Web Analytics Made Easy - Statcounter

«عروس یمن» نام کتابی است که به تازگی به همت انتشارات روایت فتح منتشر شده است. این کتاب داستان زندگی زنی به نام «فاطمه مؤمنی» است که مسیر زندگی‌اش او را با ماجرای قیام مردم یمن و مبارزه آنان با تجاوزگری آل‌سعود و همپیمانانش همراه کرده است. «زینب پاشاپور» که پیش از این با کتاب «بی‌تو پریشانم» وارد عرصه نویسندگی شده و در آن از همسرش که شهید مدافع حرم است، گفته بود، این بار راوی «عروس یمن» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در گفت‌وگو با «جوان» از این کتاب و ادبیات مقاومت می‌گوید.
«عروس یمن» دومین کتاب شما در حوزه ادبیات مقاومت شده است، چقدر بر شکل‌گیری یک گفتمان جدید در عرصه ادبیات امروز ایران به ‌عنوان ادبیات مقاومت باور دارید؟
من نه‌ تنها به شکل‌گیری این فضا باور دارم بلکه امروز با توجه به اتفاقات اخیر در منطقه مانند ظهور داعش و مقاومت‌های صورت گرفته و جنایت‌هایی که به اسم‌های مختلف در حق مردم مسلمان و مظلوم منطقه روا داشته می‌شود،تقویت ادبیات و گفتمان مقاومت را یک ضرورت می‌دانم. جنایت‌هایی که رخ می‌دهد و واکنش ملت‌های مختلف از یک ‌طرف و از سوی دیگر شکل‌گیری چهره‌های جدید این میدان و قهرمانانی که از دل مردم مقاوم ظهور کردند مانند حاج قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و حاج عماد مغنیه که کشورهای مقاومت کم از این چهره‌ها ندارند به طور عادی گفتمان مقاومت را تقویت می‌کنند و از طرف دیگر زمینه‌سازی در کشورهای مختلف فارغ از رنگ، نژاد و ملیت را که در سطح جهانی رخ ‌داده است می‌بینیم که مردم در مواجهه با ظلم سکوت نمی‌کنند و راه مقاومت را ترجیح می‌دهند و از طرفی ما ابزار بیان این مقاومت را نیز داریم و جوانان باانگیزه‌ای که با قلمشان می‌توانند در این عرصه نقش‌آفرینی کنند و همه اینها کنار یکدیگر مؤید این نیاز است که ادبیات جدیدی از گفتمان محور مقاومت متولد شود.
در کتاب«بی‌تو پریشانم» زندگی همسر شهیدتان را که با بطن زندگی او آشنایی داشتید به رشته تحریر درآوردید،در«عروس یمن» اما سوژه کاملاً در فضای غریبی است، این غربت و ناآگاهی، چالش‌آفرین نبود؟!
جدای از سختی‌هایی که نگارش زندگی همسرم داشت ولی بی‌تو پریشانم کتابی بود که من با او زندگی کرده بودم و از بطن زندگی خودم بود اما کتاب دوم کتاب متفاوتی از همه نظر از جمله فرهنگ، اتفاقات و حتی تجربه زیستی من کاملاً فضای متفاوت و جدیدی به شمار می‌رفت و البته چالش‌آفرین بود و همین چالش یکی از انگیزه‌های من برای نوشتن کتاب و علاقه از بیان زنان مقاومت و فضای مقاومت باعث شد که خودم را محک بزنم و اینکه آیا این توانمندی در من وجود دارد یا خیر، البته سعی کردم موانع موجود را یک امتیاز و فرصت تلقی کنم.
قهرمان کتاب مادری اصالتاً عربستانی و پدری عراقی و متولد قم است، این شخصیت به‌ تنهایی یادآور جغرافیای شیعه است، چطور با خانم مؤمنی آشنا شدید؟
شخصیت خانم مؤمنی تلنگر و جرقه نوشتن کتاب را در من زد ولی آشنایی من با ایشان به‌ واسطه و عنایت همسرم بود که در مراسمی که خانواده‌های شهدای یمنی حضور داشتند صورت پذیرفت. ارتباط و کشش دوسویه بین من و ایشان باعث نوشتن کتاب شد و البته علاقه و پیگیری‌هایی که داشتم و میل ایشان به‌علاوه زندگی پرفرازونشیبی که ایشان در حوزه مقاومت داشت، دست‌به‌دست هم داد تا عروس یمن شکل بگیرد و به رشته تحریر دربیاید.
یمن به دلایل متعددی هنوز در ذهن مردم ایران محل شناخته‌شده‌ای نیست، آیا «عروس یمن» می‌تواند زمینه آشنایی را ایجاد کند؟
من خودم تا قبل نگارش کتاب به جز احادیث یا اخبار اتفاقات یمن خیلی آشنایی با مردم و فرهنگ یمن نداشتم، اگر چه تجربه زندگی در کشور عربی را داشتم اما خب آن فرهنگ بسیار دور بود و من سعی کردم از زاویه دید راوی کتاب که خودش قدم‌به‌قدم برای اولین بار در یمن حضور داشته، دلبسته آنجا شده و یمن را وطن خودش دانسته به یمن نگاه کنم. در گام نخست سعی کردم یمن را خودم بشناسم و بعد آنجا را به مخاطبان نشان دهم و در خلال تعریف داستان یک دورنمایی از مردم، فرهنگ و حتی مکان‌های دیدنی یمن و نقاط مشترک بین مردم هر سرزمین را بیان کنم که فکر می‌کنم این کتاب تا حدود زیادی فرهنگ مردم یمن را به مخاطبان شناسانده است.
سانسور اخبار یمن در رسانه‌های منطقه به‌ واسطه فشار سعودی‌ها چقدر در کم بودن شناخت مردم ایران از یمن تأثیر دارد؟
من فکر می‌کنم فراتر از سانسور، یک بایکوت خبری درباره جریان مقاومت در حال اجراست که قطعاً نفوذ ثروت مقامات سعودی در این زمینه بی‌تأثیر نبوده و نتایج مختلفی هم می‌تواند داشته باشد و همین بی‌خبری عاملی است که حتی دادخواهی برای مظلومان صورت نگیرد و چون احساس دوری می‌کنیم، قطعاً پیگیر اخبارش هم نمی‌شویم و همین دوری باعث می‌شود مردم یمن را نشناسیم. متأسفانه من کتابی را که مستقیم به مردم یمن پرداخته باشد، پیدا نکردم، از همین رو شاید بکر بودن موضوع، جدید بودن اتفاقات، مشخص نبودن جنگی که کنار گوشمان در حال رخ دادن است، بایکوت خبری و فشارهای بین‌المللی مختلف همگی عاملی باشد که ما در زمینه یمن اطلاعاتی نداشته باشیم.
نظر خانم مؤمنی درباره «عروس یمن» چیست؟
خانم مؤمنی در سن کم ازدواج کرده و از ایران رفته و کشور یمن را به‌ عنوان موطن خودشان انتخاب کرده بودند و یک گرد فراموشی روی خاطراتشان نشسته بود، خیلی تلاش کردم این گردوغبار را کنار بزنم و برای من تعریف کنند و به رشته تحریر دربیاید. این بخش کار سختی بسیاری داشت، زیرا نمی‌خواستم خلاف واقعیت چیزی را بیان کنم و از طرفی در حالی از تجربیات ایشان در مواجهه با یمن در حال نگارش بودم که خودم آنها را ندیده بودم، اما نکته مهم و مسئله اصلی که بسیار نگرانم می‌کرد آن بود که آیا عروس یمن همان اتفاقاتی است که در زندگی ایشان رخ‌ داده است یا خیر ولی وقتی ایشان کتاب را خواندند جمله‌ای گفتند که همه نگرانی‌هایم را برطرف کردند و ایشان گفتند، این کتاب دقیقاً زندگی من است و خدا را شکر به فضل خدا و کمک امام زمان(عج) ایشان به ‌عنوان راوی کتاب راضی بودند.
مقاومت مردم یمن، می‌تواند به ‌عنوان بخش جدیدی از ادبیات مقاومت جای خود را باز کند؟
مقاومت مردم یمن در برابر جنگ همه‌جانبه‌ای که در حال اتفاق افتادن است و ایستادگی و مقاومتشان با دست‌خالی و صدالبته پیروز میدان شدنشان می‌تواند جای خودش را در حوزه ادبیات مقاومت باز کند و تجربه‌های درخشان این مردم می‌تواند روایت‌ها و داستان‌های بسیاری را تشکیل دهد. کشورهایی مانند نیجریه، پاکستان، فلسطین و بسیاری دیگر به نظرم جایشان در ادبیات مقاومت بسیار خالی است و باید به آنها پرداخته شود و به نظرم تک‌تک این ملت‌ها و مردم مقاومشان مانند قطعات پازلی هستند که قرار گرفتنشان در کنار هم محور مقاومت و ادبیات مقاومت را تشکیل می‌دهد.
به عرصه «عروس یمن» به زبان‌های غیرفارسی فکر کرده‌اید؟
این ایده از ابتدا بوده است و با ناشر و راوی نیز مطرح کرده‌ام و به این نکته حین نگارش نیز توجه کرده بودم و سعی‌ام بر این بود که از فرهنگ آنها دور نباشد و این وسواس به این دلیل بود که اگر روزی به زبانی غیر از زبان فارسی ترجمه شود، خیلی دور از فرهنگ مردمان یمن نباشد و امیدوارم در آینده نزدیک این اتفاق برای عروس یمن بیفتد.

2323

کد خبر 1525742

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: یمن شهدای مدافع حرم شهیدان دفاع مقدس و انقلاب اسلامی ادبیات مقاومت خانم مؤمنی عروس یمن مردم یمن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۴۵۶۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت یک کارگردان از فیلمسازی در نوجوانی/ هیچ چیز جز گوشی موبایل لازم نیست

به گزارش قدس آنلاین،  اولین دورهمی آسمونی‌ها در جشن ۱۰ سالگی فعالیت بادبوم ویژه فعالیت‌های سینمایی نوجوان‌ها در مجموعه‌های سینمایی و تلویزیونی، با حضور حمید امامی دبیر جشنواره و محمدرضا خردمندان کارگردان سینما و جمعی در خانه هنرمندان برگزار شد.

سید حمید امامی مدیر بادبوم به جمع هنروران نوجوان حاضر در جشن اشاره کرد و گفت: ما در این جمع قرار بود یک دورهمی ساده داشته باشیم اما کار گسترده شد و بخاطر محدودیت‌ فضا نصف بچه‌هایی که قرار بود دعوت شوند، دعوت نشدند و انشالله دورهمی بعدی در ورزشگاه آزادی باشد.

موضوعات «آسمون» را مطابق با نوجوانان انتخاب کنیم

او به آغاز فعالیت بادبون در سال ۹۳_۱۳۹۲ پرداخت و از خانواده‌های بچه‌های عضو بادبوم قدردانی کرد و افزود: از تمام پدر و مادران بچه‌های عضو بادبوم بخاطر اینکه این‌ سال‌ها با ما ساختند درحالی که بارها موقعیت بادبوم عوض شد، تشکر می‌کنیم.

دبیر جشنواره «آسمون» از آغاز یک جشنواره جدید خبر داد و ادامه داد: امروز آغاز رسمی جشنواره آسمون است؛ این جشنواره ویژه تولید محتوای برای بچه‌های ۹ تا ۱۸ سال است که جوایز بسیار ارزشمندی دارد و که آغاز رسمی آن با شماهایی است که در این مدت با ما بودند.

امامی با بیان اینکه موضوعات و جوایز و تمام جزئیات جشنواره در asemoonfest.ir آمده است،  تاکید کرد: سعی شد موضوعاتی انتخاب شود که کاملا مربوط با نسل ضد و دهه هشتاد و نودی‌ها باشد چون می‌خواهیم ثابت کنیم نوجوان‌ها می‌توانند آینده‌ خودشان را شکل بدهند.

 برای فیلمسازی از خودتان شروع کنید

سپس، محمدرضا خردمندان کارگردان سینما در سخنانی نوجوانی را بهترین دوره زندگی هر فرد دانست و افزود: باید برای دوره نوجوانی به‌شدت تلاش کرد و اشتباه اینجا جایز است و حتما در بزرگسالی می‌توان از اندوخته‌های آن استفاد کرد.

او از تکرار تجربه در نوجوانی به‌عنوان یک توصیه یاد کرد و تاکید کرد: در نوجوانی باید بسیار تجربه کرد؛ این دوره فرصتی برای آزمون و خطاست و هیچ اشکالی ندارد و خطا کرد چراکه این تجارب مواد خام آینده خواهند شد تا از آن‌ها استفاده مفید کرد.

این فیلمساز در توصیه‌هایی برای نوجوانانی که قصد دارند در عرصه فیلمسازی و بازیگری فعالیت کنند، گفت: من خودم در سینما کارم را با فیلم کوتاه و ارزان‌قیمت شروع کرده‌ام. به بچه‌هایی که می‌خواهند کارگردانی و بازیگری را در آینده دنبال کنند، توصیه می‌کنم از خودتان و تجارب و خاطرت‌تان شروع کنید؛ تمام آنچه که شما هستید و تجریه شخصی دارید و آن چیزهایی که هویت شماست برای شروع فیلمسازی به شما کمک خواهند کرد.

 به اولین چیزی که نیاز دارید، ایده است

خردمندان از ایده به‌عنوان اولین مرحله برای فیلمسازی یاد کرد و گفت: یک فیلمساز و نویسنده اول چیزی که برای شروع نیاز دارد، ایده است. من در ابتدای راه یک توصیه دارم، به تجربیات شخصی خودتان رجوع کنید چون بهترین ایده فیلمسازی از خودتان و خاطرات شماست پس در خاطرات‌تان جستجو کنید که چه لحظاتی در زندگی دارید که شما را تحت تاثیر قرار داده و آن اتفاق را به خوبی می‌شناسید چوم همراه با رنج و حس غرور و ... است و نسبت به آن اطلاعات کامل دارید و همین‌ها قابلیت ساخت یک فیلم کوتاه را به شما خواهد داد چراکه به ابعاد آن اشراف دارید.

او به ذکر نمونه‌هایی از تجارب مشترک بچه‌ها پرداخت و عنوان کرد: درباره دوچرخه و شغل پدرتان و موضوعاتی که به‌خوبی آن را می‌شناسید، فیلم بسازید که جزئیات قابل لمس از آن‌ها در ذهن داشته باشید که همگی برامده از تجربه شخصی شماست. همه فیلمسازان بزرگ اولین داستان و شعر و فیلم را از تجربه درونی و غنی شده خودشان ساخته‌اند. البته اینکه آیا این خاطرات به‌تنهایی برای ساخت فیلم کافی است، باید بگویم خیر! بلکه باید به آن‌ها واقعیت و تخیل اضافه کنیم تا فیلم به یک اثر هنری تبدیل شود.

کارگردان "بیست و یک روز بعد" تجاربی از فیلمسازی خود را با نوجوان‌ها به اشتراک گذاشت و گفت: من وقتی نوجوان بودم در اوایل دهه ۷۰ یک همکلاسی داشتم که شرایط اقتصادی خوبی نداشت و همین موجب مشکلاتی می‌شد که مدیران مدرسه قصد داشتند او را اخراج کنند و  این سوژه برای من محور یک داستان شد چون او را به‌خوبی می‌شناختم.من این داستان را با چاشنی تخیل نوشتم و چاپ شد و اولین تجربه نویسندگی من رقم خورد و من فهمیدم می‌توانم از خاطراتم داستان بنویسم. در ادامه من برای فیلمسازی از این روش استفاده کردم و فیلم "بیست و یک روز بعد" که قصه‌ی واقعی داشت با هدف حرکت به‌سمت درون مایه تخیل به آن آمیخته شد تا بتوانیم در فیلم حرفی داشته باشیم.

خردمندان خطاب به حاضرین گفت: توصیه می‌کنم تجربیات و خاطرات‌ خودتان را درباره موضوعات و دوستانی که به‌شدت آن‌ها را می‌شناسید را بنویسید که برای شما تولید داستان می‌کنند. به‌نظرم فیلم ساختن به‌شدت ارزان و آسان شده و هیچ چیز جز گوشی موبایل برای فیلم‌سازی لازم نیست و این امکاناتی است که در دست همگی قرار دارد.

او افزود: بچه‌هایی که می‌خواهند بازیگر شوند باید ده برابر یک نقش را در زندگی روزمره خودشان بازی کرده باشند و ده‌ها قدم از یک تست بازیگری جلوتر باشند و یادبگیرند که تقلید کنند و افعال دیگران را شبیه‌سازی کنند و برای نقش‌های مختلف شناسنامه درست کنند. مدل راه رفتن، حرف زدن و فکر کردن زندگی افراد و مشاغلی  مثل نجار، بنا و پزشک را مرور کنند تا آماده همکاری با یک فیلم باشند.

دیگر خبرها

  • مدرسه ملی روایت در سمنان افتتاح شد
  • داستان فلسطین آنقدر جذاب است که نیازی به تخیل ندارد
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • کودکان با شعر زندگی موفق‌تری خواهند داشت
  • داستان جذاب زندگی یک نوجوان در «جرئت و حقیقت»
  • پیام مقاومت یمن را در نمایشگاه کتاب تهران مخابره می‌کنیم
  • روایت یک کارگردان از فیلمسازی در نوجوانی/ چیزی جز گوشی لازم نیست
  • پیام مقاومت مردم یمن را در نمایشگاه کتاب تهران به دنیا مخابره می‌کنیم
  • روایت یک کارگردان از فیلمسازی در نوجوانی/ هیچ چیز جز گوشی موبایل لازم نیست
  • عروسی‌هایی بدون تالار و تشریفات