Web Analytics Made Easy - Statcounter

پرویز کردوانی گفت: ریگ پاشی با مالچ ریگی باید به گونه ای باشد که تپه ای را خرد کنند و دانه های سنگ اندازه سیب و گلابی ایجاد شود که آن ها را بپاشند و به مرور سطح ریگ پاشی را افزایش دهند و با این کار یک بار برای همیشه طوفان های گرد و غبار از بین می رود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی و چهره ماندگار ایران در زمینه جغرافیا در گفت و گو با عصرهامون در خصوص راهکارهای بیابان زدایی در سیستان به مناسبت فرارسیدن ۱۷ ژوئن، مصادف با ۲۷ خردادماه به عنوان روز جهانی بیابان زدایی بیان کرد: حیات سیستان در گذشته به آب و باد بستگی داشت، اگر باد نبود زندگی در سیستان بسیار مشکل بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: وقتی باد می وزید و تالاب هامون آب داشت، باد رطوبت را به خود جذب می کرد و به سمت شهرهای سیستان می آورد، بادگیرهای سیستان بسیار عالی است و ۷۰ سانتی متر ارتفاع دارد و رو به باد است و هوای خنک مانند کولر به داخل خانه ها می رفت، ساختمان ها هم به صورتی بود که در بیرون دما ۵۰ درجه و داخل خانه ۲۵ درجه بود.

پدر علم کویرشناسی اظهار کرد: در برخی خانه ها، قسمت طرف باد را خارخانه درست می کردند که از بادگیر هوای مرطوب وارد می شد، باد علاوه بر این در سلامت و زندگی انسان تاثیرگذار بود بر کشاورزی نیز اثرهای قوی داشت و همین سبب شد که سیستان انبار غله ایران شود.  

کردوانی تصریح کرد: در گذشته دریاچه هامون آب زیادی داشت و به دلیل این فراوانی کشت گندم نیز در منطقه زیاد بود، کف دشت سیستان سنگ فرش از جنس گرانیت است و آب نمی تواند نفوذ کند، در گذشته مزارع گندم ها تا یک وجب در آب غوطه ور بودند و هنگامی که برداشت گندم در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت به پایان می رسید، وزش باد آغاز می شد.

وی ادامه داد: باد، آب باقی مانده در زمین های کشاورزی را خشک می کرد و برای کشت دوباره آماده می شد و گندم ها منبع درآمد برای آسیاهای بادی بودند و به لحاظ اقتصادی درآمد زیادی برای مردم منطقه داشتند.

باد؛ بلای کنونی در سیستان

چهره ماندگار ایران در زمینه جغرافیا اظهار کرد: در حال حاضر باد در سیستان به بلا تبدیل شده است، زیرا آب در منطقه وجود ندارد، منشا باد ۱۲۰ روزه سیستان اقیانوس هند است و فرابار دریاست که به کوه های هیمالیا برخورد می کند و شیب آن به طرف دره هرات است و باد در دره می رود و شدیدتر می شود و به تایباد می رسد و وارد ایران می شود.

کردوانی عنوان کرد: در گذشته خواف و روستاهایی که در مسیر باد بودند آسیاهای بادی داشتند و از انرژی باد هم استفاده می کردند که امروزه استفاده از آن هزینه های زیادی دارد و در گذشته از چوب ساخته می شد، باد به خراسان جنوبی و با شدت کمتر به سربیشه می رسد و شیب به نهبندان می رود و هرچه دره پست تر می شود شدت آن بیشتر می شود.

وی بیان کرد: در گذشته به دلیل بارندگی کافی و وجود باغ ها و گندمزارها این باد از آن ها عبور می کرد ، گرد و غبار و شن و ماسه نداشت و با عبور از هامون رطوبت جذب می کرد.

پدر علم کویرشناسی گفت: الان به گونه ای است که بر اثر خشکسالی، رفت و آمد زیاد و چرای دام پوشش گیاهی از بین رفته و به محض اینکه پوشش گیاهی یک بخش از بین برود باقی منطقه هم خشک شده که سال به سال بر ابعاد آن افزوده و خاک بیشتری کنده می شود.

کردوانی افزود: بر این اساس طوفان موضوع مهمی شده و اعتباری که برای زابل در نظر گرفته شده صرف شن زدایی می شود، خانه هایی که هنوز سقف ندارند با وزش باد پر از ماسه می شوند، در خیابان هایی که خلاف جهت باد هستند خلا ایجاد می شود و باد ماسه ها را به حیاط خانه ها وارد می کند.

وی عنوان کرد: ماسه های بادی که از همه ریزتر است و شن نیست در سیستان تپه ماسه ای ایجاد می کند و اداره کل منابع طبیعی هم برای مهار آن ها از مالچ نفتی استفاده می کند که اگرچه از فرسایش ماسه جلوگیری می شود اما زمین های کشاورزی از بین می رود.

چهره ماندگار ایران در زمینه جغرافیا ادامه داد: به دلیل اینکه ماسه ها گرانیت دارد چشم های مردمان سیستان را بسیار آزار می دهد و باعث بروز بیماری های چشمی می شود و این باد که زمانی نعمت بوده اکنون به بلا تبدیل شده است.

کردوانی گفت: اعتباری هم که می دهند برای کاهش اثر باد است که مالچ پاشی می کنند، در حالی که باید اقدام همیشگی انجام دهند که باد دیگر نتواند زمین را بکند.
 
  مالچ ریگی؛ راهکار دائمی برای از بین بردن طوفان های سیستان

وی در این زمینه اظهار کرد: باید ریگ بپاشند، سال ۹۶ در گرمسار که ولایت خودم است ریگ پاشی شد و یک سال بر روی آن کار شد و نام آن را مالچ ریگی پروفسور کردوانی گذاشتند.

پدر علم کویرشناسی بیان کرد: مالچ به معنای پوشش خاک است که قیر شلی بود که از لیبی وارد ایران شد ولی ۱۳ عیب دارد و علاوه بر هزینه و بو اثر آن پس از چهار سال از بین می رود.

کردوانی اظهار کرد: ریگ پاشی باید به گونه ای باشد که تپه ای را خرد کنند و دانه های سنگ اندازه سیب و گلابی ایجاد شود که آن ها را بپاشند و به مرورسطح ریگ پاشی را افزایش دهند و تخم گیاهان علفی را هم بکارند که با بارندگی سبز می شود و پوشش گیاهی ایجاد می کند، با این کار در صورت بارندگی و عدم بارندگی یک بار برای همیشه طوفان های گرد و غبار از بین می رود.

وی عنوان کرد: اگرچه اعتبارات هر سال هزینه می شود، اما سال به سال وضعیت بدتر شده و مردم مهاجرت می کنند و افراد زیادی بیماری های چشمی و ریوی می گیرند، اگر شروع به پاشیدن سنگ ریزه کنند این مشکل حل شود.

چهره ماندگار ایران در زمینه جغرافیا گفت: دشت سیستان سنگفرش است و چاه زدن فایده ای ندارد، چاه هایی هم که وجود دارد سه تا چهار متر عمق دارد، آب سیستان به رودخانه هیرمند بستگی دارد.
 


با وجود کمک های فراوان به افغانستان صحبتی درباره آب نشده است

کردوانی بیان کرد: هیرمند تنها رودی است که تغییر مسیر زیادی دارد و به طبیعت بستگی دارد و اکنون به مسیر فعلی تبدیل شده به چاه نیمه ها می رود و زمین های زراعی و باغ ها می رود اما در حال حاضر به دلیل نبود آب اینگونه نیست.

وی بیان کرد: سه هامون پوزک، صابوری و هیرمند در منطقه وجود دارد که پوزک مربوط به افغانستان است و همیشه آب دارد و صابوری هم بیشتر در این کشور بوده، هامون هیرمند به ایران مربوط است.

پدر علم کویرشناسی گفت: در دوران پهلوی تعهد کردند در طول سال در هر ثانیه ۲۷ مترمکعب و سال های خشکسالی هشت مترمکعب آب دهند که ندادند.

کردوانی بیان کرد: با وجود کمک هایی که از سوی کشور ما به افغانستان شده و صحبت ها در زمینه های مختلف، از آب سخنی به میان نیاورده اند، به علاوه آن ها سد کجکی را ساختند که آب به کنترل آن درآمد و وضعیت کنونی آب در سیستان خیلی بد است و الان به گونه ای است که اشرف غنی در  قبال آب نفت می خواهد.

وی ادامه داد: اقلیم سیستان به گونه ای است که اولین و زودرس ترین انگور کشور به نام یاقوتی را دارد و محصولات کشاورزی دیگر هم در آن بسیار خوب به ثمر می رسد اما به دلیل نبود آب دچار مشکل شده است.

چهره ماندگار ایران در زمینه جغرافیا گفت: مردم منطقه سیستان فرهنگ بسیار بالایی دارند، فرزندان زیادی دارند اما اکثر آن ها تحصیل کرده هستند و مشتاق به کار و حیف است که برای حفظ این نیروی انسانی تلاش نشود.

کردوانی اظهار کرد: اگر اقدامی نشود مردم سیستان مهاجرت می کنند، سیستان همه چیز داشت که یکی پس از دیگری از بین می رود و سال به سال گرد و خاک بیشتری ایجاد می شود و باید کاری انجام دهند تا ماندگاری مردم در منطقه بیشتر و مشکلات حل شود.

انتهای پیام/
 

منبع: دانا

کلیدواژه: پدر علم کویرشناسی بین می رود گونه ای مالچ ریگی ریگ پاشی خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۵۸۸۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های فراوان بیماران خاص و صعب العلاج در ایران/ وقتی مشکلات بیماران هموفیلی دیده نمی‌شود

 گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، توجه به بیماران خاص و صعب العلاج از جمله دغدغه‌های سال‌های گذشته تاکنون نظام سلامت بوده است، موضوعی که در ادوار مختلف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور به صورت جدی دنبال شده است، اما تا امروز اقدامات موثری در زمینه درمان بیماران خاص و صعب العلاج صورت نگرفته و در برخی از مناطق محروم کشور نیز بسیاری از بیماران خاص و صعب العلاج با مشکلات جدی درمانی رو به رو هستند.

بیماری‌های خاص چیست؟

در علم پزشکی تعریفی تحت عنوان بیماری خاص وجود ندارد. بیماری‌های خاص به شرایطی پزشکی گفته می‌شود که میزان شیوع آن در جامعه آماری بسیار کم بوده و برای درمان آنها باید شرایط ویژه‌ای فراهم گردد. در حقیقت، این نوع از بیماری‌ها درمان قطعی ندارند و فرد باید تا آخر عمر تحت حمایت‌های درمانی قرار بگیرد، به طور خلاصه انواع بیماری خاص ویژگی‌های مشترکی دارند که عبارتند از مزمن بودن، عدم درمان قطعی، سختی درمان، هزینه بالای درمان، نیاز به دارو، شیوع کم بیماری که شامل این موارد می‌شود.

مشکلات فراوان بیماران هموفیلی

احمد قویدل مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی ایران در همین زمینه در گفت و گو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم‌و فناوری آنا با اشاره عدم دسترسی مناسب به دارویی در ادامه با اشاره به مشکلات بیماران هموفیلی در ایران گفت: یکی از مشکلاتی که بیماران هموفیلی با آن رو به رو هستند عدم دسترسی مناسب به دارو در مناطق محروم است و باید افراد بیمار برای تهیه دارو به مراکز شهرستان‌ها مراجعه کنند که این موضوع باعث بروز مشکلات زیادی شده است.

قویدل ادامه داد: از سوی دیگر روش‌های قدیمی درمان نیز سالهاست که منسوخ شده است روش‌های جدید جایگزین راه‌های درمانی گذشته شده است، باید توجه داشت که در روش‌های قدیمی فرد بیمار ممکن است در سنین نوجوانی و جوانی دچار معلولیت شود، اما در روش‌های درمانی جدید که به صورت دارویی و موسوم به پیشگیری است فرد می‌تواند مراحل درمانی بسیار مطمئن تری را پشت سر بگذارد.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته و مشکلات بیماران هموفیلیوی با اشاره به اینکه سال گذشته سال خوبی برای بیماران هموفیلی از نظر دارویی نبود گفت: متأسفانه مسئولین سازمان غذا و دارو سال‌ها است با استفاده از سنگر تولید داخلی و بستن فهرست دارویی کشور، بیماران را از دارو‌های نوین بی بهره نگه داشتند. یکی از نتایج این نوع سیاستگذاری‌های انحصاری، همین بحران دارویی هموفیلی است که ماه‌ها است که گریبان بیماران هموفیلی را رها نکرده است. چند ماه است که بیماران به صورت‌های مختلف درد می‌کشند و به علت عدم امنیت دارویی زندگی آنها دچار اختلال شده است.

مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی ایران تاکید کرد: بار‌ها با مسئولان مربوطه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی جلساتی داشتیم، اما متاسفانه اقدامات کافی برای بیماران هموفیلی صورت نگرفته است؛ متاسفانه در کشور برای بیماران هموفیلی تنوع دارویی وجود ندارد و این موضوع می‌تواند مشکل ساز شود.

وی ادامه داد: از سوی دیگری یکی از مشکلات بیماران هموفیلی موضوع بازنشستگی است؛ اگر به صورت دقیق محاسبه کنیم فردی که مبتلا به بیماری هموفیلی است باید نسبت به یک فرد دیگر سریع‌تر بازنشسته شود و ما می‌خواهیم این موضوع توسط دولت ویژه دنبال شود.

نگاه ویژه بیمه سلامت به بیماران خاص و صعب العلاج

محمدمهدی ناصحی درباره پوشش اقلام دارویی جدید بیماران خاص و صعب‌العلاج گفت: در سال جاری، ۲۲۹۰ دارو تحت پوشش بیمه‌ای قرار دارند و تعداد دارو‌های تحت پوشش بیمه‌پایه برمبنای مصوبه شورای عالی بیمه افزایش یافته است.

وی گفت: دارو‌هایی که تحت پوشش بیمه‌ای قرارگرفته‌اند برای بیماری‌های دیابت، فشارخون و بیماری‌های روانی به خصوص اسکیزوفرنی کاربرد دارند.

وی با بیان اینکه ۵۹ دارو براساس مصوبه شورای عالی بیمه تحت پوشش قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: دارو‌هایی که به سبد پوشش بیمه‌ای اضافه شده‌اند شاید به شکلی دیگر یا در دوز دیگری تحت پوشش بوده‌اند؛ بنابراین تمام مراکز خصوصی و دولتی عرضه‌کننده دارو، ۷۰ درصد از هزینه‌ها را پوشش می‌دهند.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: افراد مشمول صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج علاوه بر پوشش ۷۰ درصدی بیمه، مشمول پوشش مازاد به میزان ۲۰ تا ۲۵ درصد می‌شوند. گاهی اوقات، پوشش مازاد بیماران مشمول صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج نیز تا ۳۰ درصد افزایش می‌یابد.

تلاش وزارت بهداشت به منظور برقراری پوشش کامل بیمه‌ای برای بیماران خاص و صعب‌العلاج

سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت گفت: تشکیل کمیته‌های علمی به منظور به روز رسانی برنامه‌های درمان و تدوین و ابلاغ بسته‌های جامع درمان برای کلیه گروه‌ها شامل خدمات درمانی، پیشگیری از عوارض بیماری و ارزیابی‌های دوره‌ای از جمله اقدامات صورت گرفته در زمینه توسعه خدمات درمانی است.

کریمی افزود: در زمینه دسترسی عادلانه بیماران به خدمات درمانی، توسعه زیرساخت‌های مورد نیاز برای ارائه خدمت از طریق تکمیل و تجهیز مراکز مراقبت جامع هموفیلی شامل ویزیت پزشک، تزریق فرآورده‌های خونی و انعقادی، عرضه دارو‌های تخصصی، دندانپزشکی، توانبخشی و توسعه برنامه پروفیلاکسی در ۲۰ مرکز انجام شده است.

وی ادامه داد: تدوین و ابلاغ دستورالعمل حمایتی کمک به بیماران و تقبل هزینه‌های بستری مرتبط با بیماری در بخش‌های دولتی شامل کلیه خدمات ذکر شده در بسته حمایتی، حمایت از بیماران در خصوص تأمین پکیج ملزومات مصرفی تزریق فاکتور در منزل به ویژه برای پروفیلاکسی و ITI (درمان مهارکننده)، کمک به هزینه خدمات دندانپزشکی تخصصی و گا‌ها تحت بیهوشی در مراکز درمانی و دانشکده‌های دندانپزشکی برای بیماران هموفیلی و کمک به هزینه خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی در بیماران هموفیلی با مشکلات مفصلی در راستای حفاظت مالی از بیماران صورت می‌گیرد.

کریمی درباره وضعیت مراکز جامع هموفیلی نیز گفت: مراکز جامع، در واقع شبکه مراکز درمانی بیماران هموفیلی است. این شبکه شامل چند مرکز قطب (ریفرال) و مراکز اقماری وابسته است. در حال حاضر ۲۰ مرکز درمانی هموفیلی داریم که خدمات مورد اشاره را به صورت کامل ارائه می‌کنند.

معاون درمان وزارت بهداشت همچنین افزود: با توجه به قانون بودجه و با همکاری سازمان بیمه سلامت در تلاشیم پوشش کامل بیمه‌ای برای بیماران خاص و صعب العلاج ایجاد کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فواید این گیاه خوراکی در کاهش وزن و حفاظت از قلب
  • چالش‌های فراوان بیماران خاص و صعب العلاج در ایران/ وقتی مشکلات بیماران هموفیلی دیده نمی‌شود
  • پشت پرده بازی کردن علیرضا بیرانوند؛ اصرارهای فراوان از اوسمار ویرا
  • رایزنی ایران و افغانستان بر تقویت ترانزیت از مسیر چابهار
  • نشست اقتصادی ایران و افغانستان در زاهدان
  • درخواست یک مقام طالبان برای به بهره‌برداری رسیدن مسیر چابهار-افغانستان
  • نشست مشترک اقتصادی مقامات ایران و افغانستان
  • وزیر صنعت و تجارت طالبان وارد ایران شد
  • وزیر صنعت و تجارت طالبان به ایران سفر کرد
  • ساخت ۸۵۰۰ واحد مسکن در شهرستان‌های سراوان و گلشن