Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-04-30@17:40:40 GMT

زیرخاکی نگاهی کمدی به فرهنگ و تاریخ

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۲۲۶۰۲

زیرخاکی نگاهی کمدی به فرهنگ و تاریخ

جلیل سامان در سریال زیرخاکی اتفاقات مهم تاریخ معاصر ایران همچون جنگ و انقلاب را به زندگی خانواده پژمان جمشیدی که در قالب نقش فریبرز به ایفای نقش می‌پردازد گره می‌زند و با نگاهی کمدی حول آن شخصیت‌پردازی می‌کند.

 به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سری دوم سریال «زیرخاکی» به کارگردانی جلیل سامان روایتی است طنز از داستان زندگی فردی که به دنبال پیمودن ره صد ساله در یک شب و رسیدن به ثروتی باد آورده، خوشبختی زندگی خود را در پیداکردن زیرخاکی و گنج جست‌وجو می‌کند؛ و در این مسیر حوادثی غیرقابل پیش‌بینی رخ می‌دهد و مسیر زندگی فریبرز نقش اول داستان را به اتفاقات مهم تاریخ معاصر ایران مثل انقلاب و جنگ گره می‌زند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سری اول این سریال تا جایی پیش رفت که فریبرز گنج خود را پیدا کرده بود و به دنبال یک زندگی مرفه قصد قاچاق سکه‌های عتیقه خود از طریق مرز عراق به خارج از ایران را داشت که ناگهان مواجه شد با هجوم نیرو‌های عراق به ایران و از ادامه مسیرخود باز ماند.

جلیل سامان در سریال زیرخاکی اتفاقات مهم تاریخ معاصر ایران همچون جنگ و انقلاب را به زندگی خانواده پژمان جمشیدی که در قالب نقش فریبرز به ایفای نقش می‌پردازد گره می‌زند و با نگاهی کمدی حول آن شخصیت‌پردازی می‌کند.

اتفاقی که باعث می‌شود خاطرات مخاطب قدیمی‌تر از آخرین سال‌های قبل از انقلاب و دوران جنگ تداعی شود و با همذات پنداری، شخصیت‌های قصه را دنبال کند. از طرفی این نگاه کمدی باعث می‌شود تا مخاطب جدید نیز با حوصله بیشتری به اشاره‌های تاریخی و فرهنگی درون داستان توجه کند.

سریال با قرار دادن شخصیت طماع و ساده‌لوح نقش اول داستان در بحران‌های مختلف ضمن نشان دادن همدلی مردم در عبور از سختی‌ها و بحران‌هایی مثل جنگ و حوادث اول انقلاب و با نشان دادن شخصیت‌های منفی در قالب نفوذی، قاچاقچی، مال‌خر و... کنایه‌های ظریفی نیز به برخی از افراد می‌زند که در دل اتفاقات منفعت شخصی خود را جست‌وجو می‌کنند.

نویسنده با نشان دادن سوءاستفاده‌ها از هیاهوی اول انقلاب و رسوخ عناصر ضدانقلاب در نهاد‌های انقلابی می‌خواهد واقعیتی را به تصویر بکشد که زیر ظاهرسازی‌ها و مقدس‌نمایی‌ها گم شده است و تا امروز همچنان ممکن است دامن‌گیر انقلابی‌ترین نهاد‌های کشور باشد. واقعیتی که شاید با زبان کنایه سریال بهتر به دل بنشیند و جدی‌تر به آن توجه شود.

البته به تصویر کشیدن مصادیق مثبتی مثل نقش همافران نیروی هوایی و نیرو‌های مردمی در پیروزی انقلاب در قالب شخصیت برادر فریبرز و رئیس جهادسازندگی مانع نگاه منفی و بی‌اعتمادی به مسئولان می‌شود.

نشان دادن صف‌های نفتی که در زمستان‌های اوایل انقلاب که حتی کودکان برای یک شبانه‌روز در صف می‌ایستادند و درنهایت با جمله نفت تمام شد مواجه می‌شدند؛ فضایی غریبه با روایت‌های صرفا کمدی را به‌وجود آورده و باعث خلق یک طنز تلخ شده است.

فضاسازی دهه ۶۰ معمولا، سازندگان را به دام کلیشه می‌اندازد و سختی کار سازندگان «زیرخاکی ۲» این است که هم گریزی به پیشروی عراقی‌ها در خاک ایران بزند و هم اینکه فضای اجتماعی آن سال‌های ایران را نشان دهد و کارگردان از این تضاد‌ها به کرات استفاده برده است. سامان همچنین با نشان دادن ساده‌زیستی جامعه در سال‌های آغازین انقلاب که در مصادیقی جشن عروسی ساده و زندگی دو خانواده در یک خانه را نشان می‌دهد؛ به زندگی‌های تجمل‌زده کنونی کنایه می‌زند. البته نویسنده از به تصویر کشیدن نواقص فرهنگی جامعه هم غافل نمی‌ماند مثل مراجعه و اعتقاد مردم به رمال و جادو که باعث سوءاستفاده از آنان می‌شود یا بد دانستن ازدواج مجدد حتی برای فردی که همسرش فوت کرده مصادیقی از نمایش همین نواقص فرهنگی است که هنوز هم البته با شدتی کمتر نسبت به قبل در بین مردم رواج دارد. بارزترین مصداق نقص هم روش تربیت کاوه فرزند خانواده است که با توهین و تشر‌های مکرر والدین همراه است. برخوردی که دربین خانواده‌ها و معلمان مدارس در دهه ۵۰ و ۶۰ مکرر صورت می‌گرفت و هنوز هم دستمایه شوخی‌های بسیاری از مردم قرار می‌گیرد.

منبع: روزنامه فرهیختگان

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران سریال زیرخاکی سریال تلویزیونی نشان دادن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۲۲۶۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشان دادن کولبرها، «نون خ ۵» را جذاب کرد/تصمیمی برای ساخت فصل بعد وجود ندارد

فرجی در مورد ادامه این سریال گفت: آقای آقاخانی پستی گذاشتند که «نون‌خ۵» ادامه پیدا نمی‌کند. فعلا تصمیمی بر ادامه‌اش نداریم. باید ببینیم در آینده چه اتفاقی می‌افتد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نشست خبری عوامل سریال «نون خ ۵» صبح امروز ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در سالن مشاهیر سازمان صداوسیما با حضور مسعود کریمی خضرا مدیر گروه هنر سیما فیلم، مهدی فرجی برزگر تهیه‌کننده، امیر وفایی نویسنده فیلمنامه، ماشالله وروایی، صهبا شرافتی و کاظم نوربخش بازیگران این مجموعه تلویزیونی برگزار شد.

مهدی فرجی در ابتدای این نشست رسانه‌ای اظهار کرد: همان‌طور که در نظرسنجی‌ها مشهود بود «نون خ ۵» نسبت به فصل گذشته پرمخاطب‌تر بود. از رئیس سازمان صداوسیما تشکر می‌کنم که این اجازه را دادند به خط قرمزها بپردازیم و در کنار لحظات شاد و کمیک نقد هم داشته باشیم. ما در سازمان دو خط قرمز یکی مسائل دینی و قومیت را در عین حال که مراقبت کردیم به آن پرداختیم اینکه اجازه دادند به قصه کولبرها بپردازیم اتفاق خوبی بود.

وی افزود: یکی از خط قرمزهای سازمان مسائل دینی و مذهبی است و دیگر این است که حساسیت زیادی به قومیت‌ها وجود دارد که خدای ناکرده اهانتی به اقوام و تضعیفی نسبت به آن‌ها صورت نگیرد. بر این اساس، هر برنامه‌ای به راحتی نمی‌تواند به این موضوعات بپردازد و این اجازه‌ای که به ما داده شد، تاثیر زیادی در دیده شدن این مجموعه داشت. همین که گذاشتند ما به کولبرها بپردازیم و در کنار لحظات خوش و شاد، به کمبودها توجه کنیم و برخی مشکلات را نقد کنیم تا کار واقعی تر جلوه کند؛ ممنون هستیم و احساس می‌کنیم درد و مشکلات بخشی از مردم دیده شده است.

در ادامه، ماشالله وروایی بازیگر نقش «عمو کاووس» سریال «نون خ » اشاره کرد: آنچه باید گفته شود این است که حتی امروز هم از زبان همین عزیزانی که ارتباط برقرار کردند، شنیدم که با دل و جان از سریال می‌گفتند ولی تنها کسی که مرا به وجد آورد، فرزند یکی از همین کولبران بود که با او صحبت ‌کردم و آن بچه گریه می‌کرد و بغض می‌کرد و از ماجرای فامیل‌هایش می‌گفت و واقعا هم چقدر طاقت‌فرسا و جان‌گداز کار می‌کنند.

در این نشست همچنین  صهبا شرافتی بازیگر این سریال بیان داشت: فصل پنج «نون خ» خیلی چالش‌برانگیز بود و از همان ابتدا رانندگی با با مینی‌بوس برایم یک چالش بود و دوستانی که جان‌شان را در دست می‌گذاشتند و در آن مینی بوس می‌نشستند، لطف داشتند!

این بازیگر در پایان تصریح کرد: با همکاری و لطف دوستان توانستم از پس این چالش‌ها بربیایم و این فصل برایم خیلی متفاوت و دلنشین بود، داستان هم فرازو فرود بسیاری داشت و ما از چابهار زیبا و بعد از آن به فضای برفی و کولبری می‌رسیم و یک تکه از تلاش کولبران را به تصویر درمی‌آوریم. امیدوارم به زعم خود توانسته باشم لبخندی بر لبی بیاورم.

 کاظم نوربخش، بازیگر نقش «سلمان»، از دیگر حاضرین در این جلسه بود و عنوان کرد: همه «نون خ» را دوست داشتند و می‌‌گفتند ای کاش این سریال به میان استان و شهر و روستایشان برود. با تمام سختی‌هایی که این فصل داشت، ما به امید این که مردم آن را دوست خواهند داشت، این سختی‌ها با جان و دل به جان خریدیم و پیش رفتیم و از عوامل تشکر می‌کنیم که پشتیبان ما بودند. «نون خ ۵» خیلی خوب شروع شد و خیلی خوب هم تمام شد.

کریمی خضرا، مدیر گروه تولیدات طنز سیمافیلم در این نشست اشاره کرد: سوژه امسال «نون خ» همان‌گونه که آقای فرجی گفت لبِ مرز بود. شاید برای دوستان سوال باشد وقتی درباره نماز قضای یکی از شخصیت‌ها صحبت می‌شد، برخی نکات چگونه طراحی شد؟ ما دیدیم که قصه‌ها با ظرافت طراحی شد. من در اولین جلسه‌ای که با آقای فرجی صحبت کردم برخی از این نکات مطرح شد. شاید فکر کنید این موارد سفارش سازمان بوده است اما کاملاً دغدغه خود آقایان فرجی و آقاخانی بود.

وی با اشاره مصدومیت عوامل این سریال با شوخی، اضافه کرد: در این سریال گروه جانبازان «نون خ» را داشتیم و همه شخصیت‌ها به نوعی با مصدومیت‌های مختلفی در این فصل روبه‌رو بودند.

مدیر گروه تولیدات طنز سیمافیلم در پایان بیان داشت: سازمان صدا و سیما در این دوره اراده محکمی در تولیداتش داشت و باید از این اراده استقبال کرد.

فرجی در ادامه این نشست پیرامون ساخته شدن فصل ششم این مجموعه گفت: هنوز خیلی زود است که درباره فصل ششم این سریال صحبت کنیم؛ سعید آقاخانی نیز استوری در صفحه شخصی اینستاگرام خود منتشر کرده‌است که «نون خ ۵» پایان سری مجموعه «نون خ» است. هنوز تصمیمی برای ساخت فصل جدید وجود ندارد.

تهیه‌کننده «نون خ ۵» درباره آسیب دیدن سعید آقاخانی و برخی عوامل سریال در میان کار نیز خاطرنشان کرد: نزدیک به هفت نفر دست و پایشان شکست و آسیب جدی دیدند آقای آقاخانی هم آسیب دیدگی از ناحیه کمر داشتند و این اتفاق باعث شد ۱۰ روزی تعطیل شویم بعد ایشان برگشتند و البته نقششان هم تغییر کرد.

دیگر خبرها

  • آن ها که در ایران می مانند و می خواهند آن را بسازند این مقاله را بخوانند / ۱۰۰۰ سال حکومت ایلیاتی و ۸۰۰ سال تعطیلی عقل و اندیشه و علم
  • نشان دادن کولبرها، «نون خ ۵» را جذاب کرد/تصمیمی برای ساخت فصل بعد وجود ندارد
  • همایش علمی تاریخ، فرهنگ و جغرافیای خلیج فارس برگزار شد
  • صاحب‌نظر روس: ایران الگوی مثال‌زدنی پیشرفت برای شرق و غرب است
  • واکنش وحید شمسایی به شوخی سریال «نون خ ۵» +فیلم
  • افعی تهران، راسکولنیکُف و احساس منحصر به فرد بودن در جهان
  • فصل جدید برنامه «جام جم» به زودی روی آنتن می‌رود
  • شهید مطهری مجاهد عرصه‌ جهاد تبیین بود
  • نگاهی به ۳ سریال جدید تلویزیون
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد