Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-04-27@07:54:45 GMT

مناظرات انتخاباتی و رأی‌های خاکستری

تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۵۸۵۲۸

برگزاری سه مناظره انتخاباتی سه ساعته تا حدودی جو انتخاباتی که پیش‌ازاین رمق چندانی را نداشت تا حدودی گرم‌تر کرده و حتی گزگز ذهنی را برای افراد جامعه برای رفتن به پای صندوق رأی ایجاد کرده است. خبرگزاری میزان - عصر روز شنبه ۲۲ خرداد سومین و آخرین مناظره انتخاباتی با موضوع دغدغه‌های مردم برگزار شد پیش‌ازاین نیز دو مناظره با موضوعات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برگزارشده بود که از سوی کارشناسان و مردم بازخوردهای متفاوتی را به همراه داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  البته نقدهایی نسبت به نحوه برگزاری مناظرات از سوی مخاطبان و نامزدهای ریاست جمهوری مطرح بود و در عین حال حاشیه‌هایی نیز از میان کلمات و جملاتی برخی کاندیداها شکل گرفت.   با این وجود به نظر می‌رسد برگزاری سه مناظره انتخاباتی سه ساعته تا حدودی جو انتخاباتی که پیش‌ازاین رمق چندانی را نداشت تا حدودی گرم‌تر کرده و حتی گزگز ذهنی را برای افراد جامعه برای رفتن به پای صندوق رأی ایجاد کرده است. در حقیقت می‌توان گفت شاید مهم‌ترین نتیجه مناظرات انتخاباتی صرف‌نظر از تمام کم و کاستی‌ها و حاشیه‌ها، تأثیر بر روی رأی‌های خاکستری بود.   به گفته یک کارشناس و فعال سیاسی معمولاً در کشور ما حدود ۳۰ درصد از مردم مشارکت سیاسی فعال و تقریباً ۳۰ درصد دیگر نیز اصلاً مشارکت سیاسی ندارند لذا ۴۰ درصد دیگر را افرادی تشکیل می‌دهند که احتمال دارد در فعالیت‌های سیاسی مشارکت داشته و یا اصلاً مشارکتی نداشته باشند یعنی همان آراء سیال و سرگردان.   درواقع این طیف از افراد جهت‌گیری سیاسی‌شان قبل از ایام انتخابات مشخص نیست و تابع شرایطی سیاسی و تبلیغاتی احزاب و گروه‌های سیاسی فعال در کشور هستند که می‌توان آن‌ها را آراء خاکستری نامید، زیرا این افراد در ایامی که مشارکت سیاسی فعال می‌شود تصمیم می‌گیرند که مشارکت داشته باشند یا نه، در صورت مشارکت منافعشان تعیین می‌کند که به کدام جریان سیاسی رأی بدهند به‌طور کلی آراء خاکستری نیروهای تابع هستند و بیشتر تحت تأثیر دو جناح سیاسی قرار می‌گیرند و اگر تحت تأثیر قرار نگیرند عدم مشارکت را بر مشارکت ترجیح می‌دهند.   لازم به ذکر است که رأی دهندگان خاکستری نه در دو سر پیوستار سیاسی راست و چپ بلکه در میانه آن‌ها قرار دارند و به همین دلیل سیاستمداران با تجربه تلاش می‌کنند رأی این بخش از جامعه را با خود همراه سازند. در حقیقت به لحاظ استراتژیکی رأی دهندگان به دو بخش رأی دهنده حزبی و خاکستری تقسیم می‌شوند.

رأی دهندگان حزبی کسانی هستند که دارای هویت مشخص حزبی‌اند و رأی خود را در هر دوره از انتخابات به حزب موردنظر اختصاص می‌دهند، اما آراء خاکستری این‌طور نیست و به‌مانند برگ‌هایی سرگردان در هوا هستند به هر طرف که باد بوزد به آن سمت میل می‌کنند.   اما سؤال اینجاست که رأی‌های خاکستری تا چه میزان بر نتیجه انتخابات تأثیر گذار هستند؟ در این میان برخی معتقدند رأی دهندگان خاکستری تعیین‌کننده نتیجه انتخابات‌ها هستند و در مقابل عده‌ای رأی دهندگان حزبی را تعیین‌کننده سرنوشت انتخابات می‌دانند.   اما می‌توان گفت از آنجایی که در کشور ما حزب به معنای واقعی آن شکل نگرفته و چه‌بسا ما شاهد احزاب فصلی هستیم که در دوران انتخابات شکل می‌گیرند درنتیجه فضای هیجانی انتخابات در کنار نبود احزاب سیاسی ریشه‌دار و هویت حزبی قوی مزید بر علت شده است تا شمار رأی‌دهندگان سرگردان و خاکستری در کشور ما بالاتر از آمار نیز باشد.   لذا این رأی‌های خاکستری هستند که سرنوشت انتخابات را رقم می‌زنند، اما نکته قابل تأمل در اینجاست که آراء خاکستری با داشتن ویژگی‌هایی ازجمله سرگردانی، عدم قطعیت، عدم انسجام و آگاهی سیاسی پایین تنها توسط جناح سیاسی که انسجام بیشتری را در رأی‌های حزبی داشته باشد سامان می‌یابد و موج آراء به سمت آن حرکت می‌کند درواقع انسجام جاذبه را می‌آفریند.
در اینجاست که می‌توان به اهمیت برگزاری مناظرات انتخاباتی حداقل در این دوره اشاره کرد هرچند نظرسنجی‌های متفاوتی در خصوص میزان مخاطب این مناظرات از سوی رسانه‌های مختلف منتشر شده است، اما عرض‌اندام کاندیداهای برای جلب نظر مردم و ارائه برنامه‌ها، قدرت بیان و توانایی پاسخ به سایر رقبا مختصات حداقلی را در خصوص آن‌ها در اختیار مخاطبان قرار داده است تا جایی که پس از سومین مناظره که تا حدودی کارشناسی‌تر و با اقبال بیشتری همراه بود اختلاف آراء دو کاندیدا حتی به صفر نیز نزدیک شد.   درواقع در این مناظرات با مطرح‌شدن انتقادهایی به وضع موجود با وجود موضع‌گیری رئیس‌جمهور و مباحثه کاندیداها منجر به تحریک برخی از اقشار جامعه برای حضور در پای صندوق رأی شد هرچند نمی‌توان آمار دقیقی را از میزان تأثیر این مناظرات بر رأی‌های خاکستری گفت، اما حواشی ایجادشده حتی به‌غلط و نکات بیان‌شده سیل سرگردان آراء را تا حدودی تحت تأثیر قرار داده است.   بیشتر بخوانید: مشارکت در انتخابات؛ زمینه‌ساز امنیت پایدار و افزایش رفاه   انتهای پیام/ برچسب ها: انتخابات انتخابات 1400

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: انتخابات انتخابات 1400 رأی های خاکستری آراء خاکستری رأی دهندگان تا حدودی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۵۸۵۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همه جرائم انتخاباتی دور اول انتخابات مجلس رسیدگی شدند

حجت الاسلام والمسلمین سعید شهواری در جلسه رسیدگی به جرائم انتخاباتی که در سالن جلسات دادگستری استان برگزار شد با اشاره به اینکه عملیات موفقیت آمیز وعده صادق گزینه حمله نظامی به ایران برای همیشه از روی میز غربی‌ها برداشت، بیان کرد: ترسی که این حمله غرورآفرین به رژیم منحوس صهیونیستی به وجود آورد هم دل مظلومان عالم را شاد کرد و هم بعد از ۷۵ سال از عمر این رژیم غاصب آن ترسی که قرآن کریم م‌یفرماید در دل دشمنان اسلام افتاد و به اهداف خود رسید.
وی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی جرات و توانایی مقابله با ایران را ندارد چرا که اگر داشت لحظه‌ای درنگ نمی‌کرد، افزود: صمیمانه از نیرو‌های مسلح کشورمان به ویژه برادرانمان در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به خاطر این عملیات غرورآفرین کمال تقدیر و تشکر را دارم.
رئیس کل دادگستری لرستان با اشاره به اینکه انتخابات در حوزه انتخابی شهرستان خرم‌آباد و چگنی به دور دوم کشیده شده است و طبیعتاً مسئله تخلفات و جرائم انتخاب همچنان مطرح است، گفت: ستاد پیشگیری و رسیدگی به جرائم انتخاباتی استان وظیفه دارد فضای انتخاباتی را رصد و از آراء مردم صیانت کند و با هرگونه تخلف و جرم احتمالی مقابله و پیشگیری به عمل آورد.
شهواری فلسفه تشکیل این ستاد را پیشگیری، پیشدستی و شناسایی به خاطر اتخاذ تمهیدات لازم عنوان کرد و افزود: بایستی تمام تلاش خود را به کار بگیریم که حتی یک جرم محقق نشود چرا که هر چقدر ما از تخلفات و بروز جرائم جلوگیری و پیشگیری کنیم یقیناً بر سلامت انتخابات افزوده‌ایم.
نماینده عالی دستگاه قضا در استان ضمن تاکید بر اینکه نیرو‌های اطلاعاتی و انتظامی تخلفات صورت گرفته را مستندسازی و معرفی کنند، گفت: تمام تلاش ما بایستی این باشد تا زمینه‌های وقوع جرم را از بین ببریم، اما اگر با همه این تلاش‌ها جرمی محقق شد بایستی توسط دستگاه‌های مرتبط و حاضر در جلسه مستند سازی شده و به دادسرا ارجاع شود.
وی ضمن اشاره به اینکه به تخلفات حوزه انتخابات قانونی و بدون اغماض رسیدگی خواهند شد، بیان کرد: اگر امروز در این جلسه قاطبه اعضا اذعان می‌کنند که انتخابات برگزار شده کم حاشیه‌ترین، سالم‌ترین و امن‌ترین انتخابات بوده نتیجه زحمات تک تک اعضای این ستاد است که جای تشکر دارد.
رییس کل دادگستری استان استان با تاکید بر اینکه همه تلاش‌ها، تدابیر و تمهیدات صورت گرفته در دور اول انتخابات بایستی برای برگزاری انتخاباتی امن، سالم، با کمترین وقایع و رخداد‌ها در شهرستان خرم آباد و چگنی مجدداً در دور دوم انجام بگیرد، اظهار کرد: در رابطه با تخلفات و جرائم صورت گرفته در دور اول انتخابات، درست روز بعد از انتخابات دستور رسیدگی فوری و بدون معطلی به پرونده‌های تشکیل شده صادر شد تا این پرونده‌ها مشمول مرور زمان نشوند و تاکنون به همه جرائم انتخاباتی رسیدگی و کیفرخواست آنها صادر شده است.
وی ضمن تاکید بر برخورد جدی با تخلف و جرم خرید و فروش مستقیم و غیر مستقیم رای چه در فضای مجازی و چه در فضای حقیقی، گفت: هنوز به ایام مجاز تبلیغات انتخاباتی نرسیده‌ایم لذا تبلیغات نامزد‌های انتخابات در فضای حقیقی و مجازی بایستی توسط دستگاه‌های اطلاعاتی و انتظامی رصد شده و با کاندیدای متخلف برخورد لازم صورت گیرد.
شهواری با اشاره به اینکه اعمال خلاف قانون مجریان و ناظران در شعب اخذ رای از دیگر تخلفاتی است که بایستی مورد رصد و نظارت قرار بگیرد، تاکید کرد: فرماندار شهرستان بایستی تدبیری بیاندیشد تا از مجریان یا ناظرانی که در دور اول تخلفی داشته‌اند یا شائبه‌ای در مورد آنها وجود دارد در این مرحله از آنها استفاده نشود تا بتوانیم یک انتخابات سالم برگزار کنیم.
رئیس شورای قضائی استان با اشاره به اینکه برگزارکنندگان انتخابات اعم از هیئت اجرایی و نظارت امین مردم هستند و اگر تخلفی انجام دهند با قاطعیت و شدت بیشتری با آنها برخورد صورت خواهد گرفت، افزود: همه شعب اخذ رای در روز انتخابات بایستی طبق زمانبندی انجام شده آغاز به اخذ رای کرده و تاخیر در اجرای زمانبندی نداشته باشند.
وی با اشاره به اینکه مدیران بایستی اصل بی‌طرفی و عدم استفاده از امکانات دولتی له یا علیه نامزد انتخاباتی را رعایت نمایند، تاکید کرد: این موارد بایستی توسط دستگاه‌های اطلاعاتی و انتظامی به دقت رصد شده و ضمن مستندسازی دقیق به دستگاه قضائی معرفی شوند تا با شدت با آنها برخورد شود چرا که مدیران امانت دار مردم هستند و نباید از اموال و امکانات دولتی سو استفاده کنند.
شهواری با تاکید بر اینکه هیچ شخص و مقامی در رابطه با انتخابات مصونیت قضائی ندارد، گفت: رسانه‌ها ظرفیت بسیار خوبی هستند و بایستی مردم را برای مشارکت هر چه بیشتر در انتخابات ترغیب کنند.
نماینده عالی دستگاه قضا در استان با اشاره به اینکه یکی از مسائلی که در قانون جرم انگاری شده و تکلیف قانونی هم وجود دارد مسئله شفافیت و هزینه کرد در انتخابات و نظارت بر هزینه کرد در انتخابات و اجرای قانون شفافیت بر هزینه گ‌های انتخاباتی است که بایستی در دستور کار متولیان امر باشد، گفت: تشدید اقدامات و فعالیت‌های پیشگیرانه در شعب اخذ رای و اطراف آن بسیار مهم است و باید تمهیداتی اتخاذ شود که در داخل شعب اخذ رای و خارج آن افراد نتوانند تخلفی انجام دهند.
وی ضمن تاکید بر فعالیت جدی کمیته رصد مدیران در این مرحله از انتخابات به سبب حساس بودن انتخابات، تاکید کرد: کمیته رصد برای پیشگیری و صیانت از مدیران است، اما در صورتی که تخلف صورت گرفت بایستی مدیر متخلف به همراه مستندات تخلف به دادسرا معرفی شود.
شهواری با اشاره به اینکه ما پیشنهاد می‌کنیم با بررسی و کار کارشناسی به گونه‌ای که تبعاتی بدنبال نداشته باشد از عوامل اجرایی غیر بومی در برگزاری انتخابات استفاده شود، گفت: با توجه به برگزاری انتخابات به صورت الکترونیکی آموزش نحوه رای دادن بایستی با استفاده از ظرفیت رسانه‌ها و صدا و سیما در دستور کار قرار گیرد تا مردم در هنگام رای دادن با ابهام و سردرگمی مواجه نشوند.
رئیس کل دادگستری استان لرستان در ادامه با اشاره به اینکه دستگاه قضائی در همه امور از جمله انتخابات ناظر عام می‌باشد، گفت: دادستان باید نظارت قانونی خود را برای صیانت و پیشگیری از جرائم انتخاباتی اعمال کند، چرا که حضور مدعی العموم برای مردم اطمینان بخش بوده و از بروز تخلفات و جرایم جلوگیری به عمل می‌آورد.

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • ضبط مناظرات انتخاباتی نامزد‌های راه یافته به دور دوم انتخابات در شهرستان کرمانشاه
  • آغاز ضبط برنامه مناظرات نامزدهای دور دوم انتخابات در صدا و سیمای مرکز لرستان
  • ضبط مناظرات دو نامزد راه یافته به مرحله دوم انتخابات مجلس در مشهد
  • مراسم قرعه کشی پخش مناظرات نامزد‌های انتخاباتی در صدا و سیمای لرستان
  • مناظرات دور دوم انتخابات مجلس در مشهد کلید خورد
  • مناظرات دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم در مشهد کلید خورد
  • همه جرائم انتخاباتی دور اول انتخابات مجلس رسیدگی شدند
  • آمادگی ستاد انتخابات لرستان برای برگزاری دور دوم انتخابات
  • آغاز ضبط مناظرات دور دوم انتخابات؛ اوایل هفته آینده در لرستان
  • اعلام برنامه های صدا وسیمای خراسان رضوی برای دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی