Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-27@02:47:34 GMT

افغانستان؛ وجه المعامله ترکیه با غرب

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۴۵۴۷۰

افغانستان؛ وجه المعامله ترکیه با غرب

«با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، ترکیه تنها کشور قابل اعتماد برای تأمین ثبات افغانستان خواهد بود». اگر کسی با ادبیات بلند پروازانه رجب طیب اردوغان آشنایی نداشته باشد، این تصور برایش به وجود خواهد آمد که رئیس جمهور ترکیه قصد دارد با برنامه‌ای جامع، کامل و در عین حال تأثیرگذار بر آینده صلح و ثبات در افغانستان، وارد نشست سران ناتو شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که ناکامی در برگزاری نشست صلح استانبول، آن هم باوجود تبلیغات و مقدمه چینی‌های گسترده، نشان داد نمی‌توان روی تأثیر‌گذاری ترک‌ها بر تحولات آینده افغانستان حساب ویژه‌ای باز کرد. بخشی از این موضوع از جایگاه درجه دوم و یا حتی درجه سوم افغانستان در اولویت‌های سیاست خارجی ترکیه سر منشأ می‌گیرد. نکته‌ای که سبب شده تا آنکارا خود صاحب ایده و ابتکار عمل نسبت به تحولات افغانستان نبوده و کشوری دنباله‌رو در تصمیمات منطقه‌ای و جهانی نشان دهد. برگزاری نشست صلح استانبول هم از این قاعده مستثنا نبوده است؛ چرا که بر اساس پیشنهاد و طرح آمریکایی‌ها پایه‌ریزی شده بود. در کنار آن، این مسئله مهم را هم نباید نادیده گرفت که ترکیه نمی‌تواند در جایگاه یک کشور بی‌طرف و قابل اعتبار و اعتماد در میان جناح‌های سیاسی مختلف افغانستان، به خصوص طالبان، نقش آفرینی کند. حضور در جمع نیروهای ناتو، روابط نزدیک با دولت کابل و کمک به آن در حوزه‌های مختلف از جمله نظامی و وابستگی نژادی و زبانی با برخی گروه‌ها و جناح‌های داخلی مانند ژنرال عبدالرشید دوستم، همگی مانع از آن می‌شود طالبان اطمینان لازم را به ترک‌ها داشته باشد. ترجیح طالبان بر تداوم مذاکرات در دوحه به جای استانبول هم تا حد زیادی از همین ملاحظات حاصل می‌شود.

با توجه به نکات مطرح شده، این موضوع در خور تأمل است که چرا اردوغان و دیگر مقامات سیاسی ترکیه سعی داشتند در نشست سران ناتو همچنان نقش و تأثیر گذاری خود در افغانستان را برجسته نشان دهند و چرا باوجود مخالفت صریح و شدید طالبان، بر تداوم حضورشان در این کشور و بر عهده گرفتن مسئولیت نه چندان مهمی چون محافظت از فرودگاه کابل اصرار داشته باشند. در این رابطه، بسیاری از تحلیلگران به معامله‌ای پشت پرده میان ترکیه و ناتو باور دارند؛ معامله‌ای که بر اساس آن، آمریکا و ناتو رفتارهای نامتعارفی چون خرید موشک‌های اس۴۰۰ روسی از سوی آنکارا را نادیده گرفته و در عوض، ترک‌ها تأمین امنیت تنها مسیر خروج اضطراری دیپلمات‌ها و مستشاران خارجی از افغانستان را بر عهده خواهند گرفت. در این میان، بحث تقابل آنکارا و طالبان باقی می‌ماند که با توجه به سابقه دو دهه حضور نظامی ترک‌ها در این کشور، حوزه عملیاتی محدود و همچنین رابطه بسیار حسنه آنکارا و اسلام آباد، به نظر نمی‌رسد مشکل و گرفتاری حادی برای نظامیان ترکیه به وجود آید.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مسائل افغانستان رئیس جمهور ترکیه ترک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۴۵۴۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند

وزیر خارجه حکومت طالبان با اشاره به زنجیره تامین و حمایت از داعش گفت سه کشور همسایه زمینه این گروه تروریستی در منطقه را فراهم کرده‌اند. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «امیرخان متقی» وزیر خارجه حکومت طالبان بدون نام بردن از کشور خاصی گفت سه کشور همسایه زمینه را برای حضور گروه تروریستی داعش در منطقه فراهم کرده‌اند.

وی افزود یکی از این کشورها نیروی انسانی داعش را فراهم می‌کند، دومی برنامه‌های آموزشی و کشور سوم نیز حملات تروریستی آن را هدایت می‌کند.

متقی در مراسم افتتاحیه نمایشگاه افغانستان-قزاقستان در کابل اظهار داشت بررسی‌ها نشان می‌دهد که از هر 10 مورد رویداد امنیتی دستکم هشت مورد آن در خارج از افغانستان طراحی شده است.

وی تصریح کرد اگر این کشورهای همسایه مسئولیت خود را به درستی انجام دهند، در افغانستان مشکلات امینتی بوجود نخواهد آمد.

گزارش شورای امنیت سازمان ملل درباره وضعیت داعش در افغانستانحقانی: تهدید داعش در افغانستان، نگران‌کننده نیستنیویورک‌تایمز: نصف اعضای داعش خوراسان اتباع تاجیکستان هستند

وزیر خارجه حکومت طالبان همچنین تاکید کرد از خاک افغانستان به دیگران آسیبی نخواهد رسید اما کشورهای دیگر نیز از اقدامات ویرانگر دست بردارند.

امیرخان مقتی اظهار داشت امنیت افغانستان به امنیت منطقه مرتبط است.

«ملا یعقوب مجاهد» وزیر دفاع حکومت طالبان پیش از این با اظهار اینکه عناصر داعش از تاجیکستان و پاکستان وارد افغانستان می‌شوند از این کشورها خواسته بود مرزهای خود را کنترل کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نشست دوجانبه طالبان و هیأت ترکمنستانی
  • طالبان به دنبال دانش خودروسازی
  • طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند
  • آزادی ۶ مرزبان بازداشت شده در جنوب شرق کشور
  • تحریم های آمریکا ظالمانه است
  • بازداشت بیش از یک هزار پناهجوی غیر قانونی در ترکیه
  • (تصاویر) اعتراض مردم ترکیه به سفر رئیس جمهور آلمان به آنکارا
  • سفر هیئت بلندپایه تجاری ترکمنستان به کابل
  • اولین نتایج سفر اردوغان به عراق/ تشکیل ستاد عملیات مشترک بین آنکارا و بغداد
  • روسیه: نشست درباره افغانستان باید در هماهنگی با کابل باشد