Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-30@07:19:09 GMT

همیشه پای یک گل در میان است

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۵۰۱۶۹

همیشه پای یک گل در میان است

چون کتاب شازده کوچولو را بارها خوانده‌ایم و می‌دانیم بعد از این صحنه است که سر و کله روباه معروف پیدا می‌شود و عشق را برای شازده کوچولو تعبیر می‌کند تا کمتر آزرده خاطر باشد. ماجرای شازده کوچولو و عاشقیش و ترک سیاره کوچکش از آشنایی او با یک گل آغاز می‌شود.

درست مثل حکایت‌های نظم و نثر کهن ایرانی. هر جا گل است پای عاشقی و بی‌وفایی هم در میان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر جا گل است باید بدانی که کسی دل داده و چهره یار را مانند گل می‌بیند بنابراین از گل به‌سادگی عبور نکنیم به‌خصوص این روزها که روز گل و گیاه است و قرار است درباره گل بنویسیم و این‌که زندگی خاکستری این روزهایمان که دور تا دورمان را سیمان و سنگ گرفته چقدر می‌تواند زیبا کند و دلمان را جان دهد. برای نوشتن درباره گل و گیاه سراغ دکتر اسماعیل آذر رفتم؛ شاعر و پژوهشگر و او نقب زد به ادبیات کهن و معاصر و درباره زیباترین تجلی هستی برایمان گفت.

تصویر گل و معشوق، شانه به شانه هم

از دکتر آذر پرسیدم در شعر کهن ایران اول گل وارد شد یا روی یار چون هر دو شانه به شانه هم پیش آمده‌اند و به‌سادگی نمی‌توان متوجه شد کدام‌یک بر دیگری ارجح بوده‌اند، می‌گوید: اولین بار رودکی سمرقندی، پدر شعر فارسی در ابیاتش درباره گل نوشت و در همین ابیات درباره عاشق و معشوق هم نوشت:« بخندد لاله بر صحرا/ بسان چهره لیلا / بگرید ابر بر گردون/ بسان دیده مجنون / ز آب جوی هر ساعت/ همی بوی گلاب آید/ در او شسته است پنداری/ نگار من رخ گلگون» این ابیات نشان می‌دهد چهره یار برای شاعر مانند گل است و او برای توصیف همه جانبه معشوق فقط گل را لایق دانسته تا این دو را با هم قیاس کند و کنار هم بیاورد.گل آنقدر برای حکیمان و شاعران و اندیشمندان محترم و عزیز است که حتی در توصیف خداوند از گل استفاده می‌کنند، مثل آنجا که پروین اعتصامی می‌گوید:« گل بی‌عیب و بی‌علت خداست». بنابراین می‌توان گفت گل علاوه بر تجلی زیبایی، تجلی کامل بودن هم هست و تنها رقیبش پروردگار است. کوه، دریا، آسمان و... تجلی طبیعت هستند اما گل نماینده طبیعت است برای همین از دیگر وجوه طبیعت متمایز بوده و هست.

ساختمان‌های خاکستری را چه به گل

به دکتر آذر می‌گویم اما چنین به نظر می‌رسد که هر چه جلوتر آمدیم گل در شعر شاعران کمرنگ‌تر شد و شاعران معاصر کمتر سراغ آن می‌روند، می‌گوید: شاعر به پیرامون خود نگاه می‌کند و احساسش متاثر شده و شعر می‌گوید: قدیم‌ها، آدم‌ها از خانه که بیرون می‌آمدند اطرافشان پر بود از گل و گیاه و درخت. دشت‌ها پر بود از سبزینه و گیاه اما از وقتی اومانیسم شکل گرفت و کلنگش به تمدن‌ها برخورد کرد اطراف آدم‌ها پر شد از سیمان و آجر و ساختمان‌های ناموزون. شاعر امروز یا در خانه هست و در حصار دیوارها یا از خانه بیرون می‌آید و گیر می‌افتد میان اشباح خاکستری شهرها دیگر چگونه می‌توان از او توقع داشت درباره گل و گیاه و زیبایی و طبیعت بنویسد. البته شاعری مانند سهراب سپهری از شهر بیرون می‌زند و به دامن طبیعت پناه می‌برد و با گیاه همجوار می‌شود و تاثیر این نزدیکی در شعرش جلوه می‌کند یا شاعری مانند استاد شفیعی کدکنی درکنار محافظت از ذهن و قلبش به تخیل پناه می‌برد و شعری جاودانه می‌سراید:« ای کاش / ای کاش، آدمی وطنش را مثل بنفشه‌ها / در جعبه‌های خاک / یک روز می‌توانست / همراه خویشتن ببرد هر کجا که خواست...» آقای شفیعی حتی خاک وطن و غربت مهاجران را به گل بنفشه که یکی از زیباترین و تمثیلی‌ترین گل‌هاست، قیاس کرده و این‌چنین درباره دلتنگی وطن می‌سراید. واقعیت این است ادبیات و شعر بدون گل معنایی ندارد و مرحوم دکتر معین در جایی به این نکته اشاره می‌کند و ادوارد براون، مستشرق هم ایران را سرزمین گل و بلبل می‌نامد و در چنین سرزمینی نمی‌توان گیاه و گل و در امتداد آن پرندگان را از شعر و ادبیات جدا کرد.

گلدان هدیه بدهیم

دکتر آذر با هدیه دادن شاخه یا شاخه‌های گل مخالف است و می‌گوید: گل لطیف‌ترین و زیباترین مظهر طبیعت و زندگی است. چطور دلت باید بیاید برای دوستی و فامیلی به مناسبتی شاخه یا شاخه‌های گل ببری در حالی‌که می‌دانی او به‌زودی و تا پژمرده شدن شاخه‌های گل آنها را در سطل زباله می‌اندازد. جای گل مگر سطل آشغال است؟ من نمی‌دانم این رفتار را چه کسی در ایران باب کرد. به اعتقاد من جای گل در دشت و طبیعت و باغ است. حال که همه اینها را از ما گرفته‌اند و در آپارتمان اسیر شده‌ایم، بهتر است حداقل به جای هدیه دادن شاخه‌های گل که گاهی خیلی هم گران است، به دوستان و آشنایان گلدان هدیه بدهیم. اگر از گلدان به درستی نگهداری شود، عمر طولانی خواهد داشت. هر چند بر این باورم وقتی گلدان را به آپارتمان می‌بری مثل این است که آهو را از دشت اسیر کرده‌ای و داخل قفس انداخته‌ای و به آپارتمان آورده‌ای او را. اما الان چاره‌ای نداریم. بیشتر مردم در آپارتمان زندگی می‌کنند و داشتن و گل و سبزینه و گیاه در خانه غنیمتی است. ای کاش حداقل مثل قدیم‌ها خانه‌ها گلخانه داشت و گلدان‌ها را در گلخانه نگه می‌داشتیم، گلخانه‌هایی که هم آفتاب داشته باشد هم سایه و ما با رسیدگی به این گل‌ها حالمان را خوب کنیم.

گل، حال روانمان را خوب می‌کند

از روی رفتار آدم‌ها با گیاهان و گل‌ها می‌توان به شخصیت آنها پی برد. کسی که با گیاهان رفتار خوبی دارد و اطرافش پر از گیاه و گل است، نمی‌تواند آدم بدی باشد.

قدیم‌ها به آدم‌هایی که از نظر روانی آسیب دیده بودند، توصیه می‌کردند عکس آدم‌های خوب زندگیشان را روی دیوار، مقابل دید بگذارند تا با دیدن آنها یادشان بیاید آدم‌های خوبی هم در زندگی آنها بوده است و به مرور حالشان خوب شود.

حالا می‌گویند گل و گیاهان را هم در معرض دید بگذارید و به آنها رسیدگی کنید چون به‌شدت حال ما را خوب می‌کنند. اگر گیاهان در کنار ما ایمنی داشته باشند، انسان‌ها هم خواهند داشت.

اگر ما در کنار گیاهان حالمان خوب باشد به مرور یاد می‌گیریم مانند آنها باشیم و حال دیگران را خوب کنیم. خلاصه کلام این‌که تلاش کنیم در عصر سنگ و سیمان مثل گل و گیاه لطیف و زیبا باشیم.

طاهره آشیانی - روزنامه‌نگار / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: اسماعیل آذر گیاهان شازده کوچولو شاخه های گل درباره گل گل و گیاه آدم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۵۰۱۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بوی خوش گیاهان بهاری درسفره گروسی‌ها/۱۳۵ نوع گیاه خوراکی در بیجار

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: بیجار شهری که بر بلندای بام جای گرفته است و به واسطه کوه‌های سرو قامتی که در دور آن احاطه شده است نعمت‌های خداوند مهربان نیز در آن جاری شده است.

وجود گیاهان دارویی و خوراکی بهاره در این شهرتان رونق زیادی دارد و با شروع فصل بهار کار و کاسبی بسیاری از مردم این دیار رونق می‌یابد.

از گذشته تاکنون بانوان بیجاری هرساله در دو ماه اول فصل بهار نسبت به خرید گیاهان خوراکی به دلیل خاصیت‌های درمانی و دارویی اقدام کرده و حتی برای فصل‌های دیگر سال نیز به روش‌های مختلف نگهداری می‌کنند.

یکی از عادات مردم دیار بیجار گروس که از دیرباز نیز مرسوم بوده است استفاده از گیاهان گوهی به عنوان غذا در فصل بهار است.

در منطقه بیجار بیش از ۱۳۵ نوع گیاهان خوراکی و دارویی و صنعتی برداشت می‌شود که مصرف آن از گذشته‌های دور مرسوم بود و مردم با آغاز فصل بهار آنها را جایگزین مواد پروتئینی می‌کنند.

سراب، قیصه، کوه حمزه عرب، کوه زغال، صلوات آباد، چنگ الماس و قمچقا مهم‌ترین محل رویش گیاهان کوهی در دیار بیجار گروس است.

گیاهان بهاری درمان بسیاری از امراض

مهری عباسی یکی از بانوان بیجاری در حین خرید گیاه بهاری در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه از این گیاهان خوراکی چه استفاده‌هایی می‌کنید اظهار کرد: گیاهان بهاری از خاصیت‌های بسیار زیادی برخوردار است و در فصل بهار خانواده ما بیشتر وعده‌های غذایی خود را با این گیاهان تأمین می‌کنند.

وی افزود: مصرف زیاد پروتئین و گوشت قرمز موجب بروز بیماری‌های زیادی در افراد می‌شود و خوردن گیاهان خوراکی فصل بهار برای سلامت همه افراد بسیار ضروری است.

گیاهان بهاری منبع مهم در آمد مردم

محمد رحمانی از دیگر شهروندان بیجاری نیز در گفت‌وگو با با خبرنگار مهر اعلام کرد: علاقه بسیار زیادی به گیاهان خوراکی فصل بهار دارم، مثلاً گیاه خوراکی قازیاقه معجزه‌های در درمان انواع بیماری‌ها دارد، هرساله در این فصل برای خرید این گیاه بسیار خوشمزه و پرخاصیت لحظه شماری و به مقدار بسیاری خریداری می‌کنم.

وی به تعداد گیاهان دارویی و خوراکی این منطقه اشاره و ابراز کرد: لف چشمه (بولاغ اوتی)،پونه خوراکی، گل آقا (گیلاغه)،شنگ، گوشت بره (گوشت برخیله) کنگر، ترشک اسفنجی (اول که) پیاز وحشی (پیاز قوراته) زرایند کوهی (پرشک)،تعدادی از گیاهان بهاری در منطقه بیجار گروس است.

این شهروند بیجاری گفت: با توجه به نبود شغل پایدار در بیجار برداشت و فروش گیاهان بهاری در دو ماه فصل بهار منبع درآمدی برای افراد جویای کار در بیجار است.

گیاهان بهاری بدن را پاکسازی می‌کند

یکی از فروشندگان بیجاری که سبد و گونی‌های بزرگی از گیاهان خوراکی را در مغازه خود گذاشته بود در گفت‌وگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: خوشبختانه استقبال مردم بیجار از گیاهان خوراکی فصل بهار بسیار خوب است و همزمان با نیمه دوم فروردین شاهد حضور مشتری‌های زیادی هستیم.

حامد کریمی گفت: خوشبختانه مردم بیجار طرفدار بسیار خوب گیاهان خوراکی فصل بهار هستند، چراکه فواید زیادی دارد و در درمان بسیاری از امراض مؤثر است و بدن انسان را پاکسازی می‌کند.

وی به هزینه این گیاهان خوراکی اشاره کرد و ابراز داشت: قیمت این گیاهان با توجه به سختی که در ببرداشت آن وجود دارد بسیار پایین است و عموماً قیمت‌ها از ۴۰ هزار تومان تا ۶۰ هزار تومان بوده و تقریباً نسبت به سال گذشته افزایشی نداشته است.

گیاهان بهاری جادوی نهفته در دل زمین هستند که در فصل بهار سفره شهروندان بیجاری را رنگین می‌کند اما یکی از مضرات برداشت بیش از حد این گیاهان تخریب طبیعت است که این مهم باید مورد توجه مردم قرار بگیرد.

کد خبر 6085166

دیگر خبرها

  • گیاهی مفید برای مشکلات معده
  • گیاه جوانی در طب سنتی هند
  • ۱۰ درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران صادر می‌شود
  • همه چیز درباره روغن جادویی سی بی دی
  • این گیاه دارویی نفخ شکم را از بین می‌برد
  • فصل رویش گیاه کوهی با مصرف خوراکی و دارویی
  • ببینید | گیاه مرگباری که باعث خودکشی کردن قربانی می‌شود!
  • بوی خوش گیاهان بهاری درسفره گروسی‌ها/۱۳۵ نوع گیاه خوراکی در بیجار
  • توضیحات شهرداری منطقه ۷ تهران درباره قطع درختان کنار باغ موزه قصر
  • توضیحات شهرداری درباره قطع درختان کنار باغ موزه قصر