمایت نمی‌کند.

برنامه مشترک برای مقابله با تروریسم

وب سایت عرب نیوز در باره تفاهم‌های صورت گرفته در این سفر نوشت: وزرای کشور پاکستان و ایران روز دوشنبه تصمیم گرفتند «سازمان‌های تروریستی» را در کشورهای متبوع خود ممنوع کنند. پاکستان و ایران علیرغم تعدادی از پیمان‌های تجاری، سابقه روابط پرتنشی داشته‌اند و اسلام‌آباد از نظر تاریخی به عربستان سعودی و ایالات متحده نزدیک‌تر است.

پاکستان و ایران اغلب بر سر بی‌ثباتی در مرزهای مشترک خود با هم اختلاف دارند، و هر دو کشور به طور معمول یکدیگر را به‌عدم مقابله جدی با گروه‌های شبه نظامی متهم می‌کنند. تنش‌ها در ژانویه زمانی که پاکستان و ایران حملات هوایی را مبادله کردند، افزایش یافت. از آن زمان، هر دو طرف به توافق‌های موجود میان دو طرف برای کاهش تنش مراجعه کرده و روابط دوجانبه را احیا کرده اند.

محسن نقوی وزیر کشور پاکستان و احمد وحیدی همتای ایرانی وی روز دوشنبه در اسلام آباد دیدار و درباره مسائل دوجانبه و موضوعات مورد علاقه طرفین گفتگو کردند. براساس گزارش‌های رسیده هر دو طرف به طور اصولی تصمیم گرفتند که فعالیت سازمان‌های تروریستی را در کشورهای مربوطه خود ممنوع کنند. دو طرف در مورد یک برنامه اقدام مشترک برای مقابله با تهدید تروریسم که یک مشکل مشترک است، با بهبود بیشتر حمایت متقابل و تبادل اطلاعاتی به توافق رسیدند.

رابطه حسنه با تهران برای اسلام آباد یک ضرورت است

الجزیره در گزارشی درباره وضعیت روابط ایران و پاکستان در میانه سفر رئیس جمهور ایران به این کشور نوشت: ایران و پاکستان سابقه روابط ناخوشایند هم دارند و هر دو یکدیگر را به ناتوانی در مهار گروه‌های مسلح متهم می‌کنند. تنش‌های مرزی در ژانویه زمانی که ایران حملات هوایی را در مرز پاکستان انجام داد تشدید شد. رسانه دولتی ایران گفت که این حمله دو پایگاه گروه مسلح جیش العدل را هدف قرار داده است.

پاکستان نیز با شلیک موشک به خاک ایران و فراخواندن سفیر خود از تهران به تلافی آن اقدام کرد. اما دو همسایه تصمیم گرفتند تنش‌ها را کاهش دهند و تهران دیپلمات ارشد خود (وزیر خارجه) را به اسلام آباد فرستاد تا روابط را بهبود بخشد. دو کشور توافق کردند که با «خطر تروریسم» به ویژه در منطقه مرزی مقابله کنند. نکته جالب توجه این است که این تبادل حمله در روزهایی که در پاکستان دولت موقت در راس کار بود صورت گرفت.

محمد فیصل، دانش آموخته دکترا در دانشگاه فناوری سیدنی که متخصص سیاست خارجی پاکستان است، گفت: بنابراین آنچه ایرانیان نشان داده بودند این بود که پس از روی کار آمدن دولت جدید، می‌توان دیداری برای ترمیم روابط و بازسازی اعتماد داشت.

چرا رابطه پاکستان و ایران حیاتی است؟

تحلیلگران سیاست خارجی در پاکستان علیرغم تنش‌های مرزی از تعامل مجدد با ایران حمایت کرده اند. پاکستان با هند و افغانستان دارای مرزهای مشکل است. ملیحه لودی، دیپلمات کهنه کار پاکستانی به الجزیره می‌گوید که داشتن یک رابطه عادی و باثبات با ایران برای پاکستان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و همچنان هست.

اسلام آباد و تهران به دنبال تقویت تجارت دوجانبه هستند که در حال حاضر بیش از ۲ میلیارد دلار است. محمد فیصل در این باره به الجزیره می‌گوید: تجارت غیررسمی قابل توجهی بین دو کشور از جمله گاز مایع (LPG) و نفت خام وجود دارد. ایران همچنین برق استان بلوچستان و دیگر مناطق مرزی پاکستان را تامین می‌کند.

در اردیبهشت ۱۳۹۲، شریف و رئیسی اولین بازارچه مرزی در گذرگاه مرزی مند-پیشین را افتتاح کردند. علاوه بر این، این دو همسایه روابط فرهنگی و مذهبی نزدیکی دارند و سالانه ده‌ها هزار نفر از اقلیت شیعه پاکستانی برای زیارت به ایران می‌روند.

با این حال، برخی از کارشناسان پاکستانی معتقدند که پیوندهای فرهنگی مشترک و یک مرز طولانی - ۹۰۰ کیلومتر (۵۵۹ مایل) - به مبادلات مردم با مردم و روابط تجاری عمیق تبدیل نشده است. برهمین اساس تجارت دو کشور بیشتر خارج از حوزه رسمی است و سفر به گردشگری مذهبی محدود می‌شود.

رئیس جمهور ایران در آستانه سفر خود برای تجارت دوجانبه ۱۰ میلیارد دلار هدف‌گذاری کرد و گفت: سطح روابط اقتصادی دو کشور با سطح روابط سیاسی برابری نمی‌کند. در اگوست گذشته، آن‌ها هدف تجاری دوجانبه را ۵ میلیارد دلار تعیین کرده بودند.

واکنش پاکستان به تنش‌های ایران و اسرائیل چگونه بوده است؟

در ۱۴ آوریل، یک روز پس از حملات ایران به اسرائیل، وزارت خارجه پاکستان بیانیه‌ای صادر کرد و خواستار کاهش تنش شد. این بیانیه این رویدادها را «پیامدهای فروپاشی دیپلماسی» خواند. در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «این اتفاق‌ها بر پیامدهای «وخیم» در مواردی تأکید می‌کند که شورای امنیت سازمان ملل قادر به انجام مسئولیت‌های خود در حفظ صلح و امنیت بین‌المللی نیست. پاکستان بر ضرورت تلاش‌های بین المللی برای جلوگیری از خصومت‌های بیشتر در منطقه و برقراری آتش بس در غزه تاکید دارد. اکنون تثبیت وضعیت و بازگرداندن صلح بسیار ضروری است. ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم حداکثر خویشتنداری را به کار گیرند. »

پاکستان اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد و کانال‌های ارتباطی مستقیم با آن ندارد. در سال‌های اخیر، حدس و گمان‌های فزاینده‌ای در مورد فشار کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بر پاکستان برای ایجاد تغییراتی در سیاست خود درباره فلسطین وجود داشته اما به نظر نمی‌رسد که این فشارها بر موضع اسلام آباد تاثیری گذاشته باشد.

دیگر خبرها

  • پکن: ایالات متحده مانع توسعه چین می‌شود
  • پوتین به چین سفر می‌کند
  • «پوتین» ماه می به چین سفر می کند
  • ریابکوف: هدف بلینکن تضعیف روابط روسیه و چین است
  • ضرغامی: حال مردم خوب هست که به سفر می‌روند
  • هویت ملی در هر حوزه‌ای ثبت جهانی شود
  • تقدیر وزیر میراث فرهنگی از سریال «نون خ»
  • تشکر از صداوسیما برای سریال «نون‌خ» / موزه ملی فرقی با موزه لوور ندارد
  • سفر یک وزیر کره شمالی به ایران 
  • در سفر ابراهیم رئیسی به پاکستان چه می‌گذرد؟