Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-04@07:26:20 GMT

7 کلید سرسبزسازی بیابان‌

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۴۳۲۲۸

7 کلید سرسبزسازی بیابان‌

بیابان‌ زدایی همان‌طور که از نامش برمی‌آيد، فرآیند تبدیل بیابان‌ ها به جنگل‌ های سرسبز است. در واقع بیابان‌ زدایی شامل کارها و روش‌هایی می‌شود که برای سبز کردن بیابان‌های خشک، نیمه‌خشک و نیمه‌ مرطوب انجام می‌شود.

هدف از بیابان‌ زدایی، بازیابی بخش‌هایی از مناطق بی آب و علف و حاصلخیزکردن خاک آنهاست. از دلایل دیگر می‌توان به‌مسائل زیست‌محیطی مانند پیشگیری از فرسایش خاک و تقویت تنوع زیستی در بیابان‌ها اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناسان محیط‌ زیست امیدوارند با تبدیل بیابان‌ها به مناطق سرسبز، بتوانند با تغییر اقلیم مبارزه کرده و از اثرات آن مانند خشکسالی و قحطی پیشگیری کنند.

اهمیت بیابان‌ زدایی به‌قدری زیاد است که ۲۷ خرداد/ ۶ژوئن روز جهانی بیابان‌ زدایی اعلام شده است. در آستانه این روز، قابلیت‌های هفت فناوری موثر در بیابان‌ زدایی را بررسی می‌کنیم.

برخی نسبت به تبدیل بیابان‌ها به جنگل تردید دارند و معتقدند نمی‌شود این مناطق را به نواحی سبز تبدیل کرد. اما این حقیقت ندارد، زیرا بسیاری از بیابان‌ها زمانی سبز بود و علت اصلی وضعیت امروزشان اقدامات مخرب و دست‌اندازی‌های انسان است.

مثلا در تاریخ آفریقای شمالی می‌دانیم زمانی این بخش از دنیا سرسبز بوده و خاک حاصلخیزی داشته است اما با تبدیل این مناطق سرسبز به بیابان، حاصلخیزی خود را از دست داده و در نهایت دچار خشکی و موجب فقر ساکنان خود شده است.

در حال حاضر متخصصان و کارشناسان محیط‌زیست در سراسر دنیا با روش‌های مختلف سعی در بیابان‌زدایی دارند. با به‌کارگیری چنین روش‌هایی برخی کشورها مانند پاکستان، چین، امارات‌متحده عربی، هندوستان و آمریکا توانسته‌اند بخشی از بیابان‌های خود را به مناطقی سرسبز و پربازده تبدیل کنند.

محوطه‌سازی برای کاهش دما فرسایش خاک، توفان شن و تبخیر

در محوطه‌سازی با استفاده از کاشت گل و گیاه‌های متفاوت، درخت و وسایلی چون سنگ، چوب و غیره در مکانی که خشک و نامطلوب است، آن محل از حالت بی‌آب و علف خارج می‌شود.

چنین محوطه‌ای می‌تواند با وجود گل و گیاهی که در خود دارد، نه‌تنها در کاهش دمای محیط موثر باشد، بلکه جلوی فرسایش خاک، تبخیر بیشتر آب و توفان‌های شن را بگیرد که معمولا در بیابان‌ها رایج هستند.

کشاورزی گلخانه‌ ای

کشت گلخانه‌ای روش دیگری است که می‌توان با آن بیابان‌های بی‌آب و علف را به مکان‌های سرسبز تبدیل کرد. گلخانه مکانی سربسته است که محیط آن را از نظر دما، شدت نور، میزان رطوبت هوا و خاک مناسب کشت گل و گیاه کرده‌اند. این روزها با استفاده از فناوری‌های متعدد مانند اتوماسیون هوشمند، سیستم‌های جدید آبیاری گلخانه‌ها، سیستم‌های تولید نور مطلوب، فناوری‌های خنک‌سازی، جدید‌ترین سیستم‌های کنترل نیرو و حرارت می‌توان گلخانه‌های عالی و کارآمد با هزینه‌ای مناسب ایجاد کرد. با این روش می‌توان بیابان‌زدایی را به روش موثری انجام داد.

کاشت درختان و گیاهان مقاوم و متناسب با مناطق خشک و شور

یکی دیگر از روش‌های بیابان‌زدایی، کاشت گیاهانی است که با مناطق خشک و شوره‌زارها به‌خوبی کنار می‌آیند.

برای سبزکردن بیابان‌ها معمولا از گیاهانی استفاده می‌شود که می‌توانند حجم بالایی از سدیم را تحمل کنند. از این گیاهان می‌توان به حرا، سالیکورنیا و گیاهان بوته‌ای شورپسند اشاره کرد. گیاهانی مانند کنار، بنه، کهور، اقاقیا، اکالیپتوس، کاسیا، رمیلک و کرنکی هم مقاوم هستند و می‌توان از آنها در بیابان‌زدایی استفاده کرد.

کنترل سیلاب

سیلاب‌ها حاوی مواد محلول و معلق متفاوتی هستند که از مکان‌های مختلف نشأت می‌گیرد. در واقع این مواد حاصل از فرسایش منطقه‌ای است که سیلاب در آنجا جاری شده و آنها را با خود آورده است. خاکی که سیلاب از آن عبور کند، حاصلخیزتر از قبل می‌شود زیرا مواد مغذی مورد نیاز خود را از این سیلاب‌ها به‌دست می‌آورد. بنابراین باید با کنترل سیلاب‌ها و حفظ آب آنها در مناطق بیابانی، خاک بیابان را علاوه‌بر سیراب‌کردن، مغذی و حاصلخیز کرد. همچنین با جمع‌آوری آب باران می‌توان آب مورد نیاز برای آبیاری گیاهان را تهیه کرد.

کشت پایا

کشت پایا نوعی طراحی کشت بر اساس درک چگونگی عملکرد طبیعت است و این نوع کشت به زمین و ساکنان آن توجه ویژه‌ای دارد. در کشت پایا، کشاورزی در مقابل طبیعت قرار نمی‌گیرد، بلکه با طبیعت و ویژگی‌های آن همراه می‌شود.

در این نوع کشت از گیاهان یک‌ساله و چند ساله استفاده شده و خاک و آب و منابع انسانی بادقت مدیریت می‌شود و در نهایت سیستمی به‌وجود می‌آید که در آن ذخیره انرژی، افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه رخ می‌دهد. این نوع کشت می‌تواند در گیاهان منطقه تنوع ایجاد کند و از سطح بیابان‌ها بکاهد.

پرورش ماهی و دیگر حیوانات دریایی

بسیاری از کشورها با پرورش ماهی و دیگر حیوانات دریایی در مزارعی که به این منظور ساخته شده‌اند، نقش موثری در بیابان‌زدایی بازی کرده‌اند.

هدف اصلی پرورش ماهی در مناطق خشک و نیمه‌خشک بیابانی،‌ استفاده بهینه و حداکثری از منابع آبی برای سیستم کشاورزی و پرورش آبزیان است که در نهایت بیابان‌ها را به مکانی پربازده تبدیل می‌کند.

پرورش گیاهان با استفاده از شبنم و آب باران

با استفاده از برخی فناوری‌ها مانند «جعبه آب گرواسیس» می‌توان گیاهان و درختان را در مناطق خشک بیابانی کاشت. با استفاده از فناوری این جعبه می‌توان گیاهان و درختان را در اراضی خشک بیابانی بدون نیاز به آبیاری و صرف هزینه بالا کاشت و پرورش داد.

جعبه گرواسیس از ذخیره آب موجود در خود استفاده کرده، نزولات جوی را هم گرفته و در مخزنش ذخیره می‌‌کند. همچنین این فناوری با استفاده از قانون نقطه شبنم، رطوبت هوای محیط را هم به قطرات آب تبدیل و در خود ذخیره کرده و درنتیجه آب مورد نیاز گیاه را تامین می‌کند.

درون این جعبه‌ها هر سال یک درخت کاشته می‌شود و سپس گیاه از درون جعبه درآورده شده و درخت و گیاه دیگری در آن کاشته می‌شود.

از دیگر روش‌های به‌کار گرفته برای بیابان‌زدایی می‌توان به تعادل دام و مراتع برای حفاظت از پوشش‌های گیاهی موجود، احیای خاک فرسوده و شوره‌زارها و استفاده از سوخت‌های جایگزین اشاره کرد.

استفاده از سوخت‌های جایگزین باعث می‌شود، مردم برای سوخت و تولید انرژی از چوب استفاده نکنند و به این ‌ترتیب از قطع درختان جلوگیری‌شود.

مترجم: نادیا زكالوند - دانش / روزنامه جام جم

منابع: azocleantech.com و earth.com

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: بیابان زدایی خشکسالی کشاورزی گلخانه ای بیابان زدایی مناطق خشک بیابان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۴۳۲۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب «معجزه شکرگزاری» کلید رضایت خاطر درونی را بیان می‌کند

ایسنا/خراسان رضوی معجزه حقیقت دارد و زندگی می‌تواند با نیایش و سپاسگزاری، بسیار بهتر از چیزی باشد که در کودکی تصور می‌کردیم. «راندا برن» جزو ۱۰۰ چهره تاثیرگذار برگزیده از سوی مجله تایم در سال ۲۰۰۷ در کتاب «معجزه شکرگزاری» به تشریح اهمیت قدرشناسی در زندگی انسان می‌پردازد و با تمرین‌های آرامش‌بخش کمک می‌کند تا توانایی را در افراد تقویت و معجزه را در زندگی‌شان تزریق کند.

ما انسان‌ها در سرتاسر زندگی با سختی‌ها امتحان می‌شویم، حتی گاهی ممکن است فکر کنیم هرگز دوباره روی پای خود نخواهیم ایستاد. در کتاب «معجزه شکرگزاری» می‌آموزیم که همیشه سپاسگزار بودن را به خود یادآوری و برای آنچه در مسیرمان قرار گرفته، قدردان باشیم. بنابراین، این کتاب راز زندگی را در شکرگزاری می‌بیند و معتقد است تکرار این کار می‌تواند کلید رضایت‌ خاطر درونی و بهبود کیفیت روابط و زندگی‌ افراد نیز باشد.

راندا برن در کتاب معجزه شکرگزاری قصد دارد به افراد نشان دهد که تاثیر سپاسگزاری به‌ عنوان یک عادت هر روزه به شمار می‌آید، زیرا انسان معمولا در گیرودار روزمرگی، ناخودآگاه زیبایی‌های زندگی را نمی‌بیند. برن با مجموعه‌ای از تمرین‌ها و طی یک دوره ۲۸ روزه به افراد کمک می‌کند تا قدرشناسی را به عادت تبدیل کنند و نتایج اعجاب‌آور آن را در طولانی ‌مدت نظاره‌گر باشند.

در بخشی از کتاب معجزه شکرگزاری آمده است «زمانی که سپاسگزار و قدردان نعمت‌هایی باشید که هرچقدر هم کوچک باشند، خواهید دید که فورا افزایش خواهند یافت. اگر برای پولی که هر چند اندک باشد سپاسگزاری کنید، خواهید دید که به طرز بسیار جادویی دارایی‌تان افزایش خواهد یافت. اگر از رابطه‌ای که دارید سپاسگزار باشید، حتی اگر آن‌قدرها هم کامل و بی‌عیب نباشد، می‌بینید که به ‌طور معجزه‌آسایی بهتر و کامل‌تر خواهد شد.

اگر از شغلی که دارید سپاسگزار باشید، حتی اگر در نظرتان اصلا رویایی به نظر نمی‌رسد، خیلی زود تغییراتی در روند کاری‌تان ایجاد خواهد شد به گونه‌ای که بیشتر از آن لذت ببرید و از انواع فرصت‌های کاری در خصوص کارتان متعجب خواهید شد.

نکته مهم این است که اگر نعمت‌ها و داشته‌های‌مان را شمارش نکنیم، در حقیقت در دام شمارش ناخواسته نداشته‌ها و موارد منفی گرفتار می‌شویم و در مورد هرآنچه که نداریم صحبت خواهیم کرد. زمانی که دیگران را نقد می‌کنیم و آن‌ها را مقصر می‌دانیم، زمانی که در ترافیک گیر کرده و از عالم و آدم شکایت می‌کنیم، زمانی که منتظر رسیدن نوبت‌مان هستیم، تاخیرها، کارهای اداری وقت‌گیر، نداشتن پول کافی یا بدی آب‌وهوا، ناخواسته تمام این موارد منفی را شمارش خواهیم کرد.

زمانی هم که موارد منفی را شمارش کنیم آن‌ها به جای نکات مثبت و نعمت‌ها افزایش خواهند یافت و از همه مهمتر با شمارش هر مورد منفی و گله و شکایت، نعمت‌هایی که در مسیر راهمان قرار دارند را هم از بین می‌بریم. در واقع من هر دو را امتحان کرده‌ام، هم شمردن نعمت‌ها و هم موارد منفی و می‌توانم اطمینان دهم که شمردن نعمت‌ها تنها راه فراوانی در زندگی‌تان است».

جملات برگزیده‌ای در این کتاب آمده است که شامل «هرکسی که قدردانی نکند، تمام آنچه که به او ارزانی شده‌ نیز گرفته خواهند شد» و «این یک واقعیت ساده است، وقتی که سپاسگزار و قدردان نیستید نمی‌توانید به اندازه کافی دریافت کنید و در واقع جادو را از ادامه زندگی‌تان حذف نموده‌اید. زمانی که سپاسگزار نیستید، جلوی جریان سلامتی بهتر، روابط بهتر، شادی بیشتر، پول بیشتر و پیشرفت کاری و شغل مناسب را برای خودتان می‌گیرید» می‌شود.

«بامدادان، هنگامی‌که از خواب برمی‌خیزید، برای دیدن روشنایی صبح سپاسگزاری کنید، برای غذا و شادی زندگی‌تان سپاسگزار باشید، اگر هیچ علتی برای سپاسگزاری نمی‌یابید، پس مشکلی در خود شما وجود دارد».

راندا برن نویسنده و تهیه‌کننده استرالیایی را پیش‌تر به‌ خاطر کتاب «راز» ستوده‌اند. کتابی که تا بهار سال ۲۰۰۷ بالغ ‌بر ۴ میلیون نسخه فروش داشت و با چنان اقبالی مواجه شد که فیلمی به همین نام نیز در ارتباط با آن ساخته شد. تاکنون بیش از ۲ میلیون نسخه از فیلم «راز» به فروش رسیده است. راندا برن از تهیه‌کنندگان تلویزیون استرالیاست که در سال ۲۰۰۷، جزو ۱۰۰ چهره برجسته موثر در جهان از نظر مجله تایم نیز شناخته شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آقای احمد خاتمی، چه کسی گفته شما بهشتی هستید؟
  • کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه
  • سرقت ۱۵ هزار دلار توسط سرایدار خانه
  • چربی شکم با چه نوشیدنی آب می‌شود؟
  • کتاب «معجزه شکرگزاری» کلید رضایت خاطر درونی را بیان می‌کند
  • مین‌زدایی ۳.۵ میلیون هکتار از مناطق مرزی غرب و جنوب غرب توسط ارتش
  • سم زدایی کبد با نخوردن این خوراکی پرطرفدار !
  • کلید رشد آینده خودرو‌های برقی در کجاست؟
  • بهره برداری از طرح‌های محرومیت زدایی در ۳۱ روستای استان یزد
  • «ماه پنهان» در تهران کلید خورد