Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@04:20:06 GMT

قطعیت جایگزینی انرژی پس از پاندمی کرونا

تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۵۸۰۴۵

قطعیت جایگزینی انرژی پس از پاندمی کرونا

همه‌گیری کووید -۱۹ پیش‌درآمدی بر نمایش اختلالات مؤثر بر تغییرات آب‌وهوایی محسوب می‌شود که فرصتی برای بازسازی زمین و ایجاد دنیایی پاک‌تر و پایدارتر را فراهم می‌آورد.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، تراژدی انسانی کووید -۱۹ یک فاجعه جهانی است که تاکنون جان میلیون‌ها نفر را گرفته، در سراسر دنیا ویرانی‌های اقتصادی بسیاری برجای گذاشته، معیشت میلیون‌ها انسان را مختل کرده، ثبات مالی صدها میلیون انسان را متزلزل نموده و فجایع سلامتی و عواقب مخرب بسیاری به همراه آورده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر بازسازی شرایط ناشی از آن سال‌ها به‌طول خواهد انجامید؛ پس از عبور از آن وضعیت زندگی خانواده‌ها، مشاغل و اقتصادهای گوناگون به وضعیت پیشین خود بازنخواهند گشت و شکاف‌های طبقاتی بیش از گذشته رشد خواهد یافت، بااین‌حال این بحران تنها پیش‌نمایشی از اختلالات روزافزونی است که منجر به تغییرات آب‌وهوایی می‌شود و پس از رفع و رجوع آن بشریت با فرصتی بی‌نظیر برای ساختن جهانی بهتر و سیستم‌هایی پایدارتر برای فراهم آوردن مقاومت بیشتر جوامع در اختیار خواهد داشت تا دست کم تنها با کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای بخش عظیمی از مشکلات این سیاره را برطرف نماید.

در حال حاضر علی‌رغم آگاهی از مزایای گسترده‌ای هم‌چون کاهش انتشار آلاینده‌ها و کم شدن هزینه‌ها که در صورت استفاده از سیستم‌های انرژی پاک فراهم می‌شود، سرعت جهانی تغییر انرژی از سیستم سوخت‌های فسیلی به انواع تجدید پذیر بسیار پایین است. در این شرایط رفع وضعیت ناپایدار و تردیدهای فراوانی که در راستای این جایگزینی وجود دارد به‌طور قابل‌توجهی به چگونگی پاسخ‌گویی سیاست‌گذاران جهانی نسبت به عواقب شوکه‌کننده و متعدد ناشی از همه‌گیری کووید -۱۹ و همچنین واقعیت‌های اساسی مربوط به سیستم‌های انرژی پاک بستگی دارد. شورای آینده جهانی انرژی که وظیفه آن بررسی تمامی امور جهانی مربوط به جایگزینی انرژی است اعلام کرده که همه‌گیری فعلی به وضوح لایه‌ای دیگر به پیچیدگی‌های موجود در این زمینه افزوده است. این شورا با ارائه چشم‌اندازی از آینده انرژی به تعریف اقدامات بالقوه‌ای می‌پردازد که در راستای شکل‌گیری تحولات مثبت در زمینه جایگزینی انرژی و کمک به گسترش پروژه‌های مربوط به آن فعالیت می‌کند.

یکی از مشخص‌ترین حقایق موجود این زمینه که شورا نسبت به آن تأکید بسیار دارد این است که برای پیشگیری از وقوع فاجعه‌بارترین تغییرات آب‌وهوایی باید هرچه سریع‌تر نسبت به جایگزینی سوخت‌های فسیلی با انرژی‌های پاک اقدام کرد. تحقق این هدف به کمک ترکیب بهره‌وری تغییرات بنیادی با انرژی‌های تجدید پذیر به‌منظور کربن‌زدایی کردن، الکتریکی کردن همه‌جانبه، بهره‌گیری از بعضی از انواع هیدروژن و نیز استفاده از اشکال گوناگون فن‌آوری در تمامی زمینه‌ها امکان‌پذیر خواهد بود. مطمئناً ایجاد این تغییرات عظیم در زیرساخت‌های انرژی چالش‌برانگیز است ولی در درازمدت بسیار سودمند خواهد بود. علاوه بر این جایگزینی انرژی با کاهش مداوم هزینه فن‌آوری‌های جدید ازجمله انرژی‌های خورشیدی و بادی، ذخیره‌سازی شیمیایی (باتری‌ها) و وسایل نقلیه الکتریکی (EV) همراه است.

البته در کنار کاهش این هزینه‌ها، ورود نوآوری‌های جدید در سایر بخش‌ها هم‌چون فولاد و سیمان نیز می‌تواند منجر به افزایش تولید این مواد مهم جهانی با استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر شود که هزینه بسیار پایین‌تری نسبت به تولیدات فعلی در بر خواهد داشت. در حال حاضر موج چنین تغییراتی شکل گرفته و به‌دنبال سقوط سریع هزینه‌ها تقاضا برای انرژی‌های پاک رو به افزایش است.

البته باید گفت که در کنار نقش حقایق واضح اقتصادی و فن‌آوری‌های موجود برای کمک به جایگزینی انرژی، باز هم نمی‌توان از تأثیر سیاست در پیاده‌سازی آن چشم‌پوشی کرد. مقاومت دولت‌ها، شرکت‌ها و جوامع، ایجاد تغییرات اساسی در صنعت انرژی را بسیار دشوار می‌کند و منجر به کاهش تمایلات عمومی به جایگزینی انرژی در بخش‌های خاص جغرافیایی می‌شود، درحالی‌که اتخاذ رویکردهای تهاجمی‌تر نسبت‌به آن می‌تواند استفاده از آن در صنایع دیگر را تسهیل نماید.

بااین‌حال سرعت پذیرش و اجرای جایگزینی انرژی کاملاً به تصمیم‌گیرندگان این بخش وابسته است. علاوه بر این، بحران کرونا درست زمانی به وقوع پیوست که تقاضای سوخت فسیلی در جهان به اوج رسیده بود. در چنین مواقعی ایجاد حس بی‌اعتمادی و افزایش تردیدها تقاضا را به نقطه صفر می‌رساند. به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود که به‌احتمال بسیار قوی پس از بهبودی اقتصاد جهانی، تقاضای انرژی در هر بخشی تنها توسط منابع تجدید پذیر تأمین خواهد شد.

از سوی دیگر یکی از راهکارهای مقابله با تردیدها استفاده از فن‌آوری‌های نوآورانه برای جذب کربن و یا بهره‌گیری از هیدروژن در بخش‌های گوناگون محسوب می‌شود که هر دو با تردیدهای موجود درباره چگونگی جداسازی کامل بخش‌های کم تحرک اقتصادی مانند حمل و نقل هوایی، فولاد و سیمان ارتباط نزدیکی دارد. بااین‌حال برای جایگزینی انرژی در این بخش‌ها هیچ فوریتی وجود ندارد.

در هر صورت کاهش شدید تقاضا در چند ماه اخیر که به‌دنبال فراگیری جهانی کووید -۱۹ به وقوع پیوسته است راه ورود انرژی‌های پاک به‌عنوان منابع اصلی تأمین انرژی را هموار کرده است که این واقعیت می‌تواند با مزایای بسیاری هم‌چون کاهش آلودگی، افزایش اشتغال‌زایی، اطمینان از آینده، انعطاف‌پذیری منابع و در نهایت دستیابی‌به سیستمی پاک‌تر، مقاوم‌تر و پایدارتر همراه باشد که عاملی کاهنده برای بحران‌های فاجعه‌آمیز ناشی از تغییرات آب‌وهوایی در آینده خواهد بود.

کد خبر 501030

منبع: ایمنا

کلیدواژه: انرژی تجدیدپذیر کرونا و تغییرات آب و هوا کرونا و آلودگی هوا کاهش آلودگی هوا کووید ۱۹ ویروس کرونا کرونا تغییرات آب و هوایی بحران انرژی تجدیدناپذیر شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق تغییرات آب وهوایی جایگزینی انرژی تجدید پذیر فن آوری بخش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۵۸۰۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده

بهره‌وری انرژی برای آینده‌ای پایدار حیاتی است، با این حال افزایش بیش‌ازحد استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر بدون وجود زیرساخت‌های کارآمد و مدیریت مصرف، جهان را با مشکلات بسیار مواجه می‌کند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، اتلاف انرژی یک مشکل بزرگ است و حدود سه‌چهارم انرژی جهانی به دلیل سیستم‌ها یا زیرساخت‌های ناکارآمد و رفتارهای مصرف نادرست هدر می‌رود. بهره‌وری انرژی اغلب به نفع افزایش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر نادیده گرفته می‌شود، حال آن‌که بهبود آن و کاهش اتلاف انرژی می‌تواند انتشار کربن را پایین آورد، در هزینه‌ها صرفه‌جویی کند و بار تولید انرژی سبز را کاهش دهد. از آنجا که دولت‌ها بر توسعه ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر خود تمرکز می‌کنند، بسیاری از آن‌ها یک عنصر حیاتی برای تقویت امنیت انرژی پاک یعنی مدیریت زباله‌های انرژی را نادیده می‌گیرند.

دردسرهای افزایش اتکا به انرژی‌های تجدیدپذیر

کشورها در سراسر جهان باید سیستم‌های موجود خود را اصلاح کنند تا اطمینان حاصل شود که انرژی در حمل‌ونقل و استفاده از بین نمی‌رود و شبکه‌های برق آماده پذیرایی از پروژه‌های انرژی پاک جدید می‌شوند که انتظار می‌رود طی دهه‌های آینده ارائه شوند.

این توسعه نیازمند تمرکز بیشتر بر کاهش اتلاف انرژی به جای افزایش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر است، زیرا جایگزینی انرژی‌های فسیلی با انرژی‌های تجدیدپذیر بدون توجه به کارآمدی و کاهش مصرف در عمل بی‌فایده خواهد بود. یکی از موارد مشکل‌ساز در این زمینه برای اروپا، عرضه بیش از حد پنل‌های خورشیدی از چین به‌دنبال افزایش اهداف ظرفیت انرژی خورشیدی خود توسط دولت‌ها است.

چین در تولید مقادیر زیادی پنل با هزینه کم بسیار موفق بوده است. این امر به تولید بسیار کمتر پنل‌های خورشیدی در مناطق گران‌تر مانند اروپا و اتکای بیشتر به چین برای تهیه پنل‌های خورشیدی در سراسر جهان منجر شده و رقابت تولیدکنندگان داخلی را با مشکل مواجه کرده است. به این ترتیب دولت‌ها به فکر وضع تعرفه‌هایی بر صادرات انرژی‌های تجدیدپذیر چین هستند که به زودی به ایالات متحده نیز راه پیدا خواهد کرد.

انتظار می‌رود چین مقادیر زیادی پنل‌های خورشیدی را به کشورهای سراسر جهان بفروشد و به آن‌ها امکان توسعه پروژه‌های انرژی خورشیدی کم‌هزینه را بدهد. این امر نشان‌دهنده پیشرفت چشمگیر در فناوری انرژی خورشیدی است، با این حال می‌تواند منجر به اتکای بیش از حد به افزایش ظرفیت به جای بهبود کارایی در تمام منابع انرژی و کاهش مصرف انرژی شود.

بهره‌وری انرژی از لحاظ تاریخی بیشترین سهم را در کاهش گازهای گلخانه‌ای به ارمغان آورده است. معرفی مجدد آن برای عصر انرژی‌های تجدیدپذیر و دستیابی به اهداف کربن‌صفر خالص تا سال ۲۰۵۰، بشر را قادر می‌سازد تا به این روند ادامه دهد.

برخورداری از شانس مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی و پای‌بندی به توافق‌نامه پاریس در سال ۲۰۱۵ برای رسیدن به هدف کربن‌صفر خالص و حفظ گرمایش جهانی به زیر ۱.۵ درجه سانتی‌گراد، نیازمند بهره‌وری انرژی است. بهره‌وری انرژی می‌تواند یک‌سوم صرفه‌جویی کربن مورد نیاز را تا رسیدن به کربن‌صفر خالص تأمین کند و با برق‌رسانی هرچه بیشتر سیستم انرژی خود، ایجاد انعطاف‌پذیری در عرضه، تقاضا و ذخیره‌سازی انرژی و استفاده مجدد از گرمای اتلاف‌شده، کارایی انرژی را افزایش می‌دهد.

بهره‌وری انرژی در اروپا

مهندسی سیستم انرژی آینده نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا و بریتانیا ممکن است بتوانند با به حداکثر رساندن پتانسیل تقاضا، هزینه‌های اجتماعی سالانه ۱۱.۲ میلیارد دلاری را تا سال ۲۰۳۰ و ۱۶.۶ میلیارد دلاری را تا سال ۲۰۵۰ کاهش دهند. این انعطاف‌پذیری به این مناطق کمک می‌کند تا انتشار گاز کربن‌دی‌اکسید خود را تا حدود ۴۰ میلیون تن کاهش دهند و تولید برق از گاز طبیعی را به میزان ۱۰۶ تراوات ساعت یا حدود یک‌پنجم مصرف گاز طبیعی اتحادیه اروپا برای تولید برق نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش دهد. انتقال از سوخت‌های فسیلی به یک سیستم کاملاً الکتریکی می‌تواند تا ۴۰ درصد از مصرف انرژی نهایی را کاهش دهد.

بهره‌وری انرژی در فناوری‌های نوظهور

اطمینان از بهره‌وری انرژی در فناوری‌های نوظهور نیز بسیار مهم است. بازار هیدروژن با سرعتی بالا در حال رشد است، زیرا دولت‌ها و شرکت‌ها در سراسر جهان به دنبال جایگزین‌های سوخت پاک‌تر برای نیرو دادن به صنایعی مانند تولید و هوانوردی هستند. تبدیل انرژی تجدیدپذیر به هیدروژن از طریق الکترولیز به مقادیر زیادی انرژی نیاز دارد که بسیاری معتقدند بهتر است به‌طور مستقیم به‌عنوان برق مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین جهان باید فناوری‌های الکترولیز با راندمان بالا را برای بهبود فرآیند تبدیل و تمرکز بر کاهش تقاضا برای هیدروژن توسعه دهد. به این ترتیب یکپارچه‌سازی استراتژیک بخش‌هایی که گرمای اضافی را برای کاهش تقاضای انرژی و افزایش کارایی به کار می‌برند، ممکن و ضروری است.

تا پایان دهه تا ۵۳ درصد از انرژی ورودی جهانی به‌عنوان گرمای اضافی هدر می‌رود، اما این گرما می‌تواند برای تأمین انرژی ماشین‌آلات و همچنین گرمایش ساختمان‌ها و آب استفاده می‌شود.

سیستم‌های انرژی موجود در سطح جهانی بسیار ناکارآمد هستند و تقاضای انرژی در جهان همچنان در حال افزایش است. بنابراین، دولت‌ها در تلاش هستند تا به سرعت منابع انرژی موجود را با انرژی‌های تجدیدپذیر جایگزین کنند تا از تلاش‌های کربن‌زدایی حمایت کنند. در این میان برای کاهش ناکارآمدی‌ها و مهار مصرف غیرضروری انرژی، کار چندانی انجام نمی‌شود. بهبود بهره‌وری انرژی و کاهش استفاده بیش از حد به کاهش انتشار کربن و همچنین کاهش بار دولت‌هایی که به دنبال افزایش تولید انرژی سبز با سرعتی ناپایدار هستند، کمک می‌کند.

کد خبر 748687

دیگر خبرها

  • به محض ترک قند و شکر در بدن چه می‌شود؟
  • کاهش یک درصدی بهای نفت در بازار جهانی
  • «خودروی برقی» راه‌حلی بدون جایگزین
  • ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشی‌ها؛ راه‌اندازی پویش!
  • پیش بینی ناترازی ۱۰ تا ۱۱ هزار مگاواتی برق در تابستان
  • بیش از ۸۰ میلیون جایزه غیرنقدی پیش‌بینی شده برای خوش‌مصرف‌ها
  • رکوردشکنی فروش نفت با تمرکز بر ابتکارات جدید در بازسازی پالایشگاه‌های مستهلک شده
  • عربستان به جای «داووس» میزبان مجمع جهانی اقتصاد شد
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده