Web Analytics Made Easy - Statcounter

کتاب «حق تعیین سرنوشت و حقوق ملت‌ها» تالیف سید صادق حقیقت توسط انتشارات سمت با همکاری دانشگاه مفید منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب «حق تعیین سرنوشت و حقوق ملت‌ها» تالیف سید صادق حقیقت توسط انتشارات سمت با همکاری دانشگاه مفید در 126 صفحه با شمارگان 500 نسخه و قیمت 15 هزار تومان منتشر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتاب از چهار فصل با عناوین «ماهیت و ابعاد حق تعیین سرنوشت «ابعاد داخلی حق تعیین سرنوشت»، «حق تعیین سرنوشت و ابعاد بین‌المللی آن»، «حق تعیین سرنوشت از دیدگاه اسلام و دیگر مکاتب» تشکیل شده است. که فصل اول بر کلیات و مبانی مشتمل است، دو فصل بعد جنبۀ داخلی و خارجی حق تعیین سرنوشت را پوشش می‌دهد و در فصل آخر این مسئله از دیدگاه اسلام و دیگر مکاتب بررسی می‌شود. محور اصلی مباحث کتاب، تقسیم حق تعیین سرنوشت به دو بعد داخلی و خارجی است؛ امری که در برخی متون دیگر نیز مبنا قرار گرفته است. نکته‌ای که در ارجاعات کتاب حاضر وجود دارد، آن است که استفاده از منابع همراه با ویرایش بوده و به دلیل متن درسی بودن، کمتر از شیوۀ مرسوم نقل قول مستقیم استفاده شده است.

نویسنده در مقدمه آورده است: «اصل/ حق تعیین سرنوشت یکی از اصول و حقوق انسانی است که شرط آن وجود یک جماعت است. تعیین سرنوشت از این جهت «اصل» است که متفکران مختلف، همچون اندیشمندان چپ، آن را به عنوان یک قاعده برای استقلال‌طلبی به کار بردند و از این جهت یک «حق» است که هر انسانی استحقاق استفاده از آن را در ابعاد مختلف دارد. در واقع، حق تعیین سرنوشت ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دارد»

حقیقت در فصل نخست می‌نویسد: «برای رسیدن به درکی روشن از مفهوم حق تعیین سرنوشت، بیشتر بر ویژگی‌های اساسی این حق اشاره می‌شود. در وهله اول، حق تعیین سرنوشتیک حق جمعی قلمداد شده است. گرچه جنبه‌هایی از این حق به ویزه جنبه‌های داخلی آن و مواردی که در پیوند با ماده 25 میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی قرار دارند، حق فردی محسوب می‌شوند، ولی به طور کلی باید گفت که حق تعیین سرنوشت ویژگی یک حق جمعی را دارد؛ بدین معنا که حق تعیین سرنوشت بیشتر به عنوان حق مردم مورد تاکید قرار گرفته، و نه حق هر فرد. بنابراین، اگر چه حق تعیین سرنوشت به رسمیت شناخته شده در حقوق بین‌الملل، جنبه فردی نیز دارد، ولی  این حق را با توجه به مواد 1 و 55 منشور ملل متحد و ماده 1 مشترک دو میثاق باید حق جمعی دانست که مردم از آن بهره‌مند می‌شوند و می‌توانند آن را به صورت جمعی اعمال کنند.»

در  جایی دیگر از کتاب ابعاد حق تعیین سرنوشت را می‌خوانید. در این قسمت نویسنده پنج جنبه از حق تعیین سرنوشت را برشمرده است، 1- حق مردم یک دولت به داشتن استقلال و عدم مداخله دولت‌های دیگر در امور دولت آنها 2-حق مردم یک مستعمره اداره شونده به وسیله نیروی خارجی، برای استقلال و پایان سلطه استعماری و کسب استقلال 3- حق مردم برای انتخاب دولتی که می‌خواهند در سرزمینی خاص زندگی کنند 4- نوع دیگری از حق تعیین سرنوشت به معنای حق مردم یک سرزمین برای انتخاب نظام سیاسی مطلوبشان است. 5- جنبه دیگری از حق تعیین سرنوشت همان بعدی است که در ماده 25 میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی تاکید شده و آن به معنای حق مشارکت دائمی، مستمر، آزادانه و برابر مردم در اداره امور دولت متبوعشان است.

در جایی دیگر از کتاب آمده است: «مفروض جماعت‌گرایان در ارتباط با حق تعیین سرنوشت این است که جامعه نیازها و ارزش‌های متنوعی دارد که ضرورتاً همخوان نیستند و مسئولیت افراد در دل جماعت به مراتب بیشتر از وجود فردی و انزواگرایانه ایشان است. همچنین فرض جماعت‌گرایی پاسخگو (قرائت اتزیونی و گلستون) این است که یک جامعه خوب توازنی ماهرانه و دقیق بین آزادی و نظم اجتماعی، همچنین ارز‌ها و الزامات خاص‌گرایانه (مثل نژاد، قومیت و مسائل گروهی) و ارزش‌ها و الزامات جامعه ایجاد می‌کند.»

در انتهای کتاب نیز در بخش نتیجه‌گیری به برخی از موانع رسیدن به حق تعیین سرنوشت اشاره شده است. از جمله می‌توان به یکه‌سالاری قدرت‎های جهانی، نظام ناعادلانه بین‌المللی در بحث رسانه‌ها، پدیده مزدورگیری، فقر اقتصادی و فقر فرهنگی اشاره کرد.

در پشت جلد این کتاب آمده است: «هدف از تدوین این کتاب آن است که از دیدگاهی بین‌رشته‌ای به اصل/ حق تعیین سرنوشت بنگرد. طرح یک مسئله از دیدگاه‌ها و چشم‌اندازهای مختلف دستاوردهای علمی و عملی فراوانی دارد. محور اصلی مباحث کتاب تقسیم حق تعیین سرنوشت به دو بعد داخلی و خارجی است. مفهوم حق تعیین سرنوشت در بعد داخلی به شکل دموکراتیک حکومت- با مشارکت هرچه گسترده‌تر مردم و به عبارت دیگر قاعده‌مند کردن روابط حکومت‌کنندگان و حکومت‌شوندگان بر اساس اصول دموکراسی و حقوق بشر- و در بعد خارجی به حق مردم در تعیین وضعیت بین‌المللی خود و استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ملت اشاره دارد.»

کتاب حاضر برای دانشجویان رشته حقوق بشر در مقطع کارشناسی ارشد به عنوان منبع اصلی درس «حق تعیین سرنوشت و حقوق ملت‌ها» تدوین شده است و برای دیگر دروس مرتبط در رشته‌هایی همچون حقوق و علوم سیاسی قابل استفاده است.»

پایان پیام/49

منبع: شبستان

کلیدواژه: حق تعیین سرنوشت و حقوق ملت ها دانشگاه مفید حق تعیین سرنوشت و حقوق ملت ها حق تعیین سرنوشت بین المللی حق مردم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۳۷۸۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴ سال سرنوشت کشور را به دست افراد اصلح بسپاریم

عباس ستایشگو در گفت‌وگو با خبرنگار مهر ابتدا بیان کرد: مجلس یکی از اساسی‌ترین ارکان حاکمیتی و مظهر اصلی مردم‌سالاری دینی و نماد اراده و حاکمیت مردم و به فرموده امام راحل در رأس امور است.

مشاور فرهنگی اجتماعی مجمع جهانی ایثارگران دفاع مقدس خاطرنشان کرد: قریب به ۶۰ اصل یعنی حدود یک سوم از قانون اساسی، به مسائل مجلس مربوط می‌شود که حاکی از اهمیت مجلس در اداره امور کشور است و مجلس محور بسیاری از تصمیم‌سازی‌ها، قانون‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها در سطوح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی است و به عبارتی مسیر حرکت دولت و ملت را تعیین می‌کند.

۴ سال سرنوشت کشور را به دست افراد اصلح بسپاریم

این فعال فرهنگی و رسانه‌ای با اشاره به اهمیت و اثرگذاری و سرنوشت‌سازی تصمیمات مجلس در ابعاد وسیعی از امور مملکتی گفت: شایسته است مردمی که می‌خواهند چنین قدرت عظیم قانونی را با انتخاب نماینده در اختیار وی قرار دهند و سرنوشت خود و جامعه را به او بسپارند در انتخاب خود دقت کنند و اصلح به معنای شایسته‌ترین فردِ مورد وثوق و اعتماد را که بتواند با وضع قوانین صحیح و عادلانه، حقوق مردم را حفظ کند، انتخاب کنند.

وی تاکید کرد: افرادی شایسته رأی مردم هستند که بدون چشمداشت به خدمت بدون منت به خلق می‌اندیشند، به آموزه‌ها و اعتقادات دینی و به کارگیری آنها در وضع قوانین و روابط اجتماعی متعهد هستند و برای مردمی که او را به عنوان وکیل خود بر مسند مجلس می‌نشاند احترام و ارزش قائل‌اند.

نماینده خوب باعث تداوم حرکات و برکات دولت انقلابی می‌شود

عباس ستایشگو با بیان اینکه همه ما شاهد برکات دولت انقلابی و مجلس انقلابی هستیم افزود: تخصص به معنایی توانایی و کارایی لازم، تدین و تقوا، دلسوزی و شجاعت شاخص‌هایی است که نمایندگان باید داشته باشند و به طور جهادی برای مردم خدمت کنند.

وی با اشاره به خصوصیات اصلح از دید رهبر انقلاب گفت: تقید دینی، اصرار بیشتر بر استقلال کشور، عقیده جدی به مبارزه با فساد، جدیت نسبت به منافع ملّی و کنار گذاشتن تعصبات جناحی از جمله این خصوصیات است و ممکن است همه افراد را نشناسیم ولی می‌توانیم به افراد و گروه‌های مورد اعتماد، اعتماد کنیم برای ما حجت است.

نماینده شایسته کسی است که استان یا شهرستان را وارد بازی‌های جناحی نکند

ستایشگو در ادامه گفت: قطعاً نماینده مجلس شورای اسلامی باید این اطمینان را به مردم بدهد که از عملکرد جناحی و بپرهیزد و استان یا شهرستان را وارد بازی‌های جناحی نکند، آنقدر در سیاست و حکومت صاحب تجربه باشد که بتواند ارتباط برقرار کند و با وزرا مراوده صحیح و قانونی داشته باشد تا بتواند بیشتر و بهتر امکانات و بودجه‌ها را جذب کند، مقبولیت و سابقه مدیریتی یا نمایندگی روشن و مورد قبولی از نگاه مردم داشته باشد.

وی تشریح کرد: مردم دیگر دنبال احتمال و آزمون و خطا نیستند و آنها می‌خواهند نماینده‌ای مطمئن را به مجلس بفرستند که توانمند باشد نه آنکه دو سال طول بکشد تا صندلی خود را در مجلس بشناسد.

مردم دنبال کاندیدای ساکت و منفعل و یا صرفاً سالم نباشند

رئیس ستاد مردمی وحدت، پیشرفت و عدالت آیت الله سیدابراهیم رئیسی در شهرستان مهر در تشریح دیگر خصوصیات کاندیدای اصلح افزود: نامزدی که می‌خواهد ردای نمایندگی مجلس را بپوشد باید سخنور و خطیب باشد زیرا مردم دنبال کاندیدای ساکت و منفعل نیستند.

ستایشگو افزود: تخصص و تعهد نیز از خصوصیات بارز نماینده آتی در نگاه مردم است؛ متعهد بی تخصص فقط ممکن است پاکدست باشد و سالم بماند، اما عملکرد مثبت ملی و منطق ای نخواهد داشت، نماینده متخصص غیرمتعهد هم ممکن است به رأی دهندگانش خیانت کرده و برای خود و باندش کار کند یا منافع آن استان یا شهرستان را قربانی مطامع جناحی و اغراض شخصی کند.

عضو خانه کارگر افزود: نماینده‌ای که بتواند سرمایه را وارد استان فارس یا شهرستان کند و در عمل جلوی سرمایه‌گذار فرش قرمز پهن کند آن استان یا شهرستان را ثروتمند کند.

عباس ستایشگو در پایان در بیان اولویت‌های استان فارس از نگاه رأی دهندگان گفت: رفع معضلات فرهنگی و آسیب‌های اجتماعی، بهبود راه‌های مواصلاتی و توسعه شبکه حمل و نقل، ضرورت تخصیص منابع ملی برای نوسازی و بهسازی مسیرهای مواصلاتی استان، کمبودهای موجود در امکانات و تجهیزات ورزشی در مناطق مختلف از جمله اولویت‌های استان فارس است.

کد خبر 6100559

دیگر خبرها

  • لزوم قاعده مند نمودن توقیف و تعیین تکلیف خودروها برای جلوگیری از رسوب در پارکینکها و تضییع حقوق افراد
  • حقوق و مزایای کارکنان و بازنشستگان تعیین تکلیف شد /ضوابط اجرایی قانون بودجه سال جاری ابلاغ شد
  • ۴ سال سرنوشت کشور را به دست افراد اصلح بسپاریم
  • انتخابی سخت در سمیرم و لنجان/ مردم کار را تمام می‌کنند
  • واگذاری تعیین حقوق کارگران به مجلس منتفی شد
  • واگذاری تعیین دستمزد کارگران به مجلس منتفی شد | دولت بر رعایت اصل سه‌جانبه‌گرایی در تعیین حقوق کارگران تاکید دارد
  • مژده به کارگران ، مجلس بیخیال تعیین حقوق کارگری شد
  • برپایی «گعده امین» در نمایشگاه کتاب تهران/ یک پلتفرم کتابی در راه است
  • پوتین: سرنوشت روسیه را ما خودمان و تنها خودمان تعیین خواهیم کرد
  • حمایت غرب از نسل‌کشی جدید اسرائیل/ حضور در انتخابات سهیم شدن در تعیین سرنوشت است