Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@16:29:02 GMT

ایران و چین؛ همگرایی پایدار

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۰۲۱۹۰

ایران و چین؛ همگرایی پایدار

به گزارش روز شنبه ایرنا، پایگاه خبری «تور مگ» آمریکا در یک مقاله تحلیلی، به مناسبات و روابط ایران و چین در منطقه و همچنین شکل گیری همکاری های دو جانبه در حوزه های تجارت و انرژی پرداخت و نوشت: همکاری های اخیر دو کشور به ویژه در قالب سند همکاری ۲۵ ساله که در ماه مارس ۲۰۲۱ میان دو کشور امضا شد، می رود که تا به توسعه روابط دوجانبه و رونق همکاری های دیپلماتیک منجر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر پایه این گزارش، تجارت دو جانبه ایران و چین که در سال ۲۰۰۳ نزدیک به ۴ میلیارد دلار بود در سال ۲۰۱۴ به ۵۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار افزایش یافت و پکن را به اولین شریک تجاری و اقتصادی تهران تبدیل کرد. ۲۵ درصد کل این مبادلات اقتصادی در فاصله سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ اتفاق افتاده است. 

در ادامه این گزارش آمده است: در سال ۲۰۱۸ پس از بازگشت تحریم های آمریکا در جریان خروج «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا از توافق جامع قدرت های هسته ای جهان با ایران (برجام)، ایران در شرایط اقتصادی سختی قرار گرفت و برای برون رفت از این وضعیت دشوار به چین نزدیک شد .

امضای سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار، همکاری گسترده تهران و پکن در زمینه های حمل و نقل، انرژی، ارتباطات، گردشگری، دفاعی و نظامی و مراقبت های بهداشتی را افزایش می دهد.

اگرچه چین به صورت سنتی به خاورمیانه به عنوان حوزه نفوذ ایالات متحده می نگرد، اما واشنگتن چندسالی است که به شرق آسیا و مرزهای چین تمرکز کرده است. در مقابل، مشارکت پکن در خاورمیانه نیز در سال های اخیر بیشتر شده است و می‌تواند چالشی را برای واشنگتن در منطقه ایجاد کند. از این رو تحلیلگران، روابط چین و ایران را در متن رقابت ابرقدرتی ایالات متحده و چین مورد بررسی قرار می‌دهند.

این گزارش از چند منظر متفاوت روابط جدید میان ایران و چین را مورد بررسی قرار داد. 

تاریخِ مشترکِ دراز مدت 

ایران و چین از سالیان دور خواستار توسعه  همکاری با یکدیگر در  زمینه های مختلف بوده اند و بعد از انقلاب اسلامی ایران هر دو کشور به علت وجود احساسات غرب ستیزانه به یکدیگر نزدیکتر نیز شده اند.

تهران و پکن در سال های اخیر رویکرد چند قطبی را در مناسبات بین الملل در پیش  گرفته اند و با وجود ایدئولوژی متفاوت گام های بزرگی برای گسترش روابط خود برداشته اند.

دو کشور در سال های اخیر همچنین اقدام به گسترش همکاری فرهنگی، تحصیلی و هنری اقدام کرده اند که در این بین، راه اندازی مرکز هنری «داشانزی» در پکن و موسسه «کنفوسیوس» در تهران را می توان به عنوان نمونه هایی برای گسترش روابط فرهنگی دو کشور در نظر گرفت. 

گسترش همکاری اقتصادی  

از سال ۱۹۸۸ نخستین خط مترو تهران با همکاری چین ساخته شد و در سال ۲۰۱۹ نیز ساخت پروژه ای ۲ میلیارد دلاری برقی کردن خط آهن تهران - مشهد در دستور کار قرار گرفت .

بر پایه این گزارش، اوایل سال ۲۰۱۶ بود که در راستای تقویت پروژه «جاده ابریشم»، دولت چین اولین قطار تجاری شهرِ «یی وو» در چین را به تهران متصل کرد تا به عنوان نمادی از مشارکت ایران با چین باشد. 

شایان ذکر است با نهایی کردن سند همکاری ایران و چین در مارس ۲۰۲۱ ، مذاکراتی که از سال ۲۰۱۶ در زمینه های مختلف اقتصادی، انرژی و صنعتی شکل گرفته بود از پروژه های نظامی تا بازسازی زیرساخت ها کامل شد.

بر پایه این توافق همچنین ادامه همکاری شرکت های چینی مانند «سی.ان.پی.سی» و « سینوپک» در ایران تضمین می شود چون شواهد تاریخی بسیاری نیز از مبادلات تکنیکی و دانش میان دو کشور وجود دارد.

همگرایی و طردِ امپریالیسم آمریکا

تحلیلگران معتقدند که همکاری ایران و چین به افزایش نفوذ چین در برابر آمریکا و هند در منطقه می انجامد اما از طرفی چین را نیز در موقعیت واسطه میان ایران و آمریکا قرار می دهد.

در ایران «نگاه به شرق» به عنوان مکتبی جدید و پویا شناخته می شود. در عین حال تهران بر روی توسعه روابط بین المللی با هند و چین برای بهبود موقعیت دیپلماتیک و اقتصادی خود حساب کرده است. 

بدین ترتیب پروژه توسعه بندر چابهار ایران نقش مهمی در تقویت روابط ایران، چین، هند و در مرحله دوم با پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد. 

علاقه چین به توسعه روابط با ایران ریشه در تامین انرژی در آن کشور دارد، زیرا ایران دومین ذخایر بزرگ نفت خام را در جهان در اختیار دارد و از موقعیت کلیدی در طرح ابتکاری یک کمربند، یک جاده (جاده ابریشم سابق) برخوردار است. چون ایران می تواند گذرگاهی بین چین و پاکستان ایجاد کند و آن را به امارات متحده عربی و عربستان سعودی و دیگر کشور های منطقه ارتباط دهد.

برچسب‌ها چین سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: چین سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین ایران چین سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین ایران ایران و چین سند همکاری دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۰۲۱۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مردم باید ثمره دوستی ایران و چین را در مظاهر توسعه مشاهده کنند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اداره کل روابط عمومی استانداری هرمزگان، مهدی دوستی استاندار هرمزگان در دیدار با چای لی مدیرعامل شرکت دولتی چاینا انرژی با اشاره به روابط دوستانه میان دو کشور ایران و چین اظهار داشت: روابط دیرینه دوستی میان ایران و چین در دولت سیزدهم گسترش یافته و هرمزگان هم به دنبال توسعه روابط در زمینه‌های مختلف است.

وی با تشریح زمینه‌های همکاری‌های گسترده دو جانبه و تبادلات مختلف اقتصادی افزود: معتقد هستیم مردم باید ثمره دوستی ایران و چین را در مظاهر توسعه به صورت ملموس مشاهده کنند.

استاندار هرمزگان ظرفیت‌های هرمزگان در حوزه پالایشگاهی را آماده همکاری دانست و گفت: هرمزگان پالایشگاه‌های متعدد با ظرفیت یک میلیون بشکه را در دست اجرا دارد که زمینه استفاده از کمک‌های فاینانسی و سرمایه گذاری کشور چین برای تکمیل وجود دارد.

وی با تاکید بر شناخت کامل ایران از توانمندی‌های چین در حوزه پتروشیمی تصریح کرد: بستر لازم برای بهره مندی از این توانمندی در طرح‌های توسعه پالایشگاه بندرعباس وجود دارد و آماده‌ی دریافت مشاوره فنی از جانب چین هستیم.

نماینده عالی دولت در استان هرمزگان با اشاره به سیاست دولت در تکمیل زنجیره‌های شیمی_معدنی در کشور با هدف کاهش خام فروشی، اظهار داشت: ایران کشوری است که علاوه بر ذخایر خوب معدنی، در حوزه ذخایر نفتی نیز در جایگاه خوبی قرار دارد، برای ایجاد زنجیره‌های ارزش و تکمیل زنجیره شیمی_معدنی کشور با توجه به تجربیات کشور چین خواستار دریافت مشاوره از طریق انعقاد قرارداد هستیم.

وی استفاده از تجربیات چین در حوزه شور ورزی را مهم دانست و با تاکید بر ظرفیت ویژه جزایر استان گفت: توسعه کشاورزی با آب دریا مورد توجه ماست و پتانسیل بسیار بالایی هرمزگان برای جذب گردشگر که سالانه میلیون‌ها نفر فقط از جزایر استان بازدید می‌کنند، آماده‌ ایم در این جزایر با سرمایه گذاری چین بخشی از زیرساخت‌های گردشگری و هتل احداث شود.

دوستی با اشاره به لزوم تکمیل کریدور شمال جنوب نیز گفت: در حوزه پس کرانه بندر شهید رجایی برای همکاری حاضریم همچنین در زمینه توسعه سیستم‌های کنترل خطوط ریلی و استفاده از تجربیات خوب کشور چین در ترکیب ظرفیت‌های سخت افزاری و نرم افزاری برای حوزه بنادر و خطوط ریلی آمادگی همکاری وجود دارد.

وی با اشاره به توسعه صنعت فولاد ایران، چالش اصلی را سنگ آهن و راه نجات را ذخایر هماتیت دانست و گفت: ما در دیپلماسی با دوستانمان صریح حرف می‌ زنیم و با غربی‌ها شطرنج بازی می‌کنیم در همین راستا ذخایر خوب هرمزگان ما را در مسیر فعال‌سازی این پتانسیل قرار داده و برای شروع کارهای مشترک با کشور چین و سرمایه گذاران این کشور لازم است کارگروه‌هایی را تعیین و طبق برنامه زمان بندی مشخص عمل کنیم.

کد خبر 6087623

دیگر خبرها

  • اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، اراده طرفین بر گسترش روابط اقتصادی
  • غرب تحمل افزایش روابط ایران با همسایگان را ندارد
  • همکاری اقتصادی خراسان رضوی و ولایت هرات وارد مرحله جدید شد
  • گزارش|سفر رئیسی به پاکستان؛ تثبیت سیاست همسایگی
  • رئیسی: روابط ایران و سریلانکا افزایش یابد
  • مردم باید ثمره دوستی ایران و چین را در مظاهر توسعه مشاهده کنند
  • به دنبال گسترش روابط اقتصادی و تجاری با چین هستیم
  • آماده گسترش روابط با ایران و اصفهان هستیم
  • گام بلند ایران و پاکستان برای ارتقای روابط دوجانبه